Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Idézet: „Igen, "elfelejtette", mert nem akart belemenni” Szerintem Sanyi erre a részére is kíváncsi volt. :yes:
"Mi az hogy dögösebb, dinamikusabb, és milyen sávszéleken..."
... és te tudod, mi az a 'dinamikus', a szó hétköznapi/ zenei értelmében? ![]()
Szia.Igen kiváncsi vagyok mindenre.Konkrétan arra gondoltam,hogy megpróbálnák házilag áttekerni hálótrafót ami van itthon 18 cm2.Van 4 trafóm eggyforma nem felel meg a célra mert van rajta két 14 voltos tekercs 1 mm drótból tekerve.Szétszedés előtt megmértem a feszt majd megszámoltam hány menet van rajta és 3.24 menet adott eggy voltot.Átszámoltam a mellékelt számitás szerint a dolgokat és,ha 40%-al növelem a szekundert ugyanaz a mérat jön ki.Gondoltam teszek eggy kisérletet és megpróbálok tekerni 300 voltos szekundert 0,31-es drótból ami birna 250 ma terhelést és még a fűtések is ráférnének.Ezt gondoltam hibridtápként kipróbálni.Van választékom tápcsövekből,ha a hibrid hangja nem válna be akkor inkább rendelek hálózatit középleágazással.Csöves eggyen hangja nagyon tetszik,de gondoltam hátha a kettő ötvözéte hozhat valami jobb eredményt.
Helló !
Lenne néhány kérdésem, ha esetleg valaki ráérne.. ![]() 1. Szerintetek mennyi az az "egészséges" hangfrekv. vált. fesz. ami egy EL 84 vezérlőrácsára kellene hogy kerüljön 300V / 40 mA beállítás mellett ? 2.Ha egy előfokcsőnél nagyobb nyugalmi áramot állítok be, akkor az erősítés is nő ? Mert kapcsolási rajzokon néha minimális áramok vannak beállítva, ha jól értelmezem őket. Az nem tud "bereccsenni" mint egy végfokcső kicsi nyugalmi áramnál ? 3. Egy előfokcső katódjáról mekkora feszültség vehető le ? Képes az túlvezérelni egy ilyen emlegetett végfokcsövet, vagy nem, és tiszta marad a hangja ? Kösz !
Képzeld, tudom mi az a dinamikus, egész pontosan, és nem "hétköznapi" értelemben. A sávszélességet meg nem az ekvalizátor előlapjáról ismerem.
Amúgy mindennek meg van az oka, és ha pontosan ismered, akkor kezelni is tudod a problémát. Vannak jól megtervezett félvezetős erősítők, és rosszul megtervezett csöves erősítők is. Csak a csöves erősítőknél kevesebb gondot okoznak a hőtehetetlenségből adódó problémák, ami a dinamikus torzítások miatt van. Egy A osztályú (Single Ended) erősítőnél az erősítő elem nemlinearitása miatt nagy kivezérlésnél problémák lesznek. Addíg kell kivezérelni, amíg a torzítás mértéke elviselhető, vagy az előre tervezett.
Erre a kérdésre magad is választ találhatsz, ha előveszed az EL84 adatlapját. Felrajzolod rá a munkaegyenest, a munkapontot, és a rácsfeszültség - anódáram görbén megkeresed a leghosszabb még egyenesnek tekinthető szakaszt, és pont a felébe helyezed a munkapontot. Az egyenes szakasz két végpontja megadja a max vezérlő feszültség csúcstól csúcsig mért értékét, ebből vissza számolhatod színusz jel esetén a meghajtó jel effektív értékét, amit mérni tudsz.
Az előfok csöveket sohasem vezéreljük ki, mert általában nincs is mivel. A kis kivezérlés miatt sokkal kisebb a torzítása is, mert ha megnézed az előbb említett karakterisztikát kis kivezérlésekre, sokkal könnyebben találsz egyenes szakaszt. Nem mellesleg általában a meredekség, és az erősítési tényező erősen munkapontfüggő, ezért a helyes munkapont megválasztásánál erre is tekintettel kell lenni. A végfokot meghajtó csöveket is nagyjelű beállítás szerint kell tervezni.
Kösz ! :worship:
Még sohasem használtam ezeket a grafikonokat, de tényleg, most látom hogy milyen könnyen meg lehet érteni.
Az a baj ezekkel a dolgokkal, amiről mesélsz, hogy kevéssé, vagy egyáltalán nem írhatók le műszakilag. A reprodukálhatósága innentől olyan, hogy akár becsukott szemmel is nekiállhatnék. Sok kísérletezés féltve őrzött titkai pedig, nem hiszem, hogy kiszivároghatnának, de az is lehet, hogy a kiszivárogtatások szándékosan megmásítottak (a követők meg ehhez imádkoznak). (A Pest-vidéki Gépgyárban dolgozó - ma szakújságíró - mérnök leírta, hogy a MiG21-es hajtóművének a közreadott teljesítménye (tolóereje) ahhoz sem lett volna elegendő, hogy a repülőgép egyáltalán felszálljon, nemhogy harcfeladatot hajtson végre!) Hány hibás rajzot találunk a neten!
Ez a bajom a High-End Show-al is. HE-s moderátor mesélte, hogy egy - általa igen jónak mondott - Yello CD-t szeretett volna meghallgatni egy 5 milliós láncon. A "tudorok" ezt nem tették lehetővé. Vajon miért? Talán azért, mert a rendszer képességei nagyrészt csak a marketing szöveg szerint léteztek, vagy egyszerűen nem akarták, hogy rájöjjenek, a történet nagy százalékban porhintés? Soha nem állítottam, hogy nincsenek jól eltalált kompromisszumok, de az "tűrhetetlen", hogy a hangtechnikám "mondja meg", milyen zenét hallgathatok 5 millióért. Az Amatőr Építőkön mindig egy műszakilag jól megtervezett, és kivitelezett rendszer mutatta magát a legjobb hangúnak, nevezetesen mindkét rendszer CIROKL, és CHZ nevéhez köthető. A félvezetősök hangminőségét illetően már a "hivatalos állásfoglalás" is született, Sipos Gyula ezt több éven keresztül taglalta, mi, miért van (szerinte). A sok éves tervezői, fejlesztői munka után azért elgondolkodtató, ha Ő leír valamit. Legalább annyira, mint az Audiopápák intelmei......... Idézet: „Elektronikai fogalmakkal talán éppen egy CLC táp környékén problémás operálni.” Persze problémás, ha nem tudod mi micsoda. A CLC -s tápból az első C az egyenirányítás része, nem a szűrőköré. Feladata az energia tárolása annyi ideig, amíg az egyenirányító elem zárva van. A szűrő, csak az LC kör, aminek a feladata az 50 (100) Hz zúgó feszülltség (brumm) szűrése. Ilyenformán mindkettő méretezhető, az elvárásoknak megfelelően.
Abban tudnátok segíteni, hogy az EL84-es véggel szerelt gitárerősítőmhöz egy bontott kimenőtrafót használok, és az 4 Ohmos kimenetű. Na most én egy 8 Ohmos gitárládát szeretnék rá csatlakoztatni. Ilyenkor mi a teendő? :S
Ha tudsz, tekerj még rá 20-30 menetet. Ha nem, akkor használd így, baja nem lesz, csak kicsit csökken a teljesítmény.
És ha a hangszóróval párhuzamosan kötök egy 10W 8 Ohmos ellenállást? Akkor annak az eredője 4 Ohm lesz nem?
És, mit érsz el vele? A kimenőn a nagyobb terhelés hatására lejjebb esik a kimenőszint, ergo halkabb lesz a ketyere. Gondolom, nem ez a cél.......
Igaz. És ha úgy ahogy van, rácsatlakoztatom a 8 Ohmos hangfalat, az 5W maximális teljesítményből kb mennyit kapok vissza majd?
Az 5W egyébként sincs meg, 5,7W van az anódkörben, ebből legalább 1,5-2W elveszik a a huzalok Ohm -os ellenállásán, és a trafóvason. Reálisabb a kb. 4W, ha tökéletes az illesztés. Ez 4 Ohm -on 4V, ez 8 Ohm -on csak 2W volna, de a belső ellenállás nem zéró (főleg, ha visszacsatolatlan), tehát valamelyest fog emelkedni. Reálisan számolhatsz 2,5W-ra, meg valamival nagyobb torzításra.
Javaslatom, ha eddig esetleg katódellenállásos volt, akkor tegyél neki fix előfeszültséget. Ezzel vissza tudsz talán hozni valamekkora teljesítményt.
Ennek ott van komolyabb jelentősége, ahol a katódellenálláson nagyobb fesz esne (triódák, 807, stb), itt a 6-7V 2-3%-ot jelent.
Sziasztok.
Az alábbi áramkört építem. Csöves egyenirányítást akartam csakhogy a tápfesz 344V lett. A rajzon 205V van. Kell ellenállást cserélnem valahol a magas tápfesz miatt?
A B380C1500 ugyanis nem cső
![]()
húúú....akkor oda a fél napom.... :beka3:
Amúgy EZ81-es csővel csináltam egyenirányítást.
Érdekes. Az alábbi gitárerősítő gyári adatai szerint max 5W-ot ad le, és ugyanúgy 1db EL84 a vége. Gitárerősítőnél persze nem számít, ha kicsit már torzít, sőt még úgy a célnak jobban meg is felel.
A teljesítményadatokat valamekkora max. torzításnál adják meg, ha ezt túlléped, valamelyest még nőhet a teljesítmény. De ez - mint említetted - nem gond.
És mennyivel kéne megnövelni? 220k helyet 470k? Az "A" ponthoz miért tegyek? Az egyből megy a kimenőre.
Egyébként nem értem, miért kéne aZ ECL86-nak 205V-ról járnia. Adhatsz neki akár 280V-ot is, csak a segédrácsot tedd alacsonyabbra. A katódellenállás lehet 180 Ohm is.
Klemo86 igazából az 1,5k Ohm -os A-B pont közöttire gondolt.
Még csak most ismerkedem a csöves erősítőkkel. Ezért kérdezgetek ilyen "butaságokat".
A kettes lábhoz nem kell ellenállás?
Akkor a 150-et cserélem 180-ra.
Nem, mert ez is egy módja az előfesz beállításának, hogy nagy értékű ellenállást tesz az 1-es lábra (10M Ohm ). Így a katódkörbe nem kell semmi.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |