Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
Lapozás: OK   2200 / 2200
(#) djhans válasza Ge Lee hozzászólására (») Kedd, 15:38 /
 
Anódtápnak két szekunder van a két oldalnak, külön egyenirányítással mindennel. Graetz-100µF-fojtó 150µF ez a táp a végcsőnek. Anódfeszen 2mV csúcstól-csúcsig a brumm. Ez szerintem semmi. Auto katódbias van.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 15:38
(#) jani1987 válasza djhans hozzászólására (») Kedd, 16:11 /
 
Ami nekem van annak CRC szűrése van váltakozó fűtéssel és csak akkor hallod a zajt ha közel hajolsz. Az első kondi 47u a másik 150. A fűtés nincs közepelve. Az L tag egy tévé sor kimenő.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 16:13
(#) pucuka válasza djhans hozzászólására (») Kedd, 16:22 /
 
Próbálkozz a diódákra 10 nF -t tenni.
(#) boti2 válasza djhans hozzászólására (») Kedd, 16:24 /
 
Nem fér be a házba esetleg egy megfelelő méretű graetz és egy 20 ... 50 000µF-is puffer a fűtéshez?
A 6,3V-os AC fűtésnek az a jó tulajdonsága, hogy egyenirányítva is kb. ugyanannyi lesz csak DC-ben. Szerintem ez a legegyszerűbb megoldás, ha elfér.
A kapcsolást szabad megnézni?
A hozzászólás módosítva: Kedd, 16:29
(#) Ge Lee válasza djhans hozzászólására (») Kedd, 16:24 /
 
Akkor nem az anódtáppal van baj, mert az enyém is hasonló nagyságrendben van és ez teljesen csendben van. Mutatom, kb. 0,7mV a ripple (középen a zöld vonal).
Nálam csak egy 10 ohm van a katódokban, de én a későbbiekben azokat is ki fogom cserélni egy 1 ohmra. Az se kéne, de így egyszerűbb áramot mérni.
(#) CHZ válasza Ge Lee hozzászólására (») Kedd, 16:36 / 2
 
Idézet:
„Egyen feszültségű fűtésről semmi brumm nincsen.”

Nem kell találgatni, csak figyelmesebben olvasni.
(#) Cinema válasza djhans hozzászólására (») Kedd, 16:41 /
 
Lehetséges okok:
Nem az anódtáp a ludas.
Lehet egyszerű testelési-földelési hiba. Csak egy pontba szabad kötni a testet és nem földeljük össze a két oldal hidegpontját, mert akkor brumi lesz.
A bemenet egyik csatornájának a hidegpontját forraszd le és tegyél be oda sorosan egy 10Ohm-os ellenállást.
Ha ez nem elég a brumm csökkentéséhez, akkor máshol van gond, vagy máshol is gond van.
Negatív visszacsatolás van-e a végfokban? - Ha igen, akkor annak a vezetékezése nem mindegy hol fut. Közvetlenül a kimenőtranszformátor szekunderéről kell visszavezetni a hideg és a meleg vezetéket a visszacsatoló ellenállással a meghajtó cső katódjába, annak a katódellenállására kell forrasztani a vezetéket nem máshova. Ha nincs negatív visszacsatolás, akkor a szekunder egyik végét le kell kötni a negatív potenciálra, azaz a testre.
Segíthet, ha az előcső fűtése fel van emelve mondjuk +50-60V-os potenciálra és nem közös a fűtése a végcsővel!
Ha semmilyen módon nem szűnik meg, vagy nem csökken a brumm, akkor valamelyik végcső, vagy mindkettő, katód-fűtőszál átvezetéses, esetleg zárlatos. Ezért, ha DC-fűtést csinálsz, akkor megszűnhet a brumm.

Üdv!
A hozzászólás módosítva: Kedd, 16:42
(#) TAttila77 válasza djhans hozzászólására (») Kedd, 17:57 /
 
Hali. Én is szenvedtem kicsit a brummal a 300b-s végfokomban, ( most dobozolom éppen, csak nehéz kábelkorbácsba hurkolni az ezüstözött rézvezetékeket) végűl megoldottam ezt a gondot is. S direkt katódos csöveknél meg kell szenvedni a brumm elnyomásával. Nekem kifelyezetten a fűtés okozta. Nem jelentett semmit a potméter közepelés sem. DC fűtés kellett, azóta csendben van. Sokat utána olvastam, van aki ezt pártolja, van aki a váltós fűtést. Nekem DC fűtés lett a csend záloga.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 18:03
(#) djhans válasza TAttila77 hozzászólására (») Kedd, 18:08 /
 
Azt írják sok helyen hogy DC fűtéssel rosszabb a hangja. Még egy baj van DC fűtéssel. A katód egyik vége és másik vége között lesz poteciál különbség. Nem egyenletes lesz az elektron kibocsátás.
(#) djhans válasza TAttila77 hozzászólására (») Kedd, 18:41 /
 
Nekem a közepelő potival be lehet állítani a minimumot. Jobbra-balra eltekerve minden második csúcs megnő, hol egyik, hol másik. Közép állásban egyformák és akkor a legkisebb.
(#) djhans válasza Ge Lee hozzászólására (») Kedd, 18:46 / 1
 
Nálad az a jó hogy nem közvetlen fűtésű. Sokkal könnyebb dolgod van.
(#) TAttila77 válasza djhans hozzászólására (») Kedd, 19:17 / 2
 
Ki ne találd már ezt a marhaságot! Ha ilyesmiket beveszel, akkor a végén még erősítőt se kéne építsen senki, "mert úgyis jön majd valaki és mindíg megmondja az ellenkezőjét"
Hidd el nekem, hogy ne iolvasgasd a fórumokat, mert megvezet és hamar bekerget az erdőbe. Magadnak higgy! Eljutottál idáig? El. Akkor próbáld ki te is úgy ahogy én és rögtön meg fogod tapasztalni SAJÁT FÜLEIDDEL, hogy melyik megoldással lesz neked jobb. Ugyan ezt a cipőt hordtam, végigzongoráztam az egész dolgot, három-négy féle tápot csináltam, három féle fűtés megoldást.
Majd két három helyt is olvastam végűl, hogy a váltakozóáramú /nekem 5V /fűtés velejárója, hogy a brummot soha nem lehet teljesen kiírtani a cuccból. Meg kell szokni. Csökkenteni nagymértékben lehet, de megszüntetni nem, mert ilyenek a direkt katódos csövek. Na én ennek nem hittem, míg nem hallottam saját magam. Direkt ez végett is csücsűlt hónapokig az asztalomon kint a próbamodell, hogy ezt is végigzongorázzam. Többel kigúvadt szemekkel lesték a próbamodellről készűlt képemet, tunerman még ebédlőasztalnak is nézte, ha emlékszel. Itt figyel pár oldallal visszább. De egyetlen dolgot elárúlok neked, az nem igaz, hogy a DC fűtéssel rosszabb a végfokom hangja. Erről még az Audio Diyersen is össze-vissza írogatnak. Nekem bevált, én ki nem állhatom a legkevesebb brummot is bármi legyen az. Az én tápom példáúl egyetlen egy elkót sem tartalmaz.
(#) Ge Lee válasza djhans hozzászólására (») Kedd, 19:17 /
 
Azért nekem írd majd meg privátban hogy milyen a hangja az eddigi csöveseidhez képest, már ha voltak olyanok.
(#) Ge Lee válasza TAttila77 hozzászólására (») Kedd, 19:23 /
 
Idézet:
„ki nem állhatom a legkevesebb brummot is bármi legyen az”
Ugyanígy vagyok, ezért nem tudnék pl. se lemezt se szalagot hallgatni. Meghallok egy ssss vagy ssssz alapzajt, vagy egy lemez pattogást és vége a dalnak, onnantól az már minden csak nem élmény.
(#) TAttila77 válasza TAttila77 hozzászólására (») Kedd, 19:39 /
 
Na írni akartam még és már nem tudtam, folytatom.
Tehát nem kell elhinni semmit, amíg nem végleges a végfokod ki kell próbálni mindkét megoldást és megtudod rögtön neked mi lesz a jobb. Ennyi. "Mert mindíg jönn fog valaki, aki megcáfol." Ezt sose feledd. Addig csináld végig, amíg nem teljesen végleges, mert ha megcsap a csövek melege, álandóan matatni fogod!!!! Miért? Azért, mert majd lesz aki azt mondja azt cseréld ki erre és sokkal jobban szól tőle, a másik meg azt fogja mondani, hogy a másik bigyót cseréld ki erre a bigyuszra és akkor mindent ver, olyan szépen fog szólni. Ne hidd el!!!! A végén meg fogod bánni hogy álandóan benne matatsz és bánni fogod, hogy elrontottad azt ami jó volt.
Könyörgöm fogadd meg amit írtam, legalább felét.
Sok sikert, örömteli zenehallgatást kívánok neked. Tetszik a végfokod!
Üdvözlettel: Attila
(#) Accord válasza djhans hozzászólására (») Kedd, 21:49 /
 
Gyönyörű, nagyon szép letisztult tervezés és építési munka, látszik, hogy sokat agyalhattál rajta és szépen kivitelezted. Biztos vagyok benne, a hangja ezekután csak nagyon jó lehet.
Gratula!!! A hálózati kábelt gondolom egy 100eFt-osra fogod cserélni, mert ehhez az dukál "jóhanguságügyileg", ja és a biztiről se feledkezz el. A kimenők pedig különösen szépen néznek ki, "látszik ratuk", hogy jók is. Jó zenehallgatást.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 21:50
(#) cua válasza djhans hozzászólására (») Kedd, 23:35 /
 
Ezt azert eleg egyszeruen kiprobalhatod
(#) boti2 válasza djhans hozzászólására (») 9:01 / 2
 
Igen írnak sok mindent. Röviden szólva az, hogy az AC fűtés jó hatással van a hangra marhaság. (Ide lőjetek! )
Vannak tényezők/alkatrészek, amik valóban befolyással vannak a hangra (különböző gyártók azonos típusú csövei, csatoló kondenzátor, kimenő (!!!), stb., de az AC/DC fűtés ebben csak annyiban van benne, hogy AC fűtéssel esetenként küzdeni kell a brummal, DC fűtéssel pedig egy megoldandó, esetenként nagyon makacs problémával kevesebb van.
Egyébként az AC fűtés egy kényszerűség, amit régebben főleg azért alkalmaztak, hogy kisebb legyen az alkatrészigény. Közvetlen fűtésű csöveknél sincs semmilyen befolyása a hangra, (leszámítva brumm hiányát). Szerintem is hallgasd meg DC fűtéssel is és úgy dönts.
Persze kihívásnak nem rossz a macivadászat.
Következő: »»   2200 / 2200
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu