Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1723 / 2208
(#) mofesa válasza q765 hozzászólására (») Feb 23, 2015
Feltéve, ha nem csöves volt az egyenirányítás. Akkor 2-3 fűtéstekercs, és még ott a szimmetrikus anódtáp tekercse is.
(#) szemuveg hozzászólása Feb 24, 2015
Válasz mindenkinek:
A rádióban csöves volt az egyenirányítás éppen ezért 2 fűtés tekercs van, egy 4V és egy 6,3V (ami 5 cső fűtésénél az előbb említett dolog miatt 6,7V. )
A szekunderkörön szimmetrikus 2x300V-om van.
Tegnap este/ma reggel gondolkoztam a szimmetrikus tápláláson 1-1 diódával a tekercs két végére,a közös pontot test/földre, az eredeti brummnak már csak a fele hallatszik.
Képet holnap tudok készíteni, nem jók a fényviszonyok. A trafó felépítése: 1x primer 5 csapolással (a tekercs két végén vagyok a csapolásokat összekötve) szekunder: 2x300V középkivezetés, 1x6,3V 1x4V csőfűtések. Ha az emlékezetem nem csal a trafó egy Orion R844 hamvaiból lett bontva. (ette a fene rokonnál a sufniba és pluszban még hiányos/törve volt.)
Megtalálható volt a tekercsei között egy nem mágnesezhető házban levő nem tudom milyen anyagból készült csúszka, amit ha betoltam a tekercsek fele akkor szakította a primer feszültséget. Ezt kiiktattam, és kapott egy üvegbiztit. (Gondolom zárlatvédelem, a rövidrezárt tekercs elhúzza a kis csúszkát és szakítja a primerkört)
Potik egyelőre ki vannak vezetékezve árnyékolt vezetéken, kb 30 centi hosszan, a házukat még nem raktam földre, nem próbáltam. Ki fogom.
Egyelőre ennyi, holnap fogok tudni ismét beletúrni. Illetve alvás után.
(#) Zenner válasza szemuveg hozzászólására (») Feb 24, 2015
Szerintem jó eséllyel a potik felől jön a zaj. Tényleges beépítésnél majd persze ki fog derülni, de lényeg az, hogy rövid vezetékekkel kösd be. A házukat csak akkor rakd majd földre, ha a szasszén keresztül nincsenek, különben földhurok keletkezhet.
(#) szemuveg válasza Zenner hozzászólására (») Feb 24, 2015
Mivel alulemezre tervezem az előlapot így nyilván azt is földre kötöm az érintésvédelem miatt, így a potik is le fognak ezáltal húzni földre. Kaptam viszont még egy tippet még a nap folyamán, hogy valószínű túl érzékeny az első fokozatom, túl nagyot erősít és már ezt is továbbviszi, és próbáljam meg kicsit butítani. Ha a földeléssel nem jön össze a további zajmentesítés akkor belenyúlok az előfokba.
(#) Zenner válasza szemuveg hozzászólására (») Feb 24, 2015
Milyen rajz alapján építetted?
(#) szemuveg válasza Zenner hozzászólására (») Feb 24, 2015
A modik indulatba jövése előtt - pm-ben.
(#) szemuveg hozzászólása Feb 24, 2015
Kaptam egy pm-et. hogy mivel gitárerősítőről van szó, nem igazán fogjátok sokáig jó szemmel nézni, így elébe mentem a dolognak. Pusztán emiatt írtam.
(#) szemuveg válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 24, 2015
Köszönöm, átböngészem, hátha találok ott is számomra hasznos infót!
(#) szemuveg válasza q765 hozzászólására (») Feb 24, 2015
A potik házát lekötöttem csillagpontra, a már meglévő brumm felére csökkent. Viszont egy külső szemlélő látván a kötéseket - átalakítom az egészet.
(#) pucuka válasza szemuveg hozzászólására (») Feb 24, 2015
Idézet:
„a tekercs két végén vagyok a csapolásokat összekötve”

Miket is kötöttél össze? A megcsapolásokat nem kell (szabad) összekötni, ha különálló tekercsek vannak, azok végeit kell összekötni a megfelelő sorrendben. Bár a megcsapolásos a gyakoribb. Elkélne egy vázlat a primerről is.
(#) joco63 hozzászólása Feb 24, 2015
Tisztelt Fórumozók!
Egy saját építésű G807 SE képeit osztanám meg veletek, amely már majdnem kész állapotban van. A dobozterv saját elképzelés és a kivitelezés is saját az utolsó gombig az itthoni barkács gépekkel. Ennek tudomásában ne legyetek túl kritikusak . A kapcs rajz a neten, illetve itt is fellelhetők közül való, a 100kohm os visszacsatolású, néhány apróbb, nagyobb módosítással a hangminőség érdekében. A táp toroid, a kimenők szintén. A motiváció, a fellelhető legszebb, és viszonylag olcsó csövek felhasználásával egy félvezető nélküli SE építése. Az egyenirányító cső Tungsram PV200/600. A szerelés légszerelés forrasztócsúcsok és más rögzítő elemek felhasználásával. Csatolókondi Wima.
(#) Szammer válasza joco63 hozzászólására (») Feb 24, 2015
Szia!
Szerintem "guszta" lett, gratula (bár csak az enyémre is volna energiám és időm).
Üdv:
Zsolt
(#) mofesa válasza joco63 hozzászólására (») Feb 24, 2015
Az illesztéseken (az elején) lehetett volna még picit igazítani. Formailag tetszik. A lényegesebb részét (belsejét) megmutatod?
(#) joco63 válasza Szammer hozzászólására (») Feb 24, 2015
Köszi! Munkaóra van benne az biztos
(#) joco63 válasza mofesa hozzászólására (») Feb 24, 2015
Az nem túl szép a sok variálás miatt, de majd teszek fel róla képet.
(#) gkari válasza szemuveg hozzászólására (») Feb 24, 2015
Azt a "nem mágnesezhető" akármit kár volt kiiktatni, mert az egy bimetallos hőkioldó - a primerben, ami, ha ép, lehűlés után simán visszakapcsolható (-lehetne).
(#) Szammer válasza mofesa hozzászólására (») Feb 24, 2015
Nem tudom miért vagy kíváncsi a "belére"? A légszerelés igen ronda is lehet, tökéletes működés mellett, de lássuk ha a kolléga megosztja.
(#) joco63 válasza Szammer hozzászólására (») Feb 24, 2015
Egyébként ne csüggedj, ez is kb. két éve készül, és még nincs kész. Mással is foglalkozik az ember, ha meg akar élni. A hobbi mindig az utolsó helyre kerül valahogy.
(#) mofesa válasza Szammer hozzászólására (») Feb 24, 2015
Nincs ebbe semmi különös. Én mindig a projekt egészére vagyok kíváncsi. Amúgy meg minden egyes projekt adhat mindenki számára ötletet, amit esetleg később fel tud használni. Függetlenül attól, hogy ez otthoni barkács, vagy nem.
(#) joco63 válasza Szammer hozzászólására (») Feb 24, 2015
Igaza van mofesa-nak én is szétszedek minden elekromos cuccut, hogy megnézzem milyen belülről. Ez nem túl szép mint már mondtam, szebben is meg lehet csinálni ha egyből véglegesre csinálod. Ez nem így sikerült. A rézcsövek is természetesen földelve lesznek. Közel 400V egyenfeszültséggel, amihez társul több 10 mA- is nem lehet játszani. Az halálos kombináció.
(#) szemuveg válasza pucuka hozzászólására (») Feb 24, 2015
Rosszul írtam, elnézést. A kötés úgy néz ki, hogy a leágazásonként 2 tekercsvég van, az előző vége és az új eleje. Ami 1 varnish csőben van tekercs kezdet-vég azok vannak kötve. Szóval ha ezeket egynek veszem akkor vagyok az egész elején végén. Bontáskor egyébként ezeket jelöltem leszedve a hálózatkapcsolóról.
(#) joco63 hozzászólása Feb 24, 2015
A csövek foglalatai süllyesztve vannak. A PV 200/600-nak csak alulról van felfogatva, a csavarfejek a fa díszítő elemmel eltakarva, a G807, és a meghajtó csövek foglalatai fa távolságtartókra vannak szerelve, amiket alulról beragasztottam. Így csavarfejek, felfogató elemek nem láthatók.
(#) Szammer válasza joco63 hozzászólására (») Feb 24, 2015
Nem olyan "csúnya" ez. Szerintem az enyém sem lesz sokkal szebb (ha elkészül).
(#) mofesa válasza Szammer hozzászólására (») Feb 24, 2015
"A káoszban is lehet rend."
Bizony, hogy nem is (olyan) ronda. Kis rendezkedés, és biztos jó lesz.
(#) joco63 válasza Szammer hozzászólására (») Feb 24, 2015
A toroidok elrendezése felfogatása szokatlan lehet, hiszen függőleges az elrendezés, azonban helytakarékossági szempontok szerint ezt találtam a legjobbnak. Az alaplemezt 1mm-es kivágtam, derékszögben felhajlítottam, és erre van felfogatva a toroid. Mindhárom. Mivel az alaplemez földelve van, így árnyékolási funkciót is ellát. A tervezésnél erre figyeltem.
(#) Orbán József válasza joco63 hozzászólására (») Feb 24, 2015
Amire vigyázni kell a toroidoknál, nehogy a rögzítő csavar és a sasszi egy egy menetes zárlatot okozzon. Arra gondolok, ha "U" alakban felhajtjuk az alaplemez kivágott részét és egy átmenő csavarral fogatjuk a toroidot, pont ez történik.
Az igaz, hogy jelzi, némi nem kevés melegedéssel, attól függően, mennyire jó a kontakt a csavarnál-szasszinál.
(#) joco63 válasza Orbán József hozzászólására (») Feb 24, 2015
Érdekes felvetés. Erre nem is gondoltam, de hál istennek nem is történt meg.
(#) Orbán József válasza joco63 hozzászólására (») Feb 24, 2015
Egy ipari elektronikánál történt, de mindegy az.
Kollégám is úgy jött rá, hogy a trafó rögzítő csavarjára kötötte a védőföldet, másik végét meg a dobozra. Gőzölgött hamarosan a cucc... De időben észlelte.
Amúgy valamit egyébként is elnézhetett, de az 1menetes rövidzár az kialakult.
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2015
(#) joco63 hozzászólása Feb 24, 2015
Van egy nagyon jó cikk a neten:Bővebben: Link
Sokat lehet tanulni belőle, pl a földhurok elkerüléséről, a kimenet szimmetrizálásáról. Ez például egy se erősítőnél nagyon jót tesz a hangnak. Ennek a cikknek itt is lehetne a helye. Maga a kapcsolás is csábító, ha lesz időm megépítem.
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2015
(#) FordPrefect válasza Orbán József hozzászólására (») Feb 24, 2015
Igen, de itt az U 1-1 szára fog 1-1 toroidot, külön csavarral, nem záródik a kör. Akkor lenne gond, ha az U-n belül lenne a toroid, és a csavar zárná a gyakorlatilag zéró ellenállású 1 menetű "szekundert".
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2015
Következő: »»   1723 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem