Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   2045 / 2208
(#) CIROKL válasza Lengyelzolika01 hozzászólására (») Szept 9, 2018
Sajnos oly annyira látszik az idő.vasfoga hogy ezek csak a mhé telepre jok.
Szerezz olyan vasakat amik legalább nem rozsdásak azokkal lehet mit kezdeni.
(#) Lengyelzolika01 hozzászólása Szept 9, 2018
Hát ez az hogy van! Csak én nem is tudom hogy belevágjak e mert pár tized vékony a drót és biztos vagyok benne hogy azokkal a rozsdás vasakkal meggyűlne a bajom és belemarnák a huzalba. Vagy vágjam le flex-el?
(#) pucuka válasza Lengyelzolika01 hozzászólására (») Szept 9, 2018
A vasakat (trafólemezt) azért fel lehetne használni, a többit azért nem. Nem flex -el kell nekiesni, hanem szépen lebontani. A talpán levő négy fület kihajtogatni, és lehúzni a borítást. Megpróbálhatod rozsdátlanítani, esetleg ha sikerül, lefesteni. A következő lépés a lemezeket kihúzogatni a csévetestből, (ha sikerül) kicsit olajos ronggyal áttörölgetni, más kezelés nem kell, kicsit rozsdás nem nagy baj. Letekered a rézdrótot, leszámolod a meneteket. Megtakarítod a csévetestet, ha sikerül, felhasználhatod újra, ha nem készíthetsz másikat prespán lemezből. Szerzel új tekercselő drótot (zománcozott rézhuzal) és visszatekered a leszámolt meneteket.
Ha mindez nem vette el a kedvedet, akkor lesz egy nem túl jó, de használható kimenőtrafód.
Arra figyelj oda, hogy két nagyon hasonló, méretre azonos trafó volt benne, az egyik a PCL86 kimenője, a másik a PCL85 képkimemnője. Ez utóbbiak nem alkalmasak végerősítőnek, a cső még csak, csak, de a trafót biztos át kell tekerni.
Hálózati trafó ebben a TV -ben nem volt.
Én is inkább azt javaslom, hogy valamilyen donor rádióval próbálkozz, TV csövek közül igen keveset lehet felhasználni hangfrekvenciás erősítőnek, ahhoz már gyakorlat kell. Már a csövek fűtése is problémás egy kezdőnek.
(#) Lengyelzolika01 hozzászólása Szept 9, 2018
De mitől lesz egy ilyen kimenőtrafó minőségi ?
(#) pucuka válasza Lengyelzolika01 hozzászólására (») Szept 9, 2018
Attól, hogy az igényeknek megfelelően van tervezve. A televízió hangfrekvenciás fokozataiban minimum elvek érvényesültek, mert már a hangsugárzó szekció is erősen korlátozott a méretek, és a kivitelezhetőség miatt. Ehhez felesleges lett volna nagyobb teljesítményű, szélesebb átvitellel rendelkező végfokot készíteni. Szoba hangerőhöz elég a 2 - 5 W, pár százalék torzítás, főként beszédátvitelhez a 100 Hz - 12 kHz átvitel.
Az alacsonyabb frekvencia átvitelhez nagyobb méretű trafó kell, a magasabb frekvenciák árviteléhez jobb minőségű trafóvas, és kunsztosabb tekercselrendezés.
A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2018
(#) CIROKL válasza Lengyelzolika01 hozzászólására (») Szept 9, 2018
Ez semmitől!
Csupán arra elég hogy megszólaljon .
(#) Gery78 válasza csa7684 hozzászólására (») Szept 9, 2018
Nagyon szép lett, ügyes vagy!
(#) csa7684 válasza Gery78 hozzászólására (») Szept 9, 2018
Köszönöm szépen
(#) FordPrefect hozzászólása Szept 9, 2018
Újra, lehurrogást nem várva megismétlem pár napos javaslatomat: Ketté kellene bontani a csöves erősítő rovatot. Pár napja az ECL/PCL86 témák leválasztását javasoltam. Most inkább azt javaslom, legyen egy "csöves erősítő kezdőknek" meg egy "csöves erősítő haladóknak" topic. " Csöves erősítők profiknak" nem kell.
Sokkal kevesebb lenne a helybenjárás, idézgetés, hivatkozás, okoskodás, zavarosban halászás meg sok egyéb kártékony dolog. Mindenki oda ír, ahová akar. Aztán majd a közönség dönt.
Természetesen a két rovat átjárható lenne, majd kialakulnának spontán a profilok. A nem odavalókat a közösség átirányítaná a párhuzamos oldalra.
Utópia? Át kell gondolni..
Itt sajnos egy nagyon megcsontosodott rendszer működik?!
(#) Orbán József válasza FordPrefect hozzászólására (») Szept 9, 2018
Részemről támogatnám, ha nem is jelent sokat a "részemről".
Valóban, mint a riasztószerelős topikból van kizárólag haladóknak, itt is lehetne a nagyon alapfok és "haladók" részére, ahol nem kell a csöves diódáktól és az elektronok egyszerű táncától kezdeni.
A csövesnek van a Kimenőtrafó...és a jelenlegi topik.
Általában az erősítők félvezetős szekciójából meg talán tucatnyi is működik.
A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2018
(#) FordPrefect válasza Orbán József hozzászólására (») Szept 9, 2018
Látom, érted amit mondok. Sok haszontalan témának is néha tucatnyi topickja is van.
(#) granpa válasza CIROKL hozzászólására (») Szept 9, 2018
Köszönöm a jó tanácsot; nekem nem savanyú a szőlő. Van mivel/miből építeni, csak nincs mikor (momentán a hol is gond). Lesz még időm, nem aggódom.Ilyen is van ám! Nem részletezem. Minden esetre: eddig jó véleményem volt, de én is tévedhetek. A degradálás mostanában erősen terjed; ez nem savanyú, ez büdös.
Egyelőre csak segítek, akinek tudok (fizikailag is).
(#) Moderátor hozzászólása Szept 9, 2018
A topik kitakarítva ismét. Minden résztvevő nem idevaló hozzászólása törlésre került.
(#) küzmös Gergely válasza Lengyelzolika01 hozzászólására (») Szept 9, 2018
Valamit azért tisztázni kell.. Mennyit értesz hozzá? Tudod hogy mit kell mérni azokon a trafókon? Tudod mi az hogy primer, mi az hogy szekunder, és hogy melyik melyik? Hogy egy sima multiméterrel ki tudod mérni? Ilyesmikre gondolok.. Hogy primer impedancia pár száz ohm. (375 ohm) Míg a szekunder pár ohm.. (pl 1.9 - 2 ohm) ha a trafó jó.. ? Van egy tévészerelő haverom, aki hót rozsdás tévépanelokat javít, restaurál.. Attól hogy szarul néz ki valami, vagy lefoszlott a papírborítás róla, az még nem azt jelenti hogy elektromosan is szar. Ki kell szárítani, meg kell mérni.
A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2018
(#) Triger válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Szept 10, 2018
Nem beleszólàsként, de szerintem sima multiméterrel (őnmagában) nem tudsz impedanciát mérni, mint ahogy a felsorolt értékek sem azok, hanem sima ellenállás (DCR) értékek.
A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2018
(#) kristikoma válasza Triger hozzászólására (») Szept 10, 2018
Így van. Minimum 50Hz-es váltakozó feszültség kell hozzá, azzal már lehet áttételt számolni, illetve impedanciát mérni.
(#) messius válasza FordPrefect hozzászólására (») Szept 10, 2018
A téma kettéválasztása szerintem mégtöbb felesleges vitára adna okot, hiszen a kezdő és haldó határvonal relatív. Megértem az álláspontodat, hogy zavaró lehet egy kezdő kérdése, de mindenki így kezdte. Szerintem sokan vannak akik szívesen segítenek annak ellenér hogy magasabb szinten vannak már e témában. Nagyobb probléma itt a fórumokon, ahogy te is említetted: helybenjárás, idézgetés, hivatkozás, okoskodás, zavarosban halászás tehát a fórum témától eltérés. Szerencsére az elmúlt napokban megint láthattunk erősítőket és ehhez kapcsolódó hozzászolásokat!!!
A másik probléma, hogy nagyon sokan nem használják az "off gombot" amikor kellene! Ezt már többször kértem és most is kérlek benneteket, hogy használjátok ha a mondanivaló nem konkrétan a "Csöves erősítő készítése" témához kapcsolódik! Remélem javíthatunk a mostani morálon!
Köszönöm és elnézést az off-ért!
(#) küzmös Gergely válasza Triger hozzászólására (») Szept 10, 2018
Ellenállást akartam írni természetesen..
(#) pucuka válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Szept 10, 2018
Félrevezető ilyen tanácsot adni egy abszolút kezdőnek. (az írásából, és alkatrész választásából egyértelműen kiderül)Egy egyszerű multiméterrel max azt lehet kideríteni, hogy nem szakadt a trafó egyik tekercse sem, a menetszám ismerete hiányában, az egyenáramú ellenállása is csak erősen saccolható. Az induktivitás mérés sem mond sokat, ha egyáltalán el tudná is végezni, mert nem tudjuk, hogy mennyinek kéne lenni, ha tökéletes lenne, de annyi legalább kiderül, hogy nincs menetzárlat.
Szóval, segíteni is csak megfontoltan lehet, a helyzetnek megfelelően.
(#) csa7684 válasza messius hozzászólására (») Szept 10, 2018
Végre egy értelmes meglátás.
(#) pucuka válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Szept 10, 2018
Az is segítség lehet, ha elmagyaráznád (megtanítanád) a kollégának, hogy hogyan lehet egyszem közönséges multiméterrel impedanciát mérni. Mert lehet, csak nem egyszerű.
(#) csa7684 hozzászólása Szept 11, 2018
Fura kapcsolás
(#) FordPrefect válasza csa7684 hozzászólására (») Szept 11, 2018
Mitől sánta vagy fura? Olvasgatni kell. Pl elektroncso.hu, vagy külfödi oldalak. Radford STA25 és társai. Szerintem ki...ott boldog lennél, ha egy ilyen erősítő birtokosa lennél! És nem (csak) a kapcsolás a lényeg...
Ez már amatőr szinten is OFF. Ha nem értünk valamihez, az fura vagy sánta. Elképesztő......
(#) granpa válasza FordPrefect hozzászólására (») Szept 11, 2018
Ebben a 4 sorban, pont elfért volna az egyszerű magyarázat. Nem mindenki PC, -Internet zsonglőr, angolul olvasó. Ha biztos lennék a mikéntben, én megírtam volna. De, hogy egy klasszikust idézzek: Nem értek hozzá.
(#) FordPrefect válasza granpa hozzászólására (») Szept 11, 2018
Akkor négy sorban.A Radford STA25 első változatát a mérnökök a fázisfordításra koncentrálva egy szokatlan, de szellemes módon oldották meg. Fent. A kapcsolás után építése hasonló minőségben, a gyári kimenőtrafó és alkatrészek nélkül gyakorlatilag esélytelen. Később módosították a meghajtást hagyományosabbra. A későbbi MK- változatokról van szó. OK?
A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2018
(#) Moszkvai válasza csa7684 hozzászólására (») Szept 11, 2018
Ilyet még Én sem láttam, hogy a V1 cső anódja a földre van húzva. A második maghajtó cső pedig az egyik félperiódust pentódával a másik félperiódust pedig triódával erősíti. És, hogy még a visszacsatolás is a hangfal terheléséhez van illesztve?!
Nem szokványos az biztos.
(#) csa7684 válasza Moszkvai hozzászólására (») Szept 11, 2018
Hát igen. Én csak véleményekre lettem volna kíváncsi.De már megbántam hogy fölraktam.
(#) FordPrefect válasza csa7684 hozzászólására (») Szept 11, 2018
Ne bánd. Az értelmes kérdés már feltételez tudást.
(#) granpa válasza FordPrefect hozzászólására (») Szept 11, 2018
Szóval ez is "Deus ex machina" mint az interstage trafó. Így jártunk: csak nézhetjük, és annyi. Mondjuk a magyarázat lemaradt a működésről, hogy miért ilyen, amilyen. Mi a találmány, mi a "csel"? Ez talán újabb 4 (tartalmas) sor (vagy 8?). Nekem "8".
A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2018
(#) granpa válasza csa7684 hozzászólására (») Szept 11, 2018
Sose bánd, felkeltetted a kíváncsiságát néhány embernek, ők utánanéznek, és (talán) megírják ide, hogy aki nem olyan ügyes kereső, vagy nem annyira hozzáértő, az magyarázatot kapjon.
Következő: »»   2045 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem