Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   2101 / 2208
(#) Ge Lee válasza lpcollector hozzászólására (») Szept 29, 2019
Idézet:
„Azon viszont már régen túl vagyok, hogy azért, mert általában véve és mérve 4-5 W-al hajtom a széles sávú dobozomat, elfogadjam azt, hogy ehhez elég egy 6 W-os SE...”
Látod látod, ez itt a lényeg. Egy olyan doboznak az a 4-5W majdnem kevés is. Próbálnék én itthon 4-5W-tal zenét hallgatni... Már 2-3W is elég, és majdnem kiabálni kell ha szólni akarok valakihez, szóval már ekkora teljesítménynek sem örülnek. Akkor most miről is beszélünk? Opera, nem opera, nagy dinamikájú komolyzene? Bla, bla, bla...
Tehát válaszként, én meg már régen túl vagyok azon, hogy olyan dobozon hallgassak bármit is, ami csak 5W-on kezd el megszólalni. Nézd meg azt a szkóp mentést amit csatoltam, az ugye 0,06W. Ha azon még emelek egy picit, akkor már a hangomon is emelni kell nem is kicsit, hogy beszélgetni lehessen a szobában. Mert én a szobában hallgatózok, nem egy 70m2-es nappaliban. Nem is kell hozzá 15W...
Annyira, de annyira szeretem, hogy mindig akad valaki aki jobban tudja mi kell nekem, jobban tudja mit hogy hallok, jobban tudja mi hogy fog szólni nálam, stb stb stb... Persze ha netán kérdezek, akkor meg vagy csak hümmögés van, vagy mindenre válaszol csak épp a kérdésre nem... Most nem rólad van szó, csak a Te írásodra reagáltam.
(#) jani1987 hozzászólása Szept 29, 2019
Annyi minden hangzott már el a hangzással kapcsolatban, hogy érdekelne mi az ami befolyásolja a hangot? Pontosabban milyen sorrendet állítanátok fel az adott tényező súlyát figyelembe véve? 3 SE trafóm van de hogy ne legyen egyszerű a dolog még véletlenül sincs közte két egyforma.
A hozzászólás módosítva: Szept 29, 2019
(#) lpcollector válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 29, 2019
Félreértettél, nem akarlak semmiről sem meggyőzni, éppen ezért nem is a Te hozzászólásodra reagáltam. Véleményem szerint ízlésekről még csak vitatkozni sem érdemes. Nem is tennék ilyent...
Mindössze egy másik bejárt út, másik végkövetkeztetését szerettem volna megosztani azokkal, akik nem annyira szerencsések, mint Te vagy én, és még előtte állnak egy csöves erősítő építésének. Valaha magam is ezen a fórumon kezdtem és itt sok segítséget kaptam. Akkoriban még megfértek a különböző vélemények egymás mellett...
Bizonyára más zenehallgatási szokásaink alakultak ki, ezért is ítéljük meg másként, mire elég 2-3W. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy nincsenek falszomszédaim és külön zeneszobában tehetem meg azt, hogy a saját rendszeremben hallgathatom meg a saját építésű SE és PP elektroncsöves erősítőimen a hanglemezeimet. A hangdobozaimmal szerintem nincsen gond, a vásárolt (gyári többutas) és az épített (szélessávú) sem érzéketlenebb mint 92 dB. Amennyiben beszélgetni szeretnék a barátaimmal, azt nem zenehallgatás közben teszem. Ebbe a szobába Ők is "fülelni" ülnek be.
A véleményemet pedig már leírtam: mindkét konstrukciónak megvan a maga létjogosultsága...
(#) lpcollector válasza jani1987 hozzászólására (») Szept 29, 2019
Nem én fogom megmondani a tutit, de tapasztalatom szerint jó minőségű kimenő nélkül nem lehet jó minőségű csöves erősítőt készíteni. (És itt a "jó minőségen" van a hangsúly. Valamilyent akár régi TV bontott kimenőjéből is össze lehet hozni...)
Ezen kívül szinte minden befolyásolja a kapott hangot: a végcső konstrukciója, választott üzemmódja, a meghajtás, a csatoló kondenzátor de még az alkalmazott építőelemek minősége is.
Viszont minden elem könnyen változtatható utólag is, de egy kimenőtrafót újratekercseltetni vagy cserélni, már elég költséges...
(#) MacGiver válasza Imi65 hozzászólására (») Szept 29, 2019
Nem ez a magyarázat. Mint írtam, triódánál pontosan így működik az elmélet és a valóság.
Pentódánál / tetródánál inkább az alábbi jelleggörbét ajánlom tanulmányozásra. Alul illesztésnél a 3. harmonikus csökkenése látványos

Névtelen.png
    
(#) Imi65 válasza MacGiver hozzászólására (») Szept 29, 2019
Ismerem ezt a görbesereget is, a triódára ettől még igaz, amit én tettem fel.
(#) MacGiver válasza Imi65 hozzászólására (») Szept 29, 2019
Én is ugyanezt mondtam kettővel feljebb. Triódánál, amit feltettél.
(#) TAttila77 hozzászólása Szept 30, 2019
Üdvözletem a fórumozóknak. Egy kis segítséget szeretnék kérni,mert elbizonytalanodtam most.Van négy darab 6P3SZ sugártetródám és szeretném egy Pus-Pull hifi erősítőhöz később felhasználni.Eddig akiket kérdeztem ezen csövekről mindenki homlok egyenest mást mondott, egyik azt mondta tökéletesen megfelel, a másik azt mondta, hogy egyáltalán nem való hifi végfokcsőnek, inkább a 6P3SZ-E végződésűt szerezzem be és azt használjam. Néztem a pdf-et a két csövet együtt tünteti fel, de a paraméterbeli külömbség végett sem tudom eldönteni, melyik való végűlis végcsőként. Vagy mindkettő jó? Azt írják, a 6L6GC kiváltója. 6N6P-vel szeretném majd meghajtani.
Előre is köszönök minden segítséget
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2019
(#) pucuka válasza TAttila77 hozzászólására (») Szept 30, 2019
A kötőjellel jelzett betűk a típusszám végén a cső minőségére utalnak, pl az alap 6P3SZ az 500 üzemórás, a -E az pedig 5000. Az -E után a B különlegesen megnövelt megbízhatóságot, és mechanikai tulajdonságot jelöl. Elektromos tulajdonságai gondolom ugyanazok.
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2019
(#) TAttila77 válasza pucuka hozzászólására (») Szept 30, 2019
Köszi. Ezt nem tudtam eddig. Akkor végűlis használható minden további nélkűl, csak rövid tiszavirág életű igaz?
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2019
(#) pucuka válasza TAttila77 hozzászólására (») Szept 30, 2019
5000 óra azért éppen nem tiszavirág életű. (csak ne sokáig járasd be )
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2019
(#) TAttila77 válasza pucuka hozzászólására (») Szept 30, 2019
Hát nekem a sima nem "E" végződésű van, így az igencsak rövidebb életű akkor.
(#) pucuka válasza TAttila77 hozzászólására (») Szept 30, 2019
Az -EV végű biztosan tartósabb, de az idézett szövegben nem szól üzemóráról.
Egy tankba úgysem kell hosszú élettartamú cső viszont nem hátrány, ha bírja a rázkódást.
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2019
(#) mohinger hozzászólása Szept 30, 2019
Ezek a csövek pont kivételek, mert a 6p3sz és a 6p3sz-e eléggé különböző csövek. Az elnevezés eléggé érdekesre sikerült.
A mellékelt képen látható a különbség a két cső között.
(#) ronin75 válasza TAttila77 hozzászólására (») Szept 30, 2019
Bővebben: Link
Többféle vélekedés van ezekről a csövekről.
(Eddig nekem sem sikerült vele tapasztalatot gyűjtenem, de mástól sem hallottam vagy olvastam, hogy lett volna mindkét fajta csöve és cserélgette volna az erősítőjében, meghallgatvàn. Az orosz adatlapok meg... És ott nem egy elektroncső gyár volt.)
Sokan a feszültségtürésüket emelik ki különbözőnek. Régebben a neten keresve nem nagyon làttam olyan rajzot, ahol kiemelten az -E változatot javasolták volna.
Ha eljutok egyszer odàig én Ua 300, Ug2 250V-ig merészkednék el vele.
(#) MacGiver hozzászólása Szept 30, 2019
Tanulmányozva a csövek jelleggörbéit, a két cső két dologban azonos: Típusszám, (-E kivételével) és a fűtés. De minden egyébben különböznek.
(#) TAttila77 válasza ronin75 hozzászólására (») Szept 30, 2019
Na körülbelűl hasonlóképpen látom az adatlapjaikat. Nem minden adat tiszta nekem, vannak különbségek nem is kevés. Épp ezért nem tudom mit műveljek velük. Itt ezen van egy orosz SE is valami diagrammal, de hogy mi lehet a diagram nemtodom.
Szerintem az lesz, hogy próbálni jó lesz, aztán majd kerítek KT88-akat

http://www.popular-hifi.com/projects/nad_stereo/tubeamp/6n3c.pdf
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2019
(#) cua válasza TAttila77 hozzászólására (») Okt 1, 2019
Elmeleti adatok.
Sajat meres.
Ebben a kapcsolasban.
(#) deklinacio hozzászólása Okt 1, 2019
tapasztalataim szerint a két cső nem is hasonlít egymásra. A sima 6p3c inkább a 6V6-hoz áll közelebb, leginkább a teljesítménye szempontjából. Az E jelű verziót ma is gyártják, s 5881 néven forgalmazzák. Ez betehető 400 Volt anódfeszig (mármint a régi orosz) a 6L6GC helyébe. A 6p3c ezen a feszültségen már megsemmisül. Egy barátomnál az E jelű már 6 éve működik 400 Voltról, s nagyon meg van elégedve vele. Ennek a verziónak a hangja is egészen jó. Az E nélküli nagy csalódás, a széteső hangképével. Magam részéről nem is tartom igazán kompetens csőnek a hifi technikában. Viszont egy régi rádió adó-vevőben megállja a helyét. Aki volt rádióamatőr, az tudja.
(#) deklinacio válasza cua hozzászólására (») Okt 1, 2019
Sajnos ezek csak statikus mérések. Azt bizonyítják, hogy a két fajta cső soha nem használt kis katódáramnál eléggé egyforma paramétert mutatnak. Kíváncsi lennék 40mA-nél a különbségre. Szerintem ott már többet látnánk.
(#) cua válasza deklinacio hozzászólására (») Okt 1, 2019
Ez egy teszt volt ami soran a csoveket egy mukodo erositoben probaltam.
A teszt celja az volt, hogy tenylegesen kiprobaljam mennyire 'csereszabatosak' a csovek egymassal. Mas merest (a fszultsegeken kivul) valoban nem csinaltam, csak meghallgattam (meghallgattuk).
A lenyeg: a csovek cserszabatosak (egy kinai, ket orosz).
(#) cua válasza deklinacio hozzászólására (») Okt 1, 2019
Ez egy teszt volt ami soran a csoveket egy mukodo erositoben probaltam.
A teszt celja az volt, hogy tenylegesen kiprobaljam mennyire 'csereszabatosak' a csovek egymassal. Mas merest (a fszultsegeken kivul) valoban nem csinaltam, csak meghallgattam (meghallgattuk).
A lenyeg: a csovek cserszabatosak (egy kinai, ket orosz).

BTW, mit jelent a "soha nem hasznalt kis katodaram"?"
(#) TAttila77 hozzászólása Okt 1, 2019
Üdv. mindenkinek. Az biztos hogy azt nem hiszem, hogy a sima 6p3c ne tudjon olyan 350V anódtápot. Ezen a PDF-en pl. pont fordítva van. A 6P3C 375V-ot, a 6P3C-E meg csak 250V-ot visel el max.
http://www.radiotechnika.hu/images/6P3SZ-SZE.pdf
A hozzászólás módosítva: Okt 1, 2019
(#) CHZ válasza TAttila77 hozzászólására (») Okt 1, 2019
Négy éve 400V anódfeszről működik, 40mA nyug. áram.
(#) TAttila77 válasza CHZ hozzászólására (») Okt 1, 2019
Üdv. Melyiket dugtad bele? A simát, vagy az E jelűt??
(#) CHZ válasza TAttila77 hozzászólására (») Okt 1, 2019
A képen látható, sima..
(#) TAttila77 válasza CHZ hozzászólására (») Okt 1, 2019
Na akkor ezzel az 500 órát is simán megcáfoltad szerintem négy év alatt. Akkor nyugodt vagyok. Szép hangja van?
(#) ozpecs válasza TAttila77 hozzászólására (») Okt 1, 2019
Azért az 500 óra meg az 5000 az ugye nem úgy értendő, hogy akkor meghal, ráadásul a csövek ritkán halnak meg egyik pillanatról a másikra, inkább csak gyengülnek a paraméterek
(#) CHZ válasza TAttila77 hozzászólására (») Okt 1, 2019
Előtte EL34 volt benne, 6P3C szerintem lényegesen jobb.
(#) TAttila77 válasza CHZ hozzászólására (») Okt 1, 2019
Gondoltam. Én igazából az EL34-et csak hangszererősítőbe tudom elképzelni. Hifibe csakis sugártetróda. Vagy ha megtehetném kíváncsiságból kipróbálnám a 300b-két Push-Pullban, biztosan gyönyörűen szólna.
A végfokod így 6P3C-vel mit tud torzítatlanúl? Kijön belőle 30-35W?
Következő: »»   2101 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem