Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   2104 / 2208
(#) Ge Lee válasza pechman8 hozzászólására (») Okt 6, 2019
A múltkor ugyan nem tudtam elmenni, de azért még teljesen nem tettem le róla hogy meghallgassam a tiédet is, ezek után meg pláne, most már lebeszélni sem tudnak róla. Hogy ezt a fajta valódibbnak ható zeneiséget mi okozza nem tudom, de most már egyre jobban úgy gondolom hogy ezeknek az SE erősítőknek az egyedi torzítása. Azért gondolom ezt, mert ugye ilyen a félvezetősöknek nincs, és a jobb paraméterekkel rendelkező PP erősítőknek sem nagyon, vagy csak elenyésző mértékben. Ugye, azok szinte kivétel nélkül még vissza is vannak csatolva különféle mértékben, és pont ez a visszacsatolás az, ami megfosztja őket ettől a jellegtől. Műszakilag az erősítő sokkal jobb lesz ugyan tőle, csak épp a hangjából veszik el az ami miatt az tetszene.

A közvetlen halláson kívül az agyra még nagyobb hatással lehet ez az egész, mert most hogy többet hallgatom azt figyeltem meg, hogy órákon keresztül sem zavar, általam utált zenékkel sem. A félvezetősömet (pedig az sem rossz) a kedvenc zenéimmel sem szoktam órákon át hallgatni, mert egy idő után zavaró, fárasztó, stb. lesz.
(#) Ge Lee válasza CHZ hozzászólására (») Okt 6, 2019
Ilyesmi jellegű az enyém is, csak még ennyi sem jön ki belőle, meg a négyszöge sokkal rondább. Az ami a 3. képen van már elég komoly torzítás, és érdekes módon azt füllel még nem nagyon hallani, vagy csak alig.
Meg ha jól tudom, a tiéd nem triódás. Azt mondják (nem értek hozzá) hogy a pentódának vagy a tetródának SE-ben sincs olyan hangja, ezért triódával kell csinálni. Én nem csalódtam a hangjában az biztos.
(#) CHZ válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 6, 2019
Idézet:
„Ilyesmi jellegű az enyém is, csak még ennyi sem jön ki belőle, meg a négyszöge sokkal rondább”
SE re jellemző, nem vág élesen, ezért nem annyira zavaró..
Négyszögátvitelt a kimenő minősége határozza meg lényegében.
A hozzászólás módosítva: Okt 6, 2019
(#) Ge Lee válasza CHZ hozzászólására (») Okt 6, 2019
Igen, a kimenőmben szerintem egyedül a mag ami nagyon jó, a mérete határeset, a tekerése meg nekem sem tetszik, szerintem egyel több osztás kellett volna, pedig állítólag olyan tekerte aki már 40 éve csinálja... Mondjuk hangra ettől függetlenül jó. Ja, szerintem az a 0,7-0,8mm légrés is sok, ahogy olvasgattam utána kb. fele annyikat szoktak tenni.
(#) CHZ válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 6, 2019
Légrés mértékét a beállított munkaponti áram határozza meg alapvetően (és egyebek). Nagyobb légrés kisebb torzítás, szerényebb mély átvitel, csökkenő induktivitás miatt.
6H13C végcsövek hátránya kettős trióda kivitel. Sok ilyen csövet mértem, egyet sem találtam ami búrán belül egyforma lett volna, csak közeli párokat találtam. Mivel párhuzamosan szokás kötni, ezért nem egyszerű jó végfokot készíteni ezekkel a csövekkel.
(#) Ge Lee válasza CHZ hozzászólására (») Okt 6, 2019
Nekem mondjuk tetszene a 6C4C is, de az meg ugye még kevesebb mint ezek így egy búrában, meg az sem az a kategória amit megrendelek bármelyik itthoni webshopból...
Egyébként ha jól emlékszem ezeket úgy veszik hogy válogatva vannak, ha jól rémlik talán búrán belül is, azaz kimondottan ilyen felhasználásra.
A hozzászólás módosítva: Okt 6, 2019
(#) CHZ válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 6, 2019
Szerintem jobb lenne. Esetleg 6C41C..
(#) CHZ válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 6, 2019
Idézet:
„Egyébként ha jól emlékszem ezeket úgy veszik hogy válogatva vannak, ha jól rémlik talán búrán belül is, azaz kimondottan ilyen felhasználásra.

Szerintem ebben tévedsz.
(#) Longa György hozzászólása Okt 6, 2019
Hali! Csöves gitárerősítőbe ami EL34-re van tervezve, 6L6 GC csövet tervezek beletenni. Mit mérjek, állítsak, hogy szép legyen a hangja? Utána olvastam a dolognak, de csak azt írják, hogy jobb a hangja. Ha például kevés a rács negatív feszültség, vagy valami amit állítani kell a csere előtt. Mi lenne az?
(#) Cinema válasza Longa György hozzászólására (») Okt 6, 2019
Nem jó ötlet.
A 6L6-al készült végfokba betehető az EL34-es cső, de fordítva nem. Ez is, az is minőségromlás, egyebekről nem is szólva! (Illesztés, munkaponti feszültségek-áramok, élettartam!)
Eltérő feszültségekről és áramokkal üzemelnek, nem valószínű, hogy egy gitárerősítőben át lehetne állítani a feszültségeket.
A katalógus adataik alapján sem csereberélhetők fel tetszőlegesen, tessék értelmezni a paramétereiket és azokat a lehető legszigorúbban betartani, akkor érhető el az optimális működés.

Üdv!
(#) deklinacio hozzászólása Okt 7, 2019
Én úgy érzem, hiba van az erőtérben. Szerintem fülmosás után a PP erősítők hangja a legjobban kedvelhető. Fülmosás előtt jó a 1-2,5% torzítású egyéb konstrukció is. Viszont 1% torzítást tartalmazó hangot produkáló erősítőt nem lehet High End végfoknak nevezni.Ez túl sok torzítás. És nem beszéltem még a dinamikai hátrányokról, meg a megszólaló hangszerek számáról. No de nem vitatkozni akarok. Mindenki azzal rongálja a hallását, amivel akarja.
(#) Ge Lee válasza deklinacio hozzászólására (») Okt 7, 2019
Idézet:
„Szerintem fülmosás után a PP erősítők hangja a legjobban kedvelhető.”
Minden bizonnyal, amennyiben tranyós hangkarakterű csövest szeretne valaki hallgatni. De akadnak néhányan akik nem olyat szeretnének.
Ezt az 1% meg highend dolgot beszéld majd meg a gyártókkal is, főleg azokkal akik 10 milliót kérnek egy olyan highendnek nem nevezhető valamiért, ami alapból 0,9%-ot torzít (amit ugye nem hallasz meg, csak nem mutat szépen sem az adatlapon (ezért gyakran már rá sem írják) sem pedig a torzításmérőn.
Szóval én örömmel rongálom egy ilyennel a hallásomat, mivel az általad favorizált PP-k hangja a nyomába se ér ezeknek... Némelyik annyira nem, hogy volt a 90-es években nekem valami gyári (nevére már nem emlékszem), amit meg is mértem. A hangja nem volt rossz, és mérve is egész jó volt, csak amikor bekapcsoltam mellette a Quad 405-öt, akkor utána a csövest levittem a tárolóba, és ott is maradt amíg szét nem bontottam és el nem adtam alkatrészenként.
Nem tudom jelent-e számodra bármit a két szó, hogy valami jól szól, meg hogy valami szépen szól. Na a tranyósok jól szólnak, csak nem szépen. Az SE meg szépen szól, szerintem mindennél szebben, de valóban teljesen felesleges ilyenről vitatkozni, hiszen attól nekem nem fog megváltozni a hallásom, hogy szerinted a PP-t kellene szebbnek hallanom, ha egyszer nem így van.
(#) djhans válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 7, 2019
Visszacsatolt PP-nél nagyon beszűkül a tér. Sokminden elveszik a zenéből. Ez én se hittem addíg amíg meg nem tapasztaltam.
A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2019
(#) sandor1632 válasza djhans hozzászólására (») Okt 7, 2019
Nálam ha gondolod megfülelheted, hogy ez mennyire nem így van!!

Normálisan összerakott PP tud nagyon zeneien szólni!
(#) mek-elek válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 7, 2019
Kedves Zsolt,
jó olvasni a sikeres építésekről, azonban számomra belesántít, a csak az enyém az igazi. Aki a zeneszeretete miatt építget, az tudja, ahány építés, annyi féle hangzás, még azonos kapcsolás esetén is. Meg nem egyformák az elvárások sem. Én azt mondanám ne minősítsünk, csak a tapasztalatainkat közöljük építéseinkről, és hagyjuk meg a választás szabadságát mindenki számára.
Nem vagyok moderátor, de a rádióban épp most emelte a lelkemet az égbe, egy jó előadásban, Chopin: cisz moll nocturne-je.
Elnézést, hogy ezt váltotta ki belőlem!
(#) Longa György válasza Cinema hozzászólására (») Okt 7, 2019
Köszi a segítséget! Már le is mondtam a cseréről. Így is megfelelő számomra a hangja, csak zenésztárs szerint dögösebb a 6l6 hangja.
(#) baldman81 hozzászólása Okt 7, 2019
Üdvözlet mindenkinek!

Szeretném ha tudnátok segíteni a következő kérdésben: mi az eltérés EL34 és EL34B típusú cső között. (Lehet e alkalmazni a B-s változat helyett a normál verziót?) A kapcsolás PP lenne 325AC anódfeszültséggel.
Köszönöm szépen!
(#) CHZ válasza djhans hozzászólására (») Okt 7, 2019
Mit tapasztalsz ha az SE is visszacsatolt, ezt is kipróbáltad? Egyébként PP is lehet átfogó visszacsatolás nélküli és torzítása így is alacsonyabb lesz egy SE nél. Régebben csináltam PP-t, 2db SE végfok volt kimenő által hídba kötve, nevezhetnénk hidalt SE-nek is.?
(#) Ge Lee válasza mek-elek hozzászólására (») Okt 7, 2019
Ha a vita továbbgörgetése a célod, vagy emberek egymásnak ugrasztása, akkor az részemről nem fog menni! Sehol!!! Ismétlem, sehol nem írtam olyat (eddig sem) hogy ez lenne a világ legjobb erősítője! De, egyrészt ha Te megsértődsz azon hogy a tapasztalataidat minősítik, akkor én is had sértődjek már meg. Nem az ujjaimból szopom ki amit írok! A 80-as évek elején hallottam először csövest, meg azóta még néhányszor, meg most az elmúlt pár hétben újra hallottam néhányat. Csak éppen SE-t nem hallottam még soha az életben mostanáig. Azt meg had döntsem már el, hogy az én fülemnek melyik hogy szólt...
Jut eszembe, ez a "csak az enyém az igazi" dolog is inkább a Te írásaidra jellemző, olvasd őket egyszer majd vissza. És nem építettem hanem vettem, épp azért, mert nem tudtam volna ilyet. Azaz fogalmam sem volt hogy kell. Most már van némi rálátásom...
A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2019
(#) pechman8 válasza CHZ hozzászólására (») Okt 7, 2019
Tisztelettel, bár nem engem kérdeztél. De a saját tapasztalatom leírnám, én ugyanis kipróbáltam, mert érdekelt. Egy kontrolláltabb hangot eredményezett, ami jó, de ennek ára az volt, hogy a zenekar rögtön leült. Ami nem esett jól. Az az érzés fogott el, hogy volt egy jó hangú erősítőm és most rosszabbá tettem. Ezért ki is szedtem belőle. A visszacsatolás az én tapasztalatom szerint ahhoz hasonlatos mikor egy problémát egy másikkal akarunk kezelni. Mint amikor gyógyszert szedünk aminek mellékhatása miatt megint másik gyógyszer kell és így tovább ...
De ez az én tapasztalatom. Tiszteletben tartva mindenki másét is és elfogadva a visszacsatolás érdemeit. (Nem kis, helyi visszacsatolásról írtam. Azt azért külön választanám.)
A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2019
(#) tunerman válasza pechman8 hozzászólására (») Okt 7, 2019
Az NFB hatásmechanizmusát legegyszerűbben úgy lehet meghatározni, hogy azzal a komplex áramkörrel (résszel) próbálják a hibát kijavítani amit saját maga hozott létre...
TJ.
(#) Cinema válasza baldman81 hozzászólására (») Okt 7, 2019
Elvileg azonosak a paramétereik, ha hihetünk az internetes oldalaknak. A "B" jelzésű talán soványabb, más a búrája.
A 325V-os "AC"-feszültség nem jó, ide DC-feszültség kell és Ua= 425V-DC. Arról már kijön belőlük az 50W, megfelelő kapcsolásban.

Üdv!
(#) CHZ válasza pechman8 hozzászólására (») Okt 7, 2019
Köszönöm a válaszod.
Ezért csinálom mindig kapcsolhatóra az átfogó visszacsatolást. Szerencsére csöves végfoknál ez könnyen megoldható.
Három ismerősöm saját trendszerén is kipróbálta a végfokom, háromból kettő kikapcsolta visszacsatolást, így érezte jobbnak (egyébként ez kicsit hangsugárzótól is függ).
(#) mek-elek válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 7, 2019
"Ha a vita továbbgörgetése a célod, vagy emberek egymásnak ugrasztása..."

Kedves Zsolt,
bocsi, hogy Chopinnel traktáltalak!
A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2019
(#) Moderátor hozzászólása Okt 7, 2019
A vcs kontra no vcs vita kérésre eltávolítva.
(#) deklinacio hozzászólása Okt 8, 2019
Én csak azt nem értem, hogy mikor egy hifi találkozón összehasonlítottunk 21-en két erősítőt vaktesztben, akkor miért a korrektül megépített PP nyert. Az SE tele volt pakolva nanovassal, BG kondenzátorokkal, drága ellenállásokkal,, a csatolók meg mundorf Silver Gold olaj kondenzátorok voltak. Nagyon korrektül megépített SE volt. A PP-t is a gazdája építette, nem túl drága alkatrészekből. A meghallgatást 5-ös csoportokban végeztük. Az jött ki, hogy az SE-nek a hangja szét folyt, a basszusa korlátozott volt, s közepes kivezérlésnél füllel lehetett hallani a torzítást, ami főleg nagy zenekaron volt hallható a zavaros szólamok miatt. A PP az mentes volt ezektől a hibáktól, viszont igaz, kicsit tömörebben szólt. A legnagyobb különbség mégis a csend volt. A PP hangjai mint Vénusz a tengerből előjöttek, az SE-nél ez nem volt meg. Ott mindig volt valami nyüzsi, volt valami erőlködés. Félre értés ne essék: az egyszál megasztáros nők egy dobbal, bőgővel, zongorával kísérve tényleg szépen szólltak. No de ki kínozza magát ilyen zenékkel, mikor van Wagner is? Na azzal nem tudott mit kezdeni az SE, meg a koncertekkel sem. Véleményem szerint egy erősítő, vagy bármilyen hifi készülék akkor jó, ha bármit le tud játszani. Lehet kompromisszumokkal, de azért az durva lenne, ha minden műfajhoz külön erősítőt kellene elővenni a sublótból. Persze az erősítőkhöz olyan hangfal is kell, ami megüt egy minőségi színtet.
Lehet rossz PP-ét is készíteni. Kimenő trafó kérdése az egész. Ha nincs meg az optimális illesztés, akkor a trafó átvitele, s azzal más időbeli lefutású paraméterek durván megváltoznak, s a jól megtekert trafó egyből rossz lesz. Na ezért nem lehet a csöveket büntetlenül cserélgetni. Sajna az aktív alkatrészek bármilyen fizikai környezet változása jelentős hangzásbeli változást is eredményez.
(#) deklinacio válasza tunerman hozzászólására (») Okt 8, 2019
Ezt én nem mondanám még véletlenül sem. Az NVCS nem erről szól, hanem a visszacsatolt jelről, s annak fázisáról. Dehát mindenki abban hihet, amiben akar. Legalábbis még egyenlőre.
(#) tunerman válasza deklinacio hozzászólására (») Okt 8, 2019
Azért gondold végig, hogy ugyanazok az aktív/passzív alkatrészek amelyek miatt a kimeneten torzított jel van - mitől változtatnák meg a paramétereiket a visszacsatolt jel hatására?
Természetesen ez nem történik meg, így az NFB hatása sem váltja meg a világot...és ezen semmilyen műszaki halandzsa nem fog segíteni, mivel ez egy elvi probléma.
TJ.
(#) MacGiver válasza deklinacio hozzászólására (») Okt 8, 2019
Ami_viszonylag_korrekt összehasonlítás lehetne, mondjuk azonos, jó minőségű (NEM EXTRA) csövekkel és alkatrészekkel felépített 10-20W körüli, visszacsatolás nélküli SE és PP, TRIÓDÁVAL, "A" OSZTÁLY-ban, azonos hangátviteli láncon. Így már csak töredék probléma/szubjektivitás maradna. De még mindig sok. De legalább az alma lenne összemérve egy másik almával.
Mivel a fenti összehasonlítás szerintem soha nem fog létrejönni, mindenki építsen, kísérletezzen, örüljön, mutassa be mit épített.
A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2019
(#) TAttila77 válasza deklinacio hozzászólására (») Okt 8, 2019
Üdv.
Hát erre amit írtál személy szerint azt tudnám mondani, hogy addig a pillanatig még csak szánalommal se néztem semmibe az SE erősítőket, míg egyik barátom el nem cibált, hogy hallgassam meg az ő épített EAR859-ét. Addig azt se tudtam ki Paravicini és mit csinált. Addig, kb. másfél évvel ezelőttig rádiók, tv-k SE végfokját ill. abból fabrikált vackát hallottam nagy csalódások közepette. Aztán a börzén grampa rámbeszélt egy pár 6H5C-t, meghajtottam SRPP-vel, tekertem neki valami jó kis trafót. Aztán leűltem mikor megszólalt. Nem a bődűletes teljesítményén, hanem azon, ahogyan, amilyen minőségben szólalt meg az összes ismert zene amit addig PP-n, meg más Csövesen, nem csövesen halgattam. Majd amikor meghallottam a haverom EAR-ját mégnagyobb kellemes meglepetés ért. Életemben olyan dinamikát, olyan bődületes basszusokat, tiszta finom hangokat még nem hallottam 10cm-is hangszórókból mint akkor és ott a barátomnál. Jelzem oldalanként egyetlen 10cm-is kis hangszóró és selyem dóm magas. Akkor elhatároztam, hogy bármi áron, de meg fogom építeni. Ez megtörtént júniusban, azóta nem hallgatok mást csak azt. Pont úgy szól az enyém is mint a haveromé. Mellesleg hozzáteszem nehezebb volt megépítenem ezt mint bármely push-pullt akár ultra lineárban is addig. De megérte. Én nem írok semmilyen megmagyarázó hetveh hét oldalas ódát , hogy miért , meg hogyan szól, az biztos, hogy nem minden napi SE kapcsolás. Semmi különleges dolgot alkatrészt nem tettem bele, kivéve a hétvégén kicseréltem benne két 22nF-os kondit réz-fólia-papír Miflexre. Ennyi amit műveltem benne. most kicsit mégjobb lett. A triódásnak is tetszik a hangja, de nekem most ez mindent visz. 8W-ig egyáltalán nem torzít semmit sem, de addig megveri bármilyen más végfokom. Sosem hittem el eddig, mikor ilyenekről beszéltek nekem, mostmár elhiszem saját tapasztalat után.
Következő: »»   2104 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem