Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DCF77 óra Nixie-csövekkel
Lapozás: OK   255 / 255
(#) kaqkk válasza BLY94A hozzászólására (») 12:54 /

Minden ic tápját megemelted 15v ra ??
(#) kaqkk válasza BLY94A hozzászólására (») 13:16 /

A 12 es láb bekapcsoláskor az 5. lépésig vcc , majd onnan a 10 lépésig gnd szintet vesz fel ez teljesen normális . De miért nem nézed meg a datasheet-et hogy lásd hogyan működik ?
A hozzászólás módosítva: 13:17
(#) BLY94A válasza kaqkk hozzászólására (») 13:32 /

Nem a tápot emletem meg (az maradt most 13.5V-t). Hanem az órajel amplitudója lett 15V.
(#) kaqkk válasza BLY94A hozzászólására (») 13:34 /

Úgy tudom hogy a bemeneti jel nem lehet nagyobb mint a tápfeszültség ..
(#) BLY94A válasza kaqkk hozzászólására (») 13:43 /

Most levettem 13V-ra. Ez alatt megáll a számlálás. A korábban említett problémára lehet megoldás? A másodperc kijelzők közül (pl: 16 ) elszámol 5ig majd elalszik és kihagy egy kört majd utána visszakapcsol.
(#) kaqkk válasza BLY94A hozzászólására (») 13:46 /

A tápfeszültséget emelheted minden ic-n egyszerre akkor emelkedik a léptetőjel amplitúdója is . Én emlékeim szerint 12v ról járattam a futófényeket amit a 4017 ic vel építettem .
(#) BLY94A válasza kaqkk hozzászólására (») 14:54 /

Csatoltam egy képet a korábban leírtakról. Ezt mi okozhatja? Egyszer kijelzi egyszer nem... és ez ismétlődik.

probl.jpg

(#) kaqkk válasza BLY94A hozzászólására (») 14:57 /

Így fogalmam sincs , neked kell látnod mérned tesztelned . Ha lépked (számol) akkor már csak a beállító tranzisztoros rész lehet a gond okozója . Ha azt kihagyod akkor mit művel a számláló ?
(#) BLY94A válasza kaqkk hozzászólására (») 15:00 /

Az még nincs összerakva. Direktbe kapja az órajelet még nincs állítási lehetőség...
(#) kaqkk válasza BLY94A hozzászólására (») 15:03 / 1

Próbáld meg amit 59 kolléga javasolt , csökkentsd le az anód ellennállás értékét lehet hogy a számláló megy csak a cső nem tud begyújtani .
(#) BLY94A válasza kaqkk hozzászólására (») 15:34 /

Kipróbáltam. Először 15K csökkentettem majd 10K-ra. Ugyanúgy elalszik amikor jön az 5-ös számjegy után egy reset jel.
(#) kaqkk válasza BLY94A hozzászólására (») 15:38 /

Miért jön reset jel az 5 után ? A jobb oldali 4017 az 10 ig számol elvileg a 10. nél léphet a következő számláló , nincs reset jel csak a második (baloldali) 4017 nél .
(#) BLY94A válasza kaqkk hozzászólására (») 15:40 /

A bal oldaliról beszélek ahogy a korábbi képen is látszik.
(#) kaqkk válasza BLY94A hozzászólására (») 15:41 / 1

A jobb oldali már megy tökéletesen ? Ha gombbal adsz neki resetet akkor is sötét marad ?
A hozzászólás módosítva: 15:45
(#) BLY94A válasza kaqkk hozzászólására (») 15:47 /

Az az érdekes hogy ha kap reset a gombbal akkor visszakapcsol és ismét leszámol egy kört majd megint kikapcs..
(#) kaqkk válasza BLY94A hozzászólására (») 15:54 /

A számláló valószínűleg a saját kivezetéséről nem nulláz ezért alszik ki (a 6 os katód már nincs bekötve) és amíg el nem éri a 10. lépést addig csak magában számol . A dióda a hunyó ?
A hozzászólás módosítva: 15:55
(#) BLY94A válasza kaqkk hozzászólására (») 15:57 /

Ja igen azt elfelejtettem írni hogy nem is kapcsol vissza csak a reset gombom megnyomására. Ha növelem a frekit 10hz-re akkor néha bekapcsol és leszámol majd megint kikapcs...
(#) kaqkk válasza BLY94A hozzászólására (») 16:00 /

A reset megoldás lehet a hiba oka , azt kéne rendesen átnézni . Az 5. után amikor kialszik mérj rá a 6. kinetre ha ott van delej akkor már tuti hogy nem resetel a számláló .
A hozzászólás módosítva: 16:01
(#) BLY94A válasza kaqkk hozzászólására (») 18:21 /

Rámértem a 6-os számra és van egy seces impulzus rajta az 5-ös számjegy után. a dióda is jó utána és rámegy a 15-ös lábra ami reset de mégsem történik semmi...
(#) kaqkk válasza BLY94A hozzászólására (») 18:30 /

Próbáld meg kihagyni a diódát lehet hogy sok feszültség esik rajta , a 6. kimenetet közvetlenül kösd a reset lábra . Lássuk úgy mit művel . Ha úgy működik akkor a diódát kell cserélni olyan típusra (skottky) amin kevesebb feszültség esik .
A hozzászólás módosítva: 18:31
(#) BLY94A válasza kaqkk hozzászólására (») 18:43 /

Kihagytam a diódát. kicsit feljebb ment a feszültség de nem resetel. a szkóp írja a beérkező jel maximumát, ez 5.14V.. Lehet ide is 13V kéne és menne..
(#) kaqkk válasza BLY94A hozzászólására (») 18:44 /

Az az ic milyen tápfesz ről jár ? Minden ic nek megadhatod a minimum 12v ot .
A hozzászólás módosítva: 18:46
(#) BLY94A válasza kaqkk hozzászólására (») 18:49 /

minden IC 13.5V-ról megy.
(#) kaqkk válasza BLY94A hozzászólására (») 18:51 /

Akkor nem értem hogy csak 5v van a kimenetén , a 0-4 kimeneten milyen fesz jelenik meg ?
(#) BLY94A válasza kaqkk hozzászólására (») 18:55 /

Ott megvan a 13.5V. Ellenőriztem multiméterrel a reset feszültséget és 4.57V írt..
A hozzászólás módosítva: 18:56
(#) kaqkk válasza BLY94A hozzászólására (») 18:58 /

Akkor próbálj meg mondjuk a 4 es kimenetről nullázni , ha úgy működik akkor cseréld az ic-t éppen az 5 ös kimenete rossz (talán 10 es számlálónak még jó lehet ha a tranzisztort kinyitja)
(#) BLY94A válasza kaqkk hozzászólására (») 19:21 /

Megoldódott a probléma. Az IC volt a ludas mert valamiért a 6os számjegyet csak 5Vra emeli...
Kicseréltem és működik, megvan a 13.5V resetkor. Érdekes hogy 2db ilyen korábbi 4017est használtam fel az első indításhoz és az a kettő nem jó valamiért...
A hozzászólás módosítva: 19:22
Következő: »»   255 / 255
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem