Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DCF77 óra Nixie-csövekkel
Lapozás: OK   254 / 255
(#) boyscout válasza BLY94A hozzászólására (») Ápr 5, 2024 /

Kérdés:
74145-ösökkel meg lehet építeni a Nixi meghajtót?
Bírja?

Köszi a választ.
Boy
(#) kisgeri válasza boyscout hozzászólására (») Ápr 6, 2024 /

Nem, az nem erre való. Adatlap szerint a kikapcsolt kimeneteken max 15V lehet a feszültség. Marad a 74141, vagy egyéb nagyfesz meghajtó, esetleg tranzisztoros megoldás.
(#) kaqkk válasza kisgeri hozzászólására (») Ápr 6, 2024 /

Vagy a tlp627 optocsatoló (anód és katód oldalra is tökéletes) Talán így
A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2024
(#) kaqkk válasza kaqkk hozzászólására (») Ápr 6, 2024 /

ULN tranzisztormezővel is láttam már működő kapcsolást , a katód oldalon elég kevés feszültség esik akkor is ha nyitva van a kapcsolóelem .
(#) BLY94A hozzászólása Ápr 6, 2024 /

Üdv! Örülök hogy újra feléledt a topic. A korábbi 253 oldali kérdésemre egy hozzáértő tudna válaszolni?
" reseteket jól kötöttem-e össze?"

nixieora.pdf

(#) Gafly válasza BLY94A hozzászólására (») Ápr 6, 2024 /

Idézet:
„Örülök hogy újra feléledt a topic.”

Ember, ha hozzászólsz, akkor felülre kerül. Ennyire nem akkora agysebészet ám.
(#) kisgeri válasza BLY94A hozzászólására (») Ápr 6, 2024 / 1

Nekem jónak tűnik. Még egy manuális resetet hiányolok belőle, legalább a másodpercek részére. Hacsak nem lesz teljesen pontos, időnként szükség lesz rá.
(#) boyscout válasza kaqkk hozzászólására (») Ápr 13, 2024 /

Szia!

Köszi a választ, de ez egy nagy multiplex meghajtás, nekem meg olyan kell, ami nem villog, ha elnézek balra.
Ha 50 + Tlp-t veszek, még akkor is a 141-est meghaladja a z ára.

Boy
(#) kaqkk válasza boyscout hozzászólására (») Ápr 13, 2024 /

Ha elég masgas frekvenciát választasz nézhetsz akárhová nem fog villogni . De csinálhatsz mondjuk digitenként egy 74595+ 7 tranzisztor segítségével olyat ami másodpercenként frissít .
(#) kaqkk válasza boyscout hozzászólására (») Ápr 13, 2024 /

Ha nonmulti meghajtásra vágysz akkor a 74141 ből is 6 kell (minden digithez 1) és így már nem olyan nagy a különbség az árban ....
A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2024
(#) kaqkk válasza boyscout hozzászólására (») Ápr 14, 2024 /

(#) Robid hozzászólása Okt 11, 2024 /

nixie vezérlőpanel keresés

Sziasztok ! Megszeretném építeni az rgb világítós mule nixie órát , azt a verziót ami integráltan tartalmazza ezt , tehát nem kell külön rgb vezérlő. Úgy tudom ez az eredeti óra fejlesztése, egy plussz opció , nyilván az eredeti vezérlőpanel is módosult emiatt , ezt keresném. A kijelzőpanel ,ha jól gondolom nem változott emiatt .
(#) Robid válasza Robid hozzászólására (») Dec 3, 2024 /

Üdv. Van esetleg valakinek ötlete , hogy mi okozhatja azt, hogy az idő jelzése közben ,pár percenként
rendszertelenül beugrik ez a sok nulla , majd minden visszatér a normális kerékvágásba.
(#) szendi001 válasza Robid hozzászólására (») Dec 4, 2024 /

A cso vedelem?
(#) kaqkk válasza Robid hozzászólására (») Dec 4, 2024 /

Vagy "tervezett design elem " vagy programhiba . A kapcsolás tervezőjét kéne megkérdezni .
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2024
(#) Robid válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 4, 2024 /

Nem gondolnám hogy "design",inkább saját faszságra tippelek. Ez a mule v2 nevű óra a 2,57 -es
rgb. progival . Többen megépítették , gondolom hibátlanul , mert nem olvastam hasonló problémáról. Tápot átnéztem az rendben , cseréltem minden ic.- ét . A hiba maradt , még megpróbálok más verziószámú hexet hátha ott bénáztam valamit.
(#) BLY94A hozzászólása Okt 25, 2025 /

NIXIE ÓRA CD4017-el

Üdv!
A lentebb mellékelt (nixieora.pdf) rajzot kibővítettem egy nyomógombos perc és óra beállítással. A kérdésem az lenne hogy ez a megoldás működőképes? A bővítés a "nixie schematic.pdf" nevű fájl-ban látható.
(#) kaqkk válasza BLY94A hozzászólására (») Okt 25, 2025 / 1

Jó lehet de azt tudnod kell hogy a nixie csöveknél a nem használt katódok előbb utóbb "katódmérgezést" kapnak (tönkre megy a cső) ezért érdemes minden katódot bekötni és időnként "megpörgetni" amit ez az áramkör nem tud teljesíteni . Viszont a kapcsolással adtál egy ötletet egy piccel és RTC vel vezérelt megoldáshoz ...
A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2025
(#) BLY94A válasza kaqkk hozzászólására (») Szo, 8:15 /

Üdv!
Összeraktam egy deszkamodellen az órát. Jelenleg 2db jó ZM1000es nixie csövem van így a másodperc részbe be is raktam. Az a probléma hogy nem számol. Külső freki generátorrol adok neki 1 vagy 10hz négyszöget de nem reagál rá. Ha leakasztok mindent a 14es lábról és újjal megérintem akkor elkezd számolni. Mellékeltem hogyan van bekötve a 4017es. Csináltam egy reset gombot amit fő reset sávra tettem (15ös lábat húzza magasba) és ez is működik. Mi okozhatja azt hogy kap órajelet de nem számol? szkóppal is rámértem az IC lábára és ott vana jel.
Cseréltem IC-t és akkor is ezt csinálja.

4017.png

(#) kaqkk válasza BLY94A hozzászólására (») Szo, 8:30 /

Első látásra a reset áramkörre gyanakszom , próbáld meg az ellenállást kisebbre cserélni . Előfordulhat hopgy a 100k lehúzó miatt "lebeg" a bemenet és folyamatos reset jön létre , de ez csak tipp ! Már nagyon régen (30 éve) játszottam a 4017 el ...
(#) kaqkk válasza BLY94A hozzászólására (») Szo, 8:48 /

Nem lehet hogy a nyomógomb 90 fokkal elfordítva került bele az áramkörbe és ezért folyamatosan reseteli a számlálót ?
A hozzászólás módosítva: Szo, 8:52
(#) BLY94A válasza kaqkk hozzászólására (») Szo, 8:53 /

Nem olyan kicsi nyomógombot tettem bele hanem nagyot de ellenőriztem és a resetágon nincs +fesz. +13.5Vról járatom és az az érdekes hogy az IC 12es lábán tápfeszt mérek.
(#) kaqkk válasza BLY94A hozzászólására (») Szo, 8:59 / 1

Az egész kapcsolást át kéne nyálazni hogy honnan miért jön "kóbor" reset jel
(#) BLY94A válasza kaqkk hozzászólására (») Szo, 9:35 /

El emeltem az 1n4148-t a reset sávról így az első nixie nem kap resetet de így sem számol.
(#) kaqkk válasza BLY94A hozzászólására (») Szo, 9:37 /

Akkor nézd át mégegyszer az áramkört , ha van másodperc léptető impulzus - engedélyezés és nincs folyamatos nullázás számolnia kell ...
A hozzászólás módosítva: Szo, 9:38
(#) BLY94A válasza kaqkk hozzászólására (») Szo, 9:55 /

Az az érdekes hogy összedobtam próbapanelon egy másik 4017essel és ott is ugyanez a probléma.
Nem is kell adnom neki órajelet mert ha csak a tápot adook neki mér akkor magasba húzza a 12es lábát... Utána beköttöm a kapcsolás szerint de nem változott semmi.
(#) kaqkk válasza BLY94A hozzászólására (») Szo, 9:59 /

Így próbáld ki az ic-t , ha megy akkor tuti hogy a kapcsolás hibás (nekem még mindíg a 100k lehúzó gyanús )
A hozzászólás módosítva: Szo, 10:00
(#) BLY94A válasza kaqkk hozzászólására (») Szo, 10:23 /

Már kicseréltem a 100k 10k-ra. Mégegyszer leírom hogy az ICnek ha csak tápot adok és semmi nincsen rákötve akkor is magasba húzza a 12es lábát. Ha táp negatívját elveszem még akkor is magasban marad a 12es láb. Azt hittem biztos tönkre ment azért kikapcs és rámértem multival.. Nincs rövidzár. Az utóbb említett kapcsolásra sem reagál. Adom neki az órajelet (1Hz) és csak a 3as lábon lévő led világít (ez a nullás számjegy a nixin). Új texas 4017esek amúgy..
(#) otvenkilenc válasza BLY94A hozzászólására (») Szo, 10:26 /

Én azt a 100 KOhm -s ellenállást kicserélném 10 Kohm-ra.
(#) BLY94A válasza BLY94A hozzászólására (») Szo, 11:01 /

Meg lett a probléma. Kevés volt az órajel amplitudója. Most 15V-on működik. Ami most nem stimmel hogy a másodperc számlálónál ami minden 10ik secnél vált az az 5ik sec után nem 0-t mutat hanem kikapcsol és nem indúl újra.

ez.png

Következő: »»   254 / 255
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem