Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » EAGLE NYÁK tervező
Lapozás: OK   440 / 441
(#) Massawa válasza niedziela hozzászólására (») Jan 21, 2024 /
 
Azt mond meg hogyan lehet légvonal olyan két láb között, ami a kapcsolási rajzon nem létezik?
A kapcsolási rajzon az alkatrésznek csak 4 lába, a NYÁKon meg 6 lába van.
Erre jön az AI vagy mi, és megmondja, hogy át kell kötni 2 lábat?
Amugy most ujra megnyitotam a 9-es eaglet és most müködik rendesen a raszter. Tegnap nem müködött.
A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2024
(#) niedziela válasza Massawa hozzászólására (») Jan 21, 2024 /
 
AI még nem volt, mikor ez a lehetőség már meg volt.
Nézd meg a képet.
baloldalt látod a PIN-t, jobb oldalt a PAD
PIN = a schematikus ábra kivezetéssel
PAD = a board / nyákterv forrasztási pont nevével.

Láthatod, hogy a PIN-hez több PAD van hozzárendelve, ezért nem kell egy olyan alkatrésznek feleslegesen 4-vagy 500 kapcsolódási pontot kitenni sch nézetben ami amúgy közös, tehát egy

board nézetben természetesen szükség van minden PAD -re, hiszen az mechanikailag nem lenne beültethető az esetek nagy többségében, radiális alkatrészek esetében mindig, smd alkatrészek esetében nem feltétlen szükséges ha a bekötési pont valamelyikére nem kell csatlakoztatni.
(#) Massawa válasza niedziela hozzászólására (») Jan 21, 2024 /
 
Neharagudj, de egészen másrol beszélsz.

Az rendben van, hogy egy kimenet 2 vagy több lábon van, de ez még mindig nem ok arra, hogy a légvonal összekösse öket. A lapon van egy arduino is, annak is több lába van GND-n, de azokat nem kötötte össze az eagle. Csak ez az aproság volt zavaro.

De hagyjuk, most már mindent tudunk erröl. Tudom használni, már készül a NYÁK.


Köszönöm a segitséget, és az idöt amit erre áldoztál.
(#) Alkotó válasza Massawa hozzászólására (») Jan 21, 2024 / 1
 
Most már tényleg körbe lett járva a "semmi" néhányszor, de szerintem a lényeget nem említettük (pontosabban én céloztam rá korábban).
Ha azonos potenciálon több láb is van, akkor azt kétféleképpen is lehet definiálni, amit a mellékleten próbáltam megmutatni.

lényeg.png
    
(#) Massawa válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 21, 2024 /
 
Kösz az infot.
(#) niedziela válasza Massawa hozzászólására (») Jan 21, 2024 /
 
Létezik a fogalmatlanságnak egy olyan szintje amikor már elkezd tikkelni a szemem
Már két napja meg sem áll.
(#) Massawa válasza niedziela hozzászólására (») Jan 21, 2024 /
 
Nyugidj meg már nem foglak zaklatni.
(#) Massawa válasza Massawa hozzászólására (») Jan 21, 2024 /
 
Most meg örülhettek ( s káröröm a legszebb :- ). ) Jött a mail, hogy a nyomgombokhoz nincs rádughato kezelögomb ( csak az alja ) sajnos máshol sem.
(#) kissi hozzászólása Feb 12, 2024 /
 
Sziasztok!

Megoldható az az EAGLE-ben, hogy a NYÁK tervnél változtassam meg a kapcsolási rajzot ?
Pl. a NYÁK kialakítása szempontjából praktikusabb lenne az IC két bemeneti lábát felcserélni, de ezt már csak a NYÁK tervezésénél látom és nem szeretném a korábban már elhelyezett kötéseimet törölni az új kapcsolási rajz miatt!

Előre is köszönöm a segítséget!
(#) niedziela válasza kissi hozzászólására (») Feb 12, 2024 / 1
 
Nem kell törölni semmit csak a kapcsolási rajzon azt módositani amit szeretnél.
Többi kötéshez ha nem akarsz nem kell nyulni.
Kapcsolási rajz adja az alapot, ott kell változtatni, vagy becsukod azt és változtatsz, ebben az esetben elveszted a két rajz kapcsolatát.
Ez rossz megoldás lenne.
(#) Skori válasza kissi hozzászólására (») Feb 12, 2024 / 1
 
Ha az adott IC jól van elkészítve az Eagle adatbázisában, akkor használható a pinswap, vagy a gateswap (a konkrét IC típusától függően). Ilyenkor a kapcsolási rajz látszólag nem változik, csak az IC lábak számozása (ha van) és a bekötése a panelen.

Tehát pl. egy négyes opamp esetében a gateswap-al felcserélhető a tokon belül két opamp. Vagy mondjuk egy ÉS kapu esetében pedig, ahol a két bemenet egyenrangú, pinswap-al felcserélhetők a bemeneti lábaik.

Ha ez nem működik akkor az alkatrész modelljében be kell állítani ezt, azaz meg kell adni, hogy mely lábak (vagy kapuk) cserélhetők fel egymással -ehhez meg kell adni rájuk egy (nullától különböző) swaplevel értéket. Az egyforma swaplevel-el jelölt lábak vagy kapuk lesznek egymással felcserélhetők később.
A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2024
(#) kissi válasza kissi hozzászólására (») Feb 12, 2024 /
 
Köszönöm szépen minkettőtöknek a segítséget!
(#) Massawa hozzászólása Feb 19, 2024 /
 
Fordult már elö veletek olyasmi, hogy egy megrajzolt kapcsolási rajzot az Eagle 9 egy más raszterben nyit ki?
Már rajzolás közben is 2x valamilyen Windows hiba ugrott elö ( valamit valamilyen system32 ben akart csinálni). Nem igen törödtem vele.
Csak amikor ujra megnyitottam a rajzot, nem akarta összekapcsolni a vonalakat. A felére kellett állitani a rasztert. (0,05-re). Már vagy 10 éve rajzolok az eagleben, de ilyet még nem tapasztaltam.
(#) mcc válasza Massawa hozzászólására (») Feb 19, 2024 /
 
Én még nem találkoztam vele, bár viszonylag régi verziót használok és a kapcsolási rajzon szinte sosem állítom a default rasztert.
(#) Massawa válasza mcc hozzászólására (») Feb 19, 2024 /
 
Én is eddig a régit használtam, de az uj gépre a 9-s lett feltelepitve. Sajnos nem ez az elsö gond vele.
(#) niedziela válasza Massawa hozzászólására (») Feb 19, 2024 /
 
A programmal ilyen és hasonló gond nincs.
(#) Alkotó válasza Massawa hozzászólására (») Feb 19, 2024 /
 
Nem értem pontosan a hibát. Mármint azt értem, hogy megváltozik a raszter, és ez nyilván nem jó, de ennek nálam nincs köze az "összekapcsoláshoz", mert az odaugrik automatikusan.
A mellékelt képen szándékosan kimozgattam a kondenzátort a raszterből, és a bekötő vezeték akkor is "odaragad", kb. félraszter távolságról ráugrik az alkatrész kötőpontjára.
És természetesen nem csak merőlegesen, hanem akármilyen kiválasztott módon.
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2024
(#) Massawa válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 19, 2024 /
 
Ha ujra kinyitottam a rajzot az uj alkatrészt is fél raszterral mellé rakta a réginek. Azaz az uj alaktrész lábábol tudtam inditani a vezetéket, de a régihez nem csatlakozott, mert ugye fél raszterrel máshol volt, azaz nem ugrik a régire rá.
Ma az egyik rajzon jo a másikon nem. Ami érdekes a tegnapi raszterbeállitást elfelejtette s ma ujra 0,1 collos ( a tegnapi rajzot ennek a felével fejeztem be) raszterben nyilt meg a tegnapi rajz. Az alkatrészekkel ma nincs baj, oda rakja ahova kell, de az összeköttetés nem . Pirossal bekereteztem amit ma probáltam, csak teszt képen. Most is látni, hogy nem ugrik oda automatikusan ahova kell, ma miután a raszter megint 1/10 igy ma nem tudok a stekker két lába közé zöld vonalat rajzolni. Láthatid az ellenállásoknál biziny bátran rajzol vonalakat fél raszter távolságba. Ha meg is célzom az ellenállás lábát akkor is fél raszterrel arrébb kezdi. És nem indul egy meglevö zöld vonalrol.
És nézd meg hova teszi a pontot meg az alkatrészt a tegnapi rajzon
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2024
(#) Alkotó válasza Massawa hozzászólására (») Feb 19, 2024 /
 
Én sajnos nem tudok tanácsot adni, nem értek hozzá, csak használom a magam szintjén.
Mégis van két dolog ami eszembe jutott.
- Bekapcsoláskor nálam is 1/10 colos raszterrel indul a program. Most kipróbáltam, hogy beállítottam 1/20-os rasztert (feleztem), és elmentettem a rajzot, majd visszatöltöttem, és nem jegyezte meg a korábbi 1/20-ot, megint az alapérték szerinti 1/10-el indult a rajz. De szerintem ez így éppen jó. Egyébként van egy külső állomány (a nevét nem tudom), amiben tárolja az induláskori alapértékeket.
- Szintén kipróbáltam újra a ráugrást/odatapadást. Nem találtam olyan kombinációt ahol rosszul, vagy akár csak bizonytalanul működött volna. Minden esetben jó volt, tudtam indulni is az alaktrész pin-jéből és megérkezni is. Ezért felmerült bennem (csak mint ötlet), hogy esetleg ez nem egy kapcsolható paraméter, ami nálad valamiért megváltozott?
(#) Massawa válasza Massawa hozzászólására (») Feb 19, 2024 /
 
Még valami ami nem a fenti gonddal közvetlen kapcsolatos. Az egyik rajzbol egy mini NYÁKot rajzoltam 4 darab 14 lábas IC meg pár alkatrész. Egyszercsak eltünt az alkatrészek keresztje, azaz nem tudtam öket többé mozgatni. Természetesen minden layer be volt kapcsolva de a bal oldali listán a mozgato keresztet nem lehetett bekapcsolni a többi gomb a baloldalon müködött. Lehet, hogy valami rossz gombot nyomtam meg? Nem láttam erre semmi hivatkozást.
Ujra kellett inditanom az eaglet, ami megjavult is be tudtam fejezni a NYÁK tervet.
(#) Massawa válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 19, 2024 /
 
Nem tudom én is csak hobbibol használom és a 9-sben dühit amugy is a NYAK tervezönél a baloldalon felnyilo mindenféle ablakok, ilyen a 6-sban soha nem láttam. Elfoglalja a felesleges teret és össze vissza kell tologatni a lapot. Az az érzésem megprobálom ujra feltelepiteni a 6-st. Soha nem voltak vele inlyen gondjaim.
(#) Skori válasza Massawa hozzászólására (») Feb 19, 2024 / 1
 
Talán próbáld ki a 7-es verziót. Nálam az működik a legjobban.
Igaz ezt sokáig használtam munkahelyen is, mert a 7-es volt az utolsó olyan változat, ami nem "csak bérelhető", hanem meg is lehetett venni. Amikor Eagle-t megvásárolták, és jött az új üzleti modell, az akkori munkahelyemen a főnök azt mondta, hogy nem frissítünk, mindenki marad a 7-es verziónál... Szerintem igaza volt, kb. mindent meg lehet csinálni a 7-es verzióval is, legfeljebb kicsit másképp mint az újabbakkal.
Otthon persze próbáltam újabb verziót, de végül maradtam a 7-es mellett.
(#) Alkotó válasza Massawa hozzászólására (») Feb 19, 2024 /
 
Nem tudom milyen ablakokról van szó a bal oldalon, de a "nézet" fülecskével lenyíló menü alsó részén ha kiveszed a pipákat, akkor azok az ablakok már nem jelennek meg (el is menti az opciót, következő bekapcsoláskor már eleve nem lesznek ott).
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2024

nézet.jpg
    
(#) Massawa válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 19, 2024 /
 
Igen, de ezt sem jegyzi meg, és a gombok oszlopa is kettö lett a 9-sben ráadásul nagyon hülyen felosztva.
(#) mcc válasza Skori hozzászólására (») Feb 19, 2024 /
 
7.5.0-t használok évek óta, úgyhogy egyetértek
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2024
(#) Massawa válasza Skori hozzászólására (») Feb 19, 2024 /
 
Én is azt használom a másik gépen ( rosszul emlékeztem korábban).
(#) niedziela válasza Massawa hozzászólására (») Feb 19, 2024 /
 
Amit eddig elmondtál abból az következik 99%-ban, hogy win10, win11 az oprendszered az eagle C:\ -re van telepítve és hála a magasságosnak a jól működő defender, attól még hogy te vagy a rendszergazda nem minden esetben enged hozzáférni az eagle.scr, *.usr..stb fájlokhoz.
Vagy te még pluszba telepítettél egy viruskeresőt ami remekül működik...
(#) Massawa válasza niedziela hozzászólására (») Feb 19, 2024 /
 
Az lehet, csak azokat nem én telepitettem. Én csak az eaglet telepitettem.
Ép most beszéltem az angol barátommal az a KiCaddal járt hasonloan, az is hülyül a W11 alatt, ö már olyan PCt kapott ujonnan. Ö is a régi gépen a régi KiCad-ot használja.
Nem tudom miért gondolják a SW fejlesztök, hogy a felhasználok kötelesek kikisérletezni, mikor mi hogyan müködik. Érdekes modon vannak dolgok amik jol müködnek ( nálam a video studio - gyakorlatilag amiatt voltam kénytelen upgradelni ) , meg más Corel programok is eddig hibátlanul müködnek.
(#) Alkotó válasza Massawa hozzászólására (») Feb 19, 2024 /
 
Nálam nincs vele gond, sem a Win10, sem a Win11 alatt, de esetleg régebbi kompatibilitással elindítani nem próbáltad?
(#) niedziela válasza Massawa hozzászólására (») Feb 20, 2024 /
 
Nem az sw fejlesztök gondolják igy hanem a win.
Következő: »»   440 / 441
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem