Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » EEPROM programozó kérdések
Lapozás: OK   3 / 26
(#) proba válasza hátor hozzászólására (») Dec 12, 2009 /
 
Akkor csak égetésnél az eltérő biteket nullázza ,ez visszaolvasásnál hibás adat ,bár gondolom rájöttél.
(#) Batizzz hozzászólása Dec 15, 2009 /
 
Sziasztok!

Nem tudtam eldönteni, hogy hol tegyem fel a kérdésemet, így csak reménykedni tudok, hogy nem lőttem nagyon mellé.

Szóval, plcc32 AT27C010-70JU eeprom-ba szeretném beégetni egy autó motorvezérlő programját. Willem pcb5.0 típusú programozóm van, de a listában, ahol ki kéne választani az eprom típusát, ott nem szerepel az említett típus. A lényeg, hogy bármivel próbálkozok, nem sikerül sem törölnöm, sem beégetnem a programot.

Ha valaki tudja, hogy mit rontok el, kérem ne tarts magában!
(#) Stadi válasza Batizzz hozzászólására (») Dec 15, 2009 /
 
Ez egy OTP (One Time Programmable = csak egyszer programozható) ROM. Keresned kell egy ablakos megfelelőt, esetleg lecserélheted Flash vagy EEPROM memóriára. Lényeg, hogy a helyettesítő 70ns-os, vagy kisebb késleltetésű legyen.
(#) Batizzz válasza Stadi hozzászólására (») Dec 16, 2009 /
 
ÁÁÁ! Tudtam. Akkor ez a probléma.
Köszi
(#) szepnorbee hozzászólása Dec 16, 2009 /
 
Üdv mindenki! Van egy TP-Link routerem (WR340GD) amit sikeresen elrontottam flash közben. (Nem vártam meg a végét) Ezek után most nem Bootol. Egy SPANSION FL016AIF flash memória lakozik benne. Az adatlapját olvasgatva 50Mhz-es SPI buszon kommunikál. Szerintetek milyen módon lehetne ezt a memóriát kivéve újraprogramozni, ha megvan a flash fájl?! Létezik ilyen JDM egyszerűségű programozó erre a célre?
(#) Batizzz hozzászólása Dec 16, 2009 /
 
Van még probléma! Most kipróbáltam egy AM29F010b 70JC memóriával is, és azt sem tudom sem törölni, sem újraprogizni.
Kiolvasni sikerül, bár a kiolvasott tartalom, nem úgy néz ki mint ahogy ki kéne neki...
Elvileg a tWP-t 35-re kéne beállítanom, de csak 30-ig tudom.
Ez lehet a hiba oka? Van valami más program, a gyárin kívül, amivel használható az égetőm?
(#) Stadi válasza Batizzz hozzászólására (») Dec 16, 2009 /
 
Amennyire a neten olvastam, az égető ismeri ezt a típust. Volt már olyan memória, amit hibátlanul fel tudtál programozni vele? A gyári program mit jelent és milyen verziójú?
(#) Batizzz válasza Stadi hozzászólására (») Dec 17, 2009 /
 
Igazából ismeri (van benne 29f010), csak a beállításokat nem engedi elég széles tartományban.
A két verziót (0.97ja, 0.97g) is próbáltam. Egyik sem volt nyerő. Olyan még nem volt, hogy valamit tökéletesen fel tudjak programozni, mindig error a vége valamilyen formában...
(#) Stadi válasza Batizzz hozzászólására (») Dec 18, 2009 /
 
A konkrét AMD gyártmányú flash-re írták a neten, hogy égeti. Szóval ott más baj lesz. Másik számítógépen nem tudod kipróbálni?
(#) Batizzz hozzászólása Dec 18, 2009 /
 
Hmmm...én is olvastam ilyet. Másik gépen sem ment a dolog, szóval nem értem...
(#) Stadi válasza Batizzz hozzászólására (») Dec 19, 2009 /
 
Ebből az égetőből sokféle létezik (igen, az 5.0-ból is). Gondolom, vannak rajta jumperek. Azok jól vannak beállítva? Milyen hosszú párhuzamos kábellel van a gépre kötve? Esetleg ha a szoftverben van valami diagnosztikai lehetőség (ami adott lábra ad feszültséget és ezt lehet mérni egy multiméterrel), akkor azt lenne még érdemes megnézni.
(#) mayjak hozzászólása Dec 29, 2009 /
 
Hali!

Nekem is van egy 29F010 és az volna a kérdésem, h. égető nélkül lehet-e bele írni?
(Valami olyasmi, h. néhány lábat H-ra, néhányat L-re, megadom a címet meg az adatot és ennyi.)
Köszi!
(#) Batizzz válasza Stadi hozzászólására (») Dec 29, 2009 /
 
Megoldódott. Átállítottam pcb3-ra, és kis kínlódás után már írt rendesen, usb-ről is. Üdv!
(#) Stadi válasza mayjak hozzászólására (») Dec 30, 2009 /
 
Lehet bele írni. Pont úgy, ahogy az égető is teszi. Mi okból szeretnéd címenként programozni?
(#) mayjak válasza Stadi hozzászólására (») Dec 30, 2009 /
 
Először is azért, hogyha beépíteném pl. egy robotba, mint egy RAM-ot, akkor nem tudom h. lehetne hozzá egy égetőt csatlakoztatni.
Ja és persze nincs égetőm.
(#) Stadi válasza mayjak hozzászólására (») Dec 30, 2009 /
 
Nos, RAM-ként nem érdemes használni, mert csak korlátozott számú írási ciklust visel el. Robotba inkább soros EEPROM-ot szoktak rakni, kisebb a tokozása és kevesebb lábat használ el a mikrokontrollerből. De ezt sem RAM-ként.

A 29F010-hez lehet házilag barkácsolni égetőt. A szükséges infókat többnyire megtalálod a konkrét eszköz adatlapján. De nem érdemes ezzel eltölteni az időt, mivel sokkal egyszerűbb elővenni egy PI-PII-PIII alaplapot, amin ilyen kapacitású BIOS van, és menet közben kicserélve azt a saját IC-dre, be tudod égetni a kívánt tartalmat. Az égetéshez javaslom a UniFlash használatát.
(#) mayjak válasza Stadi hozzászólására (») Dec 30, 2009 /
 
Huh! Nem igazán értem mit csiálhatnék egy alaplappal. De akkor az érdekelne, h. egy égető milyen infót ad az IC-nek egy byte beírásakor, mert ez alapjánbírnék én is írni.
(#) Stadi válasza mayjak hozzászólására (») Dec 30, 2009 /
 
Alaplap:

Keresel egy olyan alaplapot, amin 29F010, 020, 011, 001, 002 típusú BIOS IC van. Az F helyett lehet EE is. Csinálsz belőle egy félgépet: kell bele proci, RAM, videokártya, kell hozzá egy tápegység és egy floppy vagy egy CD-ROM, illetve ezekhez kábelek. Plusz monitor, meg billentyűzet de ez evidens. Csinálsz egy DOS boot lemezt vagy CD-t, amin rajta van a UniFlash és az a fájl is, amit be akarsz égetni. Bekapcsolod a félgépet, beállítod, hogy a megfelelő meghajtóról bootoljon és megvárod, míg elindul. Ha bejött a DOS, az alaplap BIOS IC-jét, amelyet már előre kilazítottál, kihúzod a foglalatból, és beteszed helyette a 29F010-edet. Elindítod a UniFlash-t és beégeted vele a megfelelő fájlt. Ez az egész műveletsor - feltéve, hogy minden van hozzá -, nem több, mint 1-2 óra, és akkor már jó bőven számoltam.

Ezzel szemben, ha saját égetőt akarsz készíteni, akkor vagy megépítesz egy kész áramkört (pl. c't Flasher - ISA busz kell neki, IDE Flasher - IDE kábellel megy), és akkor elment fél, de inkább egy nap a projektre, vagy nulláról összeraksz egy saját égetőt, csak külön ehhez a flash típushoz és akkor már napokról beszélünk. Ugyanis, fogod a kezedben levő flash memória adatlapját (neten megkeresed), megnézed, hogyan is kell programozni, meg mi a lábkiosztás, megtervezel hozzá egy áramkört, legyártod (NYÁKot készítesz vagy összehuzalozod próbaNYÁKon), és még a szoftvert is megírod, szintén az adatlap szerint. Plusz alkatrészbeszerzés, esetleg hibakeresés és -javítás. Ha Neked vannak egy olyan projektre napjaid, ami maximum 2 óra alatt elintézhető, akkor boldog ember vagy!
(#) mayjak válasza Stadi hozzászólására (») Dec 31, 2009 /
 
Köszi, majd ezt megemésztem.
(#) Batizzz hozzászólása Jan 6, 2010 /
 
Üdv!

29f400-at szeretnék programozni, a már említett willem pcb5-tel, és arra lennék kíváncsi, hogy kiforrasztás nélkül hogyan lehet ezt megoldani, azaz mely lábakat kell megzaboláznom.
Illetve van-e valami csipesz, amit lehet hozzá kapni, vagy máshogy kell megoldani? (Arra gondoltam, hogy bedrótozgatom, csak nem tudom, hogy mit, és hova.)
Köszi!
(#) Stadi válasza Batizzz hozzászólására (») Jan 6, 2010 /
 
Ez egy párhuzamos eszköz, azaz majdnem az összes lábat be kell kötni (lásd adatlap). Emellett a tápfeszt meg kellene szakítani a panelon, különben feléled a "körítése". Ha TSOP tokban van, akkor legkönnyebb leforrasztani, és egy gyártatott adapterre forrasztva átprogramozni. Arra figyelni kell, hogy ez a flash memória 8 és 16 bites üzemmódban is tud működni, és a Willem alapból 8 bites (16 bites adapter külön van hozzá). "Csipesz" TSOP tokhoz szerintem nincs, foglalatszerűség van, kisebb vagyonba kerül és ahhoz is ki kellene forrasztani az IC-t.
(#) Batizzz válasza Stadi hozzászólására (») Jan 6, 2010 /
 
Amúgy ez egy motorvezérlő elektronika, és obd-n keresztül lehet progizni. Viszont ha elbaszod a programot (nem én rontottam el ), akkor nem lehet majd flesselni, mivel nem kommunikál többé. Ezért van szükség az újraprogramozásra... Elvileg meg lehet oldani kiszedés nélkül is... Hallottam már ilyenről...
Meg olyanról is, hogy tápot adnak a gépnek és csak pár szál drótra van szükség a továbbiakban, meg gondolom égetőre...elvileg
(#) Stadi válasza Batizzz hozzászólására (») Jan 6, 2010 /
 
Valószínű az a helyzet, hogy a flash mellett levő mikrokontroller intézi a programozást. Azaz OBD-n keresztül csak a mikrokontrollert szólítod meg, ami ezek szerint a saját firmware-ét tudja átégetni abban a flash-ben. Innentől kezdve, ha a mikrokontroller nem kommunikál, csak a kiforrasztás marad.

B lehetőség, ha hibás flash mellett is lehet kívülről programozni a kütyüt, akkor meg kell szerezned az ehhez szükséges dolgokat. (Programozó készülék és szoftver, vagy teljes dokumentáció.) De ez innentől már nem ebbe a topikba tartozik.
(#) Batizzz hozzászólása Jan 6, 2010 /
 
Egyszerűbb kiforrasztani...
(#) madazg77 hozzászólása Feb 16, 2010 /
 
Sziasztok!

Szertnék programozni egy Winbond W49F020 CMOS Flash memoriát. Szeretnék tanácsot kérni, hogy milyen módon tudom programozni?

Üdv.
(#) ECL82 hozzászólása Ápr 27, 2010 /
 
Sziasztok, egy Behringer LC2412 fenykevero, memoria meghibasodas miatt hasznalhatatlan lett, megvan az "programja", de nem tudom, hogy lehet feltolteni ra. A program itt talalhato, van valami otletetek, hogy hogyan tudnam megoldani a dolgot? Min keresztul tudnek kommunikalni a keverovel?
(#) Holubek hozzászólása Máj 10, 2010 /
 
Sziasztok! Azt hiszem lehetetlent fogok kérni. Flash memóriát kellene felprogramoznom, de nem tudom hogy kellene. Tipusa M29F080A. TSOP40 tokozás. Egy xbox classicban van, és jelenleg üres.
(#) matyusz hozzászólása Jún 1, 2010 /
 
Van nekünk egy Indesit Wite 107-es mosógépünk és nemjó benne az eeprom a típusa 24C64WP.
Vettem is egy ilyen IC-t csak bekéne programozni és ebben kérném a segítségeteket.
(#) matyusz hozzászólása Jún 21, 2010 /
 
Már letöltöttem hozzá a programot is amit itt HE-n találtam de nemtudom,hogy hova mit kell írni :S
A válaszokat megköszönném
(#) Stadi válasza matyusz hozzászólására (») Jún 21, 2010 /
 
A 24Cxx memóriákat PonyProg-gal lehet programozni. A linkelt lap alján van egy "Easy I2C Bus Interface" nevű áramkör, azt érdemes megépíteni hozzá. Megvan az a tartalom a mosógéphez, amit majd be kell égetni? Mert anélkül felesleges nekiállni a dolognak.
Következő: »»   3 / 26
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem