Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Egérfogó
 
Témaindító: csdome, idő: Okt 6, 2008
Lapozás: OK   1 / 3
(#) csdome hozzászólása Okt 6, 2008 /
 
Sziasztok!
Egérfogót építek. két problémával kerültem szembe. egyik végén zárt alagút lesz, egy optoval, néhány cerkaelemmel táplálva. arra keresem a válasz milyen elektromechanikue elemmel mozgassam meg a cső végét bezáró ajtót, csapóajtót, talán telefonrezgető motor, vagy kicsi elektromágnes, milyen elemeket használjak, hogy az elemek hosszu elettartalmúak legyenek.

köszönet.
(#) Medve válasza csdome hozzászólására (») Okt 6, 2008 /
 
Hello, ha az ajtó gravitációsan csukódik, akkor elektromágnes lehetne, egyébként meg alkalmas teljesítményű motor. A tápláláshoz a lítium elem jó megoldás, bár az opto miatt nem lesz alacsony a fogyasztás...(A rugós nem vált be???)
(#) csdome válasza Medve hozzászólására (») Okt 6, 2008 /
 
ezek már nagyon ravaszak. teljesen kikészítenek. leeszik a rugósról a kaját, simán átsétálnak az egérragacson, de most csőbe húzom őket, és még életben is maradhatnak. - a szomszéd kertjében -

van infra ledem, infra fogadóval, félmásodpercenként megnézi bent van e a musse, ha bent van ankkor a háta mögött zár valami. csak ki ne fogyjonak az elemek
(#) Báddzsó válasza csdome hozzászólására (») Okt 6, 2008 /
 
sokáig fogja bírni szerintem az elem, csak egy pillanatra felvillantja a ledet, az nagyon minimális energia. Ajtóra meg valami relét raknék én, mármint elektromágneses reteszt.
(#) Inhouse válasza csdome hozzászólására (») Okt 6, 2008 /
 
Az elektronika legyen cmos, a legnagyobb készenléti fogyasztásod az infrakapu LED-je lesz. De talán az is elmegy 3-4mA-el. Amikor pedig akció van, akkor egy pillanatra lesz nagyobb fogyasztásod...
Valamilyen elektromágnes kellene, a motor túlzás lenne...

Üdv
Inhouse
(#) csdome hozzászólása Okt 6, 2008 /
 
esetleg egy kapcsolási rajza valakinek készen, hogy ne kelljen annyit kondolkodni?
(#) watt válasza csdome hozzászólására (») Okt 6, 2008 /
 
Én is sokat gondolkodtam már, hogy milyet lehetne építeni, de mostanában nincsenek egereim a kamrában.
De.
Én olyanra gondoltam, hogy egy trepni kéne, alatta egy doboz. Az opto egy csapóajtót nyitna ki és utána csukna be, amin keresztül az egér beleesne a dobozba.
Ezt egyébként mechanikusan is meg lehet oldani egy olyan rugós csapóajtóval, ami akkor nyílik le, ha az egér súlya lenyomja. Miután megszűnt a súly, a rugó az ajtót felcsukja. Persze ebben nem sok elektronika van, ezért ezt meg lehet csinálni kis retesszel, ami kiold, legalább az egér nem fog gyanút az ingoványos talajon és fordul vissza.
Az ajtó visszatérése maradhat rugós. Egy nagyon könyű csapóajtót elég gyenge rugó vissza tudna csukni, és jöhet a következő egér. A kaját fel kell függetszeni a falra egy etetőbe úgy, hogy ne tudjon belekapaszkodni, ha akció van.
(#) Gafly válasza csdome hozzászólására (») Okt 6, 2008 /
 
Fogsz egy femlapot, egy fel diot es egy befottes uveget.

A femlapon elere allitod a kozepre nezoen a fel diot, es azzal feltamasztod az uveget.

Mukodese: Az eger bemaszik az uveg ala es elkezdi ragni a diobelet. Kozben kiloki a
diot es csapdaba kerul az uveg alatt. Kiprobalt es mukodo modszer. Anno igy fogtuk a
telefonkozpontban az egereket (nagyon kellemetlen ha megragjak a kabelrendezot )...

Vagy aludjon bent a cirmos par napot
(#) kobold válasza csdome hozzászólására (») Okt 6, 2008 /
 
Szüleimnél volt szerencsém fél évig egércsapdát készítgetni, most tartok ott, hogy működik is. Néhány tapasztalat a kis szürke veszedelemről:
- alagútba nem mászik be: talán a bezártságot nem bírja, talán az emberszagot érzi rajta, mindenesetre szimatol egy darabig a bejáratánál, aztán odébbáll
- tud ugrani, és iszonyat gyorsan vált irányt: simán felugrott a csapóajtón, akár a saját tömege hozta működésbe, akár elektromágnes
- talán látja az infrát: feltűnően úgy mozog, hogy ne menjen bele a fénysorompóba, csak erre tudtam gondolni
Ezek miatt egy ejtőkeretes módszer a legújabb, egy hét alatt három egér került bele. Az elv annyi, hogy egy jó nagy keretet készítettem plexiből, mert azon nem tud felmászni (600 x 200 mm-es lapokból). A keretet zsinórra függesztettem 15...20 cm magasan, egy csigán át a zsinór a falra szerelt elektromágneses kioldóhoz futott. Rugóterhelésű pofák közé szorítottam, akció esetén elektromágnes (Skoda behúzó) szabaddá tette a zsinórt, a keret leesett, és akkora távot már nem tudott szaladni a kis mocsok, hogy ne maradjon bent.
A csali egy kolbásszal bedörgölt sajtdarab, aljára alufóliacsík van tapasztva, a földön meg egy kis lyukban egymás mellett az infraled és a fotodióda. Ha odébbmegy a csali, az alufólia elcsúszik, a fotodióda nem kap fényt (még ha el is vinné az egér a csalit, egy pillanatra megszakad a jele), erre meghúz a mágnes 1 másodpercig.
És hogy hogyan tűnik el Jerry a csapdából? Néha átjött a szomszéd macskája, és csak egyszer kellett neki megmutatni a fogást, azóta minden reggel, rutinszerűen a keretnél kezd...

csapda.gif
    
(#) csdome válasza kobold hozzászólására (») Okt 6, 2008 /
 
arra gondoltam énis hogy lehethogy látja az infrát, de a b terv a két fémlap egy tv nagyfesztrafó és tápegység . süljön oda.. ki vaagyok készülve. ááá
nagyon ravaszak és gyanitanak mindent
(#) kobold válasza csdome hozzászólására (») Okt 6, 2008 /
 
Ezt kifelejtettem: az elektrosztatikus teret is érzékeli. Feltehetően polarizálódik a szőre, és ezt nem szereti; gondolkodtam rajta, hogy kondikat feltöltök, és az ötletedhez hasonlóan, két fémlapra kapcsolom akkor, amikor közöttük mozog, így nem volna állandó tér, de ez elég energiaigényes, nem is építettem meg.
Nem egyszerű a feladat, gyerekkoromban 10-15 évig azt néztem a TV-ben, mit kínlódik Tom, hogy elkaphassa végre Jerry-t, de még a bombák se nagyon jöttek be...
A lényeg, hogy bármit építesz, ne legyen emberszagú. Én ezt úgy oldottam meg, hogy összerakás után nagyjából lemostam, aztán ezeréves, poros, pókhálós újságokkal (a padlás tele van velük) jól átdörgöltem, így "kellemesen" dohos, ósdi szaga lett.
(#) lidi hozzászólása Okt 6, 2008 /
 
Igaz nem elektromos, de nálunk a ragacs vállt be. Nyáron elégeltük meg az egereket, és elkezdtük kipakolni a spájzot, az üresedő polcokra ujságpapír, vagy karton lapra kenve a ragacsot. El is használtunk vagy 2 tubussal, de meglett az összes. Azután hamár úgyis üres volt, ki is festettünk. Utána pedig a szellőzőre raktam egy perforált alulemezből rácsot, amin a legnagyobb lyuk 5mm x 15mm. Másnap vettem észre hogy ott kukkolt a rács mögött, és rágcsálta a felerősítő drótokat. Nagyon vissza akart volna jönni a kis nyavajás. Pedig az a szellőző azt hiszem a tetőre megy, olyan mint egy kémény. Na hogy ott hogy jött le azt nemtudom.
(#) proba válasza csdome hozzászólására (») Okt 6, 2008 /
 
Nálunk kevésbé inteligensek az egerek a 100 ft boltban kapható műanyag egérfogó teljesen jól bevált.Annyit kell rajta módosítani hogy a kaját rendesen rá kell operálni (kötni/tűzni/ragasztani ) hogy ne bírja azonnal elvinni.
Ebben a felállásban szinte nincs olyan eset hogy leegye róla a kaját és ne fogja meg.(ez ellen meg úgy védekezem hogy kettesével van pakolva a fő közlekedési útvonalba.(üresen álló ház a mező szélén tehát van mikor mindkettőnek dolga akad)
A fém egérfogó is jó, de ott még fokozottabban rá kell kötni a kaját valamint a fém elsütőszerkezetet is igencsak meg kell reszelni görbítgetni amíg szinte a letevésre elcsattan.(a fémpálca hegye tartsa csak .Az az egy két mm ami van gyárilag az sok.)
(#) gyerek67 hozzászólása Okt 6, 2008 /
 
Nálunk is a "klasszikus" egérfogó (fém, v. műanyag) vált be legjobban a garázsban. Hét-nyolc darabot szoktam felállítani. A faltól mindent el kell húzni egy pár centiméterre, hogy nyugodtan tudjon körben közlekedni a maúz fal tövében. Az egérfogó nyelvére cérnával rá szoktam kötni az illatos szalonna csalit, jó érzékenyre beállítom és merőlegesen a falra úgy teszem le a közvetlenül a fal tövébe, hogy a nyelv a fal felé nézzen.
Sajnos, mivel jön az ősz, ismét el fognak kezdeni beköltözni a melegebb helyekre.
(#) Sipy válasza csdome hozzászólására (») Okt 6, 2008 /
 
Sziasztok.
Ameddig nem volt gyerekem addig nagyon jól bevált az én egérfogóm: egy darab deszka közepére rászögeltem egy lemezt, erre rákötöttem a fázist. A lemez négy sarkára beütöttem 1-1 szöget, és kerítést tekertem rá drótból. Erre ment a nulla. A lemez közepére tettem egy darabka szalonnát. Amikor mászott be az egér, akkor a nulla nem bántotta. Amikor viszont ki akart jönni akkor érte a meglepetés, mert a fázison állt. Reggel mikor megnéztem meg se mert mozdulni. Hagyta hogy megfogjam. Az állatvédőknek említem, hogy egy sem pusztult el közülük. Az egyetlen hátránya az volt, hogy akárhova tettük, mindig ráléptünk. Még szerencse hogy papucsban...
(#) googa válasza watt hozzászólására (») Okt 6, 2008 /
 
Én idáig csak kenusoktól hallottam a trepni szót! (#286077) Örültem neki, amikor olvastam tőled... Reménykedem, hogy volt közöd a kenuzához, bár biztos más berkekben is mozog ez a szó.
(#) watt válasza googa hozzászólására (») Okt 6, 2008 /
 
Nálunk a vas lapokat szokták trepninek hívni, amikre rá is lehet lépni. De én is szeretem a vízisportokat, csak nem nagyon tudom műveln!!
(#) googa válasza watt hozzászólására (») Okt 6, 2008 /
 
A kenuban az a trepni, (meg gondolom csónakban és hajóban is) ami végülis egy "palló" a hajó aljában, ami síkká teszi az íves hajótestet.
(#) Karoly1970 válasza csdome hozzászólására (») Feb 6, 2009 /
 
Sima mechanikus egérfogó nekem nagyon jól bevált, rengeteg egeret fogtam meg vele.

Egy darab csokit jól ki kell kötözni egy talapzaton vékony cérnával. Ahogy rágcsálja a csokit vagy el akarja vinni, óhatatlanul elrágja a cérnát is. A cérna egy megfeszített gumin keresztül egy pöcökhöz van kötve, Az egész egy lefelé fordított vödör alatt van, amit kicsit megbillentve tart a pöcök, hogy az egér be tudjon menni a csokihoz. De amikor elszakad a cérna, a pöcök kiugrik, és az egér bent marad a vödör alatt. Akkor kivittem az egészet és egy macska jelenlétében a vödört felemeltem.....
(#) csizi88 hozzászólása Jún 5, 2012 /
 
(#) HA3GX hozzászólása Szept 25, 2012 /
 
Nekem már 3. alkalommal rágták szét a hangszórókábelt. Az egércsapdát megint meg kell vetnem úgy érzem. Pár nap alatt összesen egyet fogtam meg, pedig elég érzékenyre állítottam. Vettem 3mm-es sodrott rézkábelt, és nem szeretném, ha ezt is elrágná. A régi volt vagy 0,5mm-es
(#) ujfalusi válasza HA3GX hozzászólására (») Szept 25, 2012 /
 
Ez valóban nem elektronikai megoldás, de ha már szóba került. A hagyományos csapdáknak lejárt az ideje. Lehet kapni un. egér ragasztót. Nem szárad meg, tuti biztos.
(#) vicsys hozzászólása Szept 25, 2012 /
 
(#) zolika60 válasza vicsys hozzászólására (») Szept 25, 2012 /
 
Nekem a macska jobban bejön.
(#) HA3GX válasza zolika60 hozzászólására (») Szept 25, 2012 /
 
Vicsysnek akartam címezni:

Nem fogod elhinni, de egy hasonló egérfogón gondolkozok épp.
Csinálok egy egyszerű inverter, töltök vele egy pár kV-os kondit. Elötte kialakítok egy üres NYÁK lemezen mondjuk 4 barázdát. A kondi feszültségét rávezetem, majd az egér ahogy rálép megcsapja -> rádől és büdösödik miközben ég Még átgondolom, de közben tekerem a trafóját...
A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2012
(#) Gabó hozzászólása Szept 25, 2012 /
 
Szerintem a tuti az a ragasztó abba minden beleragad, de ha jól elvan helyezve akkor csak a kívánt egyén ragad bele

Vagy még esetleg az egérfogó. Bár a maiak már nem az igaziak, a régi agykiloccsantó volt még jó
(#) kaqkk válasza HA3GX hozzászólására (») Szept 25, 2012 /
 
Miért nem próbálod meg az infrasorompót ? Ha bemegy a koma a dobozba megszakítja az infra sugarát és az elektronika bezárja a doboz ajtaját.....
(#) hotib válasza Gabó hozzászólására (») Szept 26, 2012 /
 
Én is a ragasztót mondanám. Volt maradék 15(!) éves olasz gyártású, és vettem friss magyart (múlt héten)
Az olasz még éppen olyan jó volt, mint régen, a friss magyar viszont nagyon folyik. Ragad, de elterül, lefolyt a kartonról
Azért egér pajtás néhány nap után nem bírt ellenállni a dió csábításának és bele feküdt.

De így ősszel még további két ragasztós karton várja a hívatlan vendégeket, finom csemegével
(#) boyscout válasza Sipy hozzászólására (») Okt 19, 2013 /
 
Szia Sipy!
Nagyot nevettem az egérfogódon!
TETSZIK!
Én csak olyat ismertem 220-asból, amelyik megégeti.Ez csak egy sima, egy fordított vezeték fésű, sorban egy 100-as égő.+középen szalonna, ha belemegy, akkor ráég,mire a "találat jelző" kigyullad...Meg elég büdös is...
Mérteket írd meg légy szíves!
Boyscout
(#) Attila1977 hozzászólása Jan 26, 2014 /
 
Sziasztok!

Az alábbi linken szereplő egérírtót szeretnék építeni.
Valakinek esetleg kapcsolási rajza? Bővebben: Link

A segítségeteket előre is köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2014
Következő: »»   1 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem