Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Egyenárammal történő vízmelegítés
 
Témaindító: pls, idő: Okt 28, 2021
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 4
(#) zoltan_r_ hozzászólása Nov 4, 2021 /
 
Sogat segitettel, koszonom! Akkor mppt-iranyba megyek. Csak amiatt voltam bizonytalan, hogy jo ötlet-e rakotni egy akksi-töltöt egy ilyen töltesvezerlöre, de akkor talan rendben lesz. Egyelöre az olcso verziot valasztom mindenböl, aztan ha jol mukodik a rendszer, akkor a bovitesekhez mar a minöseget is szem elött tartom. Üdv
(#) Picurpici hozzászólása Jan 8, 2022 /
 
Sziasztok!

Kérdésre a válasz: Igen.

A bojler fűtőszállja ohmos ellenállású. Teljesen mindegy hogy egyen vagy váltót kap.
A szabályzásnál viszont már nem mindegy! Váltakozóáramnál van null átmenet ami a kontakt érintkezőknél az ív oltást elősegíti és hosszú ideig működőképes marad. Egyenáramnál egy darabig minden tökéletesen működik aztán beég/elfogyott/összeég az érintkező és nem kapcsol. Cserélhető akár havonta is.

OFF: egyenárammal nagyon jól lehet hegeszteni! Az ív fentartásához 1-2mm is bőven elegendő...

Ha viszont optimalizálni akarod a napelemet a bojlerhoz, akkor sok-sok apró kérdést vett fel a rendszer. Bojlerod, napelemed nagysága. Bővíted egyiket- másikat vagy mindkettőt?
(#) pls válasza Picurpici hozzászólására (») Júl 14, 2022 /
 
A 2021.10.28-án felvetett „Egyenárammal történő vízmelegítés” téma óta történt változások:

Elkészült a korábban üvegházként emlegetett hely, már csak a beüvegezése van vissza. Egy zárt terasz lett belőle, télen a fagyérzékeny növények átteleltetésére, nyáron teraszkénti használatra. Beletettem a padlófűtés csövet, hozzákötöttem a ház padlófűtés elosztójának egy szabad csatlakozójához, annyira leszabályozva, hogy éppen csak fagypont felett tartsa majd télen a teraszt. Ehhez a számításaim szerint -15 fok külső hőmérsékletnél +5 fokon tartáshoz 0,8 kW-ra lesz szükség. Az idő nagy részében ennél jóval kevesebb kell a mai telek mellett.
A ház fűtése hőszivattyúval megy, (nyáron hűteni is lehetne vele, de hűtésre sohasem használjuk.) A ház számított hő szükséglete 22 Cfok belső, -15 Cfok külső hőmérséklet esetén 11 kW. A hőszivattyú 14 kW-os. A mai gyenge telek mellett sok a 14kW, néha le kell kapcsolnom, mert teljesen leszabályozva is túlmelegítené a házat. Az éves felhasznált energia a ház fűtéséhez 3500-4500 kWh az időjárástól függően.
Van egy 400 literes fűtési tartály 3kW-os fűtőtesttel a fűtési rendszerben, amit egy vegyes tüzelésű kazánnal és a hőszivattyúval is lehet melegíteni. A kazán csak biztonsági tartalék. Jelenleg télen a legnagyobb hidegekben ebben tüzeljük el a sövény, a fametszés nyáron kiszárított nyesedékét.
Azon gondolkodom, hogyan lehetne napelemmel besegíteni a hőtermelésbe. A 400 literes tartályhoz hőcserélőn át hozzákötném a fürdővizet és a konyhai melegvizet előállító villanybojlerek hideg víz bemenetét. Így a naplemek és/vagy a hőszivattyú által előmelegített vizet kevesebb villannyal fogja tovább melegíteni fürdővíz hőmérsékletre.
Amitől mindez olcsóbb lenne, nem kellene inverter, és mivel a napelemek nincsennek összeköttetésben a villamos hálózattal, és nem kellene semmiféle tervrajz, engedély az áramszolgáltató felé.
Ha 5 napelem táblát sorba kötnék, az nyáron nagy melegben 160-180V-ot adna, télen felmenne 230-240V-ra. A fűtőtest nem érzékeny a feszültségre, legfeljebb több vagy kevesebb meleget ad. A tartályba kis alakítással még egy 3 kW-os fűtőtestet is be tudnék tenni, így akár 10 napelem energiáját is betáplálhatnám a rendszerbe.

Amiket pillanatnyilag problémásnak látok, hogy mivel lehet biztonságosan kapcsolgatni az egyenáramot (az ívhúzás elkerülésére). A másik, hogy az egyenáram sokkal életveszélyesebb, mint a váltó. Elegendő biztonságot nyújt-e a napelemek egyenárama és a csapból folyó víz között a fémből készült leföldelt hőcserélő, a jól leföldelt rézcső a fűtési tartály és a használati melegvíz bojler között. A korrózió egyenáramnál sokkal nagyobb, ennek a csökkentésére is kellene megoldás. Ez utóbbira egy ötlet, éjszakánként, amikor nem folyik vagy csak nagyon kicsi áram megfordítani a polaritást. Problémám az is, hogy nem találtam semmiféle leírást a napelemek szabályozás nélküli, közvetlen Ohm-os terhelésre kötésére.
Az egyenáram veszélyei és a váltóáram egyszerűbb kapcsolgatása miatt gondoltam arra is, esetleg mégis be kellene építeni egy invertert. A rendszer többi része azonos a lenne a fentebb leírtakkal. De itt felmerül két dolog, amiről szintén nem találtam leírást. Működnek-e a kapható inverterek úgy, hogy nincsennek a hálózatra kötve, és hogy viselkednek terheletlen állapotban. Vagy ha szigetüzemű invertert használnék, az működik-e akkumulátorok nélkül, mert tárolásra nem lenne szükségem.
Kérlek benneteket, írjátok le a véleményeteket, ellenvéleményeteket, a fentiekkel kapcsolatban, írjátok meg, ha van valami tapasztalatotok az inverter hálózatra kötés nélküli, vagy a szigetüzemű inverter akku nélküli vagy minimális mennyiségű akkuval történő használatával kapcsolatban, esetleg olyan inverter létéről, ami a megtermelt energia azonnali felhasználásához készült. Minden olyan válasz érdekel, ami segít eldönteni, hogy érdemes-e belevágni, illetve mire tanácsos ügyelni.
(#) Atis57 válasza pls hozzászólására (») Júl 14, 2022 /
 
Szia!
ilyen megoldásból láttam többet is. A napelemsor közepe földelt. (Edison féle DC elosztó rendszer.)
Igy lehet csökkenteni a föld és +,- ágak érintési feszültségét.A biztik a Napelemes Pv olvadó betétek mind a két ágban . A kapcsolás mágneskapcsolokkal történik ,ha a 240V Dc-- akkor 3 érintkező sorbakapcsolva,a +és a - ágban is.Ezt vezérli a bojler hőfok szabályzója,
A fűtőtest/bojler betét 2db , hol sorosan, hol párhuzamosan kapcsolva (a feszültségtől fűggően )

A kötépponti földelésen figyelni célszerű a szivárgó áramot (hiba meg előzés )
A szigetelések mint a 230V-s hálózaton, leválasztás, zárlatvédelem hasonlóan.
S nem is kell bele sok elektronikus kütyü.
Persze ha bőviteni is akarod?

De miért nem a klima kültéri hőjét hasznositod, ha már van ?
A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2022
(#) pls válasza Atis57 hozzászólására (») Aug 10, 2022 /
 
Köszi, átgondolom amiket írtál, lehet, hogy még lesz kérdésem.

Az utolsó mindatodat "De miért nem a klima kültéri hőjét hasznositod, ha már van ?" nem értem. Milyen kültéri hőről beszélsz? Télen a kültéri hőt vesz fel, azaz kívül hűt.

Írtam, hogy a napelem rásegítene a rendszerre, melegítené egy fűtőtest segítségével a 400 literes fűtési tartály vizét. A hőszivattyú a napelem által előmelegített vizet szívná, ha kell továbbmelegítené és nyomná a padlófűtéscsőbe. Ezért kevesebbet villanyt fogyasztana, kellő napsütés esetén semmit, el se indulna.
A villanybojler vize is "előmelegítve" lenne a 400l-es tartályból hőcserélőn át, így nem az utcáról jövő 12-15 fokos vizet kellene 60 fokra melegítenie, hanem a napelem által előmelegített vizet, ami (a fűtés visszatérő vize miatt) soha nem esik 30 fok alá. Sok napsütés esetén akár 60-70 fok is lehet a 400l-es tartály vize, így a B tarifáról történő fogyasztás is jelentősen kevesebb lenne.
Becslésem szerint így télen az időjárástól függően 5 és 25kWh energiát tudnék betáplálni naponta a rendszerbe 3kW-nyi napelemmel, ennyivel kisebb lenne a villany fogyasztás. Nyáron, amikor nem megy a fűtés, a napelemek bőven megtermelnék a fürdővizet, a B tarifáról nem is lenne fogyasztás.

Gondolkodom egy szigetüzemű inverteren is. erre ráköthetném a mosó és mosogató gépet, konnektorokat és egyéb olyan eszközöknek, amit éjjel nem szoktunk használni (például vasaló, porszívó). Ez az A tarifáról történő fogyasztást is csökkentené.
Csak ehhez még nem találtam válaszokat, megy-e a szigetüzemű inverter akku nélkül, hogy viselkedik terhelés nélkül, egy vagy 3 fázisút vegyek, 3 fázis esetén (akku nélkül) terhelhetők-e a fázisok asszimetrikusan, képes-e egy fázison leadni a napelemek által termelt összes teljesítményt. Van-e az inverter kimenetén biztosíték és az mekkora. Legjobb lenne egy részletes leírás, kapcsolási rajz.
(#) Atis57 válasza pls hozzászólására (») Aug 10, 2022 /
 
Szia!
sorban;
--A kompresszor télen is melegszik.Nagyobb egységeknél (2kW felfelé ) ez is jelentős tétel.
--Ez rendben is van ,iparilag is igy szokásos.
--ilyen esetben nem kell a bojler ,elég a hőcserélő.
--az az 5-25KWh túl van becsülve (nálam a 3kWp napelem télen a 0,3--1kWh skálán mozog,jó esetben )
--igen csak combosra kellene méretezni.--pénz,megtérülés?
--Ezekre kielégitő választ nemfog adni senki. Ahány inverter -annyi féle .
Az 1F. t tudod kiterhelni .A 3F a szolgáltatónak előnyös. Bizti ,megint inverter függő.
A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2022
(#) Atis57 válasza Atis57 hozzászólására (») Aug 10, 2022 / 1
 
Szia!

elég jó közelítéssel meg lehet határozni az adott évszak adot hónapján és napján a besugárzási nyereséget.



https://drajmarsh.bitbucket.io/cie-sky.html

http://andrewmarsh.com/apps/staging/sunpath3d.html

A másik linken már azt is meg lehet határozni, hogy a házunknak a tetőfelületét hogy sugározza be a nap. Ehhez már szükséges egy olyan program is amivel megszerkeszthetjük a házunk 3D modelljét, majd azt egy ".obj" kiterjesztésű file -ba elmentjük. (ehhez persze kell egy alkalmas program is ami ezt a formátumot képes létrehozni) Ezek után a webes felületen megadjuk a házunk pozicióját, majd beolvassuk az ".obj" file-t. Ezek után megmutatja a rendszer, hogy milyen módon fogja a nap besugározni az adott elhelyezkedésű tetőfelületet. Sok esetben a szomszédos épületek vagy magas fák okozzák a legtöbb problémát. Sajnos azt előre nem lehet látni
A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2022
(#) giskard hozzászólása Aug 11, 2022 /
 
Már a kérdés is nonszensz, egyenárammal ugyanúgy melegítünk vizet, mint váltóárammal.
Definíció szerint is a váltó áram effektív értéke megegyezik azon egyenáram értékével amikor is a hőhatásuk egyenlő.
Szóval miért is él ez a kérdés ? (mások meg szigorúan a kukába, holott ennél jóval összetettebb kérdést fogalmaznak meg )
(#) kaqkk válasza giskard hozzászólására (») Aug 11, 2022 /
 
Iszol te rendesen ? Vagy már alapon is ilyen agresszív vagy ?
A hozzászólás módosítva: Aug 11, 2022
(#) uniman válasza giskard hozzászólására (») Aug 11, 2022 / 2
 
Valóban! Amint megjelennek a váltóáramot szolgáltató napelemek...máris okafogyottá válhat ez a fórum!
Addig is be kell érnünk az ilyen DC cekászok használatával...
A hozzászólás módosítva: Aug 11, 2022
(#) Atis57 válasza uniman hozzászólására (») Aug 11, 2022 /
 
Szia!
Olyat már 10 éve is lehetett venni --mégse okafogyott!

A kulcs szó mikroinverter.

De nálunk a napelem vigécek csak az "okos napelemet" árulják. (ilyen ugyan nincs , de ez mit számit)
(#) pls válasza Atis57 hozzászólására (») Aug 19, 2022 /
 
Köszi a válaszokat. De van egy probléma, ami miatt el kell halasztanom a napelemes rendszer kialakítását. Sorra jártam a környéken a napelemes cégeket, és mindenhol hiánycikk a napelem. Mikrokristályos kellene, mert annak jobb a termelése szórt fény, és nem pontos szögű beállítás esetén. Időpontot sem tudtak adni, hogy mikorra, és mennyiért tudnának szállítani. A jófogáson használtat lehetne kapni, de nem tudom, merjek-e foglalkozni vele. Ráadásul a kapható használtak táblánként csak 75-100W-ot adna, amihez nagyon nagy tetőfelület kell, és árban sem kedvezőbb, mint a mai korszerűbbek. Talán hamar véget ér a háború, és változik a helyzet.

A kompresszor hőjének a hasznosítására nincs elképzelésem. Hogyan történik, írnál róla?
Úgy gondolom, hogy automatikusan hozzáadódik télen, nyáron meg éppen a hűtés ellen dolgozik. Ezért jobb télen a hatásfok a fűtésnél, mint nyáron a hűtésnél. Bár lehet, hogy tévedek, belülről nem ismerem a kültériket.
(#) uniman válasza pls hozzászólására (») Aug 19, 2022 /
 
Idézet:
„"Mikrokristályos"”
...az meg melyik lenne?
Mono- és polikristályosról már hallottunk...
(#) Atis57 válasza pls hozzászólására (») Aug 19, 2022 / 1
 
Szia!

Gondolom a Polikristályosra gondolsz --annak olyan a fénytörése.De mindig azt árulnak ,amit a kinai kedvezménnyel ad.
Ráadásul teljesen mindegy , alig van eltérés a kettő között. Kicsiben -nem 10kWp nál,
Nem csak tetőre lehet rakni.Láttam már falra fogva ,előtetőként ,garázson stb.
Van itthon is napelem újrahasznositó üzem..

Nekem is vannak használtan vett napelemeim.(ráadásul jobb , mint a gyári új! 245-245W mind a kettő)
Nálam az elhelyezés miatt a 80W-s panel többet ad mint 1db 245W-s !(egyik DK-D döntött ,a másik DNY_NY és álló )
A kompresszor --gyárilag Rézcsővel körbe véve,meleg vizet ad .
A hozzászólás módosítva: Aug 19, 2022
(#) Bakman válasza Atis57 hozzászólására (») Aug 19, 2022 /
 
Idézet:
„Nekem is vannak használtan vett napelemeim.(ráadásul jobb , mint a gyári új! 245-245W mind a kettő”
Ez hogy jön ki? Az idő előrehaladtával minen napelem teljesítménye csökken.
(#) Atis57 válasza Bakman hozzászólására (») Aug 19, 2022 /
 
Szia!
Igen ezt én is olvasom

De az 1982ben vett napelem cellám ami akkor 102% volt ma is 98%-s. tehát a csökkeneés.mennyi ?

A használtan vett napelem Német feliratú 20 éves. A gyári Olasz feliratú, de PCR ! és 10 éves.
Az irások meg;
https://napelemtechnika.hu/hirek/46-meddig-mukodik-egy-napelemes-rendszer
https://alternativenergia.hu/mennyit-termel-50-ev-utan-a-napelem/95028

Viszont volt egy DS40 vékonyréteges napelemem is , na az 12 év alatt nulláig fejlődött.
A hozzászólás módosítva: Aug 19, 2022
(#) Bakman válasza Atis57 hozzászólására (») Aug 19, 2022 /
 
Idézet:
„akkor 102% volt ma is 98%-s. tehát a csökkeneés.mennyi ?”
Előzőleg azt írtad, a használt jobb, mint az új.

De ne fáradj, már leesett, csak nem jól fogalmaztál.
(#) Lacika71 hozzászólása Aug 22, 2022 /
 
A kapcsolgatással kapcsolatban: IGBT használata segíthet a DC égés megakadályozásában.
12V-al simán lehet vezérelni és erre találták ki. Mondjuk ide feleslegesen gyorsan tud kapcsolni, de az mindegy. Van elég sok használt holmi itt is. Érdemes körbe nézni...
(#) GaboRvagyok hozzászólása Jan 28, 2023 /
 
Sziasztok! Belebotlottam ebbe, és 2021-es... No, mindegy, egy választ azért írok rá, csak mert feltűnt valami. Nem olvastam végig az összes hozzászólást. Úgy láttam sehova nem vezetett az első oldalnyi válasz sem, csak megtudta a kérdező, hogy miért akarja így és miért nem úgy akarja csinálni? Pedig a kérdezőnek egyszerű kérdése volt, éspedig napelemmel közvetlenül boiler vizet melegíteni, a legkevesebb hókuszpókusszal, majd éjjel ezt a hőt leadni lehet-e? Válaszom röviden: Igen. Természetesen, és kiváló hatásfokkal, hiszen lényegében a napelem és a boiler közt nem lesz veszteség. Nem töltünk veszteségesen akksit, nem sütjük azt ki veszteséggel, nem alakítgatunk át áramot se feszültséget sehonnan sehova, semmit, stb. Hosszabban: A kérdés első fele nálam pont adott, működik egy ilyen megoldás, és ilyenkor télen is. De én csak only fürdővíz (télen elő-) melegítésre használom. 4db 310w-os napelem van sorba kötve, kb 144v üresjárási feszültséggel. Ez direktben rá van kötve egy normál boilerre ami 30literes, 1200w/230ac. Természetesen lehúzza a napelem feszültséget a boiler (esetemben) kb 40ohm körüli fűtőbetétje. Hogy mennyire húzza le, az mindig attól függ, mennyire süt vagy nem süt épp a nap. Ez az 1200w-os boiler 144v-on elméleti maximum kb 471w-os boilerként tudna viselkedni, ha... De ez az elméleti maximum soha nincs! Viszont végülis, ha nem prioritás, mennyi idő alatt lesz kész a melegviz -pl mert reggel elmész dolgozni, s míg amúgy sem vagy otthon, ezzel előmelegíted így estére a boilernyi vizet (vagy akár teljesen fel)- akkor még tetszhet is ez a dolog. De van még egy de! Volt itt szó az ívhúzásról, és az teljesen jogosan. Megoldása viszont olcsó és egyszerű: 1db párezer forintos egyenáramot kapcsoló relét kell a boiler gyári termosztátjára kötni, és a relé kapcsoló érintője egyikére kötni a fűtőbetét egyik saruját, másik érintőjére a napelem kapcsolandó polaritását. A boiler saját termosztátja így már nem a fűtőbetétet, hanem csak a relét húzza vagy ejteti el. A relé pedig intézi a fűtőbetét kapcsolását. Tehát, a kérdező kérdésének első felére nekem ennyi a válaszom. Az összes többi ami releváns felvetés volt, amiket itt olvastam, korrozió, stb... Én ezekről nem tudok nyilatkozni. Lehet, hogy hamarabb kuka a boiler, lehet, hogy nem, én nem tudom. De feldobhatnám akkor a fűtőbetét szakadása (sérülése) esetén előállható esetet, a hidrogénképződést is. Mert onnantól, hogy megszakad a tartálynyi vízben az áramkör, onnantól jön a vizbontás funkció. Na akkor azzal ott mi lesz, repülünk? Szóval vannak nyitott kérdések, mindenesetre én egyelőre használom ezt így, a kérdező felvetése első felét.

Ui.: és még egy ide kapcsolódó adat! Télen, felhős, időben a napelem teljesítményének nem hogy a tizedét, hanem simán van, hogy csupán az 5%-át hozza. Ez nálam legalábbis a hatodik év tapasztalata. Mono és polikristályosakkal való együttélés alapján jelentem ki.
(#) pls válasza GaboRvagyok hozzászólására (») Márc 16, 2023 /
 
Köszi a részletes beszámolót. Az egyenáramot kapcsoló reléről írnál még? Típus, ár, beszerezhetőség, hogy bírja? Több érintkezőt kötöttél sorba a biztonságosabb megszakítás érdekében? Használsz-e valami másodlagos megszakító rendszert ha az elsődleges relé összeragadna és nem bont?
Én egy 230V 3kW-os fűtőtestre szeretném kötni, ez egy gyári fűtőtest, a fűtőszál rézcső tokban van. Így amíg ki nem lyukad a cső szakadás esetén sincs vízbontás.
Annyi napelemet szeretnék rákötni, hogy hidegben, (mert akkor a legnagyobb a napelem feszültsége a katalógusadatok szerint) közel 220 V legyen a fűtőtesten. Bár ez a relének nagyobb igénybevételt jelent, nem tudom, hogy az a típus, amivel te 144V-ot kapcsolsz, hogy bírná-e 230V-on.
A polikristályos típus azért szimpatikusabb, mert szórt fényben és nem merőleges megvilágítás esetén jobb a hatásfoka.

Írod, hogy nem olvastad el az összes hözzászólást. Ezért összefoglalva leírom a lényeget:

Egy 400l-es tartály van zárt rendszerben a fűtés körben, 3 ezrelékes nátrium benzoát oldattal feltöltve, ami megakadályozza a víz oxigénfelvételét, így nincs rozsdásodás. Erre a tartályra dolgozik a hőszivattyú, biztonsági tartalékként áramszünet esetére egy vegyestüzelésű kazán, és erre segítene rá a napelem.
A használati melegvizet ez a 400 l-es bojler adja úgy, hogy hőcserélőn át rásegít egy másik, 120 L-es normál bojlerre, azáltal, hogy előmelegíti annak a bemenő vizét, amit az ha kell, tovább melegít a saját fűtőtestjével. Ez egy működő rendszer, csak pillanatnyilag a 3kW-os fűtőtest nincs sehova kötve, ezt szeretném a napelemhez kötni.
3 keringtető szivattyú van a rendszerben, ami a vegyestüzelésű kazán miatt biztonsági okból egy 1000W-os szünetmentes tápról megy, de csak akkor, ha a vegyestüzelésűt elindítom. (Ez ritka, mert csak a nyáron felgyülemlő, kiszárítot gyümölcsfa és sövény nyesedéket tüzelem el benne a leghidegebb téli napokon.)
(#) Atis57 válasza pls hozzászólására (») Márc 18, 2023 /
 
Szia!

A második feléhez; 1db 3kw fűtőbetét. Mivel kicsi az ellenállása ,nagyon lehúzza a napelemek feszültségét --igy azok melegednek ,a viz helyett.

Tehát 2-3-x db fűtőbetét jobb megoldás lenne .Azért a 3kW 1,2kW ra cserélése sokat javitana a helyzeten!
De a legjobb a a Step UP konverterrel meghajtás lenne (1 betéttel is,magasabb feszültség ! )
Igy a teljesitményt a napelemek árama korlátozza.Mivel a napelem áramgenerátorként viselkedik -rövidre zárható.
Tudom az "ingyen energiánál " mindegy a hatásfok---no de azért mégsem !Ha kis odafigyeléssel 2X jobb is lehet.
Mivel az 1,2kW a 400L bojlert nem tudja túl melegiteni ,még 16 órás fűtéssel sem . Nem kell foglalkozn ia hőfokszabályzó ivhúzásával sem. Persze beépiteném mint biztonsági tartalékot!
A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2023
(#) NodeMiauuu hozzászólása Jún 27, 2023 /
 
Egy újabb megközelelítés:
Ha jól tudom van olyan bojler is ahol a fűtőszál nem érintkezik közvetlenül a vízzel.
Ebben az esetben ha simán ráköti az ember a napelemre milyen veszélyekre kell figyelni?
(#) Atis57 válasza NodeMiauuu hozzászólására (») Jún 27, 2023 /
 
Szia!
Csak olyan fűtőbetét van ami szigetelt.(kivül vas/ réz cső belül a fűtőszál.)

A túlmelegedésre --meg a feszültség illesztésre,kell figyelni.
Ha a fűtőbetét 1200W-230V =5,21A Az átlag 150W napelem 8,33A tud rövidzárban.
Terhelve-illesztve 12V -24V fűtóbetét való hozzá.
VViszont ez igy kicsi 3-4db napelem kellene.
A másik 250W,350W 410W s napelemből 3-2db --de ehhez nincs fűtőbetétcsak 230V ra !
itt illesztetlenség miatt 50% alatti teljesitmény várható.
(#) Bakman válasza Atis57 hozzászólására (») Jún 27, 2023 /
 
A mi Hajdu bojlerünkben olyan fűtőbetét van, mint amilyen a mellékletben is látható.
(#) Bakman válasza NodeMiauuu hozzászólására (») Jún 27, 2023 /
 
Jól tudod. Semmi extra, éppen olyan, mint a merülős fűtőbetét. A hatásfok a kérdés, direkt napelemre kötve kb. a bányászbéka hátsója alatt van.
(#) Atis57 válasza Bakman hozzászólására (») Jún 29, 2023 /
 
Szia!

Igen ,ez egy régebbi tipuis --De vizet ez sem lát sose! Mert ezt is egy vascsőbe dugod bele.
(#) pls válasza GaboRvagyok hozzászólására (») Aug 1, 2023 / 1
 
A napelemmel közvetlenül vizet melegíteni tervemet egyenlőre felfüggesztettem a napelemek árának emelkedése miatt. De azért köszi a hozzászólást. Még nem tettem le róla teljesen.

A vízbontással azért nem számolok, mert a fűtőszál vízmentesen lezárva van egy fém csőben, általában réz csőben. Csak a cső kilyukadás és a fűtőszál egyidejű szakadása esetén jöhetne szóba. Ezen egy áramkörrel lehetne segíteni, ami méri a víz és a fűtőtest közötti ellenállást. Valószínűleg egy egyenáramú fi relé alkalmas lenne erre.
(#) dB_Thunder válasza GaboRvagyok hozzászólására (») Aug 1, 2023 1 /
 
Idézet:
„Igen. Természetesen, és kiváló hatásfokkal,”

Idézet:
„napelem és a boiler közt nem lesz veszteség”

Ez azért jó nagy marhaság! MPPT-nélkül jó hatásfokról sem beszélhetünk, nemhogy kiválóról!

Idézet:
„fűtőbetét szakadása (sérülése) esetén előállható esetet, a hidrogénképződést is.”

Ebből a szempontból mindegy ,hogy azt egyenáram, vagy váltó táplálja, a vízbontás végbemegy mindkét esetben!
Tapasztalat, a sérült fűtőbetéttől nem robban fel a bojler!
Tudok olyan képeket mutatni ahol hosszában szétrepedt a betét burkolata több helyen.
A hozzászólás módosítva: Aug 1, 2023
(#) mederor57 válasza GaboRvagyok hozzászólására (») Dec 13, 2023 /
 
Szép napot! Én egy hónapja foglalkozom a gondolattal, hogy egy 120 literes bojler vizét néhány napelemmel melegítsem, megspórolva ezzel az évi ~ 1100 kWh egy részét. Érdeklődve olvastam gyakorlati tapasztalatait, nagyon hasznosak. Én abból indultam ki, hogy a bojlerem hővesztesége 65°C-on ~ 1,8 kWh/nap, ami egy 75 W-os állandó fűtési teljesítménynek felel meg. Vagyis ennyivel, tehát 75 W-tal - igaz, nagyon hosszú idő alatt - felmelegíthető 65°C-ra és ezen a hőmérsékleten tartható a bojler vize. A másik kiindulási pont, hogy a fürdés előtt 2 és fél órával bekapcsolt bojler ~ 3 kWh-t használt fel átlagban a melegvíz ( ~ 45-50°C) előállításához. Ez megközelítően azonos az 5 órán keresztül 600 W-os vagy a 10 órán keresztül 300 W-os fűtéssel. Hány és milyen napelem kell? Ön négyszer 310 Wp-t, azaz 1,24 kWp-t használ, ami a valóságban ~ 930 W-ra képes. 144 V az üresjárási feszültség, az kb. 124 V munkafeszültséget jelent. Ez a 41 Ohm körüli fűtőtesten ~ 3 A-t hajt át, tehát a fűtési teljesítmény ~ 372 W. (Csak megjegyzem, ezek a napelemek 7,5 A leadására is képesek, így olcsó feszültségnövelő áramkörökkel, például 4*41 V-tal 656 W-ra lenne növelhető a teljesítmény.) Én 4, esetleg később 5 db 230 Wp-ben gondolkodom (ezek a legolcsóbbak, 19 ezer Ft/db és 5,9 A-t ők is tudnak). Az ívhúzásra egy IRF630A fűtőtest kapcsoló (200 V, 9 A-es MOSFET) lehet a megoldás, amit a hőfokszabályozó vezérel egy 130kOhm/15kOhm osztón keresztül. Ezt jobbnak érzem a relétől, illetve ez van itthon. A napmentes időszakokra a hálózatból trafóval-egyenirányítóval előállított (a napelemékétől valamivel kisebb) feszültséggel készülök diödás kapcsolón keresztül. Szívesen veszek bármilyen építő jellegű hozzászólást bárkitől, amit előre is köszönök!
(#) pls válasza dB_Thunder hozzászólására (») Dec 20, 2023 /
 
"Ebből a szempontból mindegy ,hogy azt egyenáram, vagy váltó táplálja, a vízbontás végbemegy mindkét esetben!"

Igen, mindkettő bontja a vizet. de az egyenáram folyamatosan egyik oldalra gyűjti az oxigén, a másikon a hidrogént. A váltón felváltva, ezért keveredik egymással, a naszcens oxigén rögtön egyesül az előző színuszból ottmaradt hidrogénnel vízzé, 1 színuszjel alatt olyan kis mennyiségben, hogy nem koz robbanást, csak melegedést.
Következő: »»   2 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem