Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektromos fűtés
 
Témaindító: Djatis, idő: Aug 12, 2008
Lapozás: OK   1 / 14
(#) Djatis hozzászólása Aug 12, 2008 /
 
Sziasztok.!

A következőt gondoltam ki a közeledő téli hónapokra és az egyre növekvő gázárak miatti spórolás technikákra.
Pl én egy 90 nm-es családi házban lakom és télen az ösz térből kb 60 nm-t fűtünk ki teljesen.
Gázfogyasztásban árba átszámítva a legtöbb a mi gázszámla jött kb 25 30 e ft
Namost ha egy közvetlen fűtőszálas módszert alkalmaznák elektromosan pl egy 500 w-os 24 órán át folyamatosan működő fűtőszál tudná e azt az 50 60 fokot biztosítani a rendszerben ?
mert ha tudná akkor ahogy kiszámoltam kb 14,e ft volna az egészhavi fogyasztása persze mint mondtam egész hónapban állandó üzem alatt soha ki nem kapcsolva.
Ha tudná biztosítani akkor persze ha eléri a hőfokot koldót is felszerelnék rá és így még kevesebb a fogyasztás.
csak kérdés hogy 500 w mire elég. még annyi hogy kb 800 w os fűtőszálig még mondhatnám hogy spóroltam.
előre is köszi a válaszokat.
(#) proli007 válasza Djatis hozzászólására (») Aug 12, 2008 /
 
Hello!

Hát akkor Te egy jól szigetelt házban lahatsz.
A barátom is családi házban lakik, és kb. 25kW van beépítve. A szabályozás, meg úgy ment, hogy "egy fázis be, majd a második, ect..) A falak porot téglából vannak.
Szóval a kedvezményes alkalmazotti tarifával sem volt olcsóbb a gáznál anno.
De ha belegondolsz, a villany a leg drágább energia, mert az megy át a legtöbb átalakításon. (persze most ne politikázzunk) Csak azt szeretném jelezni, hogy semmi képpen nem lehet elvileg olcsóbb. Igaz, hogy korrekten lehet mérni, és ha beviszed valamibe, ott 100%-ban hővé alakul.
Szóval ne tudom. Egyedüli reális megoldásnak a villanyra, a hőszivattyút tartom, ma kb. 300% hatásfokkal.

üdv! proli007
(#) szabi83 válasza Djatis hozzászólására (») Aug 12, 2008 /
 
Központi-fűtés, viadrus öntöttvas kazánnal, nincs jobb nála :yes: :yes:

Tűzifa meg elég 6 köbméter, amit tavasszal kell megvenni, ekkor a legolcsóbb :yes:

Ennél olcsóbb fűtés nincs... kb 80 ezer a 6 köbméter.. 6 hónapra számolva, szinte ingyen van az a 25-30 fok meleg

Üdv
(#) ferci válasza Djatis hozzászólására (») Aug 12, 2008 /
 
Számolj.

fűtés.JPG
    
(#) Sergei válasza Djatis hozzászólására (») Aug 12, 2008 /
 
üdv.

én a helyedben vennék egy vegyes kazánt meg egy puffer tárolot aztán levan a gond a melegvizröl is amit fürdéshez használsz.illetve nem lesz gondod a konyhai szemétre merthát azis elég a kazánban.
30 KW-os vegyeskazán böven elég 90nm2 re plusz a pufferhez

üdv Sergei
(#) szabi83 válasza Sergei hozzászólására (») Aug 12, 2008 /
 
30KW -s nem is drága 180 ezer kb... szatmáriba 20 ezerrel többe kerül




(#) Imi65 válasza Djatis hozzászólására (») Aug 12, 2008 /
 
Az egyik ismerősnél is hasonlóan gondolkodtak, csak nem annyira szerényen, mint Te. Egy fém tartályba 3 db 3kW-os vízmelegítőből származó fűtőbetétet szerelt. Egy DIL 2v-22-vel kapcsolta, melynek a segédérintkezője kapcsolta a szivattyút. Az elmenő víz legfeljebb 45-48 fokos volt, ez a radiátorokon csak langyérzetet kelt. A fűtőhatás kb 0 fok minimum hőmérsékletig volt elegendő. Ugyanitt kipróbálta az egyedi fűtőtesteket is, helységenként 1,5-2kW teljesítménnyel. Az eredmény hasonló, havi 5-6000kWh felhasznált villamosenergia mellett.
Sajnos, az nem derült ki, hogy a hőszigetelés (6 cm Hungarocell) mennyit ér, mert a kísérletekkel felhagyott.
(#) kaszarobert válasza Djatis hozzászólására (») Aug 13, 2008 /
 
Szia!
Próbáltál már egy hajszárítóval felfűteni egy lakást
(#) zoly15 válasza kaszarobert hozzászólására (») Aug 14, 2008 /
 
Az szerintem nem sok sikerrel járna főleg ha egész nap megy a hajszárító.. lehet hogy le is égne.
Nekünk 100m2 es házunk van, adott egy orosz öntöttvas kazán, és adott 50 mázsa Orosz feketekőszén :yes:
No ez a "konstrukció" -15C fokban is tudja a 30-32c fokot (fojtva) amúgy a szén felfőzi a vizet 8-10 perc alatt..

üdv!
(#) JZoli válasza Sergei hozzászólására (») Aug 14, 2008 /
 
Azért az a vegyestüzelésű kazán nem mindehol jön be. Hely kell rengeteg neki + a tüzelőnek is, meg a fogyasztás erősen lakásfüggő ( alapterület, szigeteltség, hányfokra kell felfűteni a lakást, stb), ráadásul még kémény is kell ami egy többlakásos házban ugye hiánycikk, és még akkor csak felületesen gondoltam bele. Probléma még, hogy mi van ha nincsenek mindíg otthon, meg mennyiért lehet fát/szenet venni ( felénk 2K Ft mázsájaa fának pl)
Ha a beruházást nem tekintjük mindenképpen a napelem-hőszivattyú a nyerő, de akkor ki finanszírozza ezt a többmilliós beruházást.
Szóval ez a fűtés felépítés mindenképpen az embber saját lehetőségeitől függ nagymértékben.Érdemes odafigyelni a nagyon jó hatásfokú faelgázosító kazánokra, főleg rendszerben tekintve!
(#) Sergei válasza JZoli hozzászólására (») Aug 14, 2008 /
 
ha annyira nincs hely akkor tudom ajánlani a Hoval 60KW-os kondenzácios turbos kazánt. a faelgázosito kazánok neméppen az olcso kategoriába tartoznak szerintem.de olcsobb mint a höszivattyu. ell kell dönteni ki mit szeretne.de én még most is azt mondom hogy fával olcsobb tüzelni mint gázzal.

üdv Sergei
(#) kobold válasza Sergei hozzászólására (») Aug 14, 2008 /
 
Olcsóbb, hogyne lenne az:
- ha családi házban laksz, kellő tárolóterülettel
- ha társasházban vagy emeletesben laksz, és lehetővé teszi az épület
- ha van még fa az egyre fogyó erdőkben...
(#) fano válasza JZoli hozzászólására (») Aug 14, 2008 /
 
A napelem, hőszivattyú párosítás felejtős. Mennyi napelem kell min. 5-6KW-hoz? Nincs akkora tető, igaz a kertben is elfér És pont nem akkor és úgy süt a Nap, amikor kéne.
Én is fa-tüzelés párti vagyok. Azt még sosem támogatták, szerint hamarosan a gázt sem fogják.
Tavaly költöztünk, vettük a (vizes) fát, 66E Ft-ból kifűtöttünk (100 m2, 37,5-ös Ytong falazat). Azért puffer nem ártana.
(#) JZoli válasza fano hozzászólására (») Aug 15, 2008 /
 
Valamit féreértettetek te is és Sergei Úr is, én csak a lehetőségekről beszéltem és nem kritika akart lenni. Előre bocsájtom én is fával tüzelek, de ehez én szinte ingyen jutok hozzá, meg ráadásul családi házam van, így a tüzelőtárolás is meg van oldva. Én azokra próbáltam rávilágítani akik társasházban laknak 30-60m2-en és lehetőségük sincs (se hely, se kémény), hogy fával tüzeljenek, vagy azokra akik most vedttek új építésű lakást, általában ezekben sincs lehetőség vegyestüzelésre. A következő, nem tudom, hogy ti hol veszitek a fát, de itt a környékünkön ez is nagyon megdrágult, és így azért már fatüzelésnél is elég jól bele kell nyúlni az embernerk a zsebébe tüzelővásárlás esetén.
Na azért jól elkanyarodtunk az eredeti elektromos fűtőbetéttől!
(#) ferci válasza Djatis hozzászólására (») Aug 15, 2008 /
 
Szóval és még egyszer : 500 ..800 watt semmire sem elég ( témanyitó kérdés..)
(#) Sergei válasza JZoli hozzászólására (») Aug 15, 2008 /
 
1. nem vagyok úr.csak egy sima mezei viz fütés szerelö. :yes: ha hely szükében állunk akkor használhato a fent emlitett turbos kazán. csinál melegvizet illetve fütést valamint nem kell neki kémény és igencsak jo hatásfokkal rendelkezik.hihetetlen de énis fával tüzelek 100m2 fütök.egy ifára valo ölfa cirka 80 ezer forint.másfél télre elég ez a mennyiség.attol függ mennyire kemény a tél.és nemutolso sorban minden elég a kazánba.egyébként a kazán 30KW-os az össz radiátorok általl maximálisan felvett teljetitmény a kazántol 20KW.és még igyis tulvan méretezve a rendszer.

üdv Sergei
(#) pggabi válasza ferci hozzászólására (») Aug 17, 2008 /
 
Szia. Az egyik örek kollégám szavajárása volt, hogy a villannyal világítani kell... de tényleg, a villamos fűtés bár könnyen szabályozható, meglehetősen drága.
(#) L hozzászólása Aug 18, 2008 /
 
500W teljesítmény semmire sem elég, ha megnézel egy bojlert abban is minimum (30litertől fölfelé) 1kw körüli fűtőszálakat találsz, és 80 liter vizet kb. 6 óra alatt képes fölmelegíteni elfogadható hőmérsékletre, úgy, hogy közben minimális a hőleadás. Ebből látható, hogy egy általad elképzelt fűtési rendszerben a radiátorok minimálisan sem fűtenének, melegről nem is beszélhetünk. Egy átlagos házba 20-30kW -os kazánt szoktak szerelni. Léteznek ilyen teljesítményű fűtő elektromos készülékek, viszont ezek ipari felhasználásra készültek, de minimum a 3 fázis és emellett rengeteget fogyasztanak.

Ha mindenképpen villannyal szeretnél fűteni, akkor egy megoldást tudok, ez pedig a klíma. Sokfelé érdeklődtem, olvasgattam és ez az az elektromos fűtési módszer ami úgy ahogy megéri. (persze itt pl. egy Daikin készüléket nézzünk, ami nem olcsó mulatság) Rengeteg előnye van, és van jópár hátránya is, de tény, ha olcsón meg akarjuk úszni a fűtést és a hűtést akkor a legjobb választás.

Üdv,
Ginko
(#) hanzymester hozzászólása Szept 3, 2009 / 1
 
Sziasztok !

Valaki próbált már mágnesek által keltett örényáramot felhasználva vízet melegíteni ?

Mi elég jól állunk vele. 2.2 KW 3 fázisú motorral hajtunk mágneses forgórészt, ami alu mellett forog. Már sikerült 300 L/h átfolyási sebességnél a vizet 18 fokkal megemelnünk vele.
(#) Egó Tibúr válasza hanzymester hozzászólására (») Szept 30, 2009 /
 
Sziasztok!

A legkisebb gázkazán 12KW, az általános 24-28kW. Ezt a gáz fűtőértékéből számítják. Legtöbbször modulált lángmagassággal részteljesítményem fűt. 4-5KW-nál kevesebbet nem nagyon tud. Ez 2-3 hajszárító a meleg napokon. Ennyi villanyból is kell.
Léteznek már COP 5 légkondik amelyek COP4 fűtést tudnak. 1kW villanyból 5kW hideget vagy 4kW meleget állítanak elő.

A hőveszteségekről meg elmondhatjuk, hogy egy korszerű, szigetelt házon a hőveszteség 15% ablak, 30% falak és 55% SZELLŐZTETÉS!!
Tehát a szellőzőrendszerbe épített hővisszanyerő és némi utófűtés a nyerő.

Túl sok pénz esetére az utófűtést gázmotorral hajtott hőszivattyúval képzelem talajból(+8°C) és nem levegőből (-15°C). Lassan megcsinálják házi méretekben is. Ehhez meg felület fűtés kell az alacsony előremenő hőfok miatt. Ekkor a COP már 6.

Ha mindent végigszámolunk akkor szellőzés x2, gázmotor+hőszivattyú x6 azaz tizenketede az elhasznált gáz ára!! 40eft/hó helyett 4eft/hó azokon a napokon is.
Megtérülés meg az egekben: 15-20 év.

(#) mexiko86 hozzászólása Nov 27, 2009 /
 
Sziasztok! akadna egy 3f.kályhám,amit 1f-rol üzemeltetnék,lehetséges ez?
(#) bundibacsi válasza mexiko86 hozzászólására (») Nov 27, 2009 /
 
Hello! Lehetséges csak elég nagy vezeték és mérő szükséges hozzá.
(#) mexiko86 válasza bundibacsi hozzászólására (») Nov 28, 2009 /
 
3x6-os mt van hozzá kiépitve,a mérönél pedig 32A van felrakva.A kályha max.4Kw-ot tud felvenni.Hogy kössem be?
(#) ferzoo válasza L hozzászólására (») Nov 28, 2009 /
 
Még hogy 500W semmire nem elég,ez nem igaz.
Én 400Wos fűtőbetéttel kerámia lapokat melegítek a műhelyben,+kis szobámban ezzel fűtök.A lapok alulemezre vannak rögzítve hőálló ragasztóval.A fűtőbetétek 2db.800W.os ból vannak kialakítva,sorba kötve.
125fokig melegítem 6db.ot,kb.15perc,ezután lekapcsol a termosztát,viszont a lapok 25-30percig forrók maradnak.
25perc után min 65C-re hűlnek,majd a fűtés újra bekapcsol és fogyaszt.Ez igencsak takarékos.
Az egész 230V~ról a vezérlés ák.12V-ról megy.
A műhelyben 18fok van,amikor odakinn 2-3fok csupán.
(#) bundibacsi válasza mexiko86 hozzászólására (») Nov 28, 2009 /
 
A kályhán a 3 fázist kösd egybe a nullát és a földet pedig a helyére.
(#) mexiko86 válasza bundibacsi hozzászólására (») Nov 28, 2009 /
 
Köszönöm a válaszokat!
(#) oroszlán válasza ferzoo hozzászólására (») Márc 28, 2010 /
 
Tudom, nem mai a hozzászólás, de érdekelne mekkora helységet és kb havi milyen összegért sikerül fűteni.

Az adax által forgalmazott (http://www.adax.hu/) fűtőpanelekkel kapcsolatban van -e valakinek tapasztalata. Miben rejlik a jó hatásfoka? És valóban jó?
Házilag megépíthető? Aki tud róla valamit megoszthatná.
Ha egy izzószálat is percenként csak 20mp re üzemeltetnénk, esetleg kettőt sorbakötve (hogy kisebb legyen a hömérséklete az izzószálnak) hőleadófelülettel kombinálva. Vajon mi lenne az eredmény?
(#) proli007 válasza oroszlán hozzászólására (») Márc 29, 2010 /
 
Hello!
Az öreg Joule, ha nem lenne halott, jókat röhögne. De így csak forog szegény a sírjában.. (már 1840-ben tudta!)
A villamos hálózatból kivett teljesítmény, 100%-ban hővé alakul. Viszont, hogy hol hány fok meleg van, annak köze nincs a bevitt energiához, leginkább a hőelvonáson múlik a dolog..
üdv! proli007
(#) proli007 válasza proli007 hozzászólására (») Márc 29, 2010 /
 
Jaj, félre ne értsd, nem rajtad, hanem ezeken a linkeken..
(#) proba válasza proli007 hozzászólására (») Nov 28, 2010 /
 
Ha viszont jobban elolvasod,nem humbuk teljesen,csak a tényeket értelmezi kicsit másként. Ha a méretezést nézed A légköbméter x35 az közel jó teljesítmény értéket ad egy szobára .Azt is közli hogy a felvett teljesítmény a működési időben a névleges érték ,csak a szünetekben 0 .Egy dolgot nem közöl pontosan (illetve csak a saját javára ferdít) hogy ez a szám hidegben nem igazán 20 /80 % hanem közelebb van a 80/20% -hoz.
Következő: »»   1 / 14
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem