Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektromos kemence építése házilag
Lapozás: OK   6 / 21
(#) kendre256 válasza Inci78 hozzászólására (») Feb 8, 2009 /
 
Értem.
A linkelt oldalon lévő szabályzókból az egyszerűbbek is jók. Nekem az MC-4501 van, de arra azt írják, hogy kifutó típus. Hasonló tudású az MC-1701. Ha látni szeretnéd a beállított hőfoktól való eltérést, akkor a 1711-et, ha a kemencehőfokot is szeretnéd látni, akkor a 1721-et kell választani.
(#) Inci78 válasza kendre256 hozzászólására (») Feb 10, 2009 /
 
Ok. Köszi a segítséget. Üdv. B.
(#) vsan hozzászólása Márc 2, 2009 /
 
Sziasztok!
Kemencéhez szeretnék vezérlést építeni...Tudtok ebben esetleg segíteni? Semmi extra, csak mondjuk fel kell fűteni 1000C-ig, és kész.Legyen rajta kijelzés, ha elehtséges Tapasztalatok, kapcsolási rajz esetleg...
Köszönöm!

Sanyi
(#) deguss válasza vsan hozzászólására (») Márc 3, 2009 /
 
Vegyél egy P-szabályzót, beépített kijelzővel, figyelj hogy legyen thermoelemes csatlakozója.
Vagy differenciál műveleti erősítő, LED/LCD 7szegmenses kijelzők akár ICL7106/7107-el meghajtva, vagy multiplexelve egy PIC-el. Utóbbi esetben megoldható egy hőntartás, rámpafüggvények is. Mihez kell?
(#) vsan válasza deguss hozzászólására (») Márc 9, 2009 /
 
Szia!

Tulajdonképpen agyagot szeretnénk kiégetni (fazekas által készített cuccokról van szó.) Max 1000 C-ra kellene havíteni a kemencét, aztán ki is elhet kapcsolni. Ezeket az alkatrészeket hol lehetne beszerezni? Esetleg kapcs.rajz is lenne hozzájuk?

Köszi&üdv:Sanyi
(#) deguss válasza vsan hozzászólására (») Márc 9, 2009 /
 
Bármely komolyabb elektronikai boltban (szabályzó/vezérléstechnikai szakbolt) lehet kapni egyszerű szabályzókat, van kijelzője, be tudod állítani a hőmérsékletet, és a thermoelemet kell csak csatlakoztatnod hozzá, meg esetleg egy mágneskapcsolót, ami a fűtőszálat kapcsolja. De erről bővebb felvilágosítást adnak a boltban, hogy melyiket érdemes választani, mire kell, milyenek az igények...
(#) vsan válasza deguss hozzászólására (») Márc 11, 2009 /
 
Rendben, köszi árban hol kezdődnek ezek a kütyük?
(#) deguss válasza vsan hozzászólására (») Márc 11, 2009 /
 
Egy használt, esetleg leselejtezésre váró analóg szabályzót pár száz Forintért meg lehet szerezni, régebbi típusúak, esetleg analóg kijelzővel szintén megáll 1-2 ezer Forintból maximum, újonnan még a leggagyibb is 5e+, és akkor vannak csúcstechnikai digitális, épp hogy nem olvassa fel a hőmérsékletet több tíz ezer Forintért.
Ilyen célre tökéletes egy analóg szabályzó. Nézz körül ismerősöknél, gyakran itt az apróhírdetésben is látni!
(#) vsan válasza deguss hozzászólására (») Márc 24, 2009 /
 
köszi, körbenézek majd. Egyébként ha nincs otthon bevezetve a 3fázis, akkor lehet a szimpla 220-al is olyan kemencét csinálni, ami kb 1000C-ig tud fűteni?
(#) kendre256 válasza vsan hozzászólására (») Márc 24, 2009 /
 
1000 °C-ot lehet 1 fázisról is csinálni (lásd izzólámpa izzószála), de nem a hőmérséklet a mérvadó. Nekem 1 kW-nyi teljesítménnyel csinál a kemence 900-1000°C-ot, de csak 3-4 liternyi a térfogata és a felfűtés 2,5-3 óra.
Ha te kerámiákat akarsz égetni, akkor ahhoz sokkal nagyobb térfogat, sokkal nagyobb teljesítmény kell, és akkor már valószínűleg nem jó a 230V, mert arról túl nagy áramot venne fel. Kivéve, ha valami egészen kicsi kemencére gondolsz.
A kemence méretezése nem olyan egyszerű, ha most azt mondanád, hogy X*Y*Z méretű kemence kell, amelyben xx kg anyagot akarsz égetni, én nem tudom neked megmondani, mekkora teljesítmény kell (persze biztosan van, aki meg tudja mondani tapasztalatból). A felfűtési idő is kérdés lehet, az meg a beépített, meg égetendő tömegektől, fajhőtől, meg hőszigetelésektől függ.
El lehet vele számolgatni egy darabig.
De ha már 3-4 kW teljesítmény kell, szerintem indokolt a 3 fázis, 1 fázisról 16A-es automatával a levehető teljesítmény elvileg 3,6 kW.
(#) vsan válasza kendre256 hozzászólására (») Ápr 1, 2009 /
 
Értem, bár nekünk nem kellene túl nagy kemence.Max. 50*50*50-es elég lenne. Elvileg a kerámikusok, fazekasok köbméterben gondolkodnak(nyilván az gazdaságosabb ha egyszerre sokat tudnak égetni), de az eenyém nagyon pici lenne ehhez képest. Szerintem a fenti méretű kemence még elmenne egy fázisról.Esetleg valakinek nincs ilyen irányú tapasztalata? Az a baj, hogy nem tudom, hogy ilyen hőmérséklethez mekkora teljesítmény kell, milyen hosszú fűtőszál...Tehát nem tudok nekiindulni(
(#) kendre256 válasza vsan hozzászólására (») Ápr 1, 2009 /
 
Itt van egy cég, aki kemencéket árul.
A technikai adatokból lehet látni, hogy 40x50x57 cm-es belső méretű kemencéhez 4-5 kW teljesítményt használnak. Ezt ők 1 és 3 fázisú változatban is gyártják. Ha jól értelmezem a táblázatukat, akkor ez 1 fázisról 19 A áramot venne fel (vagy 2-szer 9 A-t). Maximum 7 kW-ig csinálnak egyfázisú táplálásról, annál nagyobbat csak három fázisról.
Tekintve, hogy a cégnek ez a profilja, biztosan jól számolták ki a teljesítményeket, kell érteniük hozzá, meg tapasztalatuk is lehet bőven.
(#) vsan válasza kendre256 hozzászólására (») Ápr 2, 2009 /
 
Ez kiindulásnak nagyon jó, köszi. Biztos értenek hozzá, profi kivitelűek a cuccaik. A fűtőszálakat lehet sorban és párhuzamosan is kötni?
(#) kendre256 válasza vsan hozzászólására (») Ápr 2, 2009 /
 
Lehetni lehet, csak következmények vannak.
Ha mindkét fűtőszál alkalmas önmagában pl. 230 V-ról működni, és egy-egy teljesítménye pl. 1 kW, akkor:
-- párhuzamosan kapcsolva őket lesz 2 kW teljesítményed, 8,6 A áramfelvétel mellett,
-- sorosan kapcsolva őket lesz 0,5 kW teljesítményed, 2,16 A áramfelvétel mellett.
A fűtőszálak méretezése jó kis feladat, én a Kanthal kézikönyve, meg elektrotecnikai képletek segítségével számolgattam.
(#) vsan válasza kendre256 hozzászólására (») Ápr 2, 2009 /
 
Értem. és pl csinálhatnám egy fűtőszálból is az egész 4,5kW-os tekercset?
(#) kendre256 válasza vsan hozzászólására (») Ápr 2, 2009 /
 
Csinálhatod, de érzésem szerint jó vastag és elég hosszú huzal kellene hozzá.
Szerintem több szempontból is érdemesebb több darabból lennie.
Utána kell járni, milyen huzalt fogsz tudni beszerezni egyáltalán, utána számolgatni kell. Ha több darabból van, könnyebben lehet az oldalfalakra szerelni, mintha egy darabból van. Ha egy darabos és megszakad, semennyit nem fűt, a több darabos (párhuzamosan kötve) csökkent teljesítménnyel, de fog melegíteni. Azt is meg kell nézni, milyen hosszak célszerűek a különböző oldalakra.
Az enyémben 5 fűtőszál van, de ne kérdezd, hogy milyen kapcsolásban (több éve, hogy építettem).
(#) vsan válasza kendre256 hozzászólására (») Ápr 14, 2009 /
 
Akkor most már csak a számolgatás meg agyalgatás maradt hátra... Az ajtóba is kell tenni fűtőszálat? Egyszerűbb lenne ha oda nem kellene rakni...Köszi az infókat!

üdv:Sanyi
(#) kendre256 válasza vsan hozzászólására (») Ápr 14, 2009 /
 
Láttam már olyan kemencét, amelyiknek az ajtaját is fűtötték. Az egy hőkezelő kemence volt, ahol viszonylag rövid idő alatt kell aránylag pontos hőmérsékleteket előállítani, a kemence belsejében egyenletesen. Annak az ajtaját sokszor nyitogatják is.
Kerámiaégető kemencénél a felfűtés sokkal hosszabb, megfelelő hőszigetelésekkel szerintem kialakítható a nagyjából egyenletes hőmérséklet.
Szerintem nem kell az ajtóba is fűtés, főleg, hogy te viszonylag kicsire tervezed a kemencédet.
(#) uborka hozzászólása Ápr 26, 2009 /
 
Üdvözletem !

Eddig még nem építettem kemencét. Különböző forrásokból eljutottam egy alapvázig (mellékeltem). A hozzáértők véleményét kérném a kialakításról, illetve az anyagok beszerzéséről.

A kemencét első körben üvegrogyasztásra használnám, de később kerámiát is szeretnék égetni vele.

kemence.pdf
    
(#) vsan válasza kendre256 hozzászólására (») Máj 22, 2009 /
 
Nos, úgy tűnik egy régebbi olvasztókemencét fogok átalakítani. Henger alakú, álló, a tetjén van a nyílás.Nem a legszerencsésebb konstrukció, de egy próbát megér... A fűtőszálakat is kell cserélnem, mert 3 fázisú a cucc, és legalább 1,2- 1,5-es cekász van benne, 1700 fokot tud majd dobok fel képet, ha már kezd összeállni.
Köszi az eddigi segítséget!

Sanyi
(#) ShadeW hozzászólása Jún 1, 2009 /
 
Sziasztok! Tervbe vettem egy kicsi edző kemence építését (120*150*400) Nincs valami jó tippetek a hőfokszabályzásra?
(#) deguss válasza ShadeW hozzászólására (») Jún 1, 2009 /
 
Milyen fűtésű? A téma címéből kiindulva elektromost feltételezve:
Hőelemes mérés. Ha pontos hőmérséklet kell, PI-szabályzót vegyél, ha megszabott felfutási görbéket kell teljesíteni, akkor pedig direkt ilyen célú kemenceszabályzó az ideális, amin be tudsz állítani pl. 4-5 értéket, és megadni, hogy fél óráig 1000°C, utána 1 óráig 850°C, vagy ahogy éppen szükséges. Esetleg egy mikrokontrolleres vezérlés megfelelő illesztéssel a hőelemhez (hidegponti komparátor), és tranzisztorokon, reléken, mágneskapcoslókon keresztül a fűtőszálak illesztése. Szerintem...
(#) ShadeW válasza deguss hozzászólására (») Jún 1, 2009 /
 
Igen igen villamos fútésü lesz a kemence kb 3000W-os. arra gondoltam hogy a teljesítmény szab. triakos lenne csak a hőelemmel vagyok gondba kissé mert még az sincs (egyenlőre). Mennyit bírnak ezek a hőelemek?
Kibírják az 1300 °C-t?
(#) deguss válasza ShadeW hozzászólására (») Jún 1, 2009 /
 
Igen, vannak különböző típusúak (más-más fém ötvözetek).
A legelterjedtebb a K típus, ez -200°C-tól 1372°C-ig hivatott mérni a szabvány szerint, szinte a legtöbb helyen ilyet használnak. Vannak ugyan speciális fémekből magas hőmérsékletűek is, pl. a B-típus 400°C-tól 1820°C-ig a leírás szerint, bár ezek beszerzése nem egyszerű és olcsó. Ekkora hőmérsékletre már nehézkes olyan fűtőhuzalt találni, ami nem párolog el hamar... A hőszigetelésre (kizárólag kőzetgyapot!), és egy masszív, erős vázra nagy figyelmet fordíts! Idővel berogyik a vékonyka szögvas.
(#) deguss hozzászólása Júl 14, 2009 /
 
Érdekelne hogy ki mire teszi az izzószálat, illetve hol lehet un. kerámiacsöveket beszerezni megfizethető áron?
Eddig megkerestem 3 céget. Az egyik csak komplett kemencét ad el, és hülyének néz, hogy egy alkatrésszért levelezek, a másik teljesen másra gondolt, nem is igazán értette mi kell nekem, a harmadik meg akik tudtak volna eladni, a következő ajánlatot tették:
10mm átm. kerámiacső (3-as furattal, bár ez lényegtelen), méterenként 8700+Áfa. Nekem 27cm-es darabokra lenne szükségem, és hát jó volna 8 db. Ilyen áron azonban számomra ez hiú ábránd marad.
Tud valaki segíteni?
(#) deguss válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Júl 15, 2009 /
 
Talán jó lenne a kvarcüveg is, nem tudom milyen átmérőjű a 2kW-os halogén üvege, jó lenne ha nem lenne 10-15mm-nél több.
Az általam ismert grilles mikrosütőben nem kvarcüveges fűtőbetét volt. Bár ezek régebbi modellok.
(#) ha6pc hozzászólása Okt 5, 2009 /
 
Szervusztok!
Kompenzvezetékek színjelöléséhez értők!
Négyeres kompenzvezetékem van;de semmit nem tudni róla,sem tipus,sem szállítólevél nincsen meg.
-zöld/sárga
-barna
-kék
-fekete
érjelölésekkel. Mi a jóistenhez van,lehet ez?
(Nem hőálló motorkábel;valami Nikkel ötvözetre hasonlít.)
(#) deguss válasza ha6pc hozzászólására (») Okt 10, 2009 / 4
 
Szia!

Nem vagyok teljesen szakmabeli, de építettem már kemencét is, beleástam magam a témába.
Létezik kompenzációs 2-3 vagy 4 eres vezeték, amit thermoelemek bekötéséhez használnak. Egy adott típusú hőelemhez csak az ugyan olyan típusú kompenzációs vezetéket szabad használni. Pl. ez K-típusúnál (az egyik legelterjedtebb) zöld-fehér erek, zöld köpenyben. A színkiosztást szabványok rögzítik. Ezeket a kompenzációs vezetékeket csak speciális kapcsokkal szabad csak toldani, és még sok más dolog van, amire figyelni kell.

A te vezetéked színkiosztása számomra 100%-os biztonsággal azt mondja, hogy az bizony egy motorkábel. Vannak direkt olyan szilikonszigetelésű Cr-Ni bevonatú acélkábelok, amit pl. a nagy szakítószilárdság, erős mechanikai igénybevétel, stb. miatt használnak. Én azt mondom, hogy ez 100%, hogy nem kompenziációs vezeték. Már csak a zöld/sárga miatt is.
(#) tonyo68 hozzászólása Okt 11, 2009 /
 
Sziasztok.
Most én is egy üvegolvasztó-rogyasztó kemencét szeretnék építeni de a fűtésénél megakadtam .Olvasva a fórumot ki-ki másban hisz .Szerintetek egy elektomos cserépkályha fűtése mennyire lenne jó.Találtam a neten ,már elkészítve tekercselve a fűtőszállal.1-1,2KW / db.
http://picasaweb.google.hu/lh/photo/LmgnckFaDV9jI-dQ5VJ14w?authkey=...ebsite
(#) deguss válasza tonyo68 hozzászólására (») Okt 12, 2009 /
 
Szia!

Ha olcsón akarod üzemeltetni, gázégőt veszel. Ha fontos a pontos hőmérséklet, akkor elektromos kell.
Ha ilyen a tégla, akkor jó a fűtőszál is, ami a képen látható. Azonban ez nem a legszerenésebb megoldás. Nem tudod a kemence szétbontása nélkül cserélni. A fűtőszál idővel elég, vékonyodik, egyszer csak elszakad. Tudni kell cserélni.

Én kerámiacsövekre fűztem fel a kanthal huzalt, amit ki lehet venni.
Következő: »»   6 / 21
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem