Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   15 / 3947
(#) Frankye válasza _JANI_ hozzászólására (») Jún 4, 2006 /
 
[off]Szintén magánvélemény: Egyetértek _JANI_-val. Attól, hogy egy szabályt anno valamikor létrehoztak, még egyáltalán nem biztos, hogy jó, pláne nem, hogy "üdvözítő". Jó lenne, ha olykor az érintett "Vaskalap elvtársak" elgondolkoznának rajta, hogy egy-egy civil kezdeményezés, attól, hogy nem profi szakemberek találták ki, még nem feltétlenül rossz!
Vasúti gyakorlatom, munkavédelmi ismereteim mutatják, hogy a villogó fény figyelemfelkeltőbb. Azonban a villogó fénynek - épen, mert villog - vannak "sötét" fázisai, amikor értelemszerűen nem látni magát a fényt. Ezért találták ki azt, hogy az a veszélyesebb. (Ha ugyanis a jelzést értelmező ember épp egy ilyen "jelszünetben" pillant oda, megtévesztő lehet, hogy a jelzés, azaz jelen esetben a féklámpa, sötét.) Persze, ezen is lehet segíteni, szerintem, ha megfelelően nagy a villogási frekvencia, avagy a kitöltési tényezőt megfelelően állítjuk be. De az eredeti felvetés sem rossz, mely szerint előbb néhányat villan a lámpa, majd folyamatosra vált.
Mindezeknek ellentmond ugyan, hogy pl. a megkülönböztető jelzések (kék lámpák) is villogó fények! (Na, akkor hogy is van ez, illetékes elvtársak?)[off]
(#) KeserűCukor válasza Frankye hozzászólására (») Jún 5, 2006 /
 
Hali!
Olyasmi led-es villogo effekt érdekelne, ami a aGyőzike kocsiján volt hátul...
Olyan safety car jellegű...
THX:
---ZoLee---
(#) KeserűCukor válasza KeserűCukor hozzászólására (») Jún 13, 2006 /
 
hI
Nem tudna valaki 78** és 79** Ic lábkiosztást adni?
Az adatlapon 2 fajta is van, de most melyik a jó?
(#) Norberto válasza KeserűCukor hozzászólására (») Jún 13, 2006 /
 
Kizárólag a gyártótól függ!
(#) KeserűCukor válasza Norberto hozzászólására (») Jún 13, 2006 /
 
Akkor azt hogy tudom megállapítani, hogy nekem melyik van?
Elektroarttól rendeltem őket, ha ez mond valamit...
(#) szabi83 válasza KeserűCukor hozzászólására (») Jún 13, 2006 /
 
amilyen betük vannak a 7812 szám elött pl KA7812

nálad:
ua78xx
1 be 2 gnd 3 ki
ua79xx
1 gnd 2 be 3 ki

üdv
(#) vasa válasza szabi83 hozzászólására (») Jún 13, 2006 /
 
Sziasztok!
Van egy Vermona Regent R221 típusú gitárerősítőm, aminek az erősítőjét nézegettem, és valamit nem értek. A tápból kijön két vezeték, amiken külön külön 35V- váltóáramot mérek. Mindkét vezeték egy kondiféleségre csatlakozik, ahol 52V körüli Ac van. Innen megy a nafta az erősítőbe, ahol viszon sehol sem látok diódákat. Anélkül is lehet egyenirányítani?

CIMG8311.JPG
    
(#) Norberto válasza vasa hozzászólására (») Jún 13, 2006 /
 
A diódáknak nem mindig vannak dióda kinézetük...lehet, hogy egy teljesítménytranyó tokozásban vannak a diódák. De az is lehet, hogy Graetz-hidat használtak, ami megintcsak sokféleképpen nézhet ki...a fotó egyébként nem egyértelmű számomra...de lehet, hogy hüle vagyok és már nem látok
(#) _JANI_ válasza vasa hozzászólására (») Jún 13, 2006 /
 
Valamilyen egyenirányitó ezköz csak kell!
Annak nem feltétlen kell szilárd félvezetőnek lenni!
PLD: higany egyenirányitó (erősáramú-közepes fezültségre), szinkronmotoros propelleres (nagyfeszültségre), ezek is egyenirányitók, csak men a klasszkus értelemben.

Szerintem a Regent cég valahova biztosan tett diódákat, legfeljebb az nemlátszik egyértelműen...
(#) MaSTeRFoXX válasza vasa hozzászólására (») Jún 13, 2006 /
 
Nem véletlen ezek a diódák, amik a vezeték mögül látszódnak, azoknak nagyon fámházas csavarozható dióda kinézetük van. Ráadásul onnan indulnak ki a vastag narancssárga vezetékek

CIMG8311.JPG
    
(#) _JANI_ válasza _JANI_ hozzászólására (») Jún 13, 2006 /
 
MOST kapcsolok!

KLICK!!!!

Hát a diódákat azok a naranysárga műanyag csövek rejtik! Olyan 1A 100V-os típusok lehetnek...

Pedig ezt már egyszer megettem!
(#) vasa válasza _JANI_ hozzászólására (») Jún 13, 2006 /
 
Tényleg, de hülye vagyok!!!
Most látom én is!
Köszönöm!

Esetleg tud valaki kapcsolást ehhez az erőlködőhöz? (Vermona Regent R221). A neten nem találtam. Furcsa típusú tranyók vannak benne, legalábbis számomra: EXD C38, EA3 C39, SF 818D?
(#) Oneill hozzászólása Jún 14, 2006 /
 
Sziasztok!
Bocs, hogy a kérdéseimmel zavarlak titeket, de sajnos elég sok van.
Ezek nagyon fontosak a számomra azért kérdezem meg mindet és nem, hogy másokat boldogítsak velük.

1., Hogyan működik a gain szabályzó? És az erősítőnél hová szokás vagy kell bekötni. Annyit tok róla, hogy a bemenetre kell kötni, csak nemtom hogy milyen sorrendben. Én így gondolom: Gain->Hangszínszab->Balance->Előerősítő->erősítő
De ezt csak gondolom és szerintem nem jó. És a Gain igazából mire is jó? Azt tom, hogy ezzel lehet beállítani egy keverőn, hogy egy terem méretéhez képest mekkorát szóljon gerjedés nélkül egy mikrofon vagy vmi. de konkrétabban nemtom.

2., Hangszínszabályzóval egybeépített előerősítőt szeretnék építeni. De nemtudom eldönteni, hogy TDA1524 vagy LM1036 legyen. Kíváncsi lennék tapasztalatokra, hogy kinek melyik milyen volt. Mekkora volt a zaja, mennyire jól vágott, stb.

3., Digitális hangerőszabályzóról szeretném megtudni hogy mindenhová jó-e ahová egy rendes sima poti? És, hogy egy ILYENhangerőszabályzón hogyan működik a szabályzás. Ezt úgy értem hogy egységenként növeli vagy csökkenti a hangerőt vagy nyomom a gombokat és folyamatosan megy a hang? Ja és hogy mennyibe kerül kb egy ilyen IC vagy mi?

4., Szeretnék építeni egy LED-es kivezérlésjelzőt is a készülő erősítőhöz. Én az LM3915-re gondoltam. Itt az érdekelne, hogy belehet-e kötni úgy ezt az áramkört, hogy nem 10 hanem csak 3 vagy 5 leddel használom. Ha igen akkor, hogy oldom meg? És ez hogy mutatja a bemeneti jelszintet lineárisan vagy logaritmikusan?
És hogy hová kell egy erősítőben egy ilyet kötni? Közvetlen a bemenetre? ÉS, hogy visz-e zajt az áramkörbe egy ilyen?

5., Nekem most van egy TDA1554Q-s erősítőm amit szeretek használni, de azt mondták, hogy a 2*22W-ot csak 2Ohm-on tudja leadni. Én úgy tudtam, hogy 4-en. Ebben mi az igazság? És ha már itt tartunk akkor 8Ohm-on 4-en és HA BÍRJA akkor 2-n hány W-ot tud ez az IC, ha kap rendesen bemenő jelet?

6., Találtam egy rajzot a TDA2050-ös erősítőről. Ezt szeretném megépíteni de nemtudom, hogy hangminőségre milyen lenne. Állítólag 9-40V között mozog a tápfesze és 12, 16, 18V-on mekkorát szólhat ez kb? És földszimmetrikus táp kell ehhez? Van hangminőségre és fehérzajra olyan jó mint a 1554Q? A képet mellékelem.

Ha a sok kérdésemmel valakit zavartam akkor mégegyszer elnézést kérek. Ha valaki tud és volt türelme átolvasni hosszúranyúlt írásomat akkor légyszi segítsen, mert nagyon fontos lenne.
Előre is THX
Oneill
(#) Oneill válasza Oneill hozzászólására (») Jún 14, 2006 /
 
Bocs a link rossz helyre mutat.
A képet amiről ott lenne szó ide mellékelem

ds1669.gif
    
(#) Sebi válasza Oneill hozzászólására (») Jún 14, 2006 /
 
1. "Hogyan működik":mint bármely más poti. Ilyen szabályzó a jobb keverőkön található csatornánként, első szabályzóelemként. Ezzel az adott csatorna érzékenységét kell beállítani a jelforráshoz optimalizálva. Azért van rá szükség, hogy a következő fokozatok (hangszín, EQ) esetleges túlvezérlését elkerüljük.
Valóban (ezzel is) be lehet állítani a gerjedéshatárt, de alapvetően nem erre szolgál.
A lánc: gain poti-előer-hangszín(EQ)-illesztő-keverőpoti-közösítő sín.
2.Nekem megfelelt a1524, bár kissé zajosabb (régebbi konstrukció) mint a 1036.
3.Igen, jó. Egy belső ellenállásosztót kapcsolgat sok-sok mini analóg kapcsoló, amit a logika vezérel.A fel-le gombokkal tudod léptetni, kikapcsolás után eeprom-ba menti az állást (ez a funkció megdöglik kb4-500ezer akciótól,ezután a bekapcsolás után mindig középállásba kerül).
Mindennek nem nézek utána: ár, stb=ret.hu
4.A 3915 logaritmikus, erre való, ezért nem érdemes kevesebb LED-del használni, bár megteheted, hogy minden másodikat kihagyod (a log.skála miatt így).
Én átkapcsolhatóan iktatnám be: csatornákra (szintbeállítás és gain check), output power.
Zajt nem visz be, hiszen őt csak vezérli a jel.
5.Megnéztem az adatlapot (helyetted): a 4*11W a 2ohm (TD=10%), a 2*22W 4ohm.
Ettől a kis toktól ez is szép, de ha vízzel hűtöd akkor próbára teheted...
6. Ezt is megnéztem (helyetted), de nézd meg Te is, minden benne van az adatlapban.
Dupla tápos és a 32W 4ohm 10%TD értékekből következtetve nagyobbat fog szólni. (pudingcheck=evés)

Nos, ezek az én személyes tapasztalataim a dolgokról.Engem nem zavartál, remélem más is tud hozzátenni egyet s mást.
(#) Oneill válasza Sebi hozzászólására (») Jún 14, 2006 /
 
Kösz a segítséget!
Te a tda1524-et mire használted? HI-FI-re vagy csak úgy általában zenéthallgatni? És milyen erősítővel ment? Remélem ehez a 1554Q-hoz is passzol.

Nekem 12 V-ot kap a 1554-em. Az adatlapján azt írják, hogy 18V amit elbír. Ha 16-ot adnék neki akkor dinamikusabban szólna esetleg?

És mikor nagyon meghajtom a 1554-et akkor olyan 80% fölött azt tapasztalom, hogy a mély tartományokban nagyon torzít. Ezt kiküszöbölhetném ha nem is teljes mértékben de valamennyire ha nagyobb hűtőt tennék rá? És akkor gondolom jobban is melegedne?

Nekem a hangjával amúgy nincs semmi gondom mert csendes nincs fehérzaja legalább is nem hallom és tiszta szép hangja van. De most egy haverom rámbízta hogy neki is csináljak erősítőt mert ami a géphez van az xar.(2*5 cm-es felsőéáda + 1 10 cm-es "mély")
Nah szóval az lenne még a kérdésem hogy szobai körülmények közé megcsinálhatom neki nyugodt szívvel ezt a 1554-et vagy nézzek mást ami hasonló teljesítmény és inkább jobb?
(#) Oneill válasza Oneill hozzászólására (») Jún 14, 2006 /
 
jaj és ha nem haragszol meg még egy kérdés
van nekem 2 db 1554Q-m itthon.
most úgytom, hogy nem lehet hídbakötni az erősítő két oldalát mert már alapból hídkapcsolást alkalmaz mikor 4*11-ből 2*22 lessz.
De ez lehet hogy nagyon hülye ötletem arra gondoltam, hogy mi lenne ha nem az egy tokban lévő 2 erősítőt kötném hídba hanem úgy csinálnám, hogy az egyik ic-nek a jobb és a másik ic-nek a jobb oldalát kötném hídba és a ballal is eljátszanám ugyanezt.
Nagy bolondság?
(#) Sebi válasza Oneill hozzászólására (») Jún 14, 2006 /
 
a tda1524-et mire használted? HI-FI-re vagy csak úgy általában zenéthallgatni? És milyen erősítővel ment?
Valami 100W-os STK volt, de már régen volt...

Remélem ehez a 1554Q-hoz is passzol.
Miért ne passzolna? Mind1 ki kapja a jelét.

Nekem 12 V-ot kap a 1554-em. Az adatlapján azt írják, hogy 18V amit elbír. Ha 16-ot adnék neki akkor dinamikusabban szólna esetleg? És mikor nagyon meghajtom a 1554-et akkor olyan 80% fölött azt tapasztalom, hogy a mély tartományokban nagyon torzít.
A tipikus érték 14,4V, ez autós felhasználásra enged következtetni. Adj neki 16V-ot és kicsit később fog torzítani. Tehetsz rá nagyobb hűtőt, de ez nem befolyásolja a torzítást (kivéve, ha már izzik)

szobai körülmények közé megcsinálhatom neki nyugodt szívvel ezt a 1554-et vagy nézzek mást ami hasonló teljesítmény és inkább jobb?
A számítógéphez tökéletes 1 szobába, de hallgattasd meg vele és döntsön. Ha a nagyobbat hallja, úgyis azt választja. A PC-s MP3 fosokhoz bőven jó.

mi lenne ha nem az egy tokban lévő 2 erősítőt kötném hídba hanem úgy csinálnám, hogy az egyik ic-nek a jobb és a másik ic-nek a jobb oldalát kötném hídba és a ballal is eljátszanám ugyanezt.
Van 4 erősítő, 1formák. Hogy melyiket melyikkel kötöd hídba, az mind1, de ami már hídban van, azt még1szer nem lehet hidalni (mert lehidal...)
Azért jó ha közös bordán laknak, hogy ne legyen köztük nagy hőeltérés.
(#) deguss válasza Sebi hozzászólására (») Jún 14, 2006 /
 
áthelyzve 6 hsz a "kis kérdések" topicból" Kérem ne nyissunk fölöslegesen új témákat, ha pl speciel van már egy ilyen "kezdő kérdések" téma. Köszönöm!
(#) KeserűCukor válasza deguss hozzászólására (») Jún 15, 2006 /
 
Halihó!
Ha van itthon egy régi mikroméretű 48V-os trafom, furóé volt, de csak single, akkor abból ezzel a módzserrel tudok csinálni 2*67,872-t. Nos ez alkalmas Quad405 meghajtására? Csökkenteni kell a feszültséget vagy annyit elbír még? Nem kell nagyob dioda vagy másik, mivel ilyet sehol sem találok? Építsek ebből 2-t a stereonak vagy 1 is elbírja? A kondik mekkorák legyenek az adott esetben?
THX:
---ZoLee---
(#) szabi83 válasza KeserűCukor hozzászólására (») Jún 15, 2006 /
 
kötözködjek , mert 2 értelmű...

Idézet:
„régi mikroméretű”


most vagy gyufás doboz nagyság, mert "mikro"

vagy mikrósűtő nagyság



amugy szerintem az egy hegesztő trafó, add el inkább!! 10-20 ezerért :-p
(#) KeserűCukor válasza szabi83 hozzászólására (») Jún 15, 2006 /
 

Egy öreg, mikrohullámú sütővel közel azonos méretű hálózati transzformátor!
Mondom, hogy fúró ment róla, csak az közben elkopott...
Amugy nem hinném, hogy egy ilyen kőkori cumó kellene valakinek is...
Van vagy 20 éves...
(#) szabi83 válasza KeserűCukor hozzászólására (») Jún 15, 2006 /
 
aza 20 éves kőkori a legmegbízhatóbb mondom én 2x éves fejjel
(#) tatabike válasza KeserűCukor hozzászólására (») Jún 15, 2006 /
 
Bakter, minek Neked egy komód méretű quad405? Ha ekkora az a trafó, akkor már csinálhatsz hozzá egy 2x300W-os végfokot, annak +/- 65VDC kell...
(#) KeserűCukor válasza tatabike hozzászólására (») Jún 15, 2006 /
 
phuuu...
Nem akarok házat bontani
(#) KeserűCukor válasza KeserűCukor hozzászólására (») Jún 15, 2006 /
 
Hi!
Itt van 2 erősítő, VF1 és VF2. Valaki nem írná nekem le, hogy melyik mennyit eszik /W vagy A/ 4 és 8 ohmon? Továbbá az a szobai verziós Vf2 mennyit ad le, mennyit eszik? Csak a tápfeszt kell megváltoztatni?
THX:
---ZoLee---
(#) KeserűCukor válasza KeserűCukor hozzászólására (») Jún 15, 2006 /
 
Hi
De itt nem feleződik a teljesítmény?
Gondoljatok bele:
Van pl 2*24v 100W, akkor azt sorba 48V, 100W, és akkor a 2*48 W is 100W lenne?
Vagy a 100W az 1*24-re megy, tehát akkor kezdetben 200W 2*24, ha sorba, akkor 1*48 200W és végül 2*48 100W áganként...
Ez nekem valahogy nem jön össze?
Hogy is van ez?
(#) szabi83 válasza KeserűCukor hozzászólására (») Jún 15, 2006 /
 
ha emeled a feszt nő a telj., de hogy hogyan kitudja.. de aza 48V-t lehet h a fet nem bírja...
amugy a névleges teljet szorozd meg 1.5 -el és akkora trafó kell min.!
100w ->150VA-s, nem nézlek butának ám csak ideirtam....
(#) tatabike válasza KeserűCukor hozzászólására (») Jún 15, 2006 /
 
Várjál, az a 24 volt még AC, mire DC lesz, már 34 volt lesz belőle.....
(#) tatabike válasza KeserűCukor hozzászólására (») Jún 15, 2006 /
 
Igen, és az oldalanként 100W, vagyis sztereóban 200W, vagyis egy 300W/30-34VDC táp kell, az meg kábé 10 amper....
Következő: »»   15 / 3947
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem