Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es lámpa, meghajtó áramkör
 
Témaindító: noris, idő: Márc 4, 2009
Lapozás: OK   25 / 25
(#) nedudgi válasza geritwo hozzászólására (») Dec 16, 2019 /
 
Ha nem egyszerre ment tönkre a két kar, akkor a következtetésed hibás. Elképzelhető, hogy a két ág párhuzamosan van kötve, akkor konstrukciós hiba lehet az ok.
A lámpa szerelése érdekes, piros és fekete vezetékek összekötése gyanús. Ha egyszer fordulna elő, még lehetne magyarázni valamit, de kettő már kiüti a biztosítékot - nálam legalábbis.
Ha van 200V egyenfeszültség mérésére alkalmas műszered, akkor a meghajtó ( nem trafó ) működését ellenőrizni tudod, mérd meg a kimeneti a feszültségét, mindkét polaritással. 50-70V feszültséget kell kapnod.
Jó lenne látni a két kar belsejét is, milyen LED, miképpen van összekötve benne. 1W/3W egyedi LED, vagy valamilyen COB lemez a valószínű. Fontos a hűtés kivitelezése, megfelelő hűtőpaszta, és combos hűtőtömb (rúd) illik oda.
(#) elektrorudi válasza geritwo hozzászólására (») Dec 17, 2019 / 1
 
Szia!
Szerintem kiváltható a linkelt előtéttel az eredeti, de szinte biztos, hogy nem az, vagy nem csak az ment tönkre. Ha két vagy több LED sor van párhozamosan kötve, akkor úgy szokott tönkre menni az egész, hogy először az egyik chip hibásodik meg (ezzel az egész sor elalszik), majd a teljes áram (700mA) a másik, még működő soron halad át. Ezzel persze az is túlterhelődik, és szinte öngyilkos módon az is meghibásodik.
(#) ferci válasza geritwo hozzászólására (») Dec 17, 2019 /
 
Javítottam én is hasonlót, 15x2 paralel led volt sorbakötve. Egyik led tönkrement a 2 közül és mint elektrorudi írta, a vele párhuzamos másik is feladta hamar, átvéve így dupla áramot.
A hűtésük speciális, elég meredek a cseréseket beforrasztani.
Sacc 65 volt esett a soron.
(#) nedudgi válasza geritwo hozzászólására (») Dec 17, 2019 /
 
Egyszerű a megoldás, a két párhuzamosan kötött sorra két külön meghajtó kell. Szerintem 280mA, esetleg 300mA áramú lesz a megfelelő.
(#) uniman válasza geritwo hozzászólására (») Dec 18, 2019 /
 
Hello! Ha LED-ekben nagyon apró fekete pöttyöket látsz, az már gyanús, az a meghibásodás jele...
A hozzászólás módosítva: Dec 18, 2019
(#) geritwo válasza elektrorudi hozzászólására (») Dec 18, 2019 /
 
Hát ez gyanús. Villódzott, vibrált az egész, de határozottan elment az egyik ág, aztán vagy 20p után a másik. Nagyon köszi!
Következő: »»   25 / 25
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu