Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2207 / 3948
(#) depi52 válasza lukacsp hozzászólására (») Jan 9, 2014 /
 
Szia én is gondoltam erre hogy a transzformátor határértékét ha el is érem akkor is csak pillanatnyi időre mert tapasztaltam 2x100w erejét elképesztő és hogy itt akár a duplája lehet óriási hangerő lenne még teremben is.

Mérésekre sajnos nincs lehetőségem, semmi komoly műszerem nincs, és az aktív hangváltós dolog egy 3 utas frontoknál hogy működne? Oda csak közép és magas hang jutna a mélyek nem lennének kihasználva? Vagy a frontokra is jutna a fel erősített jel gondolok itt a mélyre is, és csak a sub lenne egy külön sávon?
(#) szucsip hozzászólása Jan 9, 2014 /
 
Sziasztok!

Mi az a fehér, porladó és lekaparható valami ami integrált végfok IC, és teljesítménytranzisztor kivezetéseken szokott lenni? Mennyire kell azt alaposan lekaparni forrasztás előtt? Esetleg valami korrózióvédő?
(#) MEXMEX válasza NBalage hozzászólására (») Jan 9, 2014 /
 
A kondinak nem ellenállása van, hanem impedanciája(látszólagos ellenállása). Ne vezess félre!
(#) nagym6 válasza kérdező hozzászólására (») Jan 9, 2014 /
 
Lent képeken a lakatfogó építése. Nem tudom milyen frekvenciáig jó. De a ferritgyürűs megoldás is jó lehet. Kisérletezni kell vele.
(#) kérdező válasza nagym6 hozzászólására (») Jan 9, 2014 /
 
Köszi a választ, ilyenre gondoltam, csak fix megoldás lenne, nem "lakatfogó". Majd kipróbálom, ha lesz időm, és megmutatom.
(#) granpa válasza szucsip hozzászólására (») Jan 9, 2014 /
 
Próbáltad forrasztani, nem folyasztószer? Bár én csak antik darabokon láttam, és az valami ragya(sókiválás az ónozott lábakon).
(#) szucsip válasza granpa hozzászólására (») Jan 9, 2014 /
 
Nem, soha nem próbáltam még forrasztani. De annyira homogén, és szép, hogy meg sem fordult a fejemben, hogy az nem direkt van ott. Kb 1 hónapja vettem TDA2030A IC-t egy nagy forgalmú Budapesti üzletben, tehát gondolom hogy nem lehet öreg az alkatrész. De ha már te is kíváncsi vagy a dologra, akkor megkínálom pákával
(#) granpa válasza szucsip hozzászólására (») Jan 9, 2014 / 1
 
Ha védelemnek van rajt, akkor úgy lenne logikus, hogy ne kelljen lekaparni, hanem forrasztható.
(#) fox11 hozzászólása Jan 9, 2014 /
 
Sziasztok!

Egy olyan kérdésem lenne,hogy miképpen tudnám megoldani azt,hogy ha van egy kész egy,vagy két ledet működtető áramkör,azt egy áram impulzus(relé?) kapcsolná be? Ha megnyomok egy gombot,akkor az megszakítaná az áramkört(ledek "elalszanak",és újból csak egy 2-3V-os áram impulzus hatására kapcsolódna fel. Utána szintén csak akkor kapcsolódna le a led,ha a gombbal szakítom az áramkört. Tehát amíg nem nyomok gombot,addig világítanak a ledek. Elnézést,hogy kissé bonyolultan tettem fel a kérdésem. Maga az alap 9 V-ról működik,tehát kapnak a ledek megfelelő előtét ellenállást. Nagyon örülnék ha valaki tudna segíteni,kapcsolási rajzal,és alkatrész leírással. Előre is köszönöm!!!
A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2014
(#) proli007 válasza fox11 hozzászólására (») Jan 9, 2014 /
 
Hello! Néhány dolgot tisztázni kell..
- Mit értesz "2-3V-os áram impulzus" alatt? Mert ugye a Volt, feszültség.
- Mennyire szeretnéd, hogy ez pontos legyen?
- Miből származik az impulzus, és mennyi ideig tart?
- Ezt hogy kell érteni? "ha van egy kész egy,vagy két ledet működtető áramkör" Mi is van kész?
- Mekkora áramigényűek az "egy-két Led"?
üdv!
A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2014
(#) jdani hozzászólása Jan 9, 2014 /
 
Sziasztok. Kondenzátor-típus kérdésben tudna valaki segíteni? Rendelnék itthonra pár bipoláris kondit, de azon belül is van több fajta..
(#) lukacsp válasza depi52 hozzászólására (») Jan 9, 2014 /
 
Aha, a front végfokokra mehet a jel mondjuk egy olyan felüláteresztő szűrőn keresztül, aminek a könyöke 100 Hz körülre van beállítva, a szub véfgokra meg egy aluláteresztő szűrőn keresztül, szintén 100 Hz körüli könyökkel.

Egyébként a frontok végfokai elé a felüláteresztő nem feltétlen fontos, az akár el is hagyható, hiszen van azokban mélysugárzó. Viszont ha alkalmazol felüláteresztőt, az azzal az előnnyel jár, hogy a front végfokokra nem jut rá a szub jel, ami könnyen túlvezérelné a végfokot, a front mélysugárzók meg nem igazán jó hatásfokkal adják le úgysem ezt a freki tartományt. Így tulajdonképpen amellett, hogy kíméljük a hangszórót még dinamika tartalékot is spórolunk tápban, mert nem böffentjük rá a szub jeleket az összes végfokra...feleslegesen.
(#) andyka válasza efraim hozzászólására (») Jan 10, 2014 /
 
Koszi szepen !
(#) fox11 válasza proli007 hozzászólására (») Jan 10, 2014 /
 
Szia!

Eddig úgy használtuk 9 V-ról a ledes világítást,hogy egyszerűen felkpcsoltuk egy kapcsolóval. Sima világításnak használjuk. Aztán azon gondolkodtunk,hogy mi lenne ha ezt egy más megoldással oldanánk meg,tehát az említett módon. Horgászati célra kellene. A ledeket egy elektromos kapásjelző kapcsolná fel,amin van olyan kis jack dugós kivezetés aminek az eredeti funkciója az,hogy egy hozzá kapcsolódó ledes úgynevezett swingert kapcsol be. Ez kb 20 másodpercig világít,tehát kb. ennyi ideig kapna áramot a relé. Ha mi ezt összehoznánk úgy,hogy a mi lámpánkat kapcsolná fel,az tuti lenne. Az előnye még az lenne,hogy nem csak 20 másodpercig világítana a mi lámpánk,hanem addig amíg meg nem szakítom az áramkörét.Ez azért lenne előnyös,mert ha kimegyünk a kapás után a vízre,akkor mint irányfény tudnánk hasznosítani. A lámpa külön elemről működik,és ami felkapcsolná a cuccot,az meg a kapásjelzőtől érkező áram lenne. Pontosan még nem mértem meg a kimenő áramot,csak saccoltam a 2-3 V-ot. A led úgysem bírna többet szerintem...
(#) cmdnetwizard hozzászólása Jan 10, 2014 /
 
Sziasztok!
Kicsit régen elektronikáztam, és kijöttem a gyakorlatból...
Ennek ellenére nemrég szereztem egy RGB ledszalagot, és üzembe szeretném helyezni...
A felállás a következő:
Van ugye a ledszalag, ami közös anódú, és ez kapja a 12V-ot... Van egy mikroprocim, ami meg 5V-ot kap (pc tápról, Ld. melléklet)...
Namost arra lennék kíváncsi, hogy a két részt mivel kössem össze, hogy jó legyen...
Milyen szempont alapján válasszak tranzisztort, és milyen bázisellenállást rakjak be elé?
Köszönöm!

rgb.PNG
    
(#) nedudgi válasza cmdnetwizard hozzászólására (») Jan 10, 2014 /
 
Nem írtad, mekkora áramot lehet adni a szalagnak. Ilyen alkalmazásnál 2 fajta alkatrész jöhet számításba.
1) NPN Teljesítmény Darlington tranzisztor. Megnézed az adatlapját, és megkeresed a szaturációs feszültséghez (UCESAT) tartozó bázisáramot és bázisfeszültséget. Kiszámolod, hogy a PIC kimenete mekkora ellenállással tudja ezt az áramot. (5V-UBESAT)/IB.

2) Logikai FET. Kitétel, hogy bírja a szalag áramát. Ha nincs logikai FET, akkor betehetsz tranzisztoros erősítőt, de az szerintem túlbonyolítaná a megoldást, gyúrjál egy logikai FETre.
(#) cmdnetwizard válasza nedudgi hozzászólására (») Jan 10, 2014 /
 
Igazából ő volna az: Bővebben: Link, de nem találtam hozzá doksit...
Viszont kimértem multiméterrel, és a zöldön 130 mA, kéken 120 mA, a piroson pedig 160 mA folyik (amit keveslek, de ezt mutatja a műszer...), és tranzisztoros megoldást szeretnék...
Itthon körülnézve találtam jópár darab BC557C-t, és ha lehet jó volna ezzel megvalósítani...
(viszont ő csak 100 mA-t kapcsol...
Mivel szeretném ma megvalósítani, ezért akkor olyat szeretnék, hogy max 600 mA-re szeretném tervezni, a későbbi hozzáépítés végett...
Valamint, ha mondasz típust és ellenállás értéket, akkor megyek és ma megveszem...
Köszönöm!

szerk: találtam tranzisztorokat: BD135 BD237 BD239
A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2014
(#) Bakman válasza cmdnetwizard hozzászólására (») Jan 10, 2014 /
 
BD135, bekötés úgy, ahogy a képeden van, bázisellenállás: 1 kOhm.
(#) Gyimate válasza nedudgi hozzászólására (») Jan 10, 2014 /
 
Üdv, lenne nekem is ötletem az egyszerű kivitelezésre egy tirisztor formájában. Az elv a következő, alaphelyzetben a tirisztor nem vezet, ha kap egy gyújtó impulzust, akkor kinyit, mivel egyenáramról van szó ezért nyitva is marad addig, amíg meg nem szakítjuk az áramkört, erre a célra meg megfelelne egy szimpla nyomógomb /mikrokapcsoló is, ezekből létezik olyan kivitel, hogy gombnyomáskor megszakítja az áramkört.
(#) Gyimate válasza fox11 hozzászólására (») Jan 10, 2014 /
 
Most nézem, hogy félre címeztem a hozzászólást, a tirisztoros megoldást neked írtam fox11, elég egyszerű és olcsó megoldás, még nyákot sem kell hozzá készíteni.
A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2014
(#) zsolti900 hozzászólása Jan 10, 2014 /
 
Sziasztok! Egy kiszedett mosógép fűtőszál hőmérséklete szabályozható 0-260C között? Esetleg egy kapcsolást kaphatok rá?
(#) gkari válasza zsolti900 hozzászólására (») Jan 10, 2014 /
 
Igen: váltóárammal: triak, tirisztor; használd a keresőt!
(#) Csupasz válasza zsolti900 hozzászólására (») Jan 10, 2014 /
 
Szia! De levegőn ne használd,mert elpukkan.
(#) zsolti900 válasza Csupasz hozzászólására (») Jan 10, 2014 /
 
Hogy érted, hogy ne használjam levegőn? És mi pukanna el?
(#) zolika60 válasza zsolti900 hozzászólására (») Jan 10, 2014 /
 
Levegőn maga a fűtőszál "pukkanna" el. Víz melegítésre van kitalálva, levegőn nagyon izzik.
(#) proli007 válasza fox11 hozzászólására (») Jan 10, 2014 /
 
Hello! Eddig oké, csak nem mondtad el, hogy mekkora a Led-ek árama, feszültsége, darabszáma és a tápfeszültsége. (De ha a 9V egy kis elem, akkor nagy dolgokra nem lehet számítani.) De csináltam már számtalan egy nyomógombos lámpát, azt is ki lehet egészíteni egy tranyóval, ami bekapcsolja a kapásjelzőről a lámpát. De ilyen kapásjelző dolgot is készítettünk már. Mindegyik a maga topikjában van.. üdv!
A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2014
(#) zsolti900 válasza zolika60 hozzászólására (») Jan 10, 2014 /
 
És az a fűtőszál ami meleg szendvics sütőkben van? Arra gondolok amit régen lehetett kapni, csak felülről melegít és a fűtőszál már vérvörösen izzik.
(#) Bakman válasza zsolti900 hozzászólására (») Jan 10, 2014 /
 
Az a levegőben történő használatra lett tervezve. Külsőleg asonlítanak egymáshoz, de a belső felépítésük más.
(#) zsolti900 válasza Bakman hozzászólására (») Jan 10, 2014 /
 
Így már világos és köszönöm! Esetleg tudsz nekem linkelni olyat ami külső használatra való?
(#) Bakman válasza zsolti900 hozzászólására (») Jan 10, 2014 /
 
Tulajdonképpen mit szeretnél építeni? Ajánlom a hősugárzó osztályt, ott van többféle.
Következő: »»   2207 / 3948
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem