Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3380 / 3949
(#) Moderátor hozzászólása Patópali hozzászólására (») Nov 15, 2019
 
Mivel ez egy nyilvános fórum, kérjük, hogy a tudást is nyíltan osszátok meg. Törvénysértő dolgokat viszont még privátban is tilos intézni, ehhez a HE semmilyen módon nem hajlandó asszisztálni!
(#) antikzsolt hozzászólása Nov 15, 2019 /
 
Sziasztok. Van valami olyan eszköz ami könnyedén elkészíthető és utólag beépíthető ami a kocsiban lévő lámpák állapotát ellenőrzi? A minap csúnyán megszívatott egy izzó. Álló helyzetben működött de ahogy elindult az autó már nemigen. Kontakt problémás volt.
(#) bbalazs_ válasza antikzsolt hozzászólására (») Nov 15, 2019 /
 
Ha az izzó két pólusára egy ellenálláson keresztül LED-et kötsz, akkor világít, ha nem ég az izzó.
De két olyan pont közé is kötheted, ahol a szakadást sejted.
Ha az izzó jó, az ellenállása olyan kicsi, hogy simán söntöli a LED-et, így az nem világít.
Esetleges két izzós példa egy visszajelzős LED-del: két tranyó VAGY kapcsolásban.
(#) proli007 válasza antikzsolt hozzászólására (») Nov 15, 2019 / 1
 
Hello! Itt már készült ilyen kapcsolás. De ha nem akarsz "tudományoskodni", akkor egy Reed csőre tekert néhány menettel tudod az izzó áramát érzékelni. És ha világít, akkor meghúz a relé és kapcsol egy Led-et. (Mint ahogy régen az utánfutó visszajelzése volt megoldva.) A menetszámot persze a terhelőáramnak megfelelően kell megválasztani..
(#) antikzsolt válasza proli007 hozzászólására (») Nov 15, 2019 /
 
Nem gondoltam volna hogy másnak is eszébe jutott hasonlót építeni. Csak azt nem tudom hogy amit belinkeltél az alkalmas lehet minden izzót figyelni ami csak a kocsiban megfordul?
(#) proli007 válasza antikzsolt hozzászólására (») Nov 15, 2019 /
 
Miért ne lenne alkalmas? Nincs új a nap alatt..
Ha kicsit tovább olvasol, ott vannak a kritériumok. Mert csak a sönt ellenállás értékét kell az izzó árama szerint megválasztani.
(#) Pumuckli hozzászólása Nov 15, 2019 /
 
Sziasztok! Van két "fantasztikus" 230V-os 10W-os, a képen látható LED reflektorom. A problémám az, hogy ha le van kapcsolva, akkor is halványan világít pár LED (mind a két reflektorban). Mit lehetne ez ellen csinálni? A lényeg, hogy 2 kapcsolóval kapcsolgatom (a két kapcsoló 18m távolságra van egymástól). Tök mindegy, hogy megfordítom-e a bekötést (a fázist kapcsolom vagy a nullát), akkor is ugyanaz az eredmény. Mit kell tennem ahhoz, hogy ne világítson egy LED sem, amikor le van kapcsolva?

led-10w.jpg
    
(#) pucuka válasza Pumuckli hozzászólására (») Nov 15, 2019 /
 
Húzd ki a konnektorból.
(#) Pumuckli válasza pucuka hozzászólására (») Nov 15, 2019 /
 
Szuper. Egyéb ötlet?
(#) Bakman válasza Pumuckli hozzászólására (») Nov 15, 2019 /
 
Egy ilyet köss a lámpa közelében a fázissal és a nullával párhuzamosan:

680 nF/630V X2
(#) Pumuckli válasza Bakman hozzászólására (») Nov 15, 2019 /
 
Köszönöm szépen a választ. Mindkét LED reflektor közelébe kössek 1-et, 1-et, vagy csak az egyikhez? (bocsánat, ha túl kezdő a kérdés)
(#) Bakman válasza Pumuckli hozzászólására (») Nov 16, 2019 /
 
Mindkettőhöz.
(#) Tardief válasza Bakman hozzászólására (») Nov 16, 2019 /
 
Miért világít akkor is, ha a kapcsoló a fázist szakítja meg? Hogyan oldja meg ezt a kondi?
(#) Epu2 válasza Tardief hozzászólására (») Nov 16, 2019 /
 
A látszólagos ellenállásával söntöli a LED tápegységét. Remélhetően nem lesz rajta akkora feszültség, hogy világítson. Bekapcsolva némi, (nem számottevő), fázisjavítást végez. A kondenzátoros előtéttel működő lámpa is.
(#) tamastar hozzászólása Nov 16, 2019 /
 
Sziasztok egy kis segitségre lenne szükségem ,épitettem egy aktiv hangfalat TDA7294 hidalt erősitővel , beindult minden ,de nagyon búg az az egész. Már a trafó alapból is eléggé búg ,itt egy videó mikor nincs hozzá csatlakoztatva semihez csak simán a trafó Trafó

Itt egy másik mikor hozzacsatlakoztatom a laptopot és elinditok egy zenét.Zene Van mikor ennél sokkal jobban is szokott búgni. Mi lehet a gond?

Van egy ventilator a hűtőbordán ,kikellet kössem a ventilatort mert szabályosan szólt a hangszóróba ahogy forog a ventilátor.

A trafó csak 250VA szóval nemhinném hogy kellene neki lágyinditás vagy hasonló.
(Ezt azért gondolom mert már régebben épitettem egy aktiv hangfalat a barátaim segitségével abba egy 300VA trafó van meg egy nagyobb hangszóró de nem búg ennyire.)
(#) tamastar válasza tamastar hozzászólására (») Nov 16, 2019 /
 
És minnél jobban feltekerem a hangerőt annál jobban búg
(#) Pumuckli hozzászólása Nov 16, 2019 /
 
Még egy "apró" kérdés. Mi a gyakorlat, ha 3 eres vezeték mindegyik erén fázis megy/mehet? Elég, ha a vezetékek végeit megjelölöm szigetelőszalaggal jelölve, hogy az pl. nem kék vagy és nem zöld-sárga?
(#) kadarist válasza Pumuckli hozzászólására (») Nov 16, 2019 /
 
Nem, így nem jó. A kábelszerú vezeték erei csak a színeknek megfelelően köthetőek.
(#) Epu2 válasza tamastar hozzászólására (») Nov 16, 2019 /
 
El kellene választani, hogy a trafó búg-e, és/vagy mágnes térrel cseszteti a hangszórót, vagy az erősítői búg.
(#) jani1987 hozzászólása Nov 16, 2019 /
 
Készíteni akartam néhány egyéni méretű tekercset litze huzalból de mivel itt nagyobb frekvenciák lesznek így az egyetlen kérdésem az lenne, hogy a huzal átmérőt mi alapján számoljátok? Nem nagy áram lesz rajta így kisebb átmérő is megfelelne.
(#) Bakman válasza Tardief hozzászólására (») Nov 16, 2019 /
 
Az egymás mellett futó vezetékek olyanok, mint egy kondenzátor fegyverzetei. Azokon pedig "átmegy" az 50 Hz-es hálózati feszültség egy része. Ez az áram igen kicsi de az említett jelenséghez éppen elég.
(#) Bakman válasza Pumuckli hozzászólására (») Nov 16, 2019 /
 
tudtommal a szabvány megengedi a dolgot, ha a vezetékek végei egyértelműen jelölve vannak. A szigetelőszalag idővel lejöhet, inkább a színes zsugorcsövet javaslom.
(#) pucuka válasza jani1987 hozzászólására (») Nov 16, 2019 /
 
Létezik egy olyan dolog, hogy skin (bőr) hatás. Minél nagyobb frekvenciájú a vezetékben folyó áram, annál kevésbé hatol a vezetékbe, ezért a frekvencia növelésével csökken a vezető tényleges áramvezető keresztmetszete, végső soron nő az ellenállása. Azért, hogy nagyobb frekvenciákon csökkentsük a vezeték ellenállását, több, egymástól elszigetelt vékony szálat kapcsolunk párhuzamosan, ez a Litze huzal. A behatolási mélységre van képlet:
Bővebben: Link
Hogy a párhuzamos kapcsolás valóban megvalósuljon, a huzal végeket gondosan le kell tisztítani a szigetelő lakktól. Ezt úgy szoktuk csinálni, hogy az összesodrott huzalvégeket gyertyával óvatosan felmelegítjük, és utána hirtelen denszeszbe mártjuk. Ezután a megszenesedett lakkot kézzel le lehet sodorni, majd lehet ónozni.
Többféle Litze huzal létezik, az elemi szálak vastagsága ugyanaz, de a nagyobb áramokra készülteknél sokkal több az elemi szálak száma, így a külső átmérő is vastagabb. Nagy választék nincs, nem is volt soha, úgyhogy a "méretezés" nem kérdés.
(#) Tardief válasza Bakman hozzászólására (») Nov 16, 2019 /
 
Ezt még értem. Abban az esetbe, ha a nulla vezető van megszakítva, akkor a kapcsoló és a lámpa közötti nulla vezető és a földvezető közötti parazita kapacitáson tud áram folyni, de hogy történhet ez meg akkor is, amikor a fázis van megszakítva?
(#) Becsey hozzászólása Nov 16, 2019 /
 
Sziasztok!
Egy elméleti kérdésben szeretnék segítséget kérni.
Adott egy 3fázisú motor 750Watt csillag kapcsolásban,ha 230Volt-ról
üzemeltetjük frekvencia váltóval szintén csillag kapcsolásban jól számolom,hogy
kb.harmadára esik le a teljesítménye?
(#) Pumuckli válasza Bakman hozzászólására (») Nov 16, 2019 /
 
Na ez szuper ötlet! A szigetelőszalagra gondoltam először én is, de a zsugorcső telitalálat ötlet! Nagyon szépen köszönöm!
(#) jani1987 válasza pucuka hozzászólására (») Nov 16, 2019 /
 
Épp ma láttam egy ilyen huzalt amit egy rádióból tekertem le. Egyetlen szálból áll az egész textilszerű bevonattal.
(#) pucuka válasza jani1987 hozzászólására (») Nov 16, 2019 /
 
Van olyan is, de az nem Litze huzal. A textil szigetelés arra jó, hogy csökkenti a vele készült tekercsek önkapacitását. Az ilyen fajta huzalt használják az RF transzformátoroknál, ahol fontos az alacsony önkapacitás.
(#) Bakman válasza Tardief hozzászólására (») Nov 16, 2019 /
 
A kapcsolótól a lámpa felé tartó vezeték futhat aktív fázis mellett, távolabbról is jöhet a "zavar".
(#) Bakman válasza Becsey hozzászólására (») Nov 16, 2019 /
 
Egyfázisú frekvenciaváltó kimenetén a vonali feszültség 230 V, otthon, két fázis között 400 V vonali feszültség van. Ahhoz, hogy a 230 / 400 V-os motor egyfázisú frekvenciaváltóval jól működjön, át kell kötni deltába. Az adattáblán szereplő 230/400, régebbi motoroknál 220/380, adatokat delta/csillag kapcsolás szerint kell értelmezni.
Következő: »»   3380 / 3949
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem