Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3392 / 3948
(#) Kovidivi válasza erzsé hozzászólására (») Dec 24, 2019 /
 
Innen aztán lehet tanulni, köszi a linket, nagyon hasznos.
(#) erzsé válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 24, 2019 /
 
Örülök neki, hogy tetszik Neked is.
(#) djadji hozzászólása Dec 25, 2019 /
 
Sziasztok! Nem találtam Samsung TV topikot, így megpróbálom itt.
Szóval van egy 3D Samsung TV-m, egészen pontosan UE40EH6030. Sajnos alaplap hibás, de nem találok hozzá alaplapot sehol, már 3dik éve. Meguntam kerülgetni, nem tudok vele mit kezdeni. Nem akarom hírdetgetni, de megkérdezem kell e valakinek?
(#) kendre256 válasza djadji hozzászólására (») Dec 25, 2019 /
 
(#) djadji válasza kendre256 hozzászólására (») Dec 25, 2019 /
 
Köszi a tippet!
(#) slaszlo96 válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 25, 2019 /
 
Köszönöm. És az hogy firmware-eket és driver-eket szeretnék csinálni az is a villamosmérnök?
Mondjuk tegyük fel hogy van egy router, aminek nincs usb portja, de szeretnék hozzá csinálni, át szeretném alakítani a routert és a firmware-ét is. Hogy ehhez értsek, mit kell tanulnom?
És mondjuk nem támogatja a linux egy router processzorját ezért nem fut rajta, de szeretném hogy fusson, ezért csinálnék olyan linuxot ami fut azon a routeren meg driver-eket hogy az új USB portját is támogassa meg mindent.
A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2019
(#) Bakman válasza slaszlo96 hozzászólására (») Dec 25, 2019 /
 
Dícséretes a hozzáállásod de azok a dolgok, amiket csinálni szeretnél: Spanyol viasz, soha meg nem térülő munka, több személyes, hosszadalmas csapatmunka.

Firmware és Driver két különböző dolog. Driver egy HW mellé kell, hogy az "anyaeszköz" tudjon vele kommunikálni. Önmagában egy HW vagy egy Driver nem ér semmit, a kettő összehangolásához csapatban kell dolgozni, különben mire végzel, rég elavulttá válik. Lehet kapni USB portos Router-t. Lehet, hogy a kiszemelt eszköz processzorába egyszerűen nem fér bele az USB csatlakozó. Ha pedig belefér, mire végzel, a Router-t már rég elfelejti a gyártója.

Sok olyan Router van, amin lehet cserélni a Firmware-t, nem valószínű, hogy a következő kiemelkedik a tömegből. Egy router-ben lévő Firmware fejlesztése sem egyszerű feladat.

Lehet új protokollt is fejleszteni de hacsak nem valami ultra ütős az eredmény, ablakon kidobott pénz lesz. Nagy cégek is hátráltak már ki ilyenekből, konkrét múzeuma is van a kútba esett fejlesztéseknek.
(#) Gafly válasza slaszlo96 hozzászólására (») Dec 25, 2019 /
 
Idézet:
„És mondjuk nem támogatja a linux egy router processzorját ezért nem fut rajta, de szeretném hogy fusson, ezért csinálnék olyan linuxot ami fut azon a routeren meg driver-eket hogy az új USB portját is támogassa meg mindent.”

Mi már annak is szoktunk örülni, ha ott fut, ahol kellene.

Ahogyan elektroncső mondja: Villamos mérnökség, onnan lehet specializálódni.
Igazán "készre" nem tanítanak, neked kell "beleásni" magad a témába/irányba.
(#) elektroncso válasza slaszlo96 hozzászólására (») Dec 25, 2019 /
 
A firmware villamosmérnöki-beágyazott rendszerek specializáció. A driwer alkalmazott informatika. Ha mindkettőt akarod csinálni akkor mindkettőt el kell végezni. Amiket kérdezel az ennek a két mérnöki szaknak a keveréke.
De ilyen fejlesztéseket nem egy ember csinál, hanem fejlesztői csapatok. Pl. nálunk cégnél hasonló eszközt fejlesztenek, 2 villamosmérnök csinálja a hardvert, 2-3 a beágyazott szoftvert, a drivert 3-4 szoftveres írja és kell még 1-2 műzerész aki a terevkből elkészíti a kész eszközt, azt beméri, teszteli-teszteli-teszteli és visszajelez a fejlesztőknek, hogy mik a tesztek eredménye. Ja és kell még egy ember aki ezt az egészet összefogja, tartja a kapcsolatot a "csapatok" között. És egy "router" bonyolultságú eszköz fejlesztése így is 1-2 év. Főleg, mire minden hiba előjön és kiforrja magát.

Én amondó vagyok, hogy mindenképp villamosmérnöki, mégpedig azért mert ott tanulsz a hardverről, tanulsz a szoftverről (legalább két különböző nyelven megtanulsz programozni) és lesz egy nagy átfogó tudásod az egészről. Alkalmazott informatikával nem lesz mélyebb belelátásod a hardverbe.
(#) layzi hozzászólása Dec 25, 2019 /
 
Sziasztok. Nem tudom hova kellene írjam ezt, kerestem kábelekkel foglalkozó topicot de nem találtam. Fejhallgatók javításához lenne szükségem a mellékelt képeken látható kábelre. Esetleg nem tudja valaki honnan lehetne beszerezni? Googleban rákerestem hogy 6 eres kábel vagy fonott kábel, de csak riasztokhoz való kábeleket dobja be. Ha esetleg tud valaki egy linket vagy oldalt ahol lehetne rendelni azt megköszönném. Hestore-ban sem találtam.
(#) pucuka válasza layzi hozzászólására (») Dec 25, 2019 /
 
Esetleg itt körülnézhetsz
Bővebben: Link
(#) Gafly válasza layzi hozzászólására (») Dec 25, 2019 /
 
Én úgy szoktam javítani, hogy levágom a végén (ott szokott tönkremenni/eltörni), és újrakötöm.
Tényleg kell a hateres egyedileg árnyékolt?
Kettő és négy a járatos kivitel (három ritka, illetve az egyedileg árnyékolt is).
Ilyesmit keressél: "Twin Individually Screened Audio Cable", ahol a Twin a "négy".
(#) tbarath hozzászólása Dec 25, 2019 /
 
Sziasztok,

Egy túlfeszültségvédőt tervezgetek, DC 24V tápról menne az áramkör, ezt szeretném megszaladás esetén pl. 25 Voltnál "levágni". Az alap koncepció az, hogy egy P csatornás FET lesz a kapcsoló a pozitív ágban, a gate-et komparátor kimenetével vezérlem, a komparátor egyik bemenetére megy egy referencia, a másikra pedig egy feszültségosztón keresztül a bejövő feszültség. (Mivel a FET-ek többnyire nem szeretik a +/-20V-nál nagyobb VGS-t, ezért a komparátor kimenet és a betáp közé teszek egy 10k-10k feszültségosztót, a közös pontról hajtom a FET gate-et, de ez most részletkérdés.)
Két dologban akadtam el: egyrészt szeretném, hogy ha egyszer kikapcsolt, akkor maradjon kikapcsolva áramtalanításig (esetleg egy hiba LED világíthat). Másrészt szeretném, hogy be és ki határozottan kapcsoljon, szóval ne legyen az, hogy pl. félig nyitva van a FET, de rajta esik a feszültség fele.
(#) Kovidivi válasza tbarath hozzászólására (») Dec 25, 2019 /
 
1) ha a komparátor kimenete magas, akkor onnan egy soros diódával magasra tudod húzni a nem inv. bemenetet, így a komparátor reszeteli magát
2) az első pont miatt a második kívánságod is teljesül.
3) ahogy emelkedik a betáp, a komparátor azonnal lehúzza a FET gate-jét, amitől az vezetni fog. Viszont kellene egy kis késleltetés a diódás részhez, hogy a bekapcsoláskori bizonytalan állapotig ne tudjon ez az önmagát reszetelő rész bármibe is bezavarni. Egy RC tag elég lenne szerintem a soros dióda után.
4) kérdés, hogy a komparátorod ki tud-e adni magából 24V-ot vagy csak lehúz GND-re? Utóbbi esetben amit írtam, át kell gondolni...
A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2019
(#) prst14 hozzászólása Dec 25, 2019 /
 
Sziasztok
Sehol nem találom ennek a kapcsolónak a láb kiosztását... Valaki tud segíteni?
Güde cirkula TK2500 néven van, amiben található a kapcsoló.
CK5-11 van rá írva. A lábak csak számozva vannak.

Sajnos amikor szedtem szét teljesen szét csusztak a vezetékek.
A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2019
(#) Remci válasza prst14 hozzászólására (») Dec 25, 2019 /
 
Gondolom Ő lesz az Bővebben: Link
Vagy legalábbis a bekötése hasonlít hozzá. De az oldalára nincs rá rajzolva?
A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2019
(#) prst14 válasza Remci hozzászólására (») Dec 25, 2019 /
 
Nincsen. Nincs rajta semmi más infó. Illetve 7 lábas
Nem ez lesz az.
(#) Remci válasza prst14 hozzászólására (») Dec 25, 2019 /
 
Rosszul írtam. Tudom hogy nem ő az,de a linken lévő bekötési rajz alapján ki lehet csöngetni.
(#) tbarath válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 25, 2019 /
 
Köszi, azóta összeraktam szimulátorban, és a 3-as pont valóban teljesül, kb. pártíz us alatt eléggé kinyit a FET, szóval az OK.
De a a diódás téma nem jó, megnéztem egy 1N4148-cal, és elkezdett inkább oszcillálni (1-2.), noha elvileg igazad van. Csak az a baj, hogy a kimenet alapban magas, szóval ha hiszterézis már az elején is ott van, akkor sose nyit ki. Mármint elvileg, mert szimulátorban ugye oszcillál.
És amúgy open collector a legtöbb szerintem, szóval nem ad ki 24 Voltot magából, csak lehúzza a kimenetet ha úgy van. De használhatok opampot is, az se fáj.
(#) Kovidivi válasza tbarath hozzászólására (») Dec 25, 2019 /
 
Ha a diódás rész oszcillált, akkor rossz bemenetre kötötted, nem?
(#) layzi válasza Gafly hozzászólására (») Dec 25, 2019 /
 
Kell a 6 ér. Ez nem játszik hogy levágom, mert kb 10 centire vannak megtörve általában. Ott ahol becsukod a fejhallgatót.
Sárga-negativ akku, piros-pozitiv akku, zöld-5v, kék- toltes led, a maradék kettő a hangszóró. Van olyan amiben csak 4 szál kábel van de a legtöbb jbl E-szériában már a 6.
A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2019
(#) prst14 válasza Remci hozzászólására (») Dec 25, 2019 /
 
Igen. Sikerült is. Működik. Köszönöm!
(#) Remci válasza prst14 hozzászólására (») Dec 25, 2019 /
 
Örülök neki, nincs mit.
(#) tbarath válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 25, 2019 /
 
Vagy vak vagyok. Nem oszcillált, hanem egy 2V p2p szinuszt pakoltam a 24 Voltomra, hogy szimuláljam a túlfeszt, aztán az megjelent még sok helyen
De valami komolyabb izé lehet a szimulátorommal, mert a komparátort lecserélve egy LT1413 opamp-ra egyből az elvárásomnak megfelelő a működése, de az eredetileg használt LT1011 komparátorral játszva folyamatosan nyitva volt a FET. Ezt nem értem...).
Amúgy asszem megcsináltam, bár még mindig nem tökéletes a cucc, de nagyjából az elvárásaimnak megfelelően működik. Köszi!
A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2019
(#) nagym6 válasza tbarath hozzászólására (») Dec 26, 2019 /
 
LT1413 "Single Supply", ennél a kimenet elvileg 0-ra, ill. ezt kb.: 10-30 mV-ra megközelítve lemegy.
LT1011 nem "Single Supply", ennél a kimenet legalacsonyabb szintje lehet 1 V nagyságrendű is, nem tudom mennyi. Talán itt az eltérés.
(#) enree hozzászólása Dec 26, 2019 /
 
Szerintetek ez ennyi pénzért jó lehet?
Egy okos TV optikai kimenete és egy analóg 5.1-es erősítő közé kéne. Csak nem tudom... nagyon olcsónak tűnik, használ ilyet valaki? És bocs, hogy itt, nem tudtam melyik topikban kérdezzem.
(#) Gafly válasza layzi hozzászólására (») Dec 26, 2019 /
 
Akkor viszont nem kell az "individually screened". Olyanból már jóval nagyobb a választék. Biztosan van olcsóbb forrás is ennél.
(#) Gafly válasza enree hozzászólására (») Dec 26, 2019 /
 
Ez szerintem csak sima sztereó kimenet.
(#) nedudgi válasza layzi hozzászólására (») Dec 26, 2019 /
 
(#) Marko Ramiusz válasza erzsé hozzászólására (») Dec 26, 2019 /
 
Nem rossz, de alapokat nem itt kell kezdeni, hanem a középiskolai tankönyvekben, áramköröket építeni, méréseket gyakorolni.
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2019
Következő: »»   3392 / 3948
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem