Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3424 / 3944
(#) Andreaska91 válasza vargaf hozzászólására (») Feb 26, 2020 1 /
 
Nem boltot kerestem a feltett kérdésben ahogy látod . Hanem hogy miben lehet vagy mivel lehet helyettesíteni ? De azért köszi hogy az érdekel hol lakom
(#) kadarist válasza Andreaska91 hozzászólására (») Feb 26, 2020 / 1
 
Áramban és feszültségben sem stimmel. 600V, 1A körüli típust kellene találnod.
(#) Andreaska91 válasza kadarist hozzászólására (») Feb 26, 2020 /
 
STD1NK60-1 esetleg ez jó lenne? Ne haragudj de nem nagyon értek hozzá
(#) kadarist válasza Andreaska91 hozzászólására (») Feb 26, 2020 /
 
Jónak tűnik.
(#) c27 válasza Epu2 hozzászólására (») Feb 26, 2020 /
 
Köszönöm.

Még egy kérdés, MCR72-t mivel lehet helyettesíteni? BT151/152 széria van, de a trigger currentje magasabb, ami még elérhető TYN612RG, ez sem pont tökéletes, de ahonnan rendelek más nincs, máshonnan csak végső esetben rendelnék. Elvileg működhetne a TYN-el is, nem?
(#) pucuka válasza Pinhead hozzászólására (») Feb 26, 2020 /
 
Csöves erősítő terhelés nélküli bekapcsolásánál az lehet a probléma, hogy ilyenkor a kimenő trafó primerjére rákerül a teljes anódfeszültség. Akkor pedig a kimenőtrafó állapotától függően a tekercs átüthet, menetzárlatos lehet. Ez különösen érinti a nagyteljesítményű, nagy anódfeszültséggel működő végfokoknál. Általában ha néhány esetben előfordul, az nem túl nagy baj, de ha rendszeresen, akkor előbb utóbb az átütés bekövetkezik.
(#) pipi válasza c27 hozzászólására (») Feb 26, 2020 /
 
Kérdés mi hajtja meg, tud-e nagyobb áramot produkálni
(#) Cinema válasza Gabó hozzászólására (») Feb 26, 2020 / 1
 
Megírtam, szerintem érthetően, hogy [b]ha szükséges akkor szakemberrel kell megcsináltatni a vezetékezést, ha nem megfelelő.[b] A 32A-re bővítés nem nagy dolog.[/b][/b]

Mi az a km? - persze tudom, kismegszakító, de írd ki, ha már emlegeted.
Ugyan miért gyulladna ki bármi, ha szakemberrel van csináltatva és megfelel az előírásoknak, a szabványoknak?

Üdv!
A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2020
(#) Gabó válasza Cinema hozzászólására (») Feb 26, 2020 /
 
Igen megírtad, de TE is csak fél információkat osztasz meg...
Idézet:
„A 32A-re bővítés nem nagy dolog.”

Nem nagy dolog, igen, ha szabványos a mérőhely, és az utána lévő elosztó, és hálózat.
A fenti nem nagy dolgos információ átadásod is olyan, mint ez a hozzászólás:
Bővebben: Link
Na és ezzel meg is válaszoltam a miért gyulladna ki esetet. A szakemberes résztől most tekintsünk el. Bár láttam én már "szakember" munkáját...
(#) csavarkulcs hozzászólása Feb 26, 2020 /
 
Sziasztok!
Szeretnék építeni egy cnc vezérlésű plazmavágót. Arduinót és léptetőmotorokat szeretnék használni a vezérléshez. Ezt a területet nem ismerem, és nem tudom hogy milyen számítógépes programot kell használni az alakzatok kivágására,
Milyen témában tegyem fel a kérdéseim?
Előre is köszönöm.
(#) Bakman válasza csavarkulcs hozzászólására (») Feb 26, 2020 /
 
(#) c27 válasza Polka1021 hozzászólására (») Feb 26, 2020 /
 
Nem akarok beleugatni mint nem szakértő, de az EB megszakítók nem túl biztonságosak. Nálunk lecserélték mindhármat még jó régen, de már akkor is sötétedett az oldaluk rendesen. Egyik meg is feketedett így mindháromtól megszabadítottak szerencsére (titász tulajdon volt).
Ha saját plombálatlan oldalon vannak akkor érdemes megvizsgálni vagy szakértővel megvizsgáltatni milyen vezetékátmérők futnak be és mekkora megszakító van előtte. Áramtalanítva egy tolómérő is megteszi az alapján ki lehet kalkulálni mit bír maximum és ahhoz alakítva kicserélni a megszakítókat. Így legalább ki lenne használva a keresztmetszet adta lehetőség, de nem lenne túlterhelve sem.
Egyébként az idő előrehaladtával még gyengülnek is a kismegszakítók, főleg a gyors kioldó része, így előfordulhat, hogy valamelyik hamarabb kapcsol le.
(#) Firefighter1 hozzászólása Feb 27, 2020 /
 
Sziasztok!
Kellene egy "PowerBankot"csináljak. A PB nek kéne tudnia 5V-t és 12v-t adnia.

Eddig ugy képzeltem hogy teszek bele egy 18650 ből álló 4s8p pakkot hogy a 12v is mindíg meglegyen.

4s el lenne 16,8 v-om es akkor az 5v hez is meg a 12v hez is csak stepdown kellene. A pakettra terveztem egy dms ballance panelt.

A töltése az autó hálózatáról törtenne 12v ( azaz csak járó motor mellett 14,4v )
Gondoltam a 14,4 v ből csinálok 16,8-at /valahogy/ és azt "beküldöm a PB be a bms-re. De másik topikba kaptam az infot hogy ez igy nem biztos hogy életképes.

Hogylenne jobb legyen csak 1P36S??

Inkább kérdezek mert nem füstgépet szeretnék gyártani!!!
(#) Pinhead válasza pucuka hozzászólására (») Feb 27, 2020 /
 
Szóval akkor nem fogok minőségromlást tapasztalni?
(#) belepes válasza proli007 hozzászólására (») Feb 27, 2020 /
 
Sajnos nem vált be. A fő probléma továbbra is az, hogy későn engedi el a relét.
- ha közel megyek hozzá, akkor azonnal elengedi (fesz le a tranzisztorról)
- eltávolodok tőle vár 60mp-et, majd fesz a tranzisztorra

Ez utóbbit szeretném 0 körüli értékre venni. Amit te írtál, azzal az a baj, hogy mikor közel megyek hozzá, leveszi a feszt a tranzisztorról, de ha távol megyek, akkor nem adja rá 60mp-ig, majd ráadja és behúz a relé, majd el is engedi. Ez nem jó, hiszen ettől még 60mp-ig várni kell, utána meg csak egy pillanatra zár be.
(#) Polka1021 válasza c27 hozzászólására (») Feb 28, 2020 /
 
Idézet:
„Nem akarok beleugatni mint nem szakértő, de az EB megszakítók nem túl biztonságosak.”


Nálam az alapszínük fehér. Kicsit megsárgultak de hogy ez az eltelt idő miatti normális jelenség azt nem tudom megmondani. Ez egy szakmailag megalapozott megállapítás hogy nem biztonságosak? A mi lépcsőházunkban szerintem mindenki ezt használja. Ezekkel adták át a lakásokat annak idején.

Idézet:
„Nálunk lecserélték mindhármat még jó régen, de már akkor is sötétedett az oldaluk rendesen. Egyik meg is feketedett így mindháromtól megszabadítottak szerencsére (titász tulajdon volt).”


Ki kezdeményezte a cserét, a TITÁSZ? Mi volt a csere indoka? Az is panellakásban volt? Hány évesen cserélték a kismegszakítókat?

Idézet:
„Egyébként az idő előrehaladtával még gyengülnek is a kismegszakítók, főleg a gyors kioldó része, így előfordulhat, hogy valamelyik hamarabb kapcsol le.”


Ez nekem úgy hangzik mintha az idő múlásával ezek a kismegszakítók egyre jobban és jobban túlbiztosítanák a lakás villamoshálózatának védelmét. Egyre csökken a maximális teljesítmény amit a lakásra engednek. Egyre nagyobb biztonságban van a lakás.
(#) Polka1021 válasza Gabó hozzászólására (») Feb 28, 2020 /
 
Egy állítható teljesítményű porszívóval elvégeztem egy kísérletet. Porszívóban és turmixgépben is villanymotor van. Maximumra tekertem a szívóerőt és akkor bekapcsoltam. Az adattáblája szerint Max 1100 Watt teljesítményű. A megszakítók mindig elműködtek.
Amikor a legkisebb szívóerőre volt állítva a bekapcsolás pillanatában akkor minden helységben be lehetett kapcsolni és a maximumra feltekerni, egyszer se működtek el a kismegszakítók. Tehát 1100 Watt-os villanymotort nem tudok a maximális teljesítményén bekapcsolni.
Nem tudom mekkora teljesítményen indul ez a turmixgép. Maximális teljesítménye 1400 Watt. Inkább nem veszem meg.
(#) nedudgi válasza Polka1021 hozzászólására (») Feb 28, 2020 / 1
 
Egy villanymotor elinduláskor nagyobb áramot vesz fel, mint működés közben.
Indítsd el kis teljesítményen, és utána tekerd fel a maximumra.
(#) Ge Lee válasza Polka1021 hozzászólására (») Feb 28, 2020 /
 
Egy turmixgépben általában feleakkora méretű motor sincs mint egy porszívóban (a méret kb. a felvett teljesítményére is utal). Ahol a porszívó működik ott egy turmixgépnek is működnie kell. Ami nekem van mezei turmixgépem, abban kb. akkora a motor átmérője mint egy gyufásdoboz hossza.
(#) Epu2 válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 28, 2020 /
 
Rövid üzemű, 1...3 perces, gyengehatásfokú motor. A rövid üzem miatt a hűtése is hanyagolt.
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2020
(#) pucuka válasza Polka1021 hozzászólására (») Feb 28, 2020 /
 
Agyalással nem mész semmire, attól semmi nem lesz jobb. Annak az 50 éve átadott lakásnak az elektromos hálózata végzetesen elavult. Ha a Tied a lakás, és nem csak átmeneti szállásnak kívánod használni, igencsak megérett a felújításra. Ez a biztonságod (esetleg család biztonsága), valamint a korszerű háztartási gépek használhatósága is szükségessé teszi. Lehet sokba kerül egy felújítás, én mégis elgondolkoznék rajta, a foltozgatás helyett. Többen is próbáltak ezirányba terelni.
De a döntés a kezedben van.
(#) kitartás válasza Polka1021 hozzászólására (») Feb 28, 2020 /
 
A bajság ott van, hogy az új módi huncutságok induláskor sokkal nagyobb áramot vesznek fel mint normál üzemben. Mos a turmixgép (mert a flexet nem próbáltad ) holnap a villanyrezsó, kávéfőző, kapcsolóüzemű tápot használó ezer kütyü (telefontöltő, lapi táp, tv, rádió). Szóval vagy vissza közel kőbaltához vagy másik drót a falba.
(#) proli007 válasza belepes hozzászólására (») Feb 28, 2020 /
 
Hello! Őszintén szólva nem érem amiket írsz. Én ne néztem hogy te mit mivel vezérelsz, csak arra próbáltam írni megoldást, hogy ha a kontroller hosszú ideig húzná meg a relét, azt az időt csökkentse le. De nálad így, mintha fordítva lenne a követelmény. Ha azonnal elengedi a kontroller a relét, de csak későn húzza meg és ezt csökkentenéd, arra nem lehet orvosságot kívül készíteni, csak a kontroller programjában történő változással.
Ráadásul, mintha az első mondatodnak a második ellentmondana. Vagy, csak én úgy értem.
(#) kaposznyak hozzászólása Feb 28, 2020 /
 
Sziasztok.

Újratölthető 1.5V-os AA elem-et szeretnék venni.
Valaki tudna megbízható terméket ajánlani?

Árban elég nagy a szórás....

Köszönöm!
(#) nedudgi válasza kaposznyak hozzászólására (») Feb 28, 2020 /
 
Ha NiMH akkumulátorra gondolsz, akkor a GP Recyko, vagy Eneloop. Manapság már minden nagyobb gyártó készít LSD cellákat. Ezek 1,2V feszültségűek.
1,5V fajta a NiZn, azt nagyon nem ajánlom. Sokkal gyorsabban veszít a kapacitásából. Létezik még a Pure Energy/Akkucell gyártmány (1,5V). Nekem az összes belefolyt a készülékekbe.
(#) kaposznyak válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 28, 2020 /
 
Nem, sok LSD akkum van itthon.

De 1-2 eszközhöz (etetőhajó táv, gyerek nagyobb távirányítós autói) nem elég az 1,2V-os.

Viszont van USB-ről tölthető, igaz aranyáron.

Ez valamivel barátibb.
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2020
(#) bitmixer válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 28, 2020 /
 
Nekem ellenben nagyon jó tapasztalataim vannak a NiZn akkukkal. Ali-ról szoktam venni, kb. 4-5 éve használok ilyeneket AA és AAA méretben is, legalább 20 darabot. Eddig egyetlen AAA ment tönkre. Nagyáramú fogyasztókhoz különösen beváltak. Ilyenről működteti az unokám a motoros LEGO cuccait, alig lehet lemeríteni. Nálam fogkefe és fkgép megy ilyenekkel hibátlanul és meglepően sokáig. Lehet, hogy sikerült kifognom 2 jó márkát (PKCELL ill. BPI) ??

Olyan USB-s 1,5 voltosom is van 1 db, de tényleg piszok drága volt, és kapacitásban sem annyira jó, mint a NiZn-ek...
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2020
(#) kaposznyak válasza bitmixer hozzászólására (») Feb 28, 2020 /
 
Mivel töltöd őket? Saját töltő kell vagy más is megteszi?
(#) Tardief hozzászólása Feb 28, 2020 /
 
Sziasztok!

Útbaigazításra lenne szükségem. Szeretnék készíteni, egy rádiós jeladót. Olyasmit, mint amit ellopott járművek vagy vadon élő állatok felkutatására használnak. Az eszköz egy jeladóból és egy vevőből áll, mely csupán a vett jel erősségét jelzi.

Erre a célra használható lenne egy 433 vagy 915MHz-es LoRa modul? Esetleg van más tippetek, hogy merre induljak el a témában?
(#) kendre256 válasza kaposznyak hozzászólására (») Feb 28, 2020 / 1
 
Én ilyesmit vettem (bár nem pont ezt a típust, de ugyanígy néz ki).
Még nem sokat használtam. Olyan berendezésbe jó, aminek fontos az 1,5V, vagy annál nem sokkal kisebb feszültség. Ez tudja ezt, lemerülésig 1,5V a feszültsége. Utána viszont 0. Ez problémát okozhat, mert az adott berendezés nem fogja jelezni, hogy már merül az akku, hanem egyszer csak megáll.
Előnye viszont, hogy nem kell speciális töltő hozzá, bármilyen USB-A-ról tölthető.
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2020
Következő: »»   3424 / 3944
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem