Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3478 / 3945
(#) Gafly válasza proli007 hozzászólására (») Jún 30, 2020 /
 
Meg hogy mit a fontosabb távirnyitani?
- Hőmérséklet állitás miatt akar pattogni a sör mellől a fotelből, vagy
- zeneszámokat akar váltani punnyadás közben?
(#) Epu2 válasza Pumuckli hozzászólására (») Jún 30, 2020 /
 
Garancia.
(#) Pumuckli válasza Gafly hozzászólására (») Jún 30, 2020 /
 
Nem sörözöm.
(#) Pumuckli válasza proli007 hozzászólására (») Jún 30, 2020 /
 
Ennyire azért tisztában vagyok vele, csak akkor rosszul fogalmaztam... nyilván az egyik készülék adóját és vevőjét is át kéne alakítani "kódolni/dekódolni", hogy működjön a dolog. Nyilván ezzel most együtt tudunk élni, csak azért is gondoltam megosztani, nehogy valaki "jobban pórul járjon", mint mi. Azért elképzelem azt a szituációt, amikor mondjuk az ember egyszerre vesz a nappaliba klímát és egy szép új nagy képernyős TV-t, amire mindig is vágyott. A kutya se gondolja, hogy a maximális kényelmét és örömét tönkre fogja vágni egyetlen távirányító.
(#) Pumuckli válasza Epu2 hozzászólására (») Jún 30, 2020 / 1
 
A 10 éves Hifit alakítanám át, amire már a legnagyobb jóindulattal sem vonatkozik semmilyen garancia. De az észrevétel hasznos volt mindenképp, mert ez pl. első nekifutásra eszembe sem jutott volna, hogy a garanciát bukhatom... mondjuk jó lenne ezt a távirányítós dolgot is szabványosítani, ha eddig nem tették meg a gyártók. Pl. a készülék specifikációjában ott lehetne egyetlen plusz sorban, hogy: IR1544 szabvány szerinti a távirányító... és akkor mondjuk tudom melyik helyiségbe kerül a klíma és összevetném, hogy milyen annak a készüléknek a távirányítója... lehet, hogy emiatt egy másik gyártó másik klímáját választanánk, ami pontosan ugyanolyan jó. Lehet, hogy túlgondolom, de szerintem a srácok frászt kaptak volna, ha emiatt leszereltetem a klímát és másikat rendelek.
(#) Tomi111 válasza Pumuckli hozzászólására (») Jún 30, 2020 /
 
Nekem volt úgy 15 éve egy DVD lejátszóm (Yamada) és vettem egy 5.1-es hangfalszettet. Hát ugyanígy jártam! Ha jól emlékszem a hangfalszett hangerő gombjára kinyílt a játékoson a tálca! Fantasztikus volt....Akkor a négyméteres szekrénysor egyik szélére tettem a lejátszót, másik szélére a hangfalat. Direkt ehhez csináltam hosszú RCA kábelt.Így tudtam használni, csak mindig a megfelelő irányba kellett tartani a távirányítókat.
(#) Pumuckli hozzászólása Júl 1, 2020 /
 
Na úgy néz ki (félig) szerencsém van, felhívtam a forgalmazót és ígéretet kaptam, hogy utánanéznek a problémának. Szerencsére ez olyan távirányító, amiben át lehet állítani a kódokat. Egyetlen probléma, hogy mindezt a távirányító NYÁK-ján kell elvégezni (jumper állítás). Viszont csavar nélküli, összepattintós a távirányító. Félek, hogy szétbarmolom teljesen. Ki hogyan szedné szét a távirányítót?
(#) Gafly válasza Pumuckli hozzászólására (») Júl 1, 2020 /
 
Yet is megmondják, mert náluk jobban nem tudja senki. Egyszerűen kérdezd meg, ha válszolnak (vagy előtte).
(#) janigel válasza Pumuckli hozzászólására (») Júl 1, 2020 /
 
Képzelj el (vagy fogsz) egy gitár pengetőt.
A háromszög csúcsát benyomod a résbe, és bent tartva lassan (erőltetés nélkül) végighúzod a oldalán amíg ki nem pattannak a körmök.
Szokták bankkártya sarkával is, de nyáklemezből is lehet kivágni, csak a csúcsa legyen elvékonyítva.
(#) Pumuckli válasza janigel hozzászólására (») Júl 1, 2020 /
 
Köszönöm szépen, kipróbálom.
(#) janigel válasza Pumuckli hozzászólására (») Júl 1, 2020 /
 
Egy jó tanács.
Az elemtartó alatt lehet csavar is, ezt nézd meg. Addig ne feszegesd.
Egy videó a szétszedésről.
(#) sdavid96 hozzászólása Júl 1, 2020 /
 
Sziasztok!

Lehetséges az valahogyan könnyen és olcsón, hogy valamilyen frekvencián lévő jelet úgy ahogy van áthelyezni egy másik frekvenciára és a kábel másik végén pedig visszatenni arra a frekvenciára amin volt?
Azt szeretném hogy vannak ezek a MoCA adapterek, az egyik párt használnám a rendes frekvenciáján, a másikat pedig ugyanazon a kábelen keresztül akarom használni, ezért másik frekvenciára kéne tenni és a kábel végén ahol az adapter párja van, ott visszatenni az eredeti frekvenciára.
A hozzászólás módosítva: Júl 1, 2020
(#) Bakman válasza sdavid96 hozzászólására (») Júl 1, 2020 /
 
Megoldható de nem könnyen és nem olcsón, házilag pedig lehetetlen.

Nem tudsz a koax kábelek helyett/mellett UTP kábelt áthúzni? Így a MoCA dobozok is kimaradhatnának a játékból, ha jól értem a kérdést.
(#) sdavid96 válasza Bakman hozzászólására (») Júl 1, 2020 /
 
nem akarok UTP kábelt húzni.

nincs valami olyan eszköz ami átteszi másik frekvenciára?
(#) kendre256 válasza sdavid96 hozzászólására (») Júl 1, 2020 /
 
Nagyfrekvenciás keverő, kiegészítve egy oszcillátorral, meg szűrővel. Ezekből a koax mindkét végére kell egy-egy (egy oszcillátort esetleg meg lehet spórolni, ha annak a jelét is átküldöd a koaxon). A vivőfrekvenciás rendszereket már nagyon régen kitalálták a telefontechnikában, a hagyományos kábeltévés rendszerekben most is használják.
De ez tényleg nem "otthon összebarkácsolom" kategória műszerek és tudás nélkül.
(#) Pumuckli válasza janigel hozzászólására (») Júl 1, 2020 /
 
Köszönöm. Csavar nem volt, végül egy SIM kártya megmaradt részével (olyan mint a bankkártya) próbáltam óvatosan és úgy tűnik sikeres volt a művelet. Azért majd megpróbálok beszerezni olyan kék műanyagot (vagy gitár pengetőt), mert más esetben is jól jönne az ilyen kis okos szerszám. Vagy nyáklemezből faragok.
(#) janigel válasza Pumuckli hozzászólására (») Júl 1, 2020 /
 
És megtaláltad a jumpert ?
(#) Pumuckli válasza janigel hozzászólására (») Júl 1, 2020 / 1
 
Igen. 4 állása van, JA és JB... alapértelmezetten a JA van zárva és JB nyitva... tetszőlegesen kombinálható. A legegyszerűbb a JB zárása volt.
(#) janigel válasza Pumuckli hozzászólására (») Júl 1, 2020 /
 
Ha vezérli a klímát továbbra is, és nem bántja a HI-FI-t akkor ezen frankón túljutottál.
Gratula.
A hozzászólás módosítva: Júl 1, 2020
(#) jimitek válasza proli007 hozzászólására (») Júl 1, 2020 /
 
Idő közben kipróbáltam a Rail Splitter javaslatod, nem javított a helyzeten.
LM317-el is próbáltam stabilan tartani a tápot, az ugyan a 150Hz alatti zajt kiiktatta, de 150-400Hz között megmaradt egy morajlás, és a magas sistergés is megmaradt.
Induktivitással még nem próbálkoztam, mert nincs kéznél.

Egyébként kíváncsi vagyok, hogyan lehet 2,4V-ból 9V-ot csinálni kapcsoló üzemű megoldás nélkül, mivel mint említettétek nem szerencsés megoldás, és nagyon érdekelne mi más megoldás létezik?
Hogy csináljak mások?
(#) proli007 válasza jimitek hozzászólására (») Júl 1, 2020 /
 
A sistergés lehet a nagyfrekiből származik, a 150Hz alatti jel, pedig a kimeneti feszültség szabályzójának lengéséből is lehet. (Mert minden szabályzó leng)
Nagy csodák nincsenek, egyenfeszültség átalakításra, vagy tekercsben tárolt energia, vagy kondenzátorban tárolt energia. Mint pld, ahogy az ICL7660 is teszi, kapcsolt kondenzátor..
(#) Pumuckli válasza janigel hozzászólására (») Júl 1, 2020 /
 
Köszönöm. Tökéletes minden. A klímán (beltéri egységen) van egy gomb, azt kellett nyomva tartani 11 másodpercig, utána a távirányítón egy resetet és már össze is párosította magát az "új" vezérlővel. Még egyszer köszönöm a tanácsokat!
(#) jimitek válasza proli007 hozzászólására (») Júl 1, 2020 /
 
Úgy néz ki az elektromágneses szórás is közrejátszik, mert próbaképp a a fesz. átalakító és az erősítő közé tartottam egy nyers nyák lemezt, és a rögzített felvételen látszik, hogy lecsökkent valamivel (5-10dB talán) a sistergés. Gondolom a 2 cm távolásg a kettő között nem valami sok.

Utána járok ennek az ICL7660 cuccnak. Még sose találkoztam ilyennel, nem tudom, hogy működnek, de feltételezem, alacsonyabb frekvencián könnyebb az impulzusok szűrése, vagy rosszul gondolom?
(#) Tomi111 válasza Pumuckli hozzászólására (») Júl 2, 2020 /
 
Szia! jó tudni, hogy ezekben a távirányítókban van ilyen lehetőség. Na de írod, hogy a legegyszerűbb a JB zárása volt. ?? Szerintem a JA nyitása a legegyszerűbb. Vagy nem? Szétszed, csípőfogóval elcsíp, összerak.
(#) Pumuckli válasza Tomi111 hozzászólására (») Júl 2, 2020 /
 
Igen, gondolkoztam ezen is... sőt talán még egyszerűbb lett volna szét sem szedni, mert a JA az elemtartón keresztül pont elcsíphető... talán nem véletlenül csinálták így... Mindig utólag vagyok én is okosabb, most már valószínű így csinálnám. Csak nem voltam eléggé biztos magamban.
(#) vladcepes hozzászólása Júl 3, 2020 /
 
Sziasztok!
Ilyen kapcsolót amin egyben tekercs is van rajta lehet kapni valahol? Kávéfőzőben van a ki be kapcsolója. Köszönöm a választ.

1.jpg

2.jpg
   
(#) majorka hozzászólása Júl 4, 2020 /
 
Szerbusztok.
Tudna esetleg valaki segiteni egy DM4-es tipusu Digitalis mikroszkop beüzemelével. Állandoan ilyen kétpet mutat a disply és akárhogy probálom nem változik.
Elöre is köszönom majorka.
A hozzászólás módosítva: Júl 4, 2020
(#) kadarist válasza majorka hozzászólására (») Júl 4, 2020 /
 
Szia!
Vedd le a védősapkát a lencséje elől.
(#) majorka válasza kadarist hozzászólására (») Júl 5, 2020 /
 
Köszi.Levettem de nem változott.majorka
(#) kadarist válasza majorka hozzászólására (») Júl 5, 2020 /
 
Az kellemetlen. Fókuszállításra reagál?
Következő: »»   3478 / 3945
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem