Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3482 / 3952
(#) Tibor60 válasza Jonni hozzászólására (») Júl 23, 2020 /
 
Opcionális ? ez nekem új. Amúgy 30 wattos. Tehát ha nem kötöm be akkor működik? Kösz a választ amúgy. Jól látod, 1 A-es bizti van benne.
(#) Epu2 válasza nedudgi hozzászólására (») Júl 24, 2020 /
 
Csak fél megoldás. Jobb, ha (mint a gyári szabályzó), egy adott hőfok után keringtet és csak addig, míg van meleg. Energia takarékosabb is.
(#) Jonni válasza Tibor60 hozzászólására (») Júl 24, 2020 /
 
Én omron H3DS-SL-t használtam , de az SMR-T -nél az „S“ bemenet és a nulla vezető közé bármilyen R, L vagy C típusú terhelés csatlakoztatható, de ez nem feltétel. Elvileg az nélkül is kéne működnie. És vigyázni kell az első bekapcsolásnál , hogy a főkapcsolónak „KI” (kikapcsolt) állásban kell lennie.
(#) nedudgi válasza Epu2 hozzászólására (») Júl 24, 2020 /
 
Medencefűtésről beszélek. A fő szempont itt az, hogy minél több hőenergiát adjunk át annak a sok-sok tonna víznek. A szivattyúk sem szeretik a gyakori újraindítgatást. A begyűjtött napi több kilowatthoz képest a szivattyú 30W körüli óránkénti fogyasztása nudli.
A hőérzékelő rendesen csak mozgó víznél ad reális képet. Hova teszed az érzékelőt?
A hozzászólás módosítva: Júl 24, 2020
(#) Epu2 válasza nedudgi hozzászólására (») Júl 24, 2020 /
 
A hőérzékelőt a kollektor felső ágára kell tenni, mert ha jól van felszerelve, akkor magától is van egy gyenge áramlás. A szivattyúknak meg mindegy, ha nem percenkét indulnak. Ha meg nagyjából folyamatos a hő pótlás, inkább megy mint nem.
(#) Tylla1 hozzászólása Júl 24, 2020 /
 
Sziasztok!
Az volna a kérdésem, hogy egy 12 voltos AC-AC adapternél tartósabb használat mellett milyen mértékű lehet az adapter felmelegedése? Egy álló lámpa működik vele (FW 6798) és azt vettem észre, hogy nagyon felforrósodik a műanyag ház. Lézeres hőmérővel mérve 73 fok. Normális állapot ez a hőmérséklet, vagy készítsek be porral oltót??

Előre is köszönöm a válaszokat!
(#) pipi válasza Tylla1 hozzászólására (») Júl 24, 2020 / 1
 
Ha alulméretezett a táp, akkor jelentősen melegszik. Ha menetzárlatos a trafó akkor is jobban melegszik.
(#) Tylla1 válasza pipi hozzászólására (») Júl 24, 2020 /
 
A lámpához használt adapter a gyári tápja. Korábban nem néztem, hogy mennyire melegszik fel a műanyag ház, csak most vettem észre, hogy nagyon? meleg. Ha a trafó menetzárlatos, attól még rendben működhet a lámpa?
(#) pipi válasza Tylla1 hozzászólására (») Júl 24, 2020 / 2
 
Látatlanban...Attól hogy gyári, a mai spórólós, élettartamra tervezős időben még lehet alul méretezett. Mérj áramot a bemenő/kimenő oldalon, ha "nem jót" mérsz, gáz van...
Ezekben a trafókban szokott lenni 90-110 fok környéki biztosíték, ha kivül 70 fok akkor belül már ehhez közeli, hamarosan "megmakkan" ...
Amelyik adapterem a kelleténél "jobban" melegedett, én biza szétkaptam, a műanyagházat a kisfesz felőli részen 2,5mm fúróval megfurkáltam szellőzésügyileg (beltér, száraz helység). Nagy satuban megnyomkodva a műanyagházat szépen szétpattinthatók a ragasztottak is.
A hozzászólás módosítva: Júl 24, 2020
(#) Kovidivi válasza Tylla1 hozzászólására (») Júl 25, 2020 /
 
Az se mindegy, hol van ez az adapter. Egy fiók mélyén? Mert ilyenkor nem tud hűlni, a hő nem tud hova eltávozni. Az adapter legyen olyan helyen, ahol a levegő körbe tudja járni.
Egy ismerősömnél szépen egymás tetején volt a model, a router, meg még valami, betolva a falhoz. Az egész egy "forró torony" volt, semmi sem tudott hűlni... Vagy ha az ember begudja az ágy háta mögé és a fal közé szegény modemet, mert ott van hely. A hűtése szinte nullára csökken.
A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2020
(#) Tylla1 válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 25, 2020 /
 
Szia!

Az adapter a padlón található, jól szellőző helyen, tehát az elhelyezése miatt nem melegedhet.
(#) Tylla1 válasza pipi hozzászólására (») Júl 25, 2020 /
 
Az adapter - és a hozzátartozó IKEA lámpa is - 1993-ban készült, súlyos darab! Szétszedtem az adaptert, biztosíték nincs benne.

Azon gondolkozom, hogy a túlzott melegedést vajon okozhatja az, hogy a lámpa kapcsolója pár napja nagyon hektikusan működik?? Nagyon "erőltetni" kell, hogy világítson az izzó, többszöri fel/le kapcsolásra működik csak, viszont ha már ég a lámpa, a melegedésen kívül más hibát nem tapasztalok. Tegnap befújtam kontakt sprayvel, de nem változott a helyzet. Lehetséges, hogy a kapcsoló ment tönkre és ugyan működik a lámpa (még), de valahol a karos kapcsoló érintkezőinél belül kontakt hiba van?
Mérni még nem tudtam, mert nincs műszerem. "Áram" mérése alatt a kiadott (12V) feszültséget érted?
A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2020
(#) vargaf válasza Tylla1 hozzászólására (») Júl 25, 2020 / 1
 
Idézet:
„"Áram" mérése alatt a kiadott (12V) feszültséget érted?”

Áram mérésekor nem feszültséget mérünk. A transzformátorra forrasztott kék PTC a hővédelem, a hőmérséklet emelkedésével növekszik az ellenállása, ezzel csökken az áramfelvétel.
(#) szs válasza Tylla1 hozzászólására (») Júl 25, 2020 / 1
 
Igen, a kapcsoló kontakthibája miatt nagyobb terhelést kaphat a trafó, és ezt melegedéssel hálálhatja meg. Próba-szerencse alapon iktasd ki a kapcsolót, és ha utána már nem melegszik a trafó, már nyertél is -tudod, kapcsolót kell venni.
Amint látom, 19VA a 12 V-os kimenet, arra is érdemes figyelni, hogy az legjobb esetben is valami 1,6A áramot engedne meg, de valójában 1A feletti fogyasztót nem kéne rákötni/belecsavarni a lámpába. Ha az izzód 12W-nál nagyobb, az is okozhatja ezt a hibát -először a kapcsolót süti meg, végül a trafót.
(#) Tylla1 válasza szs hozzászólására (») Júl 25, 2020 /
 
Szia!

Először az izzó kérdésére reagálva, jelenleg egy 20W-os G4-es tűlábas halogén izzó van a lámpában. Akkor cserélem kisebbre. 10W-os izzót már láttam a neten, igaz akkor a fényerő jóval kisebb lesz.
A kapcsoló kiiktatását mindjárt megoldom és mondom az eredményt
Egyébként sikerült rámérni az adapterre és 12 V helyett 15.5 V-t mérek. Vizuálisan nem látok semmilyen problémát, lehetséges még, hogy a termisztor adja meg magát? A hálózati feszültség 245 V.
(#) Tylla1 válasza vargaf hozzászólására (») Júl 25, 2020 /
 
Szia!

Nem vagyok túl gyakorlott az elektronikában, így elnézést, ha butaságot kérdeztem. Igyekszem tanulni nálamnál gyakorlottabbaktól!
(#) szs válasza Tylla1 hozzászólására (») Júl 25, 2020 / 2
 
Az nem jelent okvetlen bajt, ha 15,5V-ot mérsz "üresben" a táp kimenetén, beáll az a gyárilag tervezett 12V környékére, ha gyárilag tervezett terhelést kapja.
Ha tényleg 20W-os izzót használtál, hát meg is van a hibát előidéző ok.
(#) Tylla1 válasza szs hozzászólására (») Júl 25, 2020 /
 
Sikerült szereznem 10W-os izzót...kompenzálandó a kisebb watt teljesítmény a fényvető tükör részét portalanítottam Próba és huzamos használat mellett sem melegszik az adapter...felületi hőmérséklet 34 fok!
A kapcsoló még rendetlenkedik, többszöri fel/le kapcsolásra és a kar lefelé irányú enyhe nyomására kezd világítani az izzó, de ez most nem annyira zavar. Ha sikerül megfelelőt találnom, majd cserélem. A fő probléma megszűnt!!

És ha nem kezd rendetlenkedni a kapcsoló, sosem veszem észre, hogy a helytelen "méretű" izzó hatására lassan elfüstöl az adapter! Viszont ahhoz képest, hogy sok év óta 20w-os izzót használtam, egész jól bírta a terhelést...szerencsére

Mindenkinek nagyon köszönöm a segítséget és a válaszokat!!
(#) szs válasza Tylla1 hozzászólására (») Júl 25, 2020 / 1
 
Örülök, hogy sikerrel jártál!
A kapcsolót azért mindenképp cseréld ki, így félig sülten ő lesz a következő hibaforrás.
A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2020
(#) Tylla1 válasza szs hozzászólására (») Júl 25, 2020 /
 
Igen, azon vagyok, csak még nem találtam megfelelőt, de nincs elfelejtve a feladat!

Nagyon köszönöm a jó tanácsokat!!
(#) Kovidivi válasza Tylla1 hozzászólására (») Júl 25, 2020 / 1
 
Szerezz LED-eset, 2-3W-tal előállítanak akkora fényt, mint a 10W-os, de lehet a 20W-os normál izzó fényerejét is eléri. Én Ebay-ről rendeltem.
(#) Tylla1 válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 25, 2020 /
 
Szia!

Köszi a tanácsot, elgondolkodom rajta, igaz, ahogy most nézem a ledes változat nem biztos, hogy belefér a lámpa búrájába a kialakítása miatt. A 10 wattos izzóval is egészen jól értékelhető fényerőm van.
A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2020
(#) Kovidivi válasza Tylla1 hozzászólására (») Júl 25, 2020 / 1
 
Amelyik így néz ki (melléklet), az nagyon jó, már legalább fél éve világít. 10$/10db. Ugyanakkora, vagy kisebb a mérete, mint a szabvány izzó.
A fénye nagy, én 20W-os izzó helyett használom, hogy ne tudja senki a kezét megégetni. A "6W" nem tudom mit jelent, de kb. 2.3W-ot vesz fel 12V DC-n. Nem nagyon melegszik.
Vásároltam "9W"-os típust, ahol nem COB LED van, hanem sok smd LED, ami 2db egymásba dugott nyákon található, 1 óra után tönkrement, a LED gyorsan forrósodott.
A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2020
(#) Tylla1 válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 25, 2020 /
 
Aha! Ilyet még nem láttam...ez valóban lehet befér a búrába
(#) szs válasza Tylla1 hozzászólására (») Júl 25, 2020 / 1
 
Az külön érdekes, hogy a képed szerinti "12V max
20W" foglalathoz mellékeltek 12V 19VA-es tápot...
Bezony, a Művelt Svédek (IKEA) soha meg nem tévesztik a fogyasztót, ugye...
A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2020
(#) Tylla1 válasza szs hozzászólására (») Júl 25, 2020 /
 
Igen, nekem is most tűnt fel a dolog. De nem baj, így most jó!
(#) Tylla1 válasza szs hozzászólására (») Júl 25, 2020 / 2
 
Hurrá! Sikerült szétszedni a pici kapcsolót és megtisztítani az érintkezőket! Nem volt megégve, csak a 27 évi használat után kissé oxidált/poros-lerakódásos volt. Összerakás után működik mint új korában! Ugyan találtam új kapcsolót (br. 175 Ft), de a szállítása 1150 Ft. lett volna...spóroltam pár forintot!
(#) szs válasza Tylla1 hozzászólására (») Júl 25, 2020 /
 
Ez nagyon jó hír, én szinte biztos voltam benne, hogy odavan a kapcsoló. Ha viszont tényleg nem találtál semmi égésnyomot, akkor a kapcsolócserét megúsztad. Érdemes volt rászánnod ezt a kis (bár néha talán reménytelennek látszó) időt, most ismét van egy jól működő lámpád!
Örülök a sikerednek!
A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2020
(#) Tylla1 válasza szs hozzászólására (») Júl 25, 2020 / 1
 
Kedves vagy, köszönöm szépen! Az elektronikához sajnos nem nagyon értek (inkább kérdezek), de a mechanikai dolgokkal egész jól elboldogulok, meg szeretem is csinálni! Szóval most van egy kis sikerélményem...főleg ez motivál a szerelgetésben Nekem ez olyan volt, mint egy fejtörő, azokat meg szeretem!

További szép hétvégét kívánok!
A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2020
(#) Firefighter1 hozzászólása Júl 25, 2020 /
 
Sziasztok!

12V 2-2.5A re lenne szükségem szakaszosan.
A pincébe egy Netgear router megtáplálására! Akkor kapcsolnám be ha lent vagyok... Mint egy WR funkcionálna..
18650 es cellákból lenne a pakk! 3s STEPUP vagy 4S STEPDOWN lenne neki az egésségesebb?
4S BMS panelom van is itthon meg 7812-öm... igaz a 2 ampert szerintem nem birja, de mindjárt előbányászom!
Következő: »»   3482 / 3952
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem