Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3775 / 3946
(#) harcipocok válasza nedudgi hozzászólására (») Okt 3, 2022 /
 
Igen, két irányú a kommunikáció.

vargaf: így van, a modul alapesetben 3,3V-os. Tuti hogy kicsinálná az 5V. Bár hozzáteszem van egy tesztkörnyezetem, ahol már hetek óta használom direktbe rádugva, de ott másodpercenként csak egy alakalommal küldök 5V-ot a 3,3-as lábra.

Most azon gondolkodom, hogy teszek elé egy feszültségosztót (1K és 2K ohm), és ha akkor működik a kommunikáció akkor nincs a 3,3-as láb előtt védelem, ha pedig van, akkor gondolom a feszültségosztó miatt kritikus szint alá esik a HIGH feszültség, és a modul nem fogja "észrevenni"
(#) pucuka válasza Skori hozzászólására (») Okt 3, 2022 /
 
Igen, a vasnak van hiszterézis vesztesége is, csakhogy a vas lágy mágneses anyag, ezért a hiszterézis görbéjének a területe nem nagy, így az ebből származó vesztesége sem túl nagy. viszont viszonylag jó vezető, de elég nagy veszteséggel. Így az örvényáramok keltette hő az, ami jelentős.
Pl. a transzformátor lemezben is azért használnak pl szilíciumot, hogy ne legyen az örvényáramú veszteség nagy. (vannak többféle technológiai megoldások is erre, de most nem ez a lényeg)
Ilyen szempontból a víz is egy nem túl jó vezető, de a mágneses tér hatására abban is keletkeznek örvényáramok, amik a vizet melegítik. (nem tévesztem össze a mikrosütő működési mechanizmusával) Csak a főzőlap megindulásához kell némi segítség, ezt hozza a mellé tett kulcscsomó.
(#) vargaf válasza harcipocok hozzászólására (») Okt 3, 2022 /
 
Egy TFT kijelző szintillesztését a rajz szerint oldottam meg.
(#) harcipocok válasza vargaf hozzászólására (») Okt 3, 2022 /
 
Mi az előnye a dióda+ellenállás GND-re húzásnak a hagyományos 2 ellenállásból álló feszültségosztóval szemben? Nyilván a dióda egyenirányítást és végez, de ezen felül?

Laikusként kérdezem...
A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2022
(#) Zollerzek hozzászólása Okt 3, 2022 /
 
Sziasztok! Van egy fordulatszámszabályzóm, aminek két (vagy három) hűtőbordája egy fémmel rövidre lett zárva, ezért nem működik rajta a szabályzás. Hgyan tudom megtalálni a probléma forrását? Elég a rövidre zárt alkatrészek cseréje? A válaszokat előre is köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2022
(#) pipi válasza harcipocok hozzászólására (») Okt 3, 2022 /
 
Ez volt a fiókban?..., sima ellenállás osztó egyszerűbb, kevesebb alkatrész, olcsóbb, és nagyobb értékű ellenállások lehetnek, kevésbe terhelnek.
A diófa után azért kell földre húzó ellenállás, hogy akkora áram menjen át a diódán, amikor már 0.6V esik rajta...
(#) kendre256 válasza harcipocok hozzászólására (») Okt 3, 2022 /
 
A dióda jelen esetben szinteltolást végez, nem egyenirányít.
Ha a bemeneti feszültség pl. 5V - 0,5V, akkor azt egy ellenállás osztó leosztja 3V - 0,3V-ra. Néha a 0,3V probléma lehet egy következő fokozaton.
Ugyanekkora bemenőfeszültség esetén a (3) diódás kapcsolás elméletileg 3,2V - 0V-ot csinál. A diódák nyitófeszültség alatt nagyon nagy ellenállást mutatnak, ezért ott az osztási arány nagyon nagy lesz, a kimenőfeszültség pedig 0.
Ha a bemeneti feszültség alacsony szintje szinte nulla, akkor nincs jelentősége a diódás szinteltolásnak, jó a feszültségosztó is.
A diódás szinteltolásnak akkor van létjogosultsága, ha sokkal jobban eltérő, nagyobb feszültségekből kell (pl.20-4V-ból) 5 - 0V-ot vagy 3 - 0V-ot csinálni. Ilyenkor persze zenereket kell használni.
(#) gyulank válasza pucuka hozzászólására (») Okt 4, 2022 /
 
De a vasat jobban melegíti mint a kaját? Ha nem, akkor jobb, ha nincs is ott, mert az nem csak a tányért melegíti, és veszteség. A másik kérdés, hogy csak beindításhoz kell fém, és utána el lehet venni, vagy végig kell? A másik kérdés, ha a kajában folyik áram, az nem okoz elektrolízist? Mondjuk láttam már olyan virslisütőt, hogy a virsli végeire rászúrja a hálózatot, ez meg magasabb frekvencián működik, akkor gondolom nem.
(#) gyulank hozzászólása Okt 4, 2022 /
 
Kicsit eltérő kérdés, a használati útmutatóban azt írják, hogy minden alkalommal húzgáljam ki, miután végeztem. És egyre több dolognál, ennél is írják, hogy csak hébe-hóba használatra készült. Ez ebben az esetben miből állhat? Nincs benne elég hűtés? Alul van méretezve a tekercs, és/vagy az IGBT, vagy a kábelek? Át lehet alakítani szívósabbá? Nem tudom mi alapján írják rá az edény méreteket. Mert úgy vettem észre, hogy nem az aljának a méretét szokták ráírni, vagy nem csak azt, de a hirdetésekben pont nem azt, mert a teteje nagyobb. Szóval nem tudom, hogy szabvány szerint határozzák meg, hogy milyen talp mérethez, mekkora használható edényt adnak meg, de én nem túl drága kategóriában egyetlen 28cm-eset találtam, a többi mind kisebb. Szóval ezek alapján még nagyobb is a többinél, amiből következik, hogy jobb a hűtése, de még így is óva intenek a rendszeres használattól. Mondjuk a funkciógombot elég sokszor kell nyomni, az elkophat.
(#) Lamprologus hozzászólása Okt 4, 2022 /
 
12V-os egyenáramú rendszerben kellene figyelnem egy vezetéket, hogy folyik-e benne áram, mindezt úgy, hogy ne kelljen a vezetéket, csatzlakozóka megbolygatni. kb 8A lenne amit figyelni kell. Értéke nem lényeges, csak annyi hogy van, vagy nincs.
Nincs rá valakinek, valami jó ötlete?
A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2022
(#) Bakman válasza Lamprologus hozzászólására (») Okt 4, 2022 /
 
Hall elemes árammérő.
(#) Epu2 válasza gyulank hozzászólására (») Okt 4, 2022 /
 
Energia. Öregedés.
(#) wbt hozzászólása Okt 4, 2022 /
 
Sziasztok!
Egy induktív fogyasztón kellene mérni indukált feszültséget akkor, mikor nem kap táplálást (a vezérlés 12V PWM/8A/2kHz). Probléma, hogy a vezérlő védődiódái söntölnek, tehát "teljes" leválasztás kellene. Relé jó lenne, ha nem vinne bele nagy tranzienseket, maga lebegő mérés megoldott. Tehát valami kétirányban is működő, legalább 40V-ot elbíró kapcsolóelemre lenne szükségem minél kisebb feszültségeséssel. Triacra gondoltam (bár emlékeim szerint nagy lesz a fesz.esés)... Parazitadióda nélküli NFET-et meg nem találtam ekkora áramra.egyéb ötlet valakinek?
(#) pucuka válasza gyulank hozzászólására (») Okt 4, 2022 /
 
A kulcsnak ott kell lenni, mert az adja az alapterhelést. A víz (folyadék) elég messze van a tekercstől, nem ad megfelelő terhelést. Azért kell megfelelő méretű edényt használni, mert akkor a leoptimálisak az energia átadás körülményei.
Nem elektrolízis, ahhoz két pólus között kell folynia az egyenáramnak. De az egyenáramtól, is megfő a virsli a beleszúrt két hálózatra kapcsolt tű között, de az egyszerűség kedvéért váltakozó feszültséget használunk, mert az van kéznél. Működik akkor is, ha Te vagy a virsli helyén, ezért nem érdemes tapizni a fázist meg a nullát egyszerre.
Magasabb frekvencián annyival jobb a helyzet, hogy csak a felület (skin hatás) fő/ég meg, az élet szempontjából valamicskével kedvezőbb a helyzet.
(#) Lamprologus válasza wbt hozzászólására (») Okt 4, 2022 /
 
Egy dióda az induktiv fogyasztóval sorbakötve?

Vezérlő feszültség szempontjából nyitó irányban, akkor az önindukciós feszültség szempontjából meg zárva lesz, nem tud söntölni a védődióda...
A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2022
(#) Suba53 válasza Lamprologus hozzászólására (») Okt 4, 2022 /
 
Vagy ez. Egyszer kell megbontani a DC kört, hogy be tudd kötni.
(#) Lamprologus válasza Suba53 hozzászólására (») Okt 4, 2022 /
 
Sajnos amihez meg kéne bontani a vezetéket nem jöhet szóba ... időjárásnak kitett helyen van, és nem szeretnék plusz hiba lehetőséget sem belevinni a rendszerbe. Ráadásul a csatlakozó is fröccsöntött, így nem lehet átfűzni sem a vezetéket az "árammérő gyürün".
A DC-s nyithatót meg csak elég húzós áron találtam idáig.
(#) tépapa válasza Lamprologus hozzászólására (») Okt 4, 2022 /
 
Reed-kapcsoló, vagy ilyesmi lehet a neve.
Régebben utánfutó visszajelzőjén láttam ilyet.
Egy üveg csőre kell rátekerni néhány menet vezetéket.
Az elektronikát meg a cső két érintkezőjére kell kitalálni.
Nem kell semmit megbontani.
(#) Suba53 válasza Lamprologus hozzászólására (») Okt 4, 2022 /
 
Ez így valóban necces. Nem kísérleteztem még hasonlóval, de megpróbálnék egy lineáris hall érzékelővel játszadozni.
Az egyenáramnak is van mágneses tere, amit egy Hall szenzor érzékelhet.
Abban az IC-ben is úgy van megoldva, hogy az áram vezető pálya felett van a Hall érzékelő maga. Igaz baromi közel, de galvanikusan szigetelve.
Vennék egy ilyen eszközt, és megnézném, hogy egy 8A-rel átjárt vezetőhöz közel szorítva ad-e valamiféle érzékelhető jelet. Amit aztán erősíteni lehet, és detektálni azt, hogy folyik-e áram.

Aztán az is lehet, hogy olyan gyenge a jel, hogy elveszik a zajban, akkor zsákutca.
De most hogy elkezdtem rajta agyalni, ki is fogom próbálni. Ha legközelebb rendelek a HESTORE-ból, és nem felejtem el, akkor megnézem.
A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2022
(#) toth1996 hozzászólása Okt 4, 2022 /
 
Sziasztok .
Azt szeretném megkérdezni , hogy töltőre tettem 3db 18650-s cellát és töltés közbe elkezdett melegedni.
4.20Von tölti föl az akukat 500 mA árammal.
Abból a laptop akkumulátor pakkból kivettem még 3 ugyan olyat azok nem melegedtek.
Biztonsági okokból ne használjam ami melegszik ? Mert akkor eldobom ökét.
A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2022
(#) Régi motoros válasza toth1996 hozzászólására (») Okt 4, 2022 /
 
Üdv, amelyik 500mA töltőáramtól érezhetően melegszik, az újrahasznosító hulladék gyűjtőbe való.
(#) antiktelefon válasza toth1996 hozzászólására (») Okt 4, 2022 /
 
Pontos típus? Vannak ismerten melegedő cellák, keress rá, Sanyo heaters pl. fórumokon sokat írnak róluk.
De ami nem ismerten melegedős, az esélyes rossz.
A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2022
(#) toth1996 hozzászólása Okt 4, 2022 /
 
Köszönöm.
Akkor inkább "újrahasznosító hulladék gyűjtő".
(#) Suba53 válasza toth1996 hozzászólására (») Okt 4, 2022 /
 
Méricskélted előtte a cellákat? Milyen szintre voltak merülve?
Elég sok bontott cellát szereztem én is. Azt tapasztaltam, hogy amelyik kibontva nagyon lemerült állapotban volt, azok közül több is melegedett a töltéskor. Volt olyan is, aminek nem is érte el a feszültsége a töltöttségi szintet. És ezek többsége a töltés után nagyon alacsony kapacitást produkált. Mentek is a szerlektívbe. A bontott cellák közül jó, ha 50% volt hasznosítható.

Ha rendszeresen akarsz bontott cellákkal foglalkozni, akkor érdemes beszerezni egy kapacitás mérő modult.
(#) toth1996 válasza Suba53 hozzászólására (») Okt 4, 2022 /
 
Ohh Köszönöm ezt a modult.
Húú sajnos nem emlékszem.
2.4 -2.5 V nál volt feszültségük.
Úgy tudom pont a határ 2.5v onnantól mélymerülés?
(#) Suba53 válasza toth1996 hozzászólására (») Okt 4, 2022 /
 
Én mindegyiket rátettem töltőre, amiket bontottam. Volt 1V-os is, meg alacsonyabb is.
Érdekes módon volt olyan amelyik magához tért, és megfelelő kapacitást mutatott, meg olyan is volt, ami 3V fölötti volt bontáskor, és mégis kuka lett a kapacitás ellenőrzése után.

Végig kell próbálni mindet legalább egy feltöltéssel, és kapacitás ellenőrzéssel.
Amelyik kapacitása nem érte el az 1Ah-t, azt egyből kidobtam.
(#) nedudgi válasza toth1996 hozzászólására (») Okt 4, 2022 /
 
A mélykisütés szintje a gyártótól és típustól függ, általában rá van írva a cellára. A tényleges felhasználás is befolyásoló tényező.
(#) wbt válasza Lamprologus hozzászólására (») Okt 4, 2022 /
 
Sajnos bármilyen polaritású lehet az indukált fesz, a hídmeghajtó meg valamelyik irányban vágni fog.
(#) Bakman válasza wbt hozzászólására (») Okt 4, 2022 /
 
Egy relé söntellenállást kapcsol az induktív fogyasztó (jelen pillanatban feszültségforrás) kapcsaira, ezzel csökken az indukált feszültség, a védődiódák nem jutnak szerephez. Kis feszültséget is lehet pontosan mérni, (esetleg a mérés idejére erősítőt kapcsolni az indukált feszültségre), a mért eredményt már csak szorozni kell a "söntölés" mértékével.

Egy mérés sönt nélkül, egy mérés sönttel és már is megvan a csillapítás mértéke.

Persze ez csak akkor járható út, ha az így keletkezett áram nem terheli túl az eszközt.
(#) Peter65 válasza wbt hozzászólására (») Okt 4, 2022 / 1
 
Szia!
Ilyen váltakozó jelek kapcsolására kettő fetet kell sorba kötni úgy, hogy a source-k legyen közösítve. A két fet gate-jét is összekötöd, és egyszerre kell vezérelni őket. Mind a kettő áram irányra nyitni fognak és le is zárnak. A hátrány, hogy a meghajtásnak lebegőnek kell lennie.
Létezik ilyen készen is, úgy hívják photo-mosfet relé. A 8A amper elég nagy elvárás a kapható típusoktól. Bővebben: Link Esetleg 2db-t párhuzamosan lehet kötni. Tudnod kell, hogy ezek az opto meghajtású eszközök elég lassúak, ezért amit szeretnél, arra kétséges, hogy megfelelő lesz-e.
Másrészt nem teljesen értem a mérés célját. Egy induktív fogyasztó indukált feszültsége elvileg elég jól kiszámolható, ha tudod a pontos helyettesítő képét, a kapcsolás időfüggvényét.
Következő: »»   3775 / 3946
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem