Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   4005 / 4026
(#) mtron válasza Skori hozzászólására (») Márc 4, 2025 /

Köszi, tök jól leírtad. Biztos hülye kérdés, de az R1, és R3 feszültségesését gondolom külön-külön kell számolni, igaz?
(#) bitmixer hozzászólása Márc 4, 2025 /

AVG vírusirtó riasztott

Sziasztok!
Nem találtam jobb topikot, bocs...
Mennyire kell komolyan venni ezt a riasztást? 20 perce ugrott fel, de egyelőre semmilyen gyanús dolgot nem észlelek. Egy weboldal olvasásakor jelent meg.
Köszönöm!
(#) Jonni válasza bitmixer hozzászólására (») Márc 4, 2025 / 1

Ma már a legtöbb virusírtót gyártó cég arra törekszik, hogy minél kevesebb téves riasztás legyen. Erre vannak tesztek is. Érdemes komolyan venni. Vannak olyan oldalak amiket messziről kerülni kell még a legjobb virusölővel is.
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2025
(#) kendre256 válasza bitmixer hozzászólására (») Márc 4, 2025 / 1

Én először azt próbálnám kideríteni, hogy tényleg az AVG figyelmeztet-e, vagy az oldalról töltődne le egy kártékony program, ha kattintasz..
Ha tényleg az AVG írta ezt ki, én valószínűleg hanyagolnám azt az oldalt (bár rengeteg oldal "kémkedik" a látogatók után,és tovább is adja az infókat...)
Egyébként ha kártékony program kerül a gépre, az a legritkább esetben lesz rögtön látható.
(#) mtron válasza bitmixer hozzászólására (») Márc 4, 2025 / 2

Én azt mondanám, hogy ez egy átlagos húzás az ilyen ingyenes víruskereső szoftverektől, nincsen a gépen valódi kártevő, mivel akkor azt pontosan kiírná, hogy mi. Ez az üzenet csak egy ösztönzés arra, hogy vedd meg a fizetős verziót, mert akkor a kiírt dolgok "elkerülhetőek" lesznek vele.
(#) Suba53 válasza bitmixer hozzászólására (») Márc 5, 2025 / 2

Egy ismerősöm, aki elég naiv felhasználó, futott bele egy hasonló üzenetbe. Miután rányomott a megoldás gombra, molyolt egy keveset a gép, majd azt üzente, hogy a fertőzés olyan súlyos, hogy csak a fizetős verzió tudja megtisztítani. Kiperkált pár dollárt, letöltött valamit, majd az elkezdte elkódolni a merevlemezeit. Gyanús lett neki a pörgés, ezért leállította, de addigra a filejai nagy része olvashatatlanná vált. Fájó szívvel lemondott a veszteségről, és újra kellett telepíteni a gépet.

Sokan nem bíznak a Windows saját víruskergetőjében, pedig a legjobbak közé tartozik, semmi szükség még egy hasonlóval terhelni a gép erőforrásait.
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2025
(#) jani1987 válasza Skori hozzászólására (») Márc 5, 2025 /

Egy hasonló esetet nem kiszámoltam hanem megépítettem aztán műszerrel megnéztem.
(#) tki válasza bitmixer hozzászólására (») Márc 5, 2025 / 2

Ez nem vírusriasztás, hanem egy leírás arról, hogy milyen adatgyűjtések alanya lehet egy felhasználó, aki különféle oldalakat böngészik a weben ( "10 privacy issues"). Persze elég erőteljes a megfogalmazás, hogy lehetőleg mindenki térjen át a fizetős változatra, ami további modulokat tartalmaz az ingyenesekhez képest. Hogy ez mennyire etikus, az egy dolog, de a felhasználó hibája is, ha úgy ijedezik, hogy meg sem próbálja a szöveget megérteni, lefordítani és/vagy kicsit guglizni utána. (És persze kb. ötven év számítástechnika után is a többségnek soha sincs mentése a saját adatairól.)

A legtöbb weboldal kódjában (a Hobbielektronikáéban is), olyan részek vannak elhelyezve, ami az oldal használatáról adatokat továbbít különféle reklámokkal foglalkozó cégek szervereinek (ilyen pl a Google is), valamint az ún. SEO miatt, ami azt segíti, hogy keresőkben, a Google keresőben minél könnyebben kaphassanak a felhasználók találatokat az oldal tartama alapján - enélkül nem tudna ilyen hatékonysággal működni, amilyet megszoktunk.

Ezek az adatok akármik is lehetnek a tevékenységgel kapcsolatban, pl. hogy milyen témákat látogat meg valaki egy weboldalon, mire kattint rá el egy hírportálon, milyen termékeket vásárol stb. Nagyon sok ingyenes szolgáltatásnak ez az alapja: szerződés a Google-lel és a csörgedező reklámbevételek, tehát az ingyenes és nem ingyenes (!) oldalak tömege, milliárdjai vesznek részt ezekben a hálózatokban teljes természetességgel.

Egy ilyen adatgyűjtés csak akkor érheti el a célját, ha az illető felhasználó (a gépe) azonosítható. Ehhez nem kell a felhasználó neve, csak az kell, hogy az internetes tevékenységei összeköthetők legyenek egymással. A böngésző is elárul magáról pár technikai információt böngészés közben, mint például a desktop felbontása, az operációs rendszer és a böngésző típusa, verziója - tehát látszólag ártalmatlan paramétereket. Szó sincs valaki számítógépében való turkálásról (bár vírusos weboldal képes lehet rá), mégis ezek, valamint az IP cím és még néhány információ eléggé egyedi lenyomat ahhoz, hogy az azonosítás a reklámszervereken jó eséllyel megtörténhessen. Személyek helyett azonosítókat tárolnak, és ebben a világban ez így legális. Ez egy örök adok-kapok meccs, amiben hol az a magatartás kerül felül, hogy hát igen, az adataimért kapok is valamit cserébe az ingyenes oldalakon keresztül, hol az, hogy letiltok mindent, mert olvashatatlanná teszi az oldalakat a sok színes-szagos, izgő-mozó, felugráló reklám...

Mindez ellen úgy lehet védekezni, hogy a vírusvédelem a böngészett weboldalakon ezeket a kódrészleteket, amik más szerverekhez fordulnak és információt adnak át, nem engedi futni, tehát beavatkozik abba, hogy mi jusson el a böngészőig. Ehhez egyébként nem kell feltétlenül egy telepített vírusölő, mint az AVG, mert ingyenes böngészőkiegészítők is képesek megoldani (kezdve pl. a uBlock Origin-nel).

Másfelől a böngésző által közölt adatokat is korlátozza, sőt megmásítja, például a felbontásról szóló információt pár képponttal megnöveli vagy lecsökkenti, így rontva a "felismerés", azonosítás esélyét.

Szóval ezzel semmi teendő sincs, minden vírusvédelem üzenget ilyeneket időnként. A "Resolve", Megoldás gomb annyit fog tenni, hogy ad egy ajánlatot, amiért előfizethetsz a vírusölődre és az úgy már foglalkozni fog a fenti problémák leküzdésével is. Száz százalék hatékonysága egyébként nem lesz, ezt is elfelejtik közölni, de azért hasznos. Amúgy általában át lehet kapcsolni ezeket a programokat magyarra is, hogy úgy működjenek.
(#) KU202M válasza bitmixer hozzászólására (») Márc 5, 2025 /

Mivel a víruskereső számítógépen (elektronikus eszközön) fut, ezért témába vág. (Ide most egy irónia emojit tennék...)
(#) Skori válasza mtron hozzászólására (») Márc 5, 2025 /

UR1+UR3 = V1 (100V)
UR1=R1 * IR1
UR3 = V1 - UR1
(#) Jonni válasza Suba53 hozzászólására (») Márc 5, 2025 /

Idézet:
„Sokan nem bíznak a Windows saját víruskergetőjében, pedig a legjobbak közé tartozik, semmi szükség még egy hasonlóval terhelni a gép erőforrásait.”

Én mondjuk megbízok benne , de csak akkor ha nincs internetkapcsolat
Ha van, akkor inkább valami normális védelem kell
(#) Epu2 válasza Jonni hozzászólására (») Márc 5, 2025 /

Konkrétan melyik normálisra gondolsz? Csak egyet tudok. Ha be sem kapcsolod.
(#) Jonni válasza Epu2 hozzászólására (») Márc 5, 2025 /

Vannak tesztoldalak PL: EZ ahol vannak részletes leírások. Tippet nem adok , de az tény, hogy Én tudok olyanról aki pórúl járt mert megbízott a windows deffenderben.
(#) jonasr75 válasza mtron hozzászólására (») Márc 5, 2025 /

Szia! Skori kolléga is jól közelítette meg a dolgot. Van azonban egy másik fajta megközelítés, a feszültség osztás is. Ehhez nem kell áramokat számolni feltétlenül. Lásd csatolmány. Azt is jól mondta, hogy gyakorlásképpen szimuláld le a kapcsolást. Pl. a Tina is jó erre, de ajánlom a Falstad szimulációt is, egyszerűbb áramkörökre teljesen jó. Ez egy Java Applet, webes felületről akár mobil eszközről is elérhető.

Íme a kapcsolás.
(#) Udvari Zsombor válasza Epu2 hozzászólására (») Márc 6, 2025 /

Nálunk az ingyenes Avast teljesít szolgálatot, eddig nem volt vele gond.
Friss telepítés után mikor lejár az időszak, akkor azt kell neki klikkelni, hogy az ingyenes licenccel folytassa, valamint érdemes "csendes mód"-ot bekapcsolni, hogy ne ugráljon mindig fel az értesítése ha történt valami.
(#) tki válasza Jonni hozzászólására (») Márc 7, 2025 /

Mi derül ki a Defenderről ebből a táblázatból?
(#) Jonni válasza tki hozzászólására (») Márc 7, 2025 /

A nevére kattintva vannak még egyéb információk is róla. De Én nem az ott leírtak alapján véleményezem, hanem egy rossz tapasztalat alapján...
(#) tki válasza Jonni hozzászólására (») Márc 7, 2025 /

Ezért kérdeztem. Olyan értelemben írtál, mintha valami rossz derülne ki róla, de ahogy néztem, a legtöbb víruskereső a maximális pontszámokat kapja, és itt-ott csúsznak csak be rosszabb hónapok, valamint vannak általában gyengébben teljesítő szoftverek is, de nem láttam olyannak a Defendert. A személyes tapasztalat persze számít, de így nehéz megállapítani a súlyát.
(#) Laci66 válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Márc 9, 2025 /

Szia!
Nálam is az Avast fut, de kezd elszemtelenedni. Mindenféle (vélt) problémákra hívja fel a figyelmemet, aztán a képembe nyom egy megrendelő ablakot a fizetős verzióhoz.
(#) bbb válasza tki hozzászólására (») Márc 9, 2025 /

Ez leginkább bizalmi (hit) kérdés. Ha fizethetsz érte, akkor biztos jobban teljesít. Nos a vicc az, hogy elég rég óta a defender ott van a jók között, s ha be is csúszik valami, akkor inkább a nem frissítés miatt történik, meg az olyan helyeken mászkálás segít rá.
Persze nekem is voltak rossz tapasztalataim más víruskergetőkkel is, a mecafee, avg, avira, norton (symantec), fprot (de rég is volt ez már) mind képes volt beengedni egyszer-egyszer valami nyalánkságot. A károkozás mértékét úgy is az adatmentés minősége határozza meg.
(#) Udvari Zsombor válasza Laci66 hozzászólására (») Márc 9, 2025 /

Nemrég nekem is ismét feldobta az ablakját, de alul bekattintottam, hogy "folytatás az ingyenes licenccel" (valami ilyesmi link-szerű szöveg az ablak alján) és azóta ismét nyugton van. Már régóta Avast-ot használok, előfordul, hogy valamit hozzá kell adni a kivételekhez, hogy ne távolítsa el, de kordában tartva egészen rendben van ‒ a "csendes módot" midig bekapcsolva tartom, így nem zavar.
(#) speedbump hozzászólása Márc 12, 2025 /

Sarokcsiszoló javítása

Sziasztok,

a Parkside PWS 125 F5 típusú sarokcsiszolóm megadta magát. A gép egyáltalán nem volt agyonkínozva, tulajdonképpen nagyon keveset használtam amióta megvettem.

A hiba úgy jelentkezett, hogy használtam a gépet, leállítottam majd kb 1 perc múval már nem indult újra. Az indítógomb a normális kattanást adja ha lenyomom. A tengely nincs beállva.

Mivel a garancia már lejárt ezért vagy kuka, vagy megpróbálom megjavítani. Az utóbbival kapcsolatban kérdezném, hogy mivel lenne érdemes kezdeni? A markolatán lévő csavarokat kivettem mögötte az gondolom(?) a szénkefe. A gépet jobban még nem szedtem szét.

Minden tippet köszönök.

(Nem tudom van-e megfelelőbb topic erre a kérdésre, ha igen akkor légyszi szóljatok)
(#) JZoli válasza speedbump hozzászólására (») Márc 12, 2025 / 1

Kicsit jobban szét kellene szedni, hogy a másik szénkeféhez is hozzáférj. Ha az megvan akkor a két szénkefe között kellene ellenállást mérni. Néhány Ohm lesz az ellenállás akkor a forgórésze rendben van, meg a szénkefék is, de ha szakadás lesz akkor valószínűleg szénkefe hibád lesz, azt kell cserélni egy ugyanolyan szélességű és vastagságú szénkefére. Ha szerencséd van akkor vásárláskor volt a dobozában egy tartalék kefepár. Ja annyit, hogy közben ne legyen a hálózati dugója csatlakoztatva!
Ja közben jobban megnéztem a képeket, mindkét keféhez hozzáférsz, így már csak mérni kell!
A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2025
(#) majkimester válasza JZoli hozzászólására (») Márc 12, 2025 / 1

A kép alapján a kefék elég nagyok. Én inkább gyanakodnék a fordulatszám vezérlő elektronikára. De előtte ki kell zárni a szakadást más helyen. A motornál és kapcsolónál, a vezetékezésnél.
(#) pipi válasza speedbump hozzászólására (») Márc 12, 2025 / 1

Kábelét, kapcsolóját kimérted?
Hátha ez is segít: https://www.youtube.com/watch?v=L1gRVO8ZwCI
(#) speedbump válasza majkimester hozzászólására (») Márc 12, 2025 /

@JZoli @majkimester @pipi

Köszönöm a válaszokat. A linkelt videó tök hasznos, ez alapján szétszedtem a gépet.

A két szénkefe elég nagy, csak minimális fogyás van rajtuk. A köztük lévő ellenállás kb 9 Ohm.

A villásdugót és a kapcsoló illetve a villásdugó és a vezérlőelektronika között rövidzárat mérek, szóval úgy tűnik a delej bejut a gépbe.

Amin én amatőrként csodálkozom: a kapcsoló mindkét állásában kb 45kOhm-ot mérek a csatlakozói között.

További érdekesség: összeszerelés után a gép működik. Leellenőrizni már nem tudom, de mintha a szénkefék mélyebbre ülnének be. Persze lehet, hogy ezt csak beképzelem.

Szóval összességében örömboldogság, viszont egyben egy rejtély is.
A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2025
(#) Udvari Zsombor válasza speedbump hozzászólására (») Márc 12, 2025 /

Nekünk egyszer egy elektromos láncfűrész nem akart elindulni, visszavittük az OBI-ba, vevőszolgálatos rápróbált, persze azonnal elindult, hoztuk is vissza haza, azóta is működik.
(#) Régi motoros válasza speedbump hozzászólására (») Márc 12, 2025 / 1

Érdemes a szénkefék szabad mozgását ellenőrizni, a rugóerő megszüntetése után.
Elképzelhető, hogy beszorult, így a rugó nem volt képes a kommutátorhoz szorítani megfelelően.
(#) alex1942 hozzászólása Márc 13, 2025 /

Elektromos szabályzó bekötés

Segítséget kérnék az elektromos motorvezérlő bekötéséhez!
Mit jelent a vezérlő P A S bekötése?
A kerekesszékem alakítom elektromos hajtásúra, ehhez kérném a meghatározást!
Elektromos fék, vagy irányfordító? Sehol nincs leírás a szabályzóról.
Köszönöettel!
(#) JZoli válasza alex1942 hozzászólására (») Márc 13, 2025 /

A válaszhoz jó lenne tudni, hogy mi a vezérlő konkrét típusa, na meg a motor típus is jó lenne. Ezek nélkül nem igen tudunk segíteni. Ha nincs más akkor egy jó kép is elég lehetaz adattáblákról!
Következő: »»   4005 / 4026
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem