Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Majdnem minden mérve volt. A led nem adatlapról, hanem terheleltelnül diódamérővel adta ezt az értéket. A 12 volt is mérve volt, ami 12,12V volt. Egyedül az ellenálláson nem mértem feszültséget.
De most újra lemértem mindent bekapcsolva. Táp: 11,02V; Ledek egyenként 2,84V, ellenálláson 4,579V. 2*2,84+4,579= 10,259V. Tehát valahova kb 0,8V elkolbászol. Az így mért áramerősség a 10 ágon 0,216A. De ez már végre egy olyan ötlet volt, amire vártam, így most kiderült, hogy majdnem 1 volt valahol kocsmázik. De hol? Hogyan? Ha ezt a 0,8 voltot elméletben hozzáadom a ledekhez, akkor lenne elméletben 0,226A, ami már jobban hasonlít a mérthez, mint a 0,27-hez
Hello!
"Útközben még átmegy ezen-azon, amiatt lesz 10,6 mire a ledekhez ér." Ezt azért tisztázni kellene, nem-e PWM fényerő szabályzója van. Mi meg itt árnyékra vetődünk..
Diódahíd, schottky dióda. Ennyi, semmi extra.
De mivel tiszta 12 volttal is ez a mért arány, így nem ezek kavarnak be. A hozzászólás módosítva: Máj 12, 2025
Azért a diódákon, meg a vezetékeken is esik valamekkora feszültség ...
Idézet: „Majdnem minden mérve volt” ??? Idézet: „A led nem adatlapról, hanem terheleltelnül diódamérővel adta ezt az értéket” A LED nyitóirányú ellenállása erősen áramfüggő, így a rajta eső feszültség is. A működő áramkörben mérd meg a LED -eken a feszültséget.
Ez a megfelelő válasz, az az ez van a legközelebb szerintem az igazsághoz. A LED egy félvezető, így dinamikus ellenállása van ami leginkább a rajta átfolyó áramtól függ. Ha te egy sima multiméterrel méred a rajta eső feszültséget akkor az a gyakorlatban biztos nem annyi lesz!
De volt itt már 12V "tiszta 12V és 10,6V is. Mennyi a tényleges tápfeszültség, ha a LED-ek világítanak? De ha megmérnéd az egyes ellenállásokon eső feszültséget akkor abból a rajtuk átfolyó áram könnyen kiszámítható. De még egy kérdés: Mekkora áramot terveztél a LED-eknek?
sokadszorra derült ki, hogy próbapanel alkalmatlan legalább megközelítőleg pontos mérésekhez, valószínűleg most is ebbe a gödörbe estem bele, ezért nem sikerült még a 12 voltot gyakorlatilag egyszer sem 12-nek mérni a panelen, viszont mértem 9,3-11,8 között már mindennek is, de 2x ugyan annyit még szintén soha. Szóval arra jutottam, hogy próbapanel kuka, univerzális lyuknyák, szépen beforrasztgatom tesztnek az alapvető alkatrészeket, amikből stabil értékeket tudok mérni és amivel végre tudok majd a képletekkel is jó értékeket számolni. nem is tudom már hányszor "pisáltam le magam széllel szemben" ezekkel a nyomorult próbapanelekkel...
Pt1000 pontatlanságSziasztok!Pt 1000-es ellenállással szeretnék hőmérőt építeni. Vettem egyet (PT1000-4X30). Kimértem az ellenállását olvadó jeges vízben és 1078 Ohm-ot mértem, azaz a táblázata szerint (amit mellékelek) ez 20 C-nak felel meg a 0 C helyett. 0 C-on pont 1000 Ohm-ot kellene mérni. Gondolom ez a pontatlansága. De ez azt jelenti, hogy az adatlapjához képest ez a 78 Ohm-os eltolódás jellemző rá, vagy minden hőmérsékletnél más Ohm ellenállás lesz az eltolódása? Remélem attól még ez is lineáris 0-100 C között.
Van bármilyen etalonod, pl. egy 1%-os ellenállásod? Mivel mérted?
Ez azért elég durva hiba.
Multiméterrel mérted? Ellenőrizni kellene másik ellenállás mérési lehetőséggel is.
Amit mellékeltél, nem adatlap, semmire sem jó. Minden elektromos paraméter hiányzik róla...
Pl a pontosság, max mérőáram, linearitás... Kérdés még, mivel mérted? Mert ugye ha "nagy" árammal mérsz, az fűti, és meghamisítja a mérést. Jobb ha pl nem folyamatosan van a mérés. hanem priodikusan, rövid ideig. pl találomra: https://www.tme.eu/Document/67cf717905f835bc5efcdcd56ca3a8e2/Pt1000...EN.pdf e szerint 0.1 mA dukál neki Mennyi beállási időt vártál? Milyen pontosságú a mérésed/műszered?
Voltmérővel mértem, mintha egyetlen ellenállást mérnék. Addig vártam, amíg már nem csökkent az ellenállás, 1078 és 1077 váltakozott rajta.
Voltmérővel nem lehet ellenállást mérni, ahhoz még más is kell
![]() Visszakanyarodok oda hogy mekkora áramot küldtél át rajta?, milyen pontosságó a műszer, stb... A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2025
Jó, hát multiméterrel mértem.
![]() Nem tudom, hogy ekkor mekkora áram folyik át az ellenálláson. Azt azért nem hinném, hogy jeges vízbe teljesen belemerítve 20 C-t melegítene rajta ez a kis áram, ami átfolyhat rajta. Mivel lehetne még megmérni az ellenállását? A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2025
Hát forrald fel ugyanazt a vizet, a 100fok ugyanúgy adott lesz, mint az olvadó jégnél a 0 fok.
Rögtön kiderül.
Lehet, hogy sokkal előrébb kell kezdeni - amellett, hogy illik a kérdésekre válaszolni, legalább a multiméter típusára, mert elvileg tényleg számíthat, hogy mekkora árammal mér egy adott nagyságrendű ellenállást, ha itt nem is az a legvalószínűbb, meg sok más okból is. Például a két műszerzsinór végét, tapintóját összeérintve ohmos állásban mennyit mutat a műszer? És azt stabilan teszi, vagy csak akkor, ha izomból összeszorítja őket az ember? Mert a mai átlagos eszközök irtózatosan rosszak tudnak lenni, mivel az átlagot az olcsó, alkalmatlan tömegtermékek jelentik. Aztán mit mutat az az ellenállás szobahőmérsékleten (az egyszerűség kedvéért)? Stabilan teszi? Hogyan lett rögzítve, mármint elektromosan?
Előző kérdésedre válaszolva: ennek az egész ellenállásnak a linearitás az egyik legfontosabb tulajdonsága. És mivel sokkal valószínűbb a hibás mérés akár a műszer pontatlansága, akár a mérés pontatlansága miatt, így pár dolog ellenőrzése után akár használhatod is az általad mért értéket nulla foknak, de látatlanban ezt nehéz biztonsággal kijelenteni. ("Mivel lehetne még megmérni az ellenállását?" Összehasonlítással... : -) )
A multiméter típusa
![]() Az ellenállást a Hestore-ban vettem (belinkeltem az előbb) és az már vezetékkel van ellátva. Ennek a végét érintettem a mérővezetékekhez. Szobahőmérsékleten 1147 Ohm-ot mér stabilan, ez 38 C a táblázat szerint, de most a hőmérőm 21 C-t mutat.
OK, korrekt. Megnéztem a műszert is, amennyi infó van róla. Nekem eddig terjednek az ötleteim. Vedd alapul az általad mért értéket és nyomtass egy táblázatot ezzel az eltolással (vagy ahogy használni fogod) - egyszer majd kiderül, mi a gond. További vásárlásokra nem akarlak biztatni, de talán a HEStore-nak is fel lehet tenni egy-két kérdést a PT 1000-rel kapcsolatban.
De nekem ezt miért mondod?
Én csak egy tanácsot adtam (amit első körben megcsinálnék, ha már kíváncsi vagyok), de semmit nem kérdeztem... Továbbra is tanácsolnám (a kérdezőnek), hogy ne csak az olvadáspontnál, hanem a forráspontnál is mérjen. Akkor még az is kiderülhet, hogy kb ugyanannyi az eltérés. Én nem lovagolnék azon ezekelőtt, hogy egy házi multi mennyire pontos... Idézet: „Szobahőmérsékleten 1147 Ohm-ot mér stabilan, ez 38 C a táblázat szerint, de most a hőmérőm 21 C-t mutat.” Akkor nem is lehet nagyon rossz ez az ellenállás -hiszen a hőmérőd valahol van, az ellenállás pedig távolabb. Nagyon kicsi a 20 és a 17 fok külonbség ehhez nézve. Tényleg tedd meg: -mered (de merted is) olvadó vízben. Ott 1078Ω lett az eredmény. -forrald fel ugyanazt a vizet, 100 fok lesz. Ha a táblázathoz képest 70-85Ω-nyi lesz akkor is az eltérés, akkor kb jó az -csak ennyit rá kell számolni majd.
Végig csináltam a kísérletet, két multiméterrel is.
0 C-nál 1074 Ohmot mértem az egyikkel (1068 Ohmot a másikkal). Ez 19 C-nak (17 C) felelne meg és 74 Ohm (68 Ohm) az eltérés a táblázathoz képest. 100 C-nál 1424 Ohmot mértem az egyikkel (1408 Ohmot a másikkal). Ez 110 C-nak (106 C) felelne meg és 39 Ohm (23 Ohm) az eltérés a táblázathoz képest. Elég összevissza van...
Nézd meg, belefér-ea tűréshatárba. Mérőelektronikában kompenzálható.
Gondolkodtam rajta, arra jutottam:
Ha türelmesen vártál néhány percet mérés előtt, amikor olvadó jégbe helyezted, és ugyanígy a lobogóan forró víznél is, akkor a kb 7% a 0 foknál, es a kb 3% ac100 foknál korrigálható lesz végül. Betudod, hogy 1075 körüli a 0 fok, 1420 körüli a 100 fok. 100% pontosságra ne számolj vele (az én olcsó maghőmérőm is 100 foknál 96-ot mér... ) A hozzászólás módosítva: Máj 18, 2025
Deprez érdekességAz alábbi linken lévő videóban látható érdekességet tapasztaltam egy Deprez műszenél. Én sztatikus töltésből eredő jelenségnek gondolom. A kérdésem, hogy hogyan szokás ezt a tünetet orvosolni?
Hello! Meg szoktuk törölni antiszatikus ronggyal. De orvosolni nem tudod, a plexi miatt van.
Régen minden jobb volt, akkor még az üveg is üvegből volt (ráadásul az oda megfelelőből).
![]()
Köszönöm. Korábban még nem találkoztam ilyennel.
esp-32 nem ismeri fel a számítógépSziasztok!Vettem a TENU-ról egy ESP-32 wroom panelt. Már az elején elvéreztem! Azt szertném kérdezni,mi van akkor,ha rácsatlakoztatom a panelt a számítógépre és nem ismeri fel?Több gépen is probáltam.Azt is olvastam,hogy esp driver kellene,ha elég régi a gép.De ezt nem gondolnám,win10 és linux mint 64 bites futtató gépeknél ez probléma volna? |
Bejelentkezés
Hirdetés |