Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   530 / 3949
(#) Negyedik Zol hozzászólása Jún 17, 2009 /
 
Épp Teslatrafót építek, és megvan minden, ami kell. Egy kérdésem van. Rá lehet kötni az ellenállást a hálózatra úgy, hogy nem robban föl? Az ellenállás 2x 100.000 ohm.
(#) Negyedik Zol hozzászólása Jún 17, 2009 /
 
Lenne egy másik kérdésem is. Tudnátok valami váltakozó áramforrást javasolni a 220-on kívül, mert a szülők nem engedik hogy a konektort megközelítsem. (Még csak le se transzformálhatom.) Milyen váltakozó áramforrást javasoltok?
(#) Vacok válasza lapose hozzászólására (») Jún 17, 2009 /
 
Szia!

Ez nem kontakt hibás volt, mert nyitó irányba a műszer mutatta a félvezetőkre jellemző ellenállás, záróirányba meg, hogy jó nagy az ellenállása, szóval nem mutatott semmit, a nyákba ültetve meg mégse jelenik meg rajta a feszültség, mintha zárlatos lenne.
(#) Negyedik Zol hozzászólása Jún 17, 2009 /
 
kösz a segítséget. De még mindig nem ismerek olyan 20 V-os váltakozó áramforrást.Tudna nekem valaki valamit ajánlani?
(#) nagy_david1 hozzászólása Jún 17, 2009 /
 
Sziasztok!
Kaptam egy trafót a fiókomba, de nem nagyon tudom megsaccolni hány A-s lehet. Felteszek két képet, minden amit tudok róla fel van tüntetve, hja és 0,5 Kg. Én 1-1,5 A körüli értéket saccolok neki, szerintetek? Pont kéne egy táp egyik kapcsolásomhoz, és nem akarok ágyuval bolhára lőni se de azt se akarom hogy leégjen.
(#) Amarton válasza Vacok hozzászólására (») Jún 17, 2009 /
 
Ez azért lehet, mert a zenert záróirányban használjuk.
Ha az a pn átmenet ment tönkre, attól még nyitóirányban jó értéket mutathat a multi, bár ilyen dologgal még nem találkoztam.
(#) nagy_david1 válasza Negyedik Zol hozzászólására (») Jún 17, 2009 /
 
Szerintem egyetlen megoldás a transzformátor. Ez pedig biztonságos is mert galvanikusan leválasztja a "220"-at. Más megoldást nem nagyon látok mi egyszerű, biztos lehet 12V-os akkumlátort is feltranszformálni 20 V-ra de ez már bonyolultabb és ha elnézünk valamit akkor a másik oldalon nem biztos hogy 20 V jelenik meg, hanem sokkal több . Szerintem szerezz be egy 220 V / 2 * 12 V-os transzformátort, és "nagyon" szigeteld le a 220V-os felét hogy biztos ne legyen baj, más egyszerű megoldást én nem látok, és szerintem nincs is
(#) nagy_david1 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 17, 2009 /
 
De neki 20V váltoáram kell s nem egyen, mondjuk a dugasztápból is az egyenirányítást ki lehet iktatni, de azok nagyrészt mind csak 12V-ig vannak tervezve. Vagy van alapból dugasztápból váltakozó áramú is?
(#) nagy_david1 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 17, 2009 /
 
Bocsánat csak azt néztem hogy 20V-os váltófeszültségre van szüksége. Elnézést.
(#) Negyedik Zol hozzászólása Jún 17, 2009 /
 
Még a dugasztápot sem engedik meg. Úgy kell tennem, mintha nem is létezne hálózat. Valami nagyon nagy teljesítményű dinamó kellene. Egyébként már megvan a Tesla tekercs, csak áramforrás kéne.
(#) chipi hozzászólása Jún 17, 2009 /
 
Sziasztok!

Egy Nikon D70 D-SLR CF kártya adapterén az egyik tű el van törve, le is jött a panelről, próbáltam másikat sikerrel be is forrasztottam, de a kártya mindig vissza nyomja és kitöri a tűt.
Hol lehet venni úgy ilyen adaptert, vagy megjavítani ha meglehet?
(#) MolnarG válasza chipi hozzászólására (») Jún 17, 2009 /
 
Ilyen javítására szerintem nem érdemes időt pazarolni, főleg ha mindig elgörbül. Venni kell egy normálisat. Google a barátod, igen sok műszaki webshop van ahol találsz ilyet.
Üdv.
(#) lapose válasza Vacok hozzászólására (») Jún 17, 2009 /
 
Szia!

Műszerrel mérve mindig jónak mutatja magát!
(#) chipi hozzászólása Jún 17, 2009 /
 
Én is gondoltam erre, de nem találok megfelelő kulcs szavakat. Igazából nem tudom, h. hogy hívják azt a pici adaptert. Író/olvasó?
(#) lapose válasza nagy_david1 hozzászólására (») Jún 17, 2009 /
 
Szia!

Ez kb. egy 15VA-es trafó. ha a kimeneti feszültsége 13V AC, akkor kb. 1A tud.
(#) MolnarG válasza chipi hozzászólására (») Jún 17, 2009 /
 
A számítógéphez kéne neked egy USB-CF adapter? Ha igen akkor egy egyszerű memóriakártya olvasó kell neked.
(#) moltam válasza Negyedik Zol hozzászólására (») Jún 17, 2009 /
 
Esetleg két sorbakötött autóakkumulátor és 1 áramkör ami váltóáramot csinál belőle?(ha jóltudom inverternek hívják )
(#) gg630504 válasza Negyedik Zol hozzászólására (») Jún 17, 2009 /
 
A dinamó egyenáramot termel.
(#) nagy_david1 válasza lapose hozzászólására (») Jún 17, 2009 /
 
Köszi, én is így saccoltam, de azért jobbnak láttam megkérdezni.
(#) nagy_david1 válasza moltam hozzászólására (») Jún 17, 2009 /
 
Én is ezt írtam -előbb- de költséges, na és egyszer lemerülnek az akkumlátorok és az egész kezdődik előlről, mert azokat is fel kell tölteni, és a kereskedelemben kapható inverterek mind hálózati feszültséget állítanak elő, esetleg autós laptop töltő, de ez megint egyen
(#) bujan válasza nagy_david1 hozzászólására (») Jún 17, 2009 /
 
Bocsi, hogy beleszólok, de a trafók alapadatai nem voltra, amperra szólnak, hanem watt-ra. Hogy ki, milyen feszültséget és ampert akar levenni, az már más kérdés.
(#) nagy_david1 válasza bujan hozzászólására (») Jún 17, 2009 /
 
Hat az egyik dolog az az hogy én csak a feszültséget ismertem alapból, mert csak ez volt mérhető, a második meg az hogy ha már leaprózzuk akkor nem is watt-ban hanem mint lapose is írta VA-ban mérjük, és azért az adott áramerősséget se nagyon léphetem meg szerintem mert akkor már ég is a trafó, mert azért egy 15VA-s trafót nem mindegy hogy 1A-ra terhelek és 15V-ra vagy 15A-ra és 1V-ra (persze durván számítva) , mert ha így veszem akkor így is úgy is a teljesítmény ugyanannyi a végén. Mégis puszta VA-ból nemtudom hogy lehet számolni, mert muszály minimum két adat, legalább a feszültség még plusszba kell.
(#) Negyedik Zol hozzászólása Jún 18, 2009 /
 
Hol tudnék egy nagyobb teljesítményű dinamót szerezni? Úgy sacc per kb 20V-ra és 0,1A kellene nekem. Hol kaphatok ilyet?
Előre is köszi!
(#) zolika60 válasza Negyedik Zol hozzászólására (») Jún 18, 2009 /
 
Mire szeretnéd használni?
(#) moltam válasza Negyedik Zol hozzászólására (») Jún 18, 2009 /
 
20V és 0,1A az 2W.2W szerinntem nem olyan nagy teljesitmény.
(#) bujan válasza nagy_david1 hozzászólására (») Jún 18, 2009 /
 
Azt írtad „ha már leaprózzuk akkor nem is watt-ban hanem mint lapose is írta VA-ban mérjük” Az elektromos teljesítmény jele a „P”, mértékegysége a watt, jele a „W”. Képlete P=U*I (feszültség szorozva áramerősséggel) Ha nekem nem hiszel, lásd:
Bővebben: Link
A 15W-os trafónak teljesen mindegy, hogy 15V és 1A, vagy 1V és 15A. A vezetékek méretezett keresztmetszetével és menetszámával tudod kialakítani ami neked kell. Természetesen, egy kész, jól méretezett trafónál a feszültséget lemérve, a trafó teljesítményét megsaccolva megállapíthatod kb. a leadható áramerősséget.

Álmoskönyvek szerint ha a moderátornak kell a LINK gombot használnia a felhasználó helyett, az rosszat jelent...
Frankye
(#) gtk hozzászólása Jún 18, 2009 /
 
Sziasztok !
Van egy ilyen jelzesu fotoellenallas: FR28/500K. Most errol tobbet nem ir, es nem tudom hogy ez a sotet ellenallasa lehet, vagy a feny ellenallasa. (Ugy tudom a fenyellenallas nehany Ohm-tol nehany KOhm -ig terjed, fenyben. (vannak persze mas mas erzekenysegu, spektrumuak is))
(#) kisszee válasza gtk hozzászólására (») Jún 18, 2009 / 1
 
Jól tudod, annak az ellenállásnak a sötétellenállása: 500K, a fényellenállása pedig: 12-36K.
(#) gtk válasza kisszee hozzászólására (») Jún 18, 2009 /
 
Klassz. Koszonom !
(#) nagy_david1 válasza bujan hozzászólására (») Jún 18, 2009 /
 
Idézet:
„A vezetékek méretezett keresztmetszetével és menetszámával tudod kialakítani ami neked kell. Természetesen, egy kész, jól méretezett trafónál a feszültséget lemérve, a trafó teljesítményét megsaccolva megállapíthatod kb. a leadható áramerősséget.”
Ezzel én is teljesen egyetértek és abszalut nem vitatom ezt. Viszont szimplán telesítménnyel, feszültség nélkül nincs mit kezdeni. Amint példáloztunk ugyanarra a teljesítményre sokféleképpen meg lehet tekerni ugyanazt a vasmagot. De nekem egy kész transzformátorom volt miről csak annyit tudtam hogy 13V AC a szekunder tekercse, és lapose pedig egy 15VA-s transzformátornak saccolta meg, mit én alá is írtam. Nemtudom hogy te akkor hogy fogalmaztál volna másképpen. Te azt írtad hogy
Idézet:
„a trafók alapadatai nem voltra, amperra szólnak, hanem watt-ra”
. De akkor te nemtudom egy "kész legyártott trafót" hogyan használsz ha csak a VA-t nézed és szerinted feszültség pl nem fontos. Már eleve meg van tekercselve szóval egy adott feszültségre szól adott teljesítmény mellett, te azon nem változtathatsz és hiába akarod máskép hasznáni a másképp tekercselt transzformátort, és márpedi az én esetemben ez áll fenn. Hogyan fogalmaztad volna meg másképp lapose válaszát? Az üzletben kapható legyártott transzformátoroknál is nem csak a teljesítmény hanem a feszültség is fel van tüntetve, úgy hogy azt nem írom alá mit írtál, hogy pl a feszültség nem fontos, csak a watt, márpedig ezt írtad. Szerintem mi ugyanazt vitatjuk, és egyet gondolunk, csak valahol egymást férreértjük.
Következő: »»   530 / 3949
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem