Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Pedig ehhez a rajz szerinti szimmetrikus kettős tápegység kell. A múltkor miért volt jó, azt nem tudom, most rossz, úgyhogy módosítsd a tápot!
Az a P/S nem biztos hogy "P" betű mert nehezen kivehető.
A kiosztás még egyszer:24V GND "P/S" LD a Kérdés mit hova kössek? :yes:
Mi a vezérlő IC típusa?
Nem tudom mert van rajt egy alumínium hűtő és körülményes leszedni
de ha muszály
Hali!
Lenne egy komoly gondom és gyors segítség kellene. Megépítettem ezt: http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/egyszeru_labor_tapegyseg.html Maga a panel 100%-ig kész, a doboz is. Egy dolog hiányzik még: A 2 db 230/12 V-os transzformátor, ami legalább 24 VA-es. A bolt, ahol eddig beszereztem az ilyesmit, már hetek óta nem kapott trafókat, így az eszközöm nem több egy halom alkatrésznél. ![]() A kér(d)ésem az lenne, hogy tudna valaki linkelni egy oldalt, ahol online megrendelhetem a fent említett 2 db trafót? Vagy 2 db kellene, ami 230/12 V-os 24 VA-rel, vagy 1 db 24 V-os középkivezetéses. Előre is thx a segítséget.
Szia!
Azt hiszem ez jó lesz neked: Bővebben: Link Üdv.: mate_x nem akarok modiskodni, de használd a link gombot
Vagy ha olcsóbban kell: Bővebben: Link
Ott van a 2x12V 150VA, igaz ez kicsit nagyobb teljesítményű mint amit te írtál, viszont olcsóbban van mint a 24vA -es, és ez 2 szekunderes így elég ez az 1db trafó.
A hűtőt csak úgy lehet levenni ha kiforrasztom az IC-t vagy ha levágom
ha muszáj levágom!
Hát, valahogy meg kellene nézni a típusát, hogy adatlapot lehessen hozzá találni.
Hogy is legyen neked ez a villogó? Csak mert azon a linken amit adtál, mintha egy 555öst látnék. Az IC-t mennyire ismered? Ezzel lehet csinálni villogót. Mármint ha pl. egy LED-ről, vagy bármilyen fényforrásról beszélünk. Csak mert ha nem feltétlen kell, hogy sorban villogjon, akkor azzal egyszerűen meg lehet oldani, az a baj, hogy nem tudom, hogy PONTOSAN hány izzó van, és hogy milyen sorrendben - ha van - és milyen időközönként világítson... Amit mellékeltél, azon nem ismerem azt az IC-t, és nem tudom, hogy beszerezhető-e. De mindenesetre, ha Minden LED helyett, egy PNP tranzisztort tennél be, egészen pontosan a bázisát az IC-re akkor talán jó lehet. De beszerezhető?
Ehez mit szólsz? Nem bonyolult mi? ![]() Üdv:Zoli ![]()
Hello!!!
Amit javasolsz az nagyon tettszik ( ez az össze vissza villogó). Szerinted ez hogy villog "össze vissza"??? Tényleg véletlenszerűen vagy valami sorrend alapján??? Igazábol ez nem is olyan fontos nekem. Viszont be tudnád nekem rajzolni hogy milyen tranyókat (jó lenne típus szerint) hova kell kötni. Talán annyit kellene még a kapcsoláson változtatni hogy nekem 5 izzóm van, itt meg 6 kimenet. Bár ez se nagy gond mert akkor bekötök még 1 izzót. És igen ilyen izzóm van. ![]() Üdv! ![]()
Szia! Nagyon bejön ez a 40-es CMOS sorozat... Rengeteg jó kis IC-van benne, fillérekért, pl; a CD4060 kb 60Ft. Ha nem haragszol csak holnap rajzolom le, és ha akarod megcsinálom a NYÁK rajzot is, ha egyáltalán akarsz hozzá, csak már most nem fog az agyam, meg mennem is kell... Holnap meglesz, ha neked így OK. Addig talán nézegesd a datasheet-et. Én most ,,tanulom" az elemzését, mert annyira még nem megy sajnos, nekem nem tanítják.
![]() ![]() ![]()
Van egy olyan aprócska problémám, hogy a Geiger-Müller számlálóm időzítője bénázik. Történet a következő: a jelet egy 4553N kapja, és egy 4543N jeleníti meg hétszegmensesen. Ezen eredetileg egy manuális reset van, amit egy gombbal plusz tápra nyomok (és egy 10k-s ellenállaton testen van folyamatosan). Ehhez én egy számlálót építettem, ami egy 1Hz-es jelet kap, és egy kapcsolóval be lehet állítani, hogy percenként, vagy másodpercenként reseteljen. Először a másodpercenkénti reset még ment, de most azt csinálja, hogy egy darabig hagyja számolni, aztán egy darabig sötét van… A percenkéntinél folyamatosan sötétség. Mi lehet a probléma?
![]()
Na lebontottam nagy nehezen és az IC LB1824
![]()
S/S-start-stop pin. F/R-előre-hátra (forgásirányváltás) pin.
LD: ha a motor nem teljesíti az előírt fordulatszámot (túlterhelés), akkor ez a kimenet magas szintűre változik. Adatlap: Bővebben: Link
és akkor mit hova kössek hogy forogjon?
Ha kötsz rá áramot, akkor nem forog?
ha csak a 24 voltot akkor nem
A rajzok alapján térképezd fel az IC-t. A start-stop lábra mi van kötve, a forgásirányváltás lábra stb. Nagyon jó példakapcsolás van az adatlapon. Ismerkedj vele, olvasgasd a beállításairól. A P/S nem S/S véletlenül?
Köszi proli007-nek és kadarist-nak is a választ!
Zéner 5,6 2W volt. Megpróbálom most ezek alapján.Bár simán megvehetnék egy komolyabb tápot is,de most ismerkedem az elektronikával és jobb ha saját magam épitgetek igy könnyebben tanulok. Egyébbként a kamionba kellene valami 0-18 V.-ig ami szabályozható és nem túl bonyolult.A bemenő fesz 14 és 23-27(DC)Volt ha jár a motor ezekről kellene hogy működjön.
Sziasztok!
Tudom ez nem elektronika de valaki aki ért hozzá az tudna nekem segíteni pneumatikában? Ha igen akkor kérem jelezzen nekem.Nagyon fontos lenne.
Sziasztok kellene egy kis segítség a belinkelt forrasztóállomást építettem meg de van vele egy kis gond az az igazság hogy még a pákát nem kötöttem rá de a táppanelen lévő led világit úgy nem hiszem hogy gond lenne vele az a probléma hogy amikor bekapcsolom egy pillanatra ki villan a kijelző de aztán semmi na most mikor ki kapcsolom a kikapcsolás után megint egy pillanatra meg villan és ha ezt egy más után csinálom akkor akkor bekapcsolásnál már nem vilan meg csak ha kb 15 perc múlva kapcsolom be.A táp panelon van egy olyan kondi ami 680nf-os de nem volt nekem itthon olyan ezért mkt félét tettem bele tán ez lehet a probléma?A másik meg nézegettem a kész készüléket amit már megcsinált a kapcsolás tervezője ő a kijelző panelra tett valamelyik kondi hoz Mkt és kondit de nem tudom melyik lehet ez igy hát én tantalt tettem be szerintem ez sem lehet gond nem?Mi lehet a gond hol keresgéjek?Meg mértem a kijelző panel tápellátását 6V mértem Dc-be szerintem ez is jó.Szóval?Bővebben: Link
Sziasztok!
Jól értem a datasheetet? Amekkora periódusidő kiszámítok, arra 10V-nál rájön még általában 250ns és az lesz a Q4 periódusideje. És mivel: Idézet: Minden további Q-ra általában 60ns adódik rá, ha a tápfesz 10V, a kondi: 100nF és az R1=330k. Példa: „Interstage Propagation Delay Time from Qn to Qn+1” ![]()
Hello!
Na sikerülget a kapcsolás? Ne értsd félre nem siettetni akarlak csak szeretném megvenni hozzá a cuccokat, de addig nem tudom ameddig nem tudom működne-e ez az "össze vissza villogó" kapcsolás átalakított változata. Előre is köszi!
Szia! Próbálom kideríteni, hogy hogy kell kiszámolni a dolgokat. Nem rajzoltam kapcsolást, inkább elmagyarázom ehhez, szerintem világos lesz. Q=kimenet, tehát 10 kimenet van, és mindegyiken más frekvenciájú villogást fogsz látni, ha próbálgatod, ez a legegyszerűbb. Vegyük példának az 1ik kimenetet: az 1k-s ellenállás marad, és arra kötöd be a BC639 Bázisát. Az Emmitert leviszed testre, a Collektorra meg megy, amit kapcsolgatni akarsz. (Esetünkben az izzó). Nézd meg a tranzisztor lábkiosztását, és az adatait, tehát csak 1A-t bír, és 80V-ot. A 100nF-os kondi legyen kerámia, a 100k-s ellenállás maradjon, a 33k-s helyett pedig tegyél egy 10k-s ellenállást és vele sorosan egy 47k-s trimmert, ezt tekergesd, és nézd, hogy változik a freki.
![]() ![]()
Nagyon köszi. Este megpróbálom berajzolni, és felrakom hogy Így gondoltad-e.
Még 1× kössz |
Bejelentkezés
Hirdetés |