Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Hali! Próbálom elkészíteni életem első tápegységét több kevesebb sikerrel. Pár perce előjött egy probléma amit sehogy nem tudok megoldani ezért hozzátok fordulok. Adott egy digitális voltmérő panel ami nem képes mérni azt a feszültséget amiről működtetem és nekem pont arra lenne szükségem. Van 12 Volt ezt kapja a voltmérő és a feszültségszabályzó is viszont ha megpróbálom mérni a szabályzóból kijövő feszültséget nem működik ugyanúgy reagál a mérő mintha a saját tápját mérném. Ez látható a kijelzőn -1 . Nem a műszerrel van a gond mert ha nem azt a feszt mérem amiről ő is kapja akkor tökéletesen mér.
![]()
Hello!
A műszeren a -1 túlcsordulást jelent.. Nem egészen érthető amit készítesz, de olvasd el ezt a hozzászólásomat. üdv! proli007
Elolvastam a hozzászólásodat és nem lettem okosabb sajnos. Nem tudom hogy mi nem érthető azon amit leírtam de biztos így van. Mondok egy példát hátha úgy érthető lesz. Van egy 12 Voltos akku és arról működtetem a voltmérőt és egyúttal az aksi feszültségét szeretném megmérni de nem tudom mert a voltmérő nem tudja mérni azt a feszt ami a tápja adott esetben az akksi. Biztos van erre megoldás csak valahogy rákéne jönni.
Hello!
Így már érthetőbb. De a megoldás rajza ott van a hozzászólásomban. Meg kell építeni ezt a kis segédáramkört.. üdv! proli007
Rendben köszönöm a segítséget megpróbálom megépíteni viszont azt nem tudom hogy kössem be?
Hello!
- A 9V mutatja a DVM modul tápfeszültségét. - Az In+ és In- a DVM modul bemenetére megy. - A + (piros) és - (kék) pontok, tulajdonképen a műszer új bemeneteit jelöli. Most éppen rá van kötve, a saját tápfeszültségére, amiről a DVM-et is táplálod. üdv! proli007
Ha jól értelmezem akkor ezt a kütyüt a mérendő feszültség és a voltmérő közé kell tenni. A mérendő feszültség 1,2 volttól 12,5 voltig terjed úgy változik ahogy állítom a tápegység feszültségét és ezt mérné a voltmérő. Így is működik ez a dolog?
Hello!
Idézet: „Nem tudom hogy mi nem érthető azon amit leírtam de biztos így van.” A 705481 és 7005551 hozzászólásod között szöges ellentét van. Szerinted, ha 1,2V-ra kötöd, akkor hogyan lesz a műszer számára meg a 9V tápfeszültség? Látod ezért írtam, hogy nem egészen érthető, mit teszel. Ez az áramkör csak arra jó, hogy a mért feszültségnek és a DVM tápfeszültségének lehet közös pontja a GND (mínusz) pont. De a műszer számára mindenképpen szükséges a tápfeszültség megléte. Pont ezek a félreértések elkerülése miatt szokták a kollégák írni, hogy minden műszerhez külön-külön galvanikusan elválasztott tápfeszültség kell. Akkor hiba nem lehet. De a hozzászólásod alapján, arra gondolok, hogy egy LM317-ből készítettél tápegységet. Nos ennek nyers feszültségéből lehet egy 7809 stabilizátorral készíteni tápfeszültséget a műszer és a segédáramkör számára. Így ezt a kiegészítő áramkört amit belinkeltem közbeiktatva, megoldható, hogy a műszer negatív tápfeszültsége és a tápegység negatív tápfeszültsége már lehet közös. üdv! proli007
Proli007 személyesen tőled szeretnék kérdezni egy szakmai dolgot. (Eddig 2 tanárt kérdeztem, mindkettőnek értem az indokát és nem tudok dönteni. Ezért kíváncsi lennék a véleményedre.) Az egyik tápegységem építése közben egy újítást akarok eszközölni. Mégpedig azt hogy a nyers pufferelt egyenfeszültség értékét változtatom. (A szabályozó áramkör segédtápról megy.) És a nyers feszültség szabályozására van 2 mód. A graetz helyett a szekunder körnél 4 db tirisztort használok és ezeket vezérlem. Vagy a másik hogy a primer kör áramát egy triakkal szaggatom. (Fázishasításos telj. szab.-val.) Persze a hálózatot a felharmonikusoktól egy szűrővel védem. Az egyik tanárom azt mondta, hogy ez a szabályozás nem fog jót tenni az 50Hz-en ketyegő trafónak. De ezt nem értem, mi baja lehet? Ill. mivel oldjam meg a szabályzást és emellett a galvanikus leválasztást a kimenetről? Optocsatolóval megoldható vajon a feladat?
Hello!
- Én primer oldali szabályozást még nem készítettem, csak olyant, ahol a szekunder terhelés ohm-os jellegű volt. (Fólia hegesztő trafó 2kVA) Ott nem igazán voltak gondjaim vele. Ezt készítettem triac-al és tirisztorral is. A tirisztoros vezérlésnél, segédtirisztor és segédtrafó volt használva, az induktív terhelés miatt. De mivel itt elég nagy kondik lehetnek a szekunderen és ott sokkal nagyobb csúcsáramok alakulnak ki, már nem vagyok ilyen határozott. - Szekunder oldali szabályozásra gyári tápegység példa is van, (40V/10A), de a Rádiótechnikában is kétszer megjelent ilyen kapcsolás. Itt viszont jókora fojtótekercs van a kondi és a híd között. A gyári tápot nem mértem, de ismerem. Bizony szépen berreg az is. - Minden esetre a trafónál, arra kell törekedni, hogy a két félhullám gyújtásszöge mindig azonos legyen, mert különben a trafón egyenáramú komponens jön létre, ami "kimágnesezi" a vasat. Várhatóan a trafó veszteségei nagyobbak lesznek, és jobban fog melegedni. - Az egyenirányítónál, minden esetre nem kell négy tirisztor, mert félig vezérelt híddal (két tirisztor-két dióda) ugyan azt az eredményt érjük el. - A vezérlést természetesen le lehet választani optocsatolóval. De ma már primeroldali szabályozást a MOC-al is el lehet választani, és triac-ot alkalmazni. De mivel a trafó induktív terhelés, ahol az áramok nincsenek igazán fázisban a feszültséggel, valami fázisjavításra is szükség lehet. Több információt, nem igazán tudok hozzáfűzni. Puding próbája... üdv! proli007
Na már ez is sok segítség. Akkor megpróbálkozok a primerkör szabályozással. A 2 ellentétes félhullám gyújtásszögére pedig figyelek. (Ez eszembe sem jutott volna.) Egy deszkamodellt már csináltam egyébként és ott egyenirányítás és pufferelés után egy 100W-os motor volt a szekunder körre téve. (Egyenáramú.) Azt szépen tudtam vele szabályozni.
Sziasztok!
Érdeklődni szeretnék,hogy erősítő bekábelezéséhez milyen a megfelelő vastagságú kábel? Tápnak kellene. Másfeles kábel elegendő?
Egy fotoellenállás (LG 12516) egy 330nF-os kerámiakondival sorba kötve elbír vajon 350V-ot? Mert ha igen, akkor megvan a megoldás a galvanikus leválasztásra és a szabályozásra a primer körben.
![]()
Itt lenne egy elvi rajz ahogy én most végiggondoltam a szabályozót. És erősítsetek meg, hogy ebben a felépítésben a + és - periódusban a fázisszög (a kioltásnál) megegyezik. Magyarul nem mágneseződik le a vas. Vagy nem ilyen egyszerű a helyzet és arra is kell valami figyelő áramkör? Igen a fotoellenállások 5k-1Mohm között képesek változtatni az értéküket. Magyarul a legkisebb ell. 10k és a legnagyobb 2Mohm. (Lehet még lesz párhuzamosan betéve egy trimmer a pontosabb szabályozás érdekében.)
Találtam egy pár lehetséges kapcsolást, csak nem tudom mennyire alkalmasak erre a célra.
Az egyik ezen a linken van.Bővebben: Link Ennek sajnos nincs meg a kapcsolása. A másik módot mellékelem. A nerten találtam ezt a LED/izzó villogtatót. Az nem lenne probléma hogy 5-izzot villogtat. Az izzók 3,5 voltosak, és egy fényrendszer része lenne. Üdv! ![]()
Üdv!
Találtam egy valószínűleg háromfázisú moci (a HDD motorra hasonlít) Rajta van a panelon a vezérlőelektronika és a lábkiosztása: 24V GND P/S LD Na mit hova kössek hogy forogjon? a 24 V és a GND az világos ![]()
Ok, megpróbálom megépíteni ezt.
Hello.Valaki tud egy mobiltelefonos témát ahol a javítgatással kapcsolatban lehet beszélni.pl hogy fog-e még működni úgy hogy a vízbe esett
![]()
Szia!
Írd be a "Keresés"-hez, hogy mobil. Meg fogsz lepődni.
Sziasztok!
Egy kis segitségre lenne szükségem. Megépitettem a köv.áramkört de ha megterhelem elmászik a feszültség.Rv-47Kohm,R1-5,1Komh,R220Kohm. Mindhárom helyre potit tettem és tökéletesen beáll 12.00V-ra ,de ha terheltem egy 2W-os ellenállással akkor elmegy a fesz ,ha Rv-t letekerem akkor meg süt a T2.T1-DB139,T2-BC 337 40TAPE.Max 1-2 A kellene,ha valaki tudna támpontot adni,a tranzisztorok tipusával, ill,az ellenállások kiszámitásával kapcsolatban előre is megköszönöm. Üdv.Becsey
Üdv!
Ebbe az erősítőbe jó a bekarikázott kondi? konkrétan C6 C7.
És még annyit tennék hozzá hogy a rajzról a triak anódja és katódja közé kell tenni egy túlfeszvédő RC tagot. (Azt kifelejtettem, de most eszembe jutott.
![]()
Jó
![]()
Hello
Ez egy elég egyszerű lelkületű áramkör, sokat nem lehet várni tőle, kisebb áramoknál működhet. - Nagyon nem mindegy,mekkora a bemenő feszültség, és mekkora kimenő feszültségre számítasz. Mert T1 tranzisztort, a két feszültség különbsége szorozva a terhelő árammal fogja fűteni. És nagy valószínűséggel hűteni is kell a T1-et. - A BD139-es tranzisztor maximális áram az 1A. Így kapásból nem várható az áramkörtől 1-2A kimenőáram. Tehát ide nagyobb áramú tranzisztort kell rakni. - Az teljesen hibás dolog volt, hogy mindenhova potiti tettél. Így ki lehet nyírni a tranyóat, és a potit is, ha nulla értékre tekered a potikat. - Az RV értékének semmi esetre nem jó a 47kohm. (egyébként a kilót, kis "k"-val kell írni..) Rv közelítő értéke=(Ube-Uki)/(Iki/béta) A béta a tranzisztor áramerősítési tényezője a kimenőáramon. Tehát, ha mondjuk a bemeneti feszültség 16V és a kimeneti 12V, az áramerősítési tényező=20 és a kimenő áram 1A, akkor Rv maximális értéke 80ohm. A bázisáram értéke így 50mA lesz. Ha terheletlen a stabilizátor, akkor ez az áram, a T2 tranyón a Zéner felé folyik el. Ezt az áramot, a zénernek is el kell viselnie. 6,2V-os zéner esetén ez már 325mW. Tehát a zéner teljesítményét is ez szerint kell megválasztani. - A zéner feszültségét nem is írtad. Az hogy az ellenállás 2W-os, szép dolog, csak éppen nem a teljesítménye számít, hanem az ellenállás értéke. A 2W-nak csak ott van jelentősége, hogy ne füstöljön el, ha a tápegység kimenetére kapcsoljuk. üdv! proli007
Hali. Segítséget szeretnék kérni! Csináltam egy TDA2030-as IC vel hajtott sztereó erősítőt, de miután rákapcsolom az áramot szól majd elhalkul és torz lesz.
Ennek mi az oka? Mindkét csatorna ilyen. (a kapcsolási rajzban benne van hogy minusz fesz. is kell neki de én régebben nem úgy csináltam és működött) Szóval segítséget kérek. A válaszokat előre is köszönöm.
Borzasztóan nagy értékű ellenállásokat használsz. Elfogy a bázisáram, ha megindul a kollektoráram.
Itt egy jó értékekkel megadott kapcsolás: Regulated Power Supply by Transistor (TIP31).
Szia!
Ha +- tápos verziót építetted meg, akkor kell neki negatív tápfeszültség is.
De az előző működött nem szimmetrikus táppal is.
És ugyan az mert KIT-be vettem.
Itt van ez a kettő. Múltkor sima táppal csináltam és teljesen jól működött míg szerelés közben zárlatos nem lett.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |