Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Köszönöm szépen kiválóan működik. Bocsi a fogalmazásért még eléggé kezdő vagyok...
Üdv! mesza1
Sziasztok!
Nincs valakinek egy rajza a 3,5mm-es sztereó jack dugó csatlakozó lábtávolságárol(mint hestore-on a ledeknél)?
Szia! Én így gondoltam, szerintem jó lesz. (Mellékelve.) Van rajta pár képlet és összefüggés, holnap kiszámolhatom, de innen már szerintem neked is megy... Üdv!
![]()
Hali!
Sikerült beszereznem egy olyan trafót, ami tud 2X12 V-ot a kimenő oldalon. Erről lenne szó: http://ww2.pulseeng.com/products/datasheets/LT2007_17-23.pdf (a leírás legutolsó oldalán található El 66/34,7) A következő a gondom: A bemenethez 4 tüske tartzozik és a datasheet szerint 2X115V a bemenet. A kérdésem az, hogy hogyan kössem rá a 2X115V-ra az 1X230-at? ![]()
Egy gyors kérdés :
Egy Mp3(Mp4,walkman,discman) "lelkivilágának" árt-e ha nem 32ohmos fül(fej)hallgató, hanem ~10 ohmos hangszórócska döngicsél róla ? (az óvilágban voltak a walkmanokhoz pici hangszórók, ilyesmire gondolok most is) Kösz M.
Hello!
Olvasd el ezt a hozzászólásomat. Csak itt nem izzót hajtunk, hanem egy relét, aminek 100mA a működtető árama. De az mindegy.. üdv! proli007
Hello!
Én meg úgy gondolom, hogy a Led-ek előtét ellenállását.. üdv! proli007
Jól gondolod. :hide: Bár egy kapcsolási rajz jó lett volna...
ferenc55896-nek van, csak titkolja
![]()
Hello!
Úgy látom, több kérdésre nem kaptál választ. - A Led-ek hosszú lába, általában az anód. Ennek a lábnak kell a +12V tápfeszültség felé menni. (A Led kerek házának van egy lecsapott fele, ez pedig a Led katódját jelöli). - Ha a Led-ek sorba vannak kötve, mint ebben a készülékben, akkor mindig egy Led rövidebb lába, a következő hosszabbik lábához megy. Avagy úgy kell bekötni, hogy az anóddal indul. Majd katódját, a következő anódra, és így tovább.. Itt az anódok, a számozott pontok felől indulnak el a kőrből, mert ez a +12V-os pont. (A képen egyébként látszik, a Led-ek levágott oldala a beültetéshez.) - A Led-ek működéséhez, áramkorlátozó soros ellenállásra van szükség. Az általad bekarikázott résznél ezek az ellenállások kerülnek beültetésre. - Az ellenállás kiszámításához ismerni kell a tápfeszültséget (itt Utáp=12V), a Led-ek nyitóáramát (ez általános esetben Iled=20mA körüli), és az Uled Led nyitóáramán mért feszültségesést (Ez viszont típustól, de legfőképpen a Led színétől függ). Végezetül a sorba kapcsolt Led-ek számát (n). Így az előtét ellenállás értéke Re= (Utáp- (n*Uled))/Iled Például, ha a táp 12V, a Led árama 20mA és 2db. piros van sorba kötve, akkor Re=(12V-(2*1,5V))/20mA=450ohm (Tehát 470ohm megfelelő) De használhatod ezt a segédprogramot is, de jobb ha tudod mi miért van.. - A nyákon a Ledek működtetéséhez szükséges 12V feszültséget a panel +12V és GND pontjára kell kötni. - A PC LPT felőli oldalán 1..8 számozás a kimenet D0..D7 bitjeire (2..9 láb), és a "PC GND" pontot, pedig a PC LPT portján lévő GND ponttal kell összekötni (pld. 25. láb). (Ebből a csatlakozón több is van.) üdv! proli007
ahhh köszi akkor jól gondoltam
![]() ezekszerint ketté lehet szedni a nyáklapot ![]()
Ne szedd szét! Kapcsolási rajzod is van hozzá, vagy csak nyákterv?
Nagyon köszönöm.A P1-es trimmer helyett aha teszek egy ellenállást az is jó? Szerinted kb mekkora ellenállást vegyek ha lassan szeretném villogtatni??
Még az a kérdésem lenne hogy, pár hozzászólással ezelőtt azt írtad hogy az izzó után 33 ohmos ellenállást tegyek a rajzon viszont 330 ohmos van. A rajzon lévő a helyes???
Hello. A gépen hol van a kérdéses csatlakozó?Vagy külön kell beépíteni?
A rajzot vesd össze a nyáktervvel. Kövesd végig a áram útját a rajz alapján. Ha így teszel, nem lesznek kétségeid az alkatrészekkel és a megépítéssel kapcsolatban.
Szia! Bocs, nem este 11-kor kellett volna rajzolgatni...
![]()
Sziasztok!
Van egy előfokom ami 2db TL072-őt meg 1db TL071-et tartalmaz. Egy táp is van hozzá ami Stabilizáló 7915 és 7815-ös IC-ket tartalmaz. Trafócsere miatt merült fel a következő kérdés. Az új trafó csak 2x13,1V-os. Egyenirányítva, pufferelve +15,93V és -16,21V mérhető = 31,9V Stabil +-15 IC-ék után a feszültség: +14,34V és -15,04V =29,4V... Ezek szerint ne is használjam a Stabil IC-ket, mert ugye nem a legmegfelőbben működnek? Illetve a +15,9 és -16,2V nem lesz sok az opampoknak? Esetleg csökkenthető valamekkora ellenállással vagy jó lesz így is? / Nem gond a 0,3V különbség a két oldal között? /
Hali
Nem tudom mire szolgal ez a keszulek, de lehet hogy tud dolgozni +-12 voltrol is. Ki kellene cserelni a ket stabot 7812, ill. 7912-re. A 78-79-es stableroknak legalabb 2 volt plusz kell a helyes mukodeshez. Udv Vili
Az áramkör tervezője még anno, ragaszkodott a +-15V-os táphoz, mivel van az előfokban hangszín is parametrikus vágóval és állítólag ez alatt a feszültség alatt kevésbé érezhetően működik az utóbbi funkció.
Miért, valami gond van vele, ha stabil IC-ék nélkül használom?
Hali
Egy a nagy gond ezzel. A tapfesz szurese igy nagyon gyonge es esetleg zajt, brummot visz be a kimeneti jelbe. Azert kiprobalnam +-12-vel. Nincs ott akkora kimeneti amplitudo, hogy a kisebb tapfesz befolyasolna. Esetleg lathatnank a kapcsrajzat? Talan tobbet lehetne mondani rola. Udv Vili
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem hogy nem lesz baja egy stereo dolognak aminek a kimenetére rákötök egy olyan dolgot amiben a bal és a jobb hangszóró jele össze van kötve, téhát így monosítva, szabad ilyet csinálni?
Az erősítőknek joguk van tönkremenni, ha a kimentüket összekötöd.
Szervusztok. Egy kérdésem lenne. Adott egy sima nullázott hálózat lakáson belül. Nincs semmiféle relé a kismegszakítókon kívül. Hogyan lehetne megtudni hogy a földelés valóban jól van bekötve s hogy védelmi szerepét is ellátná ha szükség lenne rá?
Kösz megkérdem ott. Csak én aztán ebben tényleg kezdő vagyok.
![]()
Sziasztok!
Van nekem egy KENWOOD KRF-V5050D házimozi erősítőm. Csak az a gondom, hogy az egyik oldala kihalt (gondolom végfok) meg is találtam benn két ic-t STK-413020A, STK-412020A Az lenne a kérdésem, hogy honnét tudnék szedni leírást a végfokokrol? És ki tudnám e mérni, hogy a 2 alkatrészből melyik halt meg? Az alkatrészek adtlapjainak a likjeit megköszönöm és a további segítséget is. űdv szabi
Szia! Kész a kapcsolás, szerintem így jó lesz! Mellékeltem egy képet, és oda is írtam, hogy mit miért... Ha valamit nem értesz mondd! A rajzon, amit még tegnap mellékeltem a következőek legyenek az értékek:
R1=560kR R2=56kR P1=220kR Ja és az 5X 330R az csak 5X33R! A többi jó úgy! Így elég széles tartományban állíthatod a periódusidőt. Természetesen azt a kivezetést használod fel a kapcsolgatásra amelyik szimpatikus. A mellékelt rajzban láthatod a trimmer által beállított időd az adott kivezetésen. A számított értékek, max. irányadónak jók, tehát nem pontosak, már csak az értékek is kerekítettek, amiket írtam, de függ a pontos ellenállástól, trimmertől, konditól/szivárgásától, és az oszcillátor sem biztos, hogy halál pontos. Remélem, minden érhető! Üdv! ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |