Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   868 / 4023
(#) mesza1 válasza proli007 hozzászólására (») Máj 11, 2010 /

Köszönöm szépen kiválóan működik. Bocsi a fogalmazásért még eléggé kezdő vagyok...

Üdv! mesza1
(#) pcroland hozzászólása Máj 11, 2010 /

Sziasztok!
Nincs valakinek egy rajza a 3,5mm-es sztereó jack dugó csatlakozó lábtávolságárol(mint hestore-on a ledeknél)?
(#) Uszui válasza pcroland hozzászólására (») Máj 11, 2010 /

(#) BZoli94 válasza danci1995 hozzászólására (») Máj 11, 2010 /

Szia! Én így gondoltam, szerintem jó lesz. (Mellékelve.) Van rajta pár képlet és összefüggés, holnap kiszámolhatom, de innen már szerintem neked is megy... Üdv!

villogó.JPG

(#) jocking hozzászólása Máj 12, 2010 /

Hali!
Sikerült beszereznem egy olyan trafót, ami tud 2X12 V-ot a kimenő oldalon. Erről lenne szó:
http://ww2.pulseeng.com/products/datasheets/LT2007_17-23.pdf (a leírás legutolsó oldalán található El 66/34,7)
A következő a gondom: A bemenethez 4 tüske tartzozik és a datasheet szerint 2X115V a bemenet. A kérdésem az, hogy hogyan kössem rá a 2X115V-ra az 1X230-at?
(#) Macsek71 hozzászólása Máj 12, 2010 /

Egy gyors kérdés :

Egy Mp3(Mp4,walkman,discman) "lelkivilágának" árt-e ha nem 32ohmos fül(fej)hallgató, hanem ~10 ohmos hangszórócska döngicsél róla ?

(az óvilágban voltak a walkmanokhoz pici hangszórók, ilyesmire gondolok most is)

Kösz M.
(#) proli007 válasza BZoli94 hozzászólására (») Máj 12, 2010 /

Hello!
Olvasd el ezt a hozzászólásomat. Csak itt nem izzót hajtunk, hanem egy relét, aminek 100mA a működtető árama. De az mindegy..
üdv! proli007
(#) proli007 válasza kadarist hozzászólására (») Máj 12, 2010 /

Hello!
Én meg úgy gondolom, hogy a Led-ek előtét ellenállását..
üdv! proli007
(#) kadarist válasza proli007 hozzászólására (») Máj 12, 2010 /

Jól gondolod. :hide: Bár egy kapcsolási rajz jó lett volna...
(#) kadarist válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 12, 2010 /

ferenc55896-nek van, csak titkolja
(#) proli007 válasza ferenc55896 hozzászólására (») Máj 12, 2010 /

Hello!
Úgy látom, több kérdésre nem kaptál választ.
- A Led-ek hosszú lába, általában az anód. Ennek a lábnak kell a +12V tápfeszültség felé menni. (A Led kerek házának van egy lecsapott fele, ez pedig a Led katódját jelöli).
- Ha a Led-ek sorba vannak kötve, mint ebben a készülékben, akkor mindig egy Led rövidebb lába, a következő hosszabbik lábához megy. Avagy úgy kell bekötni, hogy az anóddal indul. Majd katódját, a következő anódra, és így tovább.. Itt az anódok, a számozott pontok felől indulnak el a kőrből, mert ez a +12V-os pont. (A képen egyébként látszik, a Led-ek levágott oldala a beültetéshez.)

- A Led-ek működéséhez, áramkorlátozó soros ellenállásra van szükség. Az általad bekarikázott résznél ezek az ellenállások kerülnek beültetésre.
- Az ellenállás kiszámításához ismerni kell a tápfeszültséget (itt Utáp=12V), a Led-ek nyitóáramát (ez általános esetben Iled=20mA körüli), és az Uled Led nyitóáramán mért feszültségesést (Ez viszont típustól, de legfőképpen a Led színétől függ). Végezetül a sorba kapcsolt Led-ek számát (n).
Így az előtét ellenállás értéke Re= (Utáp- (n*Uled))/Iled
Például, ha a táp 12V, a Led árama 20mA és 2db. piros van sorba kötve, akkor Re=(12V-(2*1,5V))/20mA=450ohm (Tehát 470ohm megfelelő)
De használhatod ezt a segédprogramot is, de jobb ha tudod mi miért van..

- A nyákon a Ledek működtetéséhez szükséges 12V feszültséget a panel +12V és GND pontjára kell kötni.
- A PC LPT felőli oldalán 1..8 számozás a kimenet D0..D7 bitjeire (2..9 láb), és a "PC GND" pontot, pedig a PC LPT portján lévő GND ponttal kell összekötni (pld. 25. láb). (Ebből a csatlakozón több is van.)
üdv! proli007
(#) ferenc55896 válasza kadarist hozzászólására (») Máj 12, 2010 /

ahhh köszi akkor jól gondoltam
ezekszerint ketté lehet szedni a nyáklapot
(#) kadarist válasza ferenc55896 hozzászólására (») Máj 12, 2010 /

Ne szedd szét! Kapcsolási rajzod is van hozzá, vagy csak nyákterv?
(#) ferenc55896 válasza kadarist hozzászólására (») Máj 12, 2010 /

van mindkettő.
Ezt szeretném megcsinálni:
Ledes diszkófény
(#) danci1995 válasza BZoli94 hozzászólására (») Máj 12, 2010 /

Nagyon köszönöm.A P1-es trimmer helyett aha teszek egy ellenállást az is jó? Szerinted kb mekkora ellenállást vegyek ha lassan szeretném villogtatni??

Még az a kérdésem lenne hogy, pár hozzászólással ezelőtt azt írtad hogy az izzó után 33 ohmos ellenállást tegyek a rajzon viszont 330 ohmos van. A rajzon lévő a helyes???
(#) peter1995 válasza ferenc55896 hozzászólására (») Máj 12, 2010 /

Hello. A gépen hol van a kérdéses csatlakozó?Vagy külön kell beépíteni?
(#) BZoli94 válasza proli007 hozzászólására (») Máj 12, 2010 /

Szia! Kösz szépen! Üdv
(#) kadarist válasza ferenc55896 hozzászólására (») Máj 12, 2010 /

A rajzot vesd össze a nyáktervvel. Kövesd végig a áram útját a rajz alapján. Ha így teszel, nem lesznek kétségeid az alkatrészekkel és a megépítéssel kapcsolatban.
(#) BZoli94 válasza danci1995 hozzászólására (») Máj 12, 2010 /

Szia! Bocs, nem este 11-kor kellett volna rajzolgatni... Az izzók elé 33 ohm ellenállás kell, azaz a rajzon elírtam! Mindjárt számolgatok egy kicsit. Trimmert vegyél szerintem, mert akkor állítható lesz! Kb. 50Ft körül megúszod, és nem foglal sokkal több helyet. Igaz 3lába van, de csak 2t kell bekötni, mert nem feszültségosztóként fogod használni.... Leírom majd, hogy melyik kivezetésen milyen gyors villogás lesz.
(#) Rafael hozzászólása Máj 12, 2010 /

Sziasztok!

Van egy előfokom ami 2db TL072-őt meg 1db TL071-et tartalmaz. Egy táp is van hozzá ami Stabilizáló 7915 és 7815-ös IC-ket tartalmaz. Trafócsere miatt merült fel a következő kérdés.
Az új trafó csak 2x13,1V-os. Egyenirányítva, pufferelve +15,93V és -16,21V mérhető = 31,9V
Stabil +-15 IC-ék után a feszültség: +14,34V és -15,04V =29,4V... Ezek szerint ne is használjam a Stabil IC-ket, mert ugye nem a legmegfelőbben működnek?
Illetve a +15,9 és -16,2V nem lesz sok az opampoknak? Esetleg csökkenthető valamekkora ellenállással vagy jó lesz így is? / Nem gond a 0,3V különbség a két oldal között? /
(#) vilmosd válasza Rafael hozzászólására (») Máj 12, 2010 /

Hali
Nem tudom mire szolgal ez a keszulek, de lehet hogy tud dolgozni +-12 voltrol is. Ki kellene cserelni a ket stabot 7812, ill. 7912-re. A 78-79-es stableroknak legalabb 2 volt plusz kell a helyes mukodeshez.
Udv Vili
(#) Rafael válasza vilmosd hozzászólására (») Máj 12, 2010 /

Az áramkör tervezője még anno, ragaszkodott a +-15V-os táphoz, mivel van az előfokban hangszín is parametrikus vágóval és állítólag ez alatt a feszültség alatt kevésbé érezhetően működik az utóbbi funkció.
Miért, valami gond van vele, ha stabil IC-ék nélkül használom?
(#) vilmosd válasza Rafael hozzászólására (») Máj 12, 2010 /

Hali
Egy a nagy gond ezzel. A tapfesz szurese igy nagyon gyonge es esetleg zajt, brummot visz be a kimeneti jelbe. Azert kiprobalnam +-12-vel. Nincs ott akkora kimeneti amplitudo, hogy a kisebb tapfesz befolyasolna. Esetleg lathatnank a kapcsrajzat? Talan tobbet lehetne mondani rola.
Udv Vili
(#) (Felhasználó 54221) hozzászólása Máj 12, 2010 /

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem hogy nem lesz baja egy stereo dolognak aminek a kimenetére rákötök egy olyan dolgot amiben a bal és a jobb hangszóró jele össze van kötve, téhát így monosítva, szabad ilyet csinálni?
(#) gg630504 válasza (Felhasználó 54221) hozzászólására (») Máj 12, 2010 /

Az erősítőknek joguk van tönkremenni, ha a kimentüket összekötöd.
(#) pepin hozzászólása Máj 12, 2010 /

Szervusztok. Egy kérdésem lenne. Adott egy sima nullázott hálózat lakáson belül. Nincs semmiféle relé a kismegszakítókon kívül. Hogyan lehetne megtudni hogy a földelés valóban jól van bekötve s hogy védelmi szerepét is ellátná ha szükség lenne rá?
(#) pepin válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 12, 2010 /

Kösz megkérdem ott. Csak én aztán ebben tényleg kezdő vagyok.
(#) vaszil29 hozzászólása Máj 12, 2010 /

Sziasztok!
Van nekem egy KENWOOD KRF-V5050D házimozi erősítőm.
Csak az a gondom, hogy az egyik oldala kihalt (gondolom végfok)
meg is találtam benn két ic-t STK-413020A,
STK-412020A
Az lenne a kérdésem, hogy honnét tudnék szedni leírást a végfokokrol?
És ki tudnám e mérni, hogy a 2 alkatrészből melyik halt meg?
Az alkatrészek adtlapjainak a likjeit megköszönöm és a további segítséget is.
űdv szabi
(#) vaszil29 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 12, 2010 /

Szia!
Értem köszi!
üdv
(#) BZoli94 válasza danci1995 hozzászólására (») Máj 12, 2010 /

Szia! Kész a kapcsolás, szerintem így jó lesz! Mellékeltem egy képet, és oda is írtam, hogy mit miért... Ha valamit nem értesz mondd! A rajzon, amit még tegnap mellékeltem a következőek legyenek az értékek:
R1=560kR
R2=56kR
P1=220kR
Ja és az 5X 330R az csak 5X33R! A többi jó úgy!
Így elég széles tartományban állíthatod a periódusidőt. Természetesen azt a kivezetést használod fel a kapcsolgatásra amelyik szimpatikus. A mellékelt rajzban láthatod a trimmer által beállított időd az adott kivezetésen. A számított értékek, max. irányadónak jók, tehát nem pontosak, már csak az értékek is kerekítettek, amiket írtam, de függ a pontos ellenállástól, trimmertől, konditól/szivárgásától, és az oszcillátor sem biztos, hogy halál pontos. Remélem, minden érhető! Üdv!

villogó.PNG

Következő: »»   868 / 4023
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem