Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronyika orosz digitális órák
Lapozás: OK   22 / 26
(#) ToBar hozzászólása Márc 10, 2019 /
 
Köszönöm!
Megnézem ezeket!
(#) vfd ora válasza kisgeri hozzászólására (») Márc 17, 2019 /
 
Szia!
Még mindig rendesen működik, talán egy kicsit siet az atom órához képest!
(#) kisgeri válasza vfd ora hozzászólására (») Márc 19, 2019 /
 
Szuper, örülök! Akkor úgy tűnik, más probléma nincs.
(#) vfd ora válasza kisgeri hozzászólására (») Márc 19, 2019 /
 
Igen, és köszönöm a segítséget!
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2019
(#) ToBar válasza kisgeri hozzászólására (») Ápr 13, 2019 /
 
Nagyon köszönöm a választ!
Bele telt egy kis idöbe, amíg a tettek megvalósultak, de a kvarc cseréje orvosolta a váratlan megállásokat és késéseket.
Erdekes, de en úgy tudtam, hogy az érc fizikai paraméterei, a henger formájú kvarc kristály átmérője és magassága határozza meg, hogy milyen frekvencián rezeg. Ehhez képest eleg furcsa az orosz. Az újhoz képest kétszer akkora, és az a lehetetlen koporsó forma...
Hálásan köszönöm a segítséget!
(#) ToBar hozzászólása Ápr 14, 2019 /
 
Esetleg egy dologgal kapcsolatban kérdeznék még, hogy mi lehet az oka, hogy néha búg az óra. Pár masodpercig, búg, majd elhallgat.
Ennek lehet jelentősége?
(#) ToBar hozzászólása Ápr 14, 2019 /
 
Azt hiszem rájöttem. Az ütögetes hatására elmúló zörgés (nem a trafó búgasa) eszembe juttatta egy régi eloxidálódott érintkezős villanykapcsoló hangját. Ez keltette fel a gyanút bennem, hogy mikor annak idejen letisztogattam az elektroncsöveket úgy tettem vissza őket a foglalatokba, hogy egy-egy darabot nem toltam teljesen viasza, hogy a szamok egy vonalban legyenek...most hogy mindegyiket teljesen a helyére toltam, megszűnt a zizegés.
(#) kisgeri válasza ToBar hozzászólására (») Ápr 14, 2019 /
 
Örülök, hogy a kvarccsere megoldotta! Nem a mérete a lényeges, hanem a kialakítása, van egy párféle...
A búgásra a trafó lett volna az ötletem csak. Azt nem gonondoltam volna, hogy a cső okozza.
(#) Zsuzsamama hozzászólása Máj 30, 2019 /
 
Mielőtt az elektronikai hulladék udvarba vinnénk ezt az orosz, már nem működő órát, gondoltam megkérdezem, hátha valaki alkatrésznek elfogadná. Budapest, XVII. kerület. Évekig a hétvégi házban fagyoskodott, melegedett, párás levegőben fulladozott - de kitartóan működött mostanáig.
(#) madzagos válasza Zsuzsamama hozzászólására (») Máj 30, 2019 /
 
Én elfogadnám. Írtam privátban.
(#) transzformátor hozzászólása Jún 26, 2019 /
 
Sziasztok!
Adódott egy kis problémám egy Elektronyika 2.06 digitális órával. (IVL1-7/5-ös kijelző, K176IE18, K176IE13, K176ID3 IC-k)
A hibajelenség az, hogy a perc egyesek digiten teljes fényerővel folyamatosan világít az összes szegmens, ez a digit a fényerő gombra sem reagál, míg a többi igen. Az óra egyébként jár, ébreszt, és ha az ember hunyorog, a hibás digiten is ki tudja olvasni a számot nagynehezen, de ez így nem jó. Annyi problémája van még, hogy ha a perceket szeretném állítani, akkor az pereg, nagyon nehéz jó időben megállítani. Az óra beállításával nincs gond.
Amit csináltam: a pufferelkót (100µF/50V), valamint a másik benne lévő elkót (22µF/16V) cseréltem, az IC-k lábát átforrasztottam, de nem javult meg sajnos. Mondjuk az átforrasztásnál nem adtam neki új ónt, csak megömlesztettem az eredeti forraszt, de szerintem ennek is elégnek kellett volna lennie.
IC hibára gyanakszom, csak nem tudom belőni, hogy melyik lehet a hibás. Az összeset nem szeretném csak úgy kicserélni. A multiplexer IC-vel lehet akár gond, de attól még kiírja a számot, csak világít az összes szegmens. Ha a multiplexer IC-vel lenne gond, akkor miért pereg a perc beállító gomb? Ha az az IC lenne hibás, amin a kvarc van, akkor meg miért számolna az óra?
Javítottam már ilyen órát, hasonló "bolondos" hibával, (igaz, ott egyesével futottak végig a számok a digiteken balról-jobbra) ott a kvarccsere jelentett megoldást, ebben az esetben nem gondolnám, hogy az lenne a ludas.
Van valakinek valami ötlete, hogy mit nézzek meg rajta? Én elég tanácstalan vagyok...
Köszönöm!
(#) zolyma válasza rockersrac hozzászólására (») Szept 19, 2019 /
 
Tudom, hogy nem mai a felvetés, de úgy működhet a dolog, hogyha egy 9v akkumulátort tartasz feltöltve és ha megszűnik az áramellátás, akkor az akkumulátorról tartja az időt és ha újra van hálózat, akkor szépen visszatölti.
(#) zolyma hozzászólása Szept 30, 2019 /
 
Most találtam, ezt tényleg ennyi lenne megépíteni?
A mozgásérzékelőt ki is lehetne hagyni!
Ha jól értem, akkor wifi-n keresztül "mutatja" az időt?

Bővebben: Link
(#) oregmotoros hozzászólása Okt 12, 2019 /
 
Hagyatékból hozzám került egy Elektronyika 6 asztali ébresztős LED kijelzésű kvarcóra.
Sajnos a kijelzője "néma" azaz sötét.
Az óra rész - amennyiben meg tudtam állapítani - működik, ébreszt, beállítható, stb.
Szükségem lenne egy kapcsolási rajzra, hogy érdemben hozzá tudjak nyúlni.
Tudna valaki ebben segíteni?
(#) madzagos válasza oregmotoros hozzászólására (») Okt 12, 2019 /
 
Az elektronika 6 az vfd-s kijelzőjű. Vagy a cső öregedett el vagy fűtőszál szakadt.
A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2019
(#) oregmotoros válasza madzagos hozzászólására (») Okt 12, 2019 /
 
Azért a kapcsolási rajz csak jól jönne...
(#) madzagos válasza oregmotoros hozzászólására (») Okt 12, 2019 /
 
Használd a képkeresési funkciót. Fel van téve ide a rajz.
(#) vargaf válasza oregmotoros hozzászólására (») Okt 12, 2019 /
 
(#) vfd ora válasza oregmotoros hozzászólására (») Okt 12, 2019 /
 
Üdv.

Nem mindegy, hogy egy összetett vfd cső van benne, vagy 5 db különálló.
Az utóbbi kapcsolási rajza látható a képen.
(#) fecameca válasza vfd ora hozzászólására (») Okt 12, 2019 /
 
Az enyémben különálló csövek vannak. A baj az, hogy kezd a fényerejük gyengülni, főleg a függőleges vonalak. Megpróbáltam úgy felcsereberélni őket, hogy ez a dolog ne legyen annyira zavaró. Régebben televízió képcsöveket regeneráltam több-kevesebb sikerrel, de ezekhez a 1,5 Volt közvetlen fűtés miatt nem merek hozzá nyúlni.
(#) vfd ora hozzászólása Okt 15, 2019 /
 
Ebben az esetben a csövek cseréje segít csak!
(#) jpocok hozzászólása Nov 7, 2019 / 12
 
Sziasztok!

Igaz, hogy nem én építettem, de azért a felújítással volt egy kis munkám. Egyik barátomtól kaptam ezt az Elektronika 6.14-3 orosz VFD órát. A doboza hiányzott, az első képen látható, hogyan nézhetett ki eredetileg. Látszott, hogy rég használták legutóbb, de azért működött.

Tehát szétszedtem, alaposan kitakarítottam, kiegyenesítettem a kijelző lábait, biztonságosan leszigeteltem a vezetékeket, javítottam szinte az összes forrasztást, majd ismét összeraktam. A leszívócsonk is kapott egy zsugorcsöves védelmet. A rengeteg kapcsolót és nyomógombot áthelyeztem a hátlapra, hogy ne csúfítsa el az elejét. Asztalos barátom készített a hiányzó doboz helyett egy tölgyfa burkolatot, amit lakkoztam.

A régi orosz készülékek gyakorlatilag elpusztíthatatlanok. Ekkora beavatkozás után ez is hibátlanul működik, én pedig örülök, mert egy kicsit jobban néz ki, mint korábban
A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2019
(#) kondorzs válasza jpocok hozzászólására (») Nov 26, 2019 /
 
Szép munka!
(#) BarnaPili hozzászólása Dec 1, 2019 /
 
Sziasztok!
Vettem egy Elektronyika 6.15 tíousú VFD órát.A hálózati trafója szakadt a primer oldalon.A trafó már kapott valami beavatkzást,látni,hogy forrasztották a vezetékeit.Kérdésem a következő:
Milyen feszültségek jönnek le erről a trafócskáról?
Rajzot találtam hozzá a tanyán,de azon nem látok feszültségértékeket.
Köszi előre is!
István
(#) kisgeri válasza BarnaPili hozzászólására (») Dec 1, 2019 /
 
Szia, a trafónak megvan még az eredeti burkolata, azaz látszik a típusa? A rajzon TC4-4 van, de ilyen néven egyelőre nem találok sehol semmit... Ha a tiéden látszana, abból ki lehetne indulni, hogy legalább ugyanaz-e, esetleg a rajzon téves.
(#) kisgeri válasza kisgeri hozzászólására (») Dec 1, 2019 /
 
De elvileg a fűtés 2x2,5V kell legyen, a cső adatlapja alapján az anódfesz 27V, illetve a logikai részben más ilyen óráknál kb. 8V szokott lenni egyenirányítás és szűrés után.
(#) BarnaPili válasza kisgeri hozzászólására (») Dec 1, 2019 /
 
Köszi!
Közben foglalkoztam vele, és nem szakadt a primer. Az anódfesz szűrőkondija (100µF/50V) kaputt volt. Csere után van kijelzés, de szegmensek hiányoznak, mérve villog a pont, de nem fénylik. Nagy valószínűséggel kijelzőcső hiba lesz sajnos. Ha hazaérek, kiszedem, és meghajtom labortápról.
István
(#) BarnaPili hozzászólása Dec 6, 2019 /
 
Sziasztok!
Ahogyan ígértem.,hazaértem után teszteltem a kijelzőt.Sajnos kuka.Ha van valakinek ilyen kijelzője,és el is adná,kérem jelezze!
Köszönöm!
(#) Roy_77 hozzászólása Feb 8, 2020 /
 
Sziasztok! Egy Elektronika G9.02 órát javítok, az L3 cső egyáltalán nem világított mikor megvettem. Egyszerű cső cserélgetéssel kiderült, a cső hibátlan. A szegmens tranzisztorokat kivezéreltem , úgy is világítottak a szegmensek, így nem maradt más mint az K176 IE4 cseréje, amit egy régebbi órából bontottam. Most már szépen működik. Eredetileg le volt szakadva a 9v elem bekötése, sokáig nem találtam a pontos helyét, hogy hova kellene bekötni. Volt egy beültetési rajz a neten de az egy régebbi G9-02 órához való, így az sem segített, netes keresgélés után találtam pár fotót ami alapján bekötöttem az elemet. Sajnos az a probléma továbbra is, hogy az elem ellenére nem jegyzi meg az időt . Igaz a teszt idő az elég hosszú volt, kb 13 óra.. ennyi ideig még kellene működnie szerintem..
Ezenkívül még egy hibája maradt az órának, az L1 (perc) cső ,alsó vizszintes szegmense majdnem mindig világít. Tranzisztor hibára gyanakszom egyelőre...

Új fajta G9-02

Régebbi fajta
(#) Roy_77 válasza Roy_77 hozzászólására (») Feb 22, 2020 /
 
Sikerült továbblépni az óra Elektronika 4 G9.02 javításával, kiderült, hogy a 9v elemet fordított polaritással kötöttem be, az azért nem működött. Illetve a perc cső alsó vízszintes szegmensének hibáját, a meghajtó tranzisztor okozta. Ebayen rendeltem , így van eladó is ,ha kell valakinek, KT361D tranzisztor és K176 IE4 ic.
Következő: »»   22 / 26
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem