Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Előtétellenállás számítás LED-hez
Lapozás: OK   16 / 18
(#) mocorgo hozzászólása Máj 17, 2018 /
 
Üdv Mindenkinek!

Szeretnék egy kis segítséget kérni!

Készítettem az autó műszerfalába egy kék ledes világítást. 30 db 3528-as smd led van párhuzamosan kötve. A hely szűke miatt így könnyebb volt megcsinálni. 15 ohmos 5 wattos ellenállást adott hozzá a kalkulátor. Most 9 voltról üzemel, csak így is erősen világít, de a feszültség szabályzón a voltot már nem akarom lejjebb venni, mert más helyen a kék led szalagnak meg most pont így jó a fényereje. Viszont ha azt a 15 ohmos ellenállást kicserélem egy 56 ohmosra (per pillanat csak ilyen van itthon) akkor csökken a ledeknek a fényereje 9 volton, viszont nagyon forró az ellenállás. Vagy az normális hogy égeti az ember kezét, annyira meleg?

Milyen ellenállást vegyek a 30 db kék smd ledhez, hogy 9 volton halványabban világítson, és ne erősen teljes fényerővel??? Mert éjszaka így zavaró, de ha halványan világít, akkor jó lenne.

Illetve hogy ha ugyanúgy 9 voltról akarok működtetni, 3 mm-es kék led diódát, akkor oda milyen ellenállás kell hogy az 1 db dióda is halványan világítson?

Remélem nem kérdezek hülyeséget, de még kezdő vagyok a hobbielektronika terén!

A választ előre is Köszönöm Mindenkinek!
(#) Bakman válasza mocorgo hozzászólására (») Máj 17, 2018 /
 
30 db. LED párhuzamosan? Eléggé nagy galádság.

Mérd meg, hogy mekkora feszültség esik az ellenálláson, abból és az ellenállásból ki lehet számítani, mekkora teljesítményt kell elfűtenie. PWM vezérléssel sokkal kevesebb lenne a veszteség.

Azt pedig már csak halkan jegyzem meg, hogy a kék fény megzavarhatja a bioritmust (már ha így hívják, sokat nem értek hozzá), gond lehet belőle egyeseknél.
(#) abcdabcd válasza mocorgo hozzászólására (») Máj 17, 2018 /
 
Szia!
Ha azt akarod, hogy hidegebb legyen az ellenállás, válassz nagyobb teljesítményűt.

A képen a 15Ohm-os(a kép alapján én inkább 4,7Ohm-osra tippelem, mérd meg, ha lényeges az értéke) ellenállásod 5W (rá van írva), a másik ellenállásod pedig olyan 0,5W körüli (0,25W-0,9W szokott lenni a hasonló kialakítású ellenállások teljesítménye típustól függően), szóval emiatt forróbb.

A legegyszerűbb, ha veszel az 56Ohm-ból is egy 5W-osat, ha azzal eddig a nagyobb teljesítményen/fényerőn is jól működött. Vagy használhatod a kalkulátort, amit itt fentebb ajánlottak... Viszont az az által kiszámolt teljesítménytől nagyobb teljesítményű ellenállást válassz, minél nagyobbat veszel, annál hűvösebb lesz.

Ha túlléped azt a teljesítményt amit elbír (ami bizonyos ideig lehet nagyobb is mint a névleges, de erre főleg ne alapozz), akkor az alkatrész leég(lehet zárlat vagy szakadás is a végeredmény, de erre meg főleg ne alapozz), és ilyenkor ha más nem védi a ledeket azok is elszállnak... ha eléggé nagy a túlterhelés akár lánggal is éghet az ellenállás... (ha rövid ideig is). (Ennyi ledhez, főleg, hogy közös ellenállásról mennek, meg párhuzamosítva, egy biztosítékot nyugodtan betehetsz... sorba kell kötni az egésszel)
A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2018
(#) mocorgo válasza Bakman hozzászólására (») Máj 17, 2018 /
 
Tudom hogy sok a 30 led párhuzamosan, akkor kitalálok egy jobb kialakítást, csak akkor így tudtam megoldani. Holnap megmérem a feszültség esést az ellenállásnál! Az ellenállás számításnál melyik érték befolyásolja a fényerőt? Mert a 2 ellenállással más a ledek fényereje. Sajnos nem értek jobban hozzá. Az lenne a lényeg hogy ne világítson túl erősen. Vagy a fényerőt csak a volttal lehet szabályozni?
(#) mocorgo válasza abcdabcd hozzászólására (») Máj 17, 2018 /
 
Köszönöm a segítséget, majd veszek egy egy pár méretű ellenállásból 5 wattosakat, és kipróbálom hogy melyikkel tetszik jobban a fényereje!
(#) Bakman válasza mocorgo hozzászólására (») Máj 17, 2018 /
 
Idézet:
„a fényerőt csak a volttal lehet szabályozni”
Ez nem ilyen egyszerű. A feszültség (mértékegysége a Volt) hatására alakul ki az áram (Amper). A kialakuló áram a feszültségtől és az ellenállástól függ. A LED-ek félvezetők, merőben másként viselkednek, mint az egyszerű ellenállások, ettől függetlenül lehet velük számolni. Viszont, ne bonyolítsuk feleslegesen.

Nálad egy megoldás az lenne, ha egy szabályozható tépegységgel beállítanád a megfelelő fényerőt, a tápegységről leolvasni az értékeket majd ebből számolni ellenállást. Ami még jó lehet, az az áramkorlátos DC-DC konverter, azzal kényelmesen, biztonságosan és nem utolsó sorban energiatakarékosan be lehetne állítani a fényerőt. Igaz, ez utóbbi zavarhatja a rádióvételt, ebből a szempontból jobb az ellenállás.

Az is jó módszer, ha próbálgatod az ellenállásokat. Ha sok a fényerő, akkor az ellenállás értékét, akár többet is sorba kötve, kell növelni.
A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2018
(#) proli007 válasza mocorgo hozzászólására (») Máj 17, 2018 /
 
Csak a tisztánlátás végett..
- A Led-en az áramot kell beállítani, a nyitófeszültség "magától" esik majd rajta.
- A kék Led nyitófeszültsége ez szerint 2,5..3,7V között van, az átfolyó áramtól függően.
- Jelenleg ha ezt 3V-al számítjuk és a táp 9V, akkor az ellenállásra a kettő különbsége jut, ami 6V.
- A 15 Ohm esetén az ellenálláson átfolyó áram, 6V/15 Ohm=0,4A. Párhuzamos kapcsolásnál a feszültség közös, az áram eloszlik a 30 Led-re. Vagy is 400mA/30db=13,3mA egy-egy Led árama.
- Az ellenállásra jutó teljesítmény a feszültség és áram szorzata. 6V*0,4A=2,4W. Ez az 5W-os ellenállásodnak megfelelő, de kisebbnek aligha.
- Ha az áramot csökkented, csökken a fényerő is. Ha pld. 5mA-ra csökkentenéd, akkor az ellenálláson 30*5mA=150mA fog folyni.
- A szükséges ellenállás értéke ehhez, 6V/0,15A=40 Ohm. (Ehhez a legközelebbi a 39 Ohm.)
- Az ellenállásra jutó teljesítmény pedig 6V*0,15A=0,9W, így egy 2W terhelhetőségű a jó választás. Persze nagyobb lehet.
- Az 56 Ohm nem csoda ha forró volt, mert 6V/56 Ohm=0,107A, a teljesítmény pedig 6V*0,107A=0,64W ami egy ilyen kis ellenállásnak a határadata, így jó forró lesz tőle. Egy-egy Led-re jutó áram pedig a 107mA/30db=3,6mA volt.

Nos gondolom ez alapján már ki tudod számolni a szükséges értékeket.
(#) nedudgi válasza proli007 hozzászólására (») Máj 17, 2018 1 /
 
Annyit még hozzátennék, hogy mindez csak akkor lesz igaz, ha minden LED nyitófeszültsége teljesen azonos. Mihelyt minimális eltérés lesz, az áram eloszlása nem marad teljesen egyenletes, eltérő áram eltérően melegíti a LEDeket. A hab a tortán, hogy egy jármű belsejében, például műszerfal mögött tisztességes hőmérsékletek szoktak lkialakulni. Éppen ma délelőtt láttam egy Maruti kalaptartóján egy futurisztikus formára alakult hangszóródobozt. Legalábbis én annak saccolom.
Párhuzamosan kötött LEDek esetében az első megszakadása után szép sorban be fog kövekezni a lavinaszerű elhalálozás.
Ha a kérdező 3-3 LED-et kötne sorba egy-egy ellenállással, a felesleges hőtermelés jelentősen csökkenne. Nem kell ide szabályozható tápegység, szerintem a műszerfal megvilágitásának eredeti szabályzása is megmaradhat.
A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2018
(#) Sasaki hozzászólása Okt 6, 2018 /
 
Üdvözletem!
Próbálom magam okosítani ledesítés ügyben ( műszerfali visszajelzők). Mondjuk, hogy haladok. Lenne egy kérdésem: miért van az, hogy az eddig általam megtekintett/ megvásárolt " készre" szerelt, zöld smd 5050 ledeknél rendre alulméretezik az előtétellenállását ? Példának okáért vettem pár kínai vacakot, 150 ohm- os ellenállás van ráforrasztva. Gondoltam ok, kici kínai tojik az egészre. Ma rákukkantottam az íbéjre, van egy (komoly) cég. A k8nálatukban szerepel készre szerelt, 3 smd ledes kütyü. A képen jól kivehető, hogy a foglalatba 1db, smd ellenállás van forrasztva (101 a szám rajta) ami 100 ohm- os. Akármilyen programmal számolok, ennél 4x-6x nagyobb ellenállások kellenének. Odáig jutottam, hogy ráírtam az eladóra ezügyben. A válasz: ne aggódjak, az jó úgy. Aha, persze. Két másodpercre. Viszont ebből (is) élnek, úgyhogy nem logikus hazudozni, mert lehúzhatja a rolót. Esetleg van valami speckó 5050-es led, ami kibír 70- 80 mA-t?
(#) Gafly válasza Sasaki hozzászólására (») Okt 6, 2018 / 1
 
Világít mint a barom, aztán meg úgysem sétálsz be az ügyfélkapuhoz amikor már nem
Vagy hogyan másként?
(#) proli007 válasza Sasaki hozzászólására (») Okt 6, 2018 /
 
Hello! Az 5050-es Led-ben három Led van. Ha azt sorba kötik 12V esetén, már is más előtét ellenállás jön ki..
(#) nedudgi válasza Sasaki hozzászólására (») Okt 6, 2018 1 /
 
Pár adalék a gondolatmenetedhez:
- A LEDszalag névleges tápfeszültsége 12V, ahogy egy autóban is mindenhol 12V tápfeszültséget emlegetnek, holott a fedélzeti feszütség felmehet akár 15V-ig is, generátortól, terheléstől, és akkutípustól függően.
- Az adatlapban emlegetett 20(50), vagy akármennyi mA áram a folyamatosan megengedhető maximum, amit a környezeti hőmérséklet, a LED lábainak hossza, és még kismillió lehelletnyi paraméter befolyásol. Szemmel észrevehetetlen eltérést okoz pár mA áram a fényerőben, de a réteghőmérséklet jelentősen eltérhet, így az élettartamot is befolyásolja. Az élettartam ráadásul mindössze némi fényerőcsökkenés formájában jelentkezik.
- A LEDszalagot a közhiedelemmel ellentétben érdemes aumínium, réz, vagy egyéb, jó hővezető anyagra ragasztani.
- A hosszú élettartam érdekében ajánlatos a maximális áram 80%-a környékén üzemeltetni világítási célra használt LEDet. A réteghőmérsékletre is oda kel lfigyelni. Ez nem a félvezetőknél megszokott 125°C feletti érték, hanem 60-80°C környéke - a határt nem a félvezető réteg, hanem a belekevert fénypor tűrőképessége jelenti.
A hozzászólás módosítva: Okt 6, 2018
(#) Sasaki válasza nedudgi hozzászólására (») Okt 6, 2018 /
 
Nedudgi: Köszi, de ezek egyesével vannak készre szerelve, nem led szalagról van szó. A műszerfali visszajelzők helyére gondoltam őket, illetve a szellőzőrostély- elzáró megvilágítása lenne a projekt.
Proli007: A három ledből csak a zöld van " meghajtva" (nekem az a szín passzol)
Azért köszönöm, ráhegesztek az egyikre egy 680 ohmosat, oszt' meglátjuk. Próba cseresznye!
(#) sargarigo válasza Sasaki hozzászólására (») Okt 7, 2018 /
 
Mint már fentebb is elhangzott, érdemes a ledcsoportokat hármasával sorba kötni, és minden ilyen csoportnak külön áramkorlátozó ellenállást beépíteni. Az ellenállás értéke függ a ledek színétől, valamint az igényelt fényerőtől (a kék legyen halványabb). Az autóban nehéz hosszú életű dolgokat gyártani, mert szélsőséges körülmények uralkodnak (hőmérséklet, feszültség). Érdemes túlméretezni, tehát nem végletekig kihajtani az alkatrészeket hogy maradjon tartalék.
Amikor daylight-ot applikáltam (szigorúan betartva persze a jogszabályokat), meglepve tapasztaltam hogy a "gyári" daylight hamar elpusztult. Amikor ugyanezt beszereltem egy 7805-tel, az szétforralta a mellette lévő kondikat. Amióta kapcsolóüzemű áramgenerátort raktam rá, azóta megy. Évek óta. Kop-kop.
A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2018
(#) jocy1881 hozzászólása Jan 29, 2019 /
 
Sziasztok. Lenne egy nagyon egyszeru es amator kerdesem. Van egy ledem ami az adatlapja szerint 3.2V-os 300mA-es. En 9V-rol szeretnem uzemeltetni. Mekkora ellenallast kellene ele raknom h ne egessem szet? Szamolgattam itt ilyen elotet ellenallas kalkulatorral, de nekem 22ohm jott ko, amit kicsit keveslek. Abszolut amator vagyok a temaban, barmilyen segitseget elfogadok. Koszonom.
(#) vargaf válasza jocy1881 hozzászólására (») Jan 29, 2019 /
 
Ez egy korrekten kiszámított érték. A 22 Ω ellenálláson 300 mA áram 6,6 V feszültséget ejt. Az Ohm törvény akkor is igaz, ha Te amatőrként megkérdőjelezed.
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2019
(#) bbalazs_ válasza jocy1881 hozzászólására (») Jan 29, 2019 /
 
Jó az, de legyen kb. 5W-os teljesítményű, hogy ne főzze szét magát.
(#) jocy1881 hozzászólása Jan 29, 2019 /
 
Ertem. Nem kerdojelezem en meg, csak akkor valaki magyarazza mar el nekem ha kerhetnem hogy akkor hogyan tudom legkozelebb meghatarozni ha ilyen van hHOGY mekkora ellenallast kell vennem, anelkul hHOGY total hulyenek nezne barki is. Eleg sokat mojolgatok ilyen aprosagokkal (2-3db led sorba kotese 9-12v rol) de az se megoldas hHOGY mindig kerdezgessem az embereket. Mar-mar nekem ciki.....


Nem! A chat stílus, na az a ciki!
A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2019
Moderátor által szerkesztve
(#) kaqkk válasza jocy1881 hozzászólására (») Jan 29, 2019 /
 
Itt a címsorban találsz a segédprogramok címszó alatt led előtét számító programot . ő pontosan kiszámolja helyetted sőt még a boltban kapható közelítő értéket is megadja .
Bővebben: Link
(#) vargaf válasza jocy1881 hozzászólására (») Jan 29, 2019 / 1
 
Csak nekem "ciki" az ékezetek és írásjelek nélküli, chat stílusú írás? A telefonról való küldés csak kifogás, azon is van ékezetes betű és a "hogy" szó is kiírható.
(#) jocy1881 hozzászólása Jan 29, 2019 /
 
Csak azért értetlenkedek mert nekem a boltba 0.75kohm-os ellenállást adtak úgy hogy el mondtam kb ugyan azt amit most itt a kalkulátorba beírtam. De akkor nekem eleg lett volna egy 9.1ohm-os ellenállás??
(#) vargaf válasza jocy1881 hozzászólására (») Jan 29, 2019 /
 
Arról a kérdésben szó sem volt, hogy két sorosan kötött LED-re számoljunk előtét ellenállást! A "Válasz" gombot is használnod kellene.
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2019
(#) kaqkk válasza jocy1881 hozzászólására (») Jan 29, 2019 /
 
Igen , a számító program nem szokott tévedni . De ugye nem 9v os elemről akarod meghajtani ?
(#) jocy1881 hozzászólása Jan 29, 2019 /
 
Nem párhuzamosan akarom kötni, hanem sorosan. De igen 9V elemről szeretném üzemeltetni. Van valami baj vele??
(#) kaqkk válasza jocy1881 hozzászólására (») Jan 29, 2019 /
 
Van a 9v os elem kb 2másodperc alatt meghal 300mA os terehelés mellett . De valamit én sem értek az első hozzászólásodban azt írtad hogy van egy leded , a számítóban már 2 ről van szó sorosan . Akkor most egy vagy kettő ?
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2019
(#) jocy1881 válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 29, 2019 /
 
Gyanítom hogy nincs 300mA-es áramfelvétele a lednek, mert már bírja egy ideje. Igaz hogy aliról rendelt ledecske, szóval bármit irhatnak az adatlapra sajnos.
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2019
(#) jocy1881 válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 29, 2019 /
 
2 lett a vége, egyet kevésnek találtam.....
(#) kaqkk válasza jocy1881 hozzászólására (») Jan 29, 2019 /
 
Mekkora az előtét ellenállás ? Nem lehet hogy elnéztél egy 0-t ? Milyen tokozású ledről van szó ? Ha sima hengeres kétlábú akkor max 30mA os lehet ha csillag alakú vagy alumínium hűtönkön van akkor már hihető a 300mA. De az áramfelvételt befolyásolja az előtét ellenállása (avval állítjuk be az áramot)
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2019
(#) jocy1881 válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 29, 2019 /
 
Na akkor leírom mit szeretnék egész pontosan. Kicsit hulyén hangzik a dolog, de csempe vágóra akarok világítást csinálni. Van egy 9V-os elemem hozzá a kapcsoló a led, szóval minden csak ez az ellenállás téma akoz nálam mindig nagy gondot. Először egy ledet szerettem volna használni de az kevésnek bizonyult. Azt is tudom ha 3 ledet ha sorba kötök akkor nem kell ellenállás (lehet hülyeséget írtam). De én csak 2db ledet szeretnék sorosan kapcsolni. Csatoltan beraktam a képet a ledről illetve az adatlapról. Nekem elvileg 1w os fehér ledet küldtek. Ebben kérném a segítségeteket.
Következő: »»   16 / 18
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem