Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Eltérő teljesítményű transzformátorok összekapcsolása
Lapozás: OK   2 / 2
(#) kadarist válasza pucuka hozzászólására (») Júl 10, 2011 /
 
Ez igaz, de a gyakorlatban nem okoznak problémát ezek a parazita áramok, ha jó a szimmetria.
(#) Imi65 válasza pintad hozzászólására (») Júl 10, 2011 /
 
Van ott hely bőven, én egy egy percig sem gondolkoznék az "egy csatorna-egy trafó" megoldáson. Ennek számos előnye van, nem kell a trafók esetleges minimális eltérésére figyelni, és bizonyos, hogy a csatornák egymásra hatását is szinte a 0-ra redukálnánk. Drágább erősítőkonstrukciók gyakran alkalmazzák ezt a megoldást.
(#) pucuka válasza Imi65 hozzászólására (») Júl 10, 2011 /
 
Ez a tiszta, korrekt megoldás, hamár úgyis két fele van az erősítőnek.
(#) pintad válasza pucuka hozzászólására (») Júl 13, 2011 /
 
Ebben az esetben lehet hogy áttervezem az erősítőt. Köszönöm a válaszaitokat, segítségeteket.
(#) DigitalMan hozzászólása Dec 10, 2011 /
 
Ha van egy 67VA -es toroid trafom melyen van két szimmetrikus szekunder oldal melyek egyenként 28-voltosak azok kb. egyenként 1A-os ak? Lehet őket párhuzamosan kötni hogy nagyobb áramot tudjak kivenni a trafóból Pl 1,5 - 2 A-t. Nem nagyon értek hozzá ezért ne nevesetek nagyot ha irtó nagy hülyeséget írtam. előre is köszönöm a válaszokat.
(#) nedudgi válasza DigitalMan hozzászólására (») Dec 11, 2011 /
 
Ha egyenáram kell, akkor így kösd be.
(#) kendre256 válasza DigitalMan hozzászólására (») Dec 11, 2011 / 1
 
Az azonos feszültségű tekercseket lehet párhuzamosan kötni, de vigyázni kell, hogy megfelelő tekercsvéget kössél össze! (Nem megfelelő kötés esetén a rövidzár miatt nagyon melegszik, és le is éghet a trafó.)
Kösd össze az egyik tekercs egyik kivezetését a másik tekercs egyik kivezetésével. A fennmaradó tekercsvégek között mérj feszültséget. Ha 0V körüli értéket (párszáz millivolt még nem gond) mérsz váltakozó feszültségmérővel, akkor a maradék két tekercsvéget is összekötheted. Ha 56V körüli feszültséget kapsz, akkor másik tekercsvéggel kell próbálkoznod.
(#) store92 hozzászólása Feb 25, 2012 /
 
Heló!

Transzformátor teljesítményét hol mérjük a primer vagy szekunder oldalon?
(#) granpa válasza store92 hozzászólására (») Feb 25, 2012 /
 
Szia! Attól függ miben vagy érdekelt; bírja-e a villany óra, vagy mennyire van szükséged. A Psz/Ppr=éta(hatásfok); a különbség, a veszteség (réz, vas). Többnyire felhasználói szempontból határozzuk meg; Psec.
(#) Placi84 válasza pucuka hozzászólására (») Feb 25, 2012 /
 
Tudtommal azonos feszültségű és teljesítményű transzformátorokat minden további nélkül lehet párhuzamosan kötni, FELTÉVE, hogy a DROP-juk közel azonos. Azt hiszem a kisebb drop-pal rendelkező fog nagyobb terhelést vinni.

Javítsatok ki, ha rosszul tudnám.
(#) granpa válasza Placi84 hozzászólására (») Feb 25, 2012 /
 
Jól tudod, de a teljesítményüknek nem kell azonosnak lenni, itt jön be a drop.
(#) libertitas hozzászólása Aug 7, 2012 /
 
Sziasztok!

Szimmetrikus tápot szeretnék építeni, +/- 28V-al.
Van egy középkivezetéses trafóm, mely 2x28V-os, 100VA-es.
Ha a kapcsolást a mellékelt rajz (szimm_trafo) alapján kívánom megoldani, akkor az én számításom szerint 1,8A körül van a leadható max. áram. Helyes ?

Ha szeretném megnövelni a leadható áram nagyságát, akkor az működik-e, hogy a fentebb említett 100VA-es trafónak csak az egyik kivezetését kötöm be, melyhez hozzákötök sorban egy attól paramétereiben eltérő, toroid trafót ? (szimm_trafo_uj kapcsolás szerint)

Milyen lehetőségem van még megnövelni a leadható áramot anélkül, hogy új trafót vennék ?
(#) granpa válasza libertitas hozzászólására (») Aug 7, 2012 /
 
Szia!
A második ábra nehezen értelmezhető Amennyiben a toroidodban még van akkora hely, hogy rá tudj tekerni néhány menetet, akkor legegyszerűbb 28V-ra feljavítani; ha meg sok hely van, még egy 28V-os tekercset ráfűzögetni. Ha nem fér el, akkor lebont (megszámol, arányít), és 2x28V-ra (a szükséges huzal-keresztmetszettel) újrateker. Ha a külső (védő) réteget leszeded, lehet, bontás nélkül is ráfér a +4, és a másik 28V-os tekercs. Amúgy hány Amper kellene, kiadná a két trafó?
(#) libertitas válasza granpa hozzászólására (») Aug 7, 2012 /
 
3,5A kellene. A két trafó együttesen 210VA.
(#) granpa válasza libertitas hozzászólására (») Aug 7, 2012 /
 
Már nem tudtam módosítani az előző hsz.-t. A két trafóból kb. 3.375A-t vehetsz ki (28V-onkét), ha a leadott teljesítményük 100 ill. 110VA, akkor 3.75A-t. Terheléses méréssel (melegedés) megállapíthatod, mielőtt nekiállnál áttekercselni.
Látom közben írtál; kb. elég lesz. Erősítő amúgy sem igényli mindig a csúcsot.(ha ahhoz kell)
(#) libertitas válasza granpa hozzászólására (») Aug 7, 2012 /
 
Köszönöm. Meglátom, mit tehetek.

Egyébként egy kicsit előre gondolva, találtam 3-4A-es pozitív fesz. stab IC-t, de negatívban már nincs ekkora tűrésű IC.
Ha az erősítőm 24V-ot igényel kb. 60W kimenő teljesítményhez, akkor szükséges, hogy mindkét tápoldalon közel 3A tűrésű IC legyen ? Vagy pedig 3A az eredő (szükséges) áram, ami 2 ágra oszlik: - és + táp árama, tehát mindkét ág 1,5A-rel szabályozható ?
(#) melorin hozzászólása Dec 4, 2013 /
 
Üdv!
Nem találtam jobb topicot.
Az a probléma merült fel nálam, hogy ha 3 trafót járatok egyszerre egy erősítőn belül, elkezdenek búgni, rezegni. 2 egyforma toroidról van szó, és egy R-core-ról. Az R-core külön hajtva síri csendben van, a 2 toroid párhuzamosan járatva a hálózatról szintén csendben van, de ahogy együtt megy a 3db, rögtön búgás van.
(#) melorin válasza melorin hozzászólására (») Dec 4, 2013 /
 
Rájöttem mi a baj. A terheléstől zizeg az R-Core. 200mA-től már szét akar esni egy 30VA 2x15VAC trafó...
(#) granpa válasza melorin hozzászólására (») Dec 4, 2013 /
 
Ezek párhuzamosan üzemelő trafók? Lemeztestes, vagy ferrit (R-core-ban csak ferritet ismerek). Ott valami áramirány gond van, ha egyszerre járatásnál nem bírja a terhelést. Vagy nagy drop különbség.Vagy a fene tudja, zavaros.
(#) melorin válasza granpa hozzászólására (») Dec 4, 2013 /
 
Szerintem ez az R-core trafó egy szr. Jól kipöcköltem a ferritgyűrűket a tekercshez képest, mert elképesztő módon lett összeszerelve...
Beszereltem az erősítőbe, és akkor derült ki, hogy beszórja az erősítőt. Legalább is minden jel arra mutat. Letekert potiállásnál is hallatszik egy búgás.
Aztán mindent hagytam ugyan úgy az erősítőbe, csak a trafót cseréltem ki egy toroidra, és rögtön csendesen üzemel az erősítő.
Létezik, hogy ekkora a szórása az R-core-oknak?
(#) Szabi52 hozzászólása Márc 18, 2018 /
 
Hali
Van két transzformátorom és azt tudom hogy az egyik AC 12v 1A es tápban volt de a másikról nem tudok semmit. Nekem a lehető legnagyobb teljesítmény kell, úgy, hogy nem bontom meg egyik trafót sem. Arra gondoltam, hogy a a kettőt úgy kötöm sorba, hogy a két primert sorba kötöm(akkor számításaim szerint kb. 110v menne mind a két trafóra) és a két szekundert(elvileg a két trafó átlag feszültsége kéne hogy kijöjjön(mind a két trafónak az alapfeszültségének a fele., és ez összeadódik)) is. Az lenne a kérdésem hogy ez így működne-e vagy hülyeség?
A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2018
(#) Bakman válasza Szabi52 hozzászólására (») Márc 18, 2018 /
 
Kösd mindkettő primert 230 V-ra, már ha a primerek 230 V-ra vannak méretezve. A szekundereket pedig kösd sorba. Így a szekunderen a két trafó szekunder feszültségének az összege lesz, a maximális terhelőáramot a gyengébb trafóhoz kell számítani.

Ésszerűen kb. így hozható ki a legnagyobb teljesítmény a kettőből.
(#) granpa válasza Szabi52 hozzászólására (») Márc 18, 2018 /
 
Ezért nem kellet volna új témát nyitni. Az elgondolás több sebből vérzik. Viszont az ismeretlen trafón méréseket kellett volna végezni, a trafós témában leírtak szerint.
Ha nagyobb teljesítmény kell, miért kötnéd sorba? Úgy csak a feszültség nő(ne, ha a primerek párhuzamosan lennének). A teljesítmény viszont csökken mert a primerek fele feszültséget kapnak. A primerek párhuzamos kötésével növelhető a teljesítmény. Csak ~azonos drop-ú (Wikipedia, és házilag is lemérhető) transzformátorok köthetők párhuzamosan, ha a szekunderüket párhuzamosítjuk. Különben egyenlőtlen tehereloszlás miatt az egyik túlterhelődik. A szekunderek is, csak azonos feszültségűek köthetők párhuzamosan (ekkor nő az áram). Sorba csak azonos áramúak (ekkor nő a feszültség). De leginkább V.I.L.-t idézném.
(#) Szabi52 hozzászólása Márc 18, 2018 /
 
Oké értem. Ez a legnagyobb teljesítmény, és azt meg lehet valahogy oldani hogy az áramerősség összeadódjon(vagy legalább legyen nagyobb az erősebb trafóénál)?
(#) Bakman válasza Szabi52 hozzászólására (») Márc 18, 2018 /
 
Igen, megoldható, megfelelő DC-DC konverterrel. De. Ez egyrészt általában drága, másrészt a konverternek is van vesztesége. Ettől sokkal ésszerűbb eleve olyan transzformátort venni/készítteti, amilyen kell. Energiatakarékosabb is az utóbbi megoldás.
(#) granpa válasza Szabi52 hozzászólására (») Márc 18, 2018 /
 
Egyáltalán: mekkora feszültség és áram kellene? És mihez? Ha mindkét trafó 12 V, 1 A lenne, akkor vagy 12 V, 2 A, vagy 24 V, 1 A, ~24 VA az ezekből kinyerhető teljesítmény.
(#) Epu2 válasza Szabi52 hozzászólására (») Márc 19, 2018 /
 
Hasonlót csináltam, de működött is. Két egyforma 115/12 V-os trafót kötöttem össze. A primereket sorba, a szekundereket párhuzamosan.
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem