Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Érdekességek
 
Témaindító: Gatery, idő: Szept 5, 2006
Lapozás: OK   167 / 586
(#) Robin2 válasza _BiG_ hozzászólására (») Márc 12, 2017 /
 
Mondod Te, vagy Ők. Én meg vagy elhiszem, vagy nem. Szerintem a 100 méter is bőven elég, úgy hogy sokan tudatában sincsenek. Nem arra akartam rávilágítani, hogy tudják, hogy a nyolcadikon a kis helységben ücsörögsz, hanem arra, hogy sokan félnek a csiptől, miközben ott a kezükben a telefon.
(#) _BiG_ válasza Robin2 hozzászólására (») Márc 12, 2017 /
 
Mobil esetében legfeljebb azt tudják, hogy valahol egy cella területén tartózkodsz. Vidéken ez több (tíz)négyzetkilométernyi terület is lehet. Nagyvárosban kisebb (sűrűbben vannak a cellák), de ott meg emeletes házak lehetnek és a büdös életben nem találnak meg a mobil alapján.
És mint mondom, a mobil kikapcsolható az RFID chip nem.
Gondolkodj picit.
(#) Robin2 válasza _BiG_ hozzászólására (») Márc 12, 2017 /
 
Köszönöm a jótanácsot, azt teszem. Háromszögellés. Egyszer 100m, egyszer több tíznégyzetkilométer... Értem.
(#) _BiG_ válasza Robin2 hozzászólására (») Márc 12, 2017 /
 
Háromszögelés... Pl. egy rengeteg reflexiós felülettel rendelkező városban. Sok szerencsét...

Láttál valaha egy mobiltornyokat feltüntető térképet? Mert én igen. Ha most belekötsz a 100 méterbe meg a négyzetkilométerbe, akkor világos, hogy nem láttál. A +/- 100 métert értsd pl. Budapest területén, mondjuk a XII. kerületben.
(#) Robin2 válasza _BiG_ hozzászólására (») Márc 12, 2017 /
 
Nagyon sok minden működik a sok reflexiós felület közt. Mindegy, legyen igazad, eszmecsere lett volna, nem vita. Ha láttál egy térképet, láttál mindent. Valószinűleg az is városi legenda, hogy egy ismerősöm készülékét így hozták vissza a rendőrök, bemérés alapján.
(#) _BiG_ válasza Robin2 hozzászólására (») Márc 12, 2017 /
 
Bemérés alapján, értem. És mit mértek be? Netán a tolvaj feltett egy szelfit a netre és még ott tartózkodott, a helyszínen? Vagy egyáltalán, ismert tolvaj volt, képet csinált magáról és hopp, meglett a mobil (így már jó pár bűnöző lebukott).

Eszmét cseréltünk, csakhogy nem azonos információk birtokában.
(#) granpa válasza _BiG_ hozzászólására (») Márc 12, 2017 /
 
Igazad is van, meg nem is. Az "ott" dolgozó ismerősöm fél órát, és 1 m-t mondott. Szóval akit/amit akarnak az megvan!
(#) GPeti1977 hozzászólása Márc 12, 2017 /
 
Voltam kirándulni az osztrák határon, mikor átléptük a határt mindenkinek 10m pontossággal csipogott a telefonja, a háromszögelésen kívül még más módszer is van a helymeghatározásra és nem a gps-re gondoltam.
(#) nagym6 válasza GPeti1977 hozzászólására (») Márc 12, 2017 /
 
Elvileg három vevőtorony a telefon adójelének vételi, toronyba érkezési időkülönbségéből eléggé pontosan is mérhet, de nem ismerem a rendszert, csak elvet gondolok.
(#) Gafly válasza nagym6 hozzászólására (») Márc 12, 2017 /
 
Önmagában a GSM szabvány terjedési idő alapján történő háromszögelés nem egy precíziós eljárás. Ami azt illeti, a szabvány készítésekor szerintem erre a felhasználásra még nem is gondoltak.
(#) Robin2 válasza _BiG_ hozzászólására (») Márc 15, 2017 /
 
A mobiltelefon készülék tartózkodási helyét mérték be, de vihetjük a viccelődés irányába is az eszmecserét, nem azonos információk birtokában.

De egy kis igazi érdekesség: Link
Ha a köznép számára kereskedelmi forgalomban kapható ilyen, akkor valószinűleg, akiknek kell, azoknak nincs pontosabb.
(#) Gafly hozzászólása Márc 16, 2017 /
 
(#) Massawa válasza GPeti1977 hozzászólására (») Márc 16, 2017 /
 
A csipogásnak meg a helynek semmi köze egymáshoz. A csipogás akkor jelentkezik, amikor a telefon beregisztrál a rendszerbe - s nem attol, hogy felveszi a kapcsolatot a toronnyal. ( függ a hazai hálozattulajdonostol és a telefon hazai regisztráciojától). Pl nekem vállati telefonom van az egyik hálozatban, a privát egy másikban a család többi telefonja egy 3. hálozatban van . Gyakran 5-10 perces különbséggel csipognak a határokon.
(#) Hp41C válasza Gafly hozzászólására (») Márc 16, 2017 /
 
Új értelmet kapott a "kapsz egy fülest".
(#) Hp41C válasza GPeti1977 hozzászólására (») Márc 16, 2017 /
 
Tata felé menet az autopályán szoktam köszöntő üzenetet kapni üzenetet Szlovákiából.
(#) Hp41C válasza Hp41C hozzászólására (») Márc 16, 2017 /
 
Egy kis teszt video.
(#) _BiG_ válasza Robin2 hozzászólására (») Márc 16, 2017 /
 
Idézet:
„GPS-el szemben persze jóval pontatlanabb, a Quectel állítása szerint 100m és 5km közt van a pontossága.”

Hm, mintha én is írtam volna a 100m-t nem? Sőt, még négyzetkilométereket is, ha az 5 km tévedést két irányba kiterjesztjük, akkor mindjárt 25 km2 lesz a fellelhetőség tartománya...
(#) _BiG_ válasza Gafly hozzászólására (») Márc 16, 2017 /
 
Mindjárt a sminkjét is megcsinálta a csajnak
(#) bbatka válasza _BiG_ hozzászólására (») Márc 16, 2017 /
 
Kiégett a csajszi.
Még jó hogy nem egy elektromos autó gyulladt ki alatta. Félek a jövőtől.
(#) Robin2 válasza _BiG_ hozzászólására (») Márc 17, 2017 /
 
Kicsit más lenne a kép, ha tovább is idézted volna azt a mondatot: " Cserébe viszont ehhez nem kell rálátás, ez egy teremgarázsban vagy épületen belül is működik!"
Hm, reflexiómentes környezet, rálátással
Igen, irtál 100 métert. Mi irtunk arról, ketten is, hogy ez alapján a technikai megoldás alapján visszakerültek a telefonok. Egy kollégád, egy közkereskedelmi forgalomban kapható modullal, első! bekapcsoláskor 95m-es pontosságot kapott, egy külföldi adatbázis alapján. Kérdezném, szerinted, "nekik" nincs pontosabb készülékük erre a célra? Mert lehet, hogy a GSM technológia alkalmatlan erre, de valahogy ezek a dolgok megtörténtek, tények. A tények pedig makacs dolgok. Vagy csoda történt
(#) gernerakos válasza Robin2 hozzászólására (») Márc 17, 2017 /
 
Azért a telefonos helymeghatározás nem merül ki a GSM rendszerében. Ott a gps, meg az hogy távolról simán be tudják kapcsolni a készülék kameráját, mikrofonját. Példálul utazol a metrón, bekapcsolják a mikrofont, egyből hallják a bemondást a metrón, hogy melyik megálló következik. Egyből tudják is hogy merre jársz...
(#) pucuka válasza gernerakos hozzászólására (») Márc 17, 2017 /
 
Nem is tudom. Nem kellene rémeket látni, főleg, ha nincsenek is. Ez a telefonos helymeghatározásról csak annyi információ van, hogy melyik bázisállomásról indították a hívást (és milyen irányba). A nyilvános rádiótelefon hálózatban semmi más lehetőség nincs. (egy tarifa csomag bevezetése azon bukott meg, hogy a tarifa rekordban nem volt olyan jelző, ami azt mutatta volna, hogy melyik bázisállomáson végződik a hívás. A központ program szállítója aranyárért biztosította volna ezt a funkciót)
Mért térerősségekből nem lehet kimatekozni a mobil helyzetét, mert a mért térerősség is erősen függ az aktuális terjedési út jellemzőitől, meg ahhoz a bázisállomáson még iránymérésnek is kellene lennie. Az meg tudomásom szerint semmilyen rendszer bázisállomásán nincs.
Arról sem tudok, hogy távolról el lehetne indítani a telefon kameráját, vagy mikrofonját. Ahhoz a mobilban alkalmazásnak kéne futnia.
Elvileg létezik olyan funkció, (de nem a nyilvános hálózatban) hogy távolról lehet programot tölteni az előfizetői készülékre, amihez viszont megfelelő készülék is szükséges, de nálunk használnak-e ilyet, arról sem tudok. Annyit tudok róla, jó lenne, ha lenne.
A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2017
(#) _BiG_ válasza Robin2 hozzászólására (») Márc 17, 2017 /
 
Idéztem volna, ha lett volna értelme idézni. Az, hogy működik, nem jelenti azt, hogy használható is. Hiába működik teremgarázsban, ha azt se lehet belőni, melyikben (ha van mondjuk kettő egymás mellett).

Az, hogy hogyan kerültek vissza a telefonok (azt nem kétlem, hogy meglettek), nem kötik a júzer orrára a hatóságok. Hívásokat lehallgathatják - kis hazánkban a rendőrség simán megteszi bírói engedély nélkül is, erre meg én tudok esetet. Szóval nem az iránybemérés az egyetlen mód, hogy megtalálják a készüléket.

Hallottál a Tolvajkergetőkről, akik lopott csalibicajokat kerestek meg (és buktatták le a tolvajokat)? Volt hozzá egy céleszköz, a Spybike. Ez egy GPS modul jelét küldte ki a GSM hálózaton keresztül, amit egy laptopon futó szoftver rátett egy térképre, így követhető volt, merre van a bringa. De a megtaláláshoz ez is kevés volt, mert egy emeletes házban melyik emelten van, esetleg a pincében, az nem látszik a térképen. Külön kis jeladó is volt a csalibringán, amit egy kézi iránymérővel lehetett bemérni. És így is megvolt az esélye, hogy irány stimmelt, de a szomszédos, melléépült ház lakásában volt a jeladó, nem abban, ahova bementek. Szóval ezzel az összetett módszerrel se könnyű meglelni egy jelforrást, nemhogy a GSM hálózattal önmagában.
(#) Gafly válasza gernerakos hozzászólására (») Márc 17, 2017 /
 
Idézet:
„Példálul utazol a metrón, bekapcsolják a mikrofont, egyből hallják a bemondást a metrón, hogy melyik megálló következik. Egyből tudják is hogy merre jársz...”

Nemár
(#) peti333 válasza gernerakos hozzászólására (») Márc 17, 2017 /
 
Idézet:
„Példálul utazol a metrón, bekapcsolják a mikrofont, egyből hallják a bemondást a metrón, hogy melyik megálló következik. Egyből tudják is hogy merre jársz...”


Valóban előfordulhat veled ilyen, de elég nagy összeget mernék rá tenni, hogy soha nem fog. Miért is? Mert nagyon kevés embernek fűződik hozzá valamilyen érdeke, hogy téged ilyen szinten megfigyeljen, és ilyen szinten megtenni nagyon drága lenne.
Hacsak nem vagy fontos állami, vagy üzleti vezető (az ilyen emberek által használt eszközök pedig kellőképpen védettek), akkor maximum a cégeket a metaadatok érdeklik, hogy az adott érdeklődésű és anyagi helyzetű emberek merrefelé mászkálnak, de hogy ezt a telefonod mikrofonján keresztül megtudják irreálisan magas idő, pénz, és töredékét nem éri az így megszerzett információ. Tehát hacsak nem vagy valami maffiózó, vagy az előbbiekben vázolt befolyásos vezető, akkor nyugodtan leélheted úgy az életed hogy maximum ingyenes keresztrejtvény programba csomagolt trójai csinál zombigépet ddosos támadáshoz a telefonodból. Ezek ellen meg talán a legjobb védekezés a józan ész, és a friss szoftver.
(#) gernerakos válasza pucuka hozzászólására (») Márc 17, 2017 /
 
Idézet:
„Arról sem tudok, hogy távolról el lehetne indítani a telefon kameráját, vagy mikrofonját. Ahhoz a mobilban alkalmazásnak kéne futnia.”

Pedig fut is. Amikor először bekapcsolsz egy telefont, egyből elfogadtat veled egy halom feltételt, amit (szeritem) nincs olyan ember, aki végigolvasna. Átlag felhasználó miatt azt írnak bele, amit akarnak.
Tehát futó alkalmazások. Mellékelek egy képet, ez a saját telefonom feladatkezelője, tele olyan alkalmazással, melyet soha az életben nem használtam, mégis rendszeresen fut. Hogy a 'vezérlés' távolról' miért fut, ráadásul kétszer is, mit csinál pontosan, és miért zabál ennyi ramot, az egy nagyon jó kérdés. Az időjárást kb megértem, van ilyen alkalmazásom. Az elemlámpára nincs külön alkalmazás telepítve, nem is használom szinte soha, mégis fut. Vajon miért? Miért kell egy zseblámpa (lényegében egy led ki/bekapcsoló) programnak több mint 2Mb ramot ennie? A második óra megint nem tudom mit csinál, mert hogy sose használtam, az biztos. A badge providerről sem tudom micsoda, mindig csak azt látom, hogy fut.
Lekövethetetlen, melyik alkalmazás pontosan mit csinál, mikor kinek küld mit, és azon keresztül hogyan járkálhatnak be a telefonomra, és mit tudnak így csinálni.
Mindezt írom úgy, hogy több éves ("okos") telefon felhasználó vagyok.
A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2017
(#) pucuka válasza gernerakos hozzászólására (») Márc 17, 2017 /
 
Én mobil telefonról beszéltem, és nem okostelefonról. Az okostelefonban olyan progik futnak, amit Te magad kapcsolsz be azzal, hogy elfogadod , hogy a progi hely alapú szolgáltatásokat használjon. De ennek semmi köze a mobiltelefonhoz, illetve csak annyi, hogy kapcsolódik az internetre, a mobilhálózaton keresztül. A programok tartózkodási hely meghatározásához nem a GSM, hanem a GPS hálózatot használják.
Ha nem szeretnéd, ne kapcsold be, igaz akkor nem lesz navigáció, nem mutatja a térképen a tartózkodási helyedet sem, de nem kapsz információt a tartózkodási helyed közelében levő boltokról szállásokról, benzinkútról, megmég a csoda tudja milyen hasznos, meg haszontalan dolgokról.
Dehát ezt neked kell eldöntened, mindenesetre az úgy nem igaz, hogy "valaki" távolról bekapcsol valamit a készülékeden, és sutyiban hallgatózik, nézelődik a zsebedben.
A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2017
(#) AMD hozzászólása Márc 18, 2017 /
 
Nem olyan rég volt egy okostelefonos messenger beszélgetésem egy ismeretlennel. Olyan furcsa érzésem volt, úgy beszélt, olyan kérdéseket tett fel mint ha látna engem. Közben a telefon nagyon lassú volt, akadozott. Eddig nem hittem az ilyen megfigyelős dolgokban, de ezután...
(#) sonajkniz válasza AMD hozzászólására (») Márc 18, 2017 /
 
Ha nem kihangosítóval beszéltél, hanem a füleden volt a telefon, aligha látott belőled bármit is.
(#) pucuka válasza AMD hozzászólására (») Márc 18, 2017 /
 
Egy messengeres beszélgetésnél lehet bekapcsolva a kamera, ha figyelmetlen voltál.
Következő: »»   167 / 586
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem