Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Érdekességek

Témaindító: Gatery, idő: Szept 5, 2006
Lapozás: OK   659 / 681
(#) Inhouse válasza granpa hozzászólására (») Nov 21, 2025 / 1

Köszönöm mindenkinek a választ. Mondtam már akkor az öregemnek, hogy nem ebből lesznek a karácsonyi ajándékok. Az, hogy én babrálok vele 1-2 órát, hogy szemrevételezzem a belsejét, mennyire van egyáltalán egyben, majd áram alá helyezem, hogy még esetleg működik-e, még hagyján (kismillió nem csillagfejű csavar az előlapján). De ahogy bejön a képbe egy szigetelésvizsgálat, amihez külsős kell, majd kiderül, hogy nincs meg a piskótadugós kábel...egyre inkább beigazolódik a sejtés, hogy sajnos a hulladékgyűjtőben végzi majd szegény.
Volt itt a városunkban egy régi rádiókat gyűjtő szakember , aki kiállítást is tartott a gyűjteményéből, ha megtalálom esetleg neki felajánlom fellelt állapotban. Ha nem, max a jövő évi találkozón megkaphatja valaki, akinek tetszik a csatos fém dobozával...
(#) szs válasza Inhouse hozzászólására (») Nov 21, 2025 / 1

Idézet:
„sajnos a hulladékgyűjtőben végzi majd szegény.”

Meg ne halljak ilyet.
Szerintem lesz egy kirándulásom
(Bár még nem tudom, hová)
(#) Gafly válasza szs hozzászólására (») Nov 21, 2025 /

Békésvármegyer.
Ha nem sürgős, akkor 2026 Június.
Ha sürgős, akkor most vasárnap éppen esik, és amúgy is csak takarítanék és pakolásznék.
(#) Massawa válasza Massawa hozzászólására (») Nov 23, 2025 /

Minöség 2025-ben.
A szép idöt kihasználva elkezdtem a karácsonyi világitást kiakasztani a házra. A minap fejemre esett egy vadonatuj fényfüzér is. Az is kikerült a házra a majdnem gutaütés meg a fejembe amikor a tápegységet be akartam nyomni a modern kerti stekkerekbe. Azokba ki tudja milyen ütödött elöirás szerint beépitettek valami gyerekvedelmet is, igy a lyuk a stekkerben belülröl van védve és már régen gondot okozott, de azért eddig sikerült belenyomno a fényfüzérek tápjait, kivéve az ujat, annak ugyanis a kontaktusai a stekker helyett a táp belsejébe nyomodtak. Szerencsere nem használtam herkulesi eröt, igy nem eröltettem tovább meg kb 1 cm kiállt a tápbol. Jött egy nyomdafestéket nem türö káramkodás vettem a fogot, hogy visszahuzzam a két kontatkust, de már elsönél jött a az ujabb szitok, az 5 mmes rud simán kijött a tápbol a másik, belsö végén meg nyoma sem volt valami forrasztásnak vagy hasonlonak. Na mondom, ezek belül a csak valami pléhdarabhoz érhettek, ami biztos elgörbült amikor a falistekker helyett a tápba nyomodtak. Azaz a javitás nem lesz egyszerü. A táp természetesen teljesen össze van ragasztva, igy csak a fürész az opcio. Szépen levágtam a táp dugorészét, szerencsére a benyomodo kontaktusok semmit nem sértettek meg az elektronikában ( volt hely hova nyomulni), de a érintkezöknek nyoma veszett.
Egy 2 eres kábel odaforrasztásával megoldottam az áramellátást. Áthuztam a kábelt a levágott dugofejen és hermetikusan összeragasztottam a tápot. Az uj kábel másik végén már ott volt a gyári villásdugo, igy kiprobálva azonnal minden világitott. Megelözve hasonlo gondokat a jövöben a kerti stekkerekböl kitörtem a gyerekvédelmet. Sajnos gyárilag müködésképtelen szerkezet, külsö stekkereknél duplán. A legkisebb por is mozgásképtelenné teszi a gyerekvédemet, arrol nem is beszélve, hogy a dobozok is már a vetemedések jeleit mutatják. ( 6 évesek). Van kint 2 másik stekker már vagy 50 évesek s majdnem olyanok mint uj korukban.
(#) szs válasza Massawa hozzászólására (») Nov 23, 2025 /

Nekem is első dolgom: -ha ki tudom- kipiszkálom ezt a "gyerekvédő" undokságot. Na, nem mindenből sikerül.
(#) Massawa válasza szs hozzászólására (») Nov 23, 2025 /

Nálam a doboz felsö részének a része, két müanyag pöcök tartja, igy könnyü kitörni.
(#) Inhouse válasza szs hozzászólására (») Nov 23, 2025 /

Másik vonalon is futtatja az öreg a történetet.
Más. Újabb kínai hozzá nem értő fotós stáb történet...a 2 két egymás mellé lett rakva, és egy termék fotói között volt mindkettő.

kinaletra.jpg

(#) lazsi válasza Inhouse hozzászólására (») Nov 24, 2025 /

Amennyiben a létra bal oldali (ahol nincsenek fokok) szárának az aljára kell felhelyezni, akkor akár még jó is lehetne... Csak akkor nem értem, hogy miért az oldala van bordázva elcsúszás ellen, és miért nem az, ami a földön lesz?
A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2025
(#) Bakman válasza lazsi hozzászólására (») Nov 24, 2025 /

Ezt a létrát teraszra (nem a korlátra) kell akasztani, így annak alját is lehet könnyen festeni.
(#) Inhouse válasza Inhouse hozzászólására (») Nov 24, 2025 /

Egyébként azért került látókörbe, mert ilyet keresek. A mi 3*8 fokosunknak szétrepedtek ezek a csúszásgátlói. De amit találok mind 60*17mm-es alu zártszelvényre vannak, vagy csak a 60mm van megadva, a mienk meg 61,5*20,5mm-es.
(#) erbe válasza lazsi hozzászólására (») Nov 24, 2025 /

Fordítva rakták rá. Ha kifelé mutatna a bordás rész, a falat védené a véletlen sérüléstől. Vagy éppen bútort.
(#) Kera_Will hozzászólása Nov 24, 2025 /

Karácsonyi gyermek workshop Bpi Repair Cafe

Robokaland és Repair Cafe keretein belül szervezett eszköz építés.

Az esemény regisztrációs oldala

Egyszerű hangulatos dekoràció készítése gyerekek szàmàra.
(#) Udvari Zsombor válasza Massawa hozzászólására (») Nov 24, 2025 /

① Létezik olyan közdarab, ami egy kerek konnektorból csinál két laposat, nekem egy ilyenben gyógyult be a helyére a gyerekvédelem a kosztól (erővel se sikerült beledugnom bármit is), szétszedtem és egyszerűen azt a két rugós műanyagot kidobtam belőle.
② A másik pedig egy régi, eredetileg vérnyomásmérőhöz való méretes (magyar) Medicor dugasztáp, aminek sajnos a bedugáskor érintkező végeit leszámítva vékonyak a lábai, így egyszer épphogy sikerült kiszerencsétlenkedni egy gyerekvédelmes elosztóból, mivel a védelem műanyagja bement a vastag rész mögé így csúnyán beakasztva mindkét lábat! Megoldás képpen zsugorcső rétegekkel vastagítottam hozzá a vékony részeket a lábak vastag végeihez, így már gond nélkül bedugható bármibe is kihúzhatatlanság veszélye nélkül.
(#) Inhouse válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Nov 24, 2025 /

Idézet:
„...erővel se sikerült beledugnom bármit is...”

A siker kulcsa pont az, hogy erő nélkül kell. Csak lazán, de közben mozgatva. Nem mondom, hogy minden esetben siker, mert ahogy írtad, van hogy széthullik, megszorul. De sok elképedt arcot láttam már, amikor küzdenek vele, én meg egy laza mozdulattal bedugom.
A dugasztáp vékony szigetelt rész végén levő vezető kupak beakadással én is találkoztam, én is zsugorcsöveztem!
(#) Udvari Zsombor válasza Inhouse hozzászólására (») Nov 24, 2025 /

Jó tudni, hogy nemcsak én vagyok ilyen "elvetemült" a zsugorcsövezéssel.
(#) szs válasza Inhouse hozzászólására (») Nov 24, 2025 / 1

Idézet:
„Másik vonalon is futtatja az öreg a történetet. ”

Nem baj -ha kifut, majd jelezz, hogy + vagy -
(#) somitomi válasza Inhouse hozzászólására (») Nov 24, 2025 / 1

Általában az ezeknek az elve, hogy egyszerre kell a két lyukba dugni valamit, akkor a szimmetrikus erőhatásra enged, ha csak az egyik felét nyomja valami (mondjuk Ödönke a csavarhúzóval), akkor úgy billen, hogy befeszül és nem nyílik. A gyakorlatban persze az aljzat minőségétől függően van, ami szinte észrevétlenül működik, meg olyan is, aminél hosszasan kell táncolni a dugóval. Utóbbi szüleimnél arra a sorsra jutott, hogy permanensen beledugtak egy védelem nélküli hármas elosztót és akkor nem kell vele minden alkalommal verekedni.
(#) szs válasza somitomi hozzászólására (») Nov 24, 2025 /

Nekem is egy helyen úgy van
Ezeréves hármaselosztó, még földelés sincs benne, negyvenéves kosszal. De az van a hosszabbitó végén, mert simán kín volt beledugni a villanyos melegítőt. Hidegben, dermedt kézzel hazaérve pláne.

De amúgy is: ugy 40 éves korunkig csak bedugtuk egy kézzel a konnektorba a dugót. Majd ötvenegynéhányévesen fogok szórakozni, mert majmok "gyerdkvédnekk"

A gyerek elpusztíthatatlan!
(#) Massawa válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Nov 24, 2025 /

Ugyanezt tettem én is. Föleg hazai eredetü fali aljazatok gyerekvédelme egy katasztrofa. Az ujjonnan is csak a véletlennek köszönheti, ha müködik.
Mechanikailag egy katasztrofa.
Én amikor még a Szu-ban dolgoztam, akkor egy 5 mm-s furo volt nálam. Náluk a stekkerekben a lyukak csak 4 mm-sek voltak, amibe az europai villásdugo nem ment be. A anyag meg minöségi bakelit volt, amit nehéz volt furo nélkül kitágitani.
(#) Gafly válasza Kera_Will hozzászólására (») Nov 24, 2025 /

Ha segítőkre van szükség, akkor egy fél napot bevállalok.
Karácsonyi bakancstúrára befizetem Granpát (úgysem sok ötlet van neki a fa alá).
(#) Udvari Zsombor válasza Massawa hozzászólására (») Nov 24, 2025 /

Alapból nincs igazán bajom a gyerekvédelmes aljzatokkal, csupán nehezebb bármit beéljük dugni, mert sokkal erősebben kell nyomni. Viszont olyan helyeken, ahol esetleg kosz juthat beléjük eléggé felejtősek, mert beragadhat csukott állapotban a gyerekvédelem. Szerencsére az általam említett dugasztápon kívül nincs másom, aminek olyan hülye felépítésű lábai lennének.
Idézet:
„Föleg hazai eredetü fali aljazatok gyerekvédelme egy katasztrofa. Az ujjonnan is csak a véletlennek köszönheti, ha müködik.”
Te mit tapasztaltál? Amit én eddig láttam az egy formás műanyag elem, amit a dugó lábai rugó ellenében arrébb nyomnak, ami ha nincs mindkét lukban egyformán nyomva, akkor nem is tud arrébb menni az útból.
(#) Massawa válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Nov 24, 2025 /

Az lenne a feladata amit leirtál csak elkepesztöen primitiven van kivitelezve. Annak a müanyag nyelvnek a kivitele meg a csapágyazása meg a primitivtöl is rosszabb. Söt a használt puhább müanyag gátolja a müködését.. Tegnap kidobtam a szemétbe ami a gondot okozta majd még egy másikbol kiveszem akkor berakom a fényképét meg lehet jol rágni.
(#) Massawa válasza Massawa hozzászólására (») Nov 26, 2025 /

Az ember mindig tanul. Karácsony közeledik, a fényfüzérek évszaka. Tegnapelött egy vagy 10 éves fényfüzér dobta be a törülközöt.
Elöször azt hittem viz került a vezérlöjébe. Igy behoztam kiszáritani, de nem igen segitett a bekapcsoláskor elindult majd elaludt minden fény. Ennek meg külsö 24 V AC trafoja van ami müködik. Nem maradt más hátra belenézni, hogy mi is a baja. Természetesen ehhez szét kellett vágni a dobozát, ami sikerült is, benne egy elképesztöen raffinált modon felépitett gyufásskatulya méretü 3 dimenzios NYÁKot találtam, tökéletesen száraz volt, csak az AC bemenet körül láttam kikristályosodott viz nyomokat, ami lehet akár pára lecsapodás is, mert ugye van rajta egy gumigomb a 8 üzemmod változtatására. Lehet, hogy az nem volt egészen légmentes. Pedig a konstruktör mindenre gondolt, a gumigombnak belül 2 kerete is volt, a nedvesség beáramlását gátolni.
Elöveszem a voltmétert, ott van a 24 V ezt követi egy beforrasztott biztositék, szintén megvan utánna a 24 Volt, majd jön egy kb 4 mm széles 20 mm hosszu NYÁK folia a zöld vetöréteg alatt a diodákig, de ott már nincs. Elö a nagyitot, talán szakadt, nem látni semmit. Üsse fene, elö egy 2 cm-s drotot összekötni a diodákat a biztositékkal. S nicsak azonnal müködik mind a 4 kimenet. A kimeneteket extra FETek hajtják kimenetenként 0,375 mA-el. Le a fejjel a tervezöi elött, a kimenetek meg a bemenet a NYÁKon kialakitott extra tüskesorra csatlakoznak, hüvelyes rugos hüvelyekkel. ( nem éppen a legolcsobb megoldás a tüskék 1,2 mm átméröüjek, azaz nagyon egyediek.) a doboz összerakni is sikerült a mechanikus sérüléseket ragasztoszalaggal leragasztottam, majd az egész dobozt beraktam egy átlátszo müanyagzacskoba amit szintén összeragasztottam. Igy került ki megint a kertbe.
De, hogy hol és miért szakadt meg a széles folia, az rejtély marad. Esetleg a nedvesség okozta szivárgás égette el a foliát?.
(#) lazsi válasza Massawa hozzászólására (») Nov 26, 2025 /

Én inkább a hőtágulásra gondolnék... Ha kint volt télen-nyáron sok éven át, akkor lehetséges...
Esetleg nem maga a fólia szakadt meg, hanem a forrasztás vált el a fóliától. Tapasztaltam már ilyet, és sajnos csak erőteljes mozgatásra lesz látható a hiba. A plusz vezeték beforrasztásával a forrasztási pont is "felfrissült".
(#) Massawa válasza lazsi hozzászólására (») Nov 26, 2025 /

Ez maradt egy drága márkás Jack dugobol, amikor kihuztam a PCböl.

IMG_8244.jpeg

(#) Massawa válasza (Felhasználó 32034) hozzászólására (») Nov 26, 2025 / 1

Nincs kizárva…..
(#) Massawa válasza Massawa hozzászólására (») Nov 27, 2025 / 2

Ezt nézzétek meg ( föleg ha tudtok angolul). Egy közismert eszköz agoniája mutatja sok minden mai dolog gondját.

Benzinkanna
(#) Gafly válasza Massawa hozzászólására (») Nov 27, 2025 / 1

Azért van három füle, mert így két katona is tudja vinni a szélsőknél fogva, meg egy is a középsőnél.
(#) Massawa válasza Gafly hozzászólására (») Nov 27, 2025 /

Igen ez is az egyik lényege a konstrukcionak.
De van még egy tucat, amit még 5 év alatt som tudtak megérteni meg lemásolni. ( és ott van az übermensch mentalitás is: ami nem amerikai találmány az nem lehet jo….. ).
(#) Massawa válasza Massawa hozzászólására (») Nov 27, 2025 /

Itt van egy stekkerböl a gyerekvédelem. Azért meg lehetne kérdezni az alkotojától, hogy mitöl is müködne ez a zár ha 5 mm a dugo lábainak az átméröje. Az a ferde nyelv nem elég ferde ahhoz, hogy lábhoz viszonyitva a meröleges sikban oldalirányu erö keletkezzen és az egész zárnyelvet a dugo még inkább az alatta levö felülethez szoritja, igy az meg sem tud moccanni. Egy 4 mm-s láb még meg tudja mozditani, de a szabványos 5 mm-s már nem.
A nyelv felsö része a rugok felett a ferde sik, aminek az lenne a feladata, hogy összenyomja a rugokat. Azaz meg a faék müködéset sem sikerült jol megérteni.

Egy tixo szalaggal le kellett ragasztani, hogy ne repüljön szerteszét.
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2025

IMG_8245.jpeg

Következő: »»   659 / 681
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem