Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Érdekességek
 
Témaindító: Gatery, idő: Szept 5, 2006
Lapozás: OK   423 / 582
(#) mateatek válasza erbe hozzászólására (») Okt 14, 2021 /
 
Nekem is és a GIMP megnyitja.
(#) erbe válasza mateatek hozzászólására (») Okt 14, 2021 /
 
Azt még nem próbáltam.
(#) sargarigo válasza HeZ hozzászólására (») Okt 14, 2021 /
 
Én is megnéztem: 6016x4512 pixeles kép, 253MB-nak írja a kibontott tartalmat. Linux Mint, Gimp-et rögtön ajánlotta is megnézésre.
(#) SzervízMacska válasza sargarigo hozzászólására (») Okt 14, 2021 /
 
108 Mp-es a kamera szenzora és ebből valami QuadBayer eljárással (négyesével összevonva, vagy minden négyből egyet kiválasztva) 27 Mp-es képek készülnek.
(#) sany válasza sargarigo hozzászólására (») Okt 14, 2021 /
 
Nekem is ilyen volt én is szerettem. Miket össze nem építtetem ezekből az alkatrészekből. Sőt motort is raktam mindig az éppen aktuális projektbe.
(#) sargarigo válasza sany hozzászólására (») Okt 15, 2021 /
 
Idézet:
„Sőt motort is raktam mindig az éppen aktuális projektbe.”

Sőt! Direkt olyan projektek készültek, hogy kelljen bele motor! Így készült a nyílpuskám is belőle! Tudom kicsit vad ötlet, de tényleg készült! Más kérdés, hogy azok a szögvasak már nem voltak elég erősek a funkciójuk betöltéséhez, így aztán szépen el is görbült minden
(#) sargarigo hozzászólása Okt 15, 2021 /
 
Na ezt vajon hogyan csinálták? Bővebben: Link
(#) sany válasza sargarigo hozzászólására (») Okt 15, 2021 /
 
Nekem olyan eszembe sem jutott.
(#) gg630504 válasza sargarigo hozzászólására (») Okt 15, 2021 /
 
Hogy megtudjuk, hogy
"38 piktokelvin" és nem pikokelvin,
"egy Kelvin-fok harmincnyolcezer milliomoda", ami harmincnyolcezred kelvin és nem harmincnyolc billiárdod ( milliomod milliomoda ) kelvin.
Valamint "a gravitációs mező ki- és bekapcsolása mellett" elvégzett kísérlethez ki kellett fejleszteni a gravitációs mező ki-bekapcsolót.
A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2021
(#) sonajkniz válasza sargarigo hozzászólására (») Okt 15, 2021 /
 
Ha az abszolút 0-nál megáll a molekulák rezgése, és a fény is csepfolyóssá vállik, akkor engem már csak az érdekel, mi a fenével mérték le az abszolút 0-át eredetileg, és mivel mérték meg most vákuumban milliomod fok fontosan. Továbbá, mivel a vákuum baromi rossz hővezető, így elképzelni sem tudom, hogy egy vákuumon bellűl zuhanó bármit hogyan hűtöttek le.
Ezekre a részletekre sajna nem tér ki a cikk. Nekem pedig (mint örök szkeptikusnak) a száraz tények kevesek.
(#) pont válasza sonajkniz hozzászólására (») Okt 16, 2021 / 2
 
Na most Ők azért nem a Budapest tv kézrátételes gyógyító, kategória. Ahhoz hogy egy különleges dolgot megértsünk, bizonyos plusz ismeretekre azért szükség van. De pl. az abszolút nulla az egy számított érték, sosem érték el (elvileg lehetetlen) így nem is mérték meg, mint ahogy azt sem hőmérőktől tudjuk hogy a nap több millió fokos....
(#) majkimester válasza sonajkniz hozzászólására (») Okt 16, 2021 /
 
EZ az angol nyelvű cikk kicsit több részletet elárul.

Például a vákumban zuhanó eletromágneses mezővel összetartott gázt úgy lehet tovább hűteni, hogy megszüntetik az elektromágneses mezőt, ami hatására a gáz tágulni kezd, a táguló gázban pedig csökken az atomi mozgás, azaz tovább hűl. Vagy a hőmérsékletet hőmérő helyett egy nemrég kifejlesztett interferométerrel mérték.

De megnyugtatlak, hogy ezt a cikket elolvasva legalább annyi megválaszolatlan kérdésed lesz, mint a nagyon pongyola magyar cikk után.
(#) bbb hozzászólása Okt 16, 2021 / 1
 
Youtube - na én ilyet még nem láttam... Kell hozzá türelem, hogy az ember végigbogozza a szálakat
(#) Massawa válasza bbb hozzászólására (») Okt 16, 2021 /
 
Igy könnyü, de csináld ugyanezt lent a kábelcsatornában, vagy legujabban az optikai kábelekkel. Minden szálat egyenként kell összehegeszteni…
(#) szidom válasza bbb hozzászólására (») Okt 16, 2021 /
 
Nekem a munkavédelmi bakancsuktól futkos a hideg a hátamon.
(#) sany válasza bbb hozzászólására (») Okt 16, 2021 /
 
Jöhet a szakadásvizsgálat.

Itt még blankolnak is.
A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2021
(#) Inhouse válasza HeZ hozzászólására (») Okt 17, 2021 /
 
Kicsit nagyobb lett az eredetihez képest a netes jpeg konvertálás után, de még ez sem jelent semmit, mivel ha jól emlékszem, 85%-os "minőségűbe" csinálta. Az, hogy itt mekkora, azt a fórum beállításai okozzák, általában erősen rontanak a minőségen, hogy kevesebb helyet foglaljon. Nekem pl. amikor fényképezett dokumentumot küldenek messengerben olyan szinten értékelhetetlen, mintha 20 évvel ezelőtti technikával készült volna. Ha nem a messengerben készítik a képet, csak csatolják a rendes fényképező appal (Android telefonról beszélünk), akkor kicsit jobb a helyzet, de nem sokkal. Viberrel már értékelhető kép érkezik.
Azt írják, hogy akár fele is lehet, de nem minden esetben lesz ekkora a különbség.
Hasonlóan gond van még a WEBP képekkel, azt az Xnview viszi, bár lassú vele minden művelet. De a weboldalakra nem mindenhova lehet feltölteni, mint kép. Kell ezeknek az új dolgoknak némi idő.
Annó a az első netes videók AVI-k voltak, meg ASF-ek, MOV-ok, aztán MPEG, majd jöttek WMV-k...egyszer csak megjelentek a flash alapú videók, semmi nem vitte őket. Volt, hogy SWF-be voltak ágyazva, de külön FLV-ként elsőre nem is lehetett lejátszani őket. Aztán lett rá megoldás, de lassan kifutottak. Azóta az MP4 eléggé egyeduralkodó netes videós oldalakon, az MKV inkább mozifilmeknél. Itt most megint a h265 okoz ilyet, akár videó, akár kép, ezek szerint.
Mikor megjelent a WMA, akkor is az MP3 haláláról beszéltek. Próbálgattam és arra jutottam, hogy jól szól, de becsapós, sokkal több részlet veszik el és a sztereót is összenyomja. Ráadásul ez sem terjedt el igazán. Azóta meg van OGG, FLAC, meg ki tudja mi még, csak számítógépen kívül ezek sem alap formátumok.
Emlékszik itt még valaki az ICQ-ra? (nem kiterjesztés...)
(#) Rosszmáj válasza sany hozzászólására (») Okt 17, 2021 /
 
16:15-nél jakvajjal bekenik ...
(#) SzervízMacska válasza Inhouse hozzászólására (») Okt 17, 2021 /
 
Hogy ne kelljen találgatni, itt vannak a file adatai. Videót rendszeresen mov-ban töltök fel, mert kisebb a mérete az mp4-nél, azt tapasztaltam. Így is tele a nas, a laptop és az összes külső tároló, beleértve a memóriakártyákat is. Augusztus óta adós vagyok egy esküvői videóval, de hozzá sem tudtam kezdeni, mert nem volt hely. Venni kellett még egy vinyót, s néhány dolgot látatlanban töröltem is. Így lett 700 GB üres helyem, ez talán elég lesz. A nyersanyag 280 GB, három kamerából. Ilyet többet tutira nem vállalok...
(#) Massawa válasza szidom hozzászólására (») Okt 17, 2021 /
 
Nekem is föleg olyan agymenésektöl mint mifelénk. Ünnepi ruhában, nyakkendövel még egy üres csarnokon sem szabad átmenni, mert ugye a gyárban kötelezö a fémmel bélelt bakancs, fejvédö meg mit tudom én mi. A hatalmas gyárudvaron az uj csarnok a porta meg adminisztrativ épület között van, és megfelelö öltözet nélkül a csarnokba (ahova autokkal is be lehet menni), gyalog nem, ha nincs megfelelö ruha meg cipö. Igy a kb 1000 alkalmazott meg a vendégek kb 1 km-t kerülhetnek naponta a kb 100 m átjáró helyett.
(#) Gafly válasza majkimester hozzászólására (») Okt 17, 2021 /
 
Ha már pongyolát emlitettél:
magnetic bathtub
A neutronokat tartalmazó kód
Próbálom elkepzelni a cikkirót/forditót. Ezek hülyék, mi az hogy fürdőkád, ennek semmi értelme. Legyen inkább kód, az még jobban is hangzik, a többi sallang sem kell. De a kép az jó...
(#) sany válasza Rosszmáj hozzászólására (») Okt 17, 2021 /
 
Nem tudon meddig tart egy ilyen procedúra valójában. Egy kis dizsnózsír is jó lenne arra.
(#) Gafly válasza Massawa hozzászólására (») Okt 17, 2021 /
 
Idézet:
„Nekem is föleg olyan agymenésektöl mint mifelénk.”

Miért nem alkalmaztok magyar imformatikusokat?

Volt nálunk munkavédelmi bejárás. Iroda teljesen, legnagyobb villamos gép a kávéfőző.
Én nem voltam ott, de azóta legenda lett belőle. Jön a munkavédelmis ellenőr csaj a bizottsággal. Megrőkönyödve rámered laptopba bedugott DSP evaluation/Jtag kombóra.
Villamos forgógép! Burkolatlanul! Mi lesz ha bekap valamit???
Tanult kollégánk két sor C kód közül csak felpislantott, és állitólag azt mondta
Idézet:
„Hölgyem, itt nem a processzor hűtőventillátora kaphat be valamit.”
(#) Massawa válasza Gafly hozzászólására (») Okt 17, 2021 /
 
Nekünk is volt egy ilyen alkalmazottunk aki egyenként járta be a munkahelyeket (világon vagy 140 irodája vagy gyára volt a cégnek) és egyengette a munkatársak gerincét, ha rosszul ültek a széken. 15 év alatt egyszer láttam a munkavédelmist ( vagy 5 percig, mert éppen mennem kellett valhiva).

(Nagyon fontos és jol fizetett funkcioja lehetett, mert 4 csillagostol rosszabb szállodában nem volt hajlando aludni).)
(#) antikzsolt válasza Gafly hozzászólására (») Okt 17, 2021 /
 
Az egy laza koléga lehetett. Megnéztem volna a hölgyike arcát amikor megkapta a választ Megfizethetetlen lehetett volna
(#) Udvari Zsombor hozzászólása Okt 17, 2021 /
 
Autós porszívó a 60-as évekből!! 12V-ról ugyan még fúj, de a motorja iszonyatosan visít!!
(#) nagym6 hozzászólása Okt 17, 2021 / 1
 
Gőzhajtású fűnyíró.
(#) majkimester válasza SzervízMacska hozzászólására (») Okt 17, 2021 / 2
 
Idézet:
„Videót rendszeresen mov-ban töltök fel, mert kisebb a mérete az mp4-nél, azt tapasztaltam.”


A mov és mp4 (meg mkv) mindegyike video konténer formátum. Sok köze nincs a file mérethez és a minőséghez. Azt a benne tárolt videó (és audió) stream-hez használt codec és bitrate határozza meg. Mindkettő tartalmazhat MPEG4 AVC (H.264) vagy HEVC (H.265) vagy régebben MPEG4-ASP (XVID) stream-et. A mov és mp4 file formátum között minőség romlás nélkül és jelentős file méret változás nélkül konvertálhatsz a benne lévő video stream sima átmásolásával.

Persze a fenti általánosan elterjedt codec-ek helyet lehet más egzotikus is, amit esetleg nem mindkettő tartalmazhat, de ha olyannal használod, akkor nem biztos, hogy mindenki le tudja játszani.

A mov és avi között a legfőbb különbség, hogy a mov az Apple házi formátuma, az mp4 pedig egy nemzetközi szabvány. Ha nem Apple gépeken dolgozol, akkor jobb az mp4 formátumot használni.

Azonos minőség mellett kisebb file méretet (vagy ha úgy tetszik hasonló file mértet esetén jobb minőséget) újabb codec használatával lehet elérni. Mindegy hogy mov vagy mp4. MPEG4-ASP-nél jobb az AVC annál meg a HEVC, de a HEVC a legerőforrásigényesebb is és például a régebbi PC-k vagy Smart TV-k nem tudják lejátszani.

Ha a codec megvan akkor meg már csak a bitrate ami a minőséget és a file méretet meghatározza.
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2021
(#) kameleon2 válasza Bakman hozzászólására (») Okt 17, 2021 /
 
DOt Per Inch. Nagyon is van köze a minőséghez. Ha kinyomtatod akkor látni igazán. 201DPI 150 nyomdai LPI. Nyomtass ki egy színátmenetet többféle felbontással, mondjuk fotóét. Kiugrik a különbség. Igen átállítható a DPI érték. De ha az eredeti felbontást használod, akkor a nyomtatható méret is változik.
(#) Bakman válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 17, 2021 / 1
 
Nincs köze a minőséghez abban az értelemben, ahogy eredetileg írtad, miszerint attól készít szebb képeket a telefonod, mert nagyobb DPI-t használ.

Képzelj el egy képet, ami 3500 x 2000 px felbontású. Mikor lesz "szép" a kép egy pl. 96 DPI felbontású kijelzőn? Akkor, amikor a kép addig van nagyítva/kicsinyítve, amíg a megjelenített felbontás meg nem egyezik a kijelző felbontásával. Ilyenkor egy képpont egy pixelre esik. Ha nagyítod, akkor az a baj, ha kicsinyíted, akkor meg az.

Nyomtatáskor a kép méretét (mm-ben értve) be lehet állítani, ezzel be tudod állítani a nyomtatáskori DPI-t. Ezzel lehet javítani/rontani a nyomat minőségén, de ennek sincs semmi köze ahhoz, hogy a fényképezőgép/telefon milyen felbontással menti a képet.

Számít a képpontok száma, mennyire zajos a kép, kontraszt, fényerő, fehéregyensúly, tömörítés stb., de az, hogy a fájl milyen DPI értékkel van mentve, éppen semmit sem jelent a minőség terén.
Következő: »»   423 / 582
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem