Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Érdekességek
1000 V és 1000 A max. 1 MW töltési teljesítmény. 10C-vel tölt.
5 perc alatt 400 km-t lehet így belepumpálni. Ehhez persze kellene betápláló hálózati infrastruktúra is, de azt úgy fogják áthidalni, hogy egy nagy akku telepet töltenek a bejövő hálózatról, ami azután áthidalja a max pillanatnyi teljesítményigényt.
Vannak benne túlzasok (az 5-8 perces tankolás egy hagyomanyos autónál -na, a teherautóé talán, de az sem mindig), meg túlzasnak tűnő afatok, de végeredményben ígéretes.
Meg nekem is, aki nem hittem soha a villanyautózasbsn.
Van még egy viszonylag nagy probléma a gyorstöltéssel. Mégpedig a melegedés. Az egyik az aksi cellákban képződik, erről nem sokat tudunk, mivel nincsenek nyilvános adatok róla. Viszont amit tudunk, az a réz vezetőképessége és fajsúlya. Egy ilyen mértékű energiaátvitelnél hűteni kell a kábelt, még akkor is, ha nagyon vastag. Ugyanis nem lehet a vastagságát egy határ fölé vinni, ugyanis nem bírnák el az emberek, annyira nehéz lenne. De az igazán szűk keresztmetszet, legalábbis pillanatnyilag a csatlakozó. A Tesla supercharger tud ekkora teljesítményt, de nem ekkora áramerősséggel és az vízhűtéses. Szóval szerintem maradt még kihívás a technológiában, de hát azért vannak a mérnökök, hogy megoldják
Jónak tűnik 1 autó esetén. Kisebb kútnál, pl. 4 kútfejnél áll 8 autó, közben mindegyik mögött vár 1-2. Ez még nem is sok. Ki lehet számolni, 1 óra alatt hány MWh. Nagyobb töltőállomás mellé, ahol tucatnyi kamion is vár a sorára, akármekkora akkupakkot tesznek, azért kell mellé egy erőmű is.
FöldelésElső blikkre a villanyszerelés topikba akartam megosztani, de aztán rájöttem, hogy ez nem az.A rövid története: Egy óvodában lévő ipari gyorsmosogatógép földelőcsavarja látható a képen. A készülék (ami vizes környezetben üzemel, vizes kézzel nyúlnak hozzá) a szerződött partner, egy "szakszervíz" javítása után rázott, így visszahívták a szerelőket, akik így oldották meg a leszakadt védőföldelést.
Jó van ez így, nekik.
A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2026
Hmm a védőföldet is védeni kell a beavatkozóktól ?!
Ha a védőföldelő-vezető azaz PE szakadt volna el, az régen rossz lenne és súlyos hiba! Szerintem a betápkábelen a fázisvezetőkkel együtt érkező PE vezető továbbra is be van kötve, de ha ráz mindenképpen ellenőrizni kell a folytonosságát vagy a készülék szigetelési ellenállását.
Az ilyen külső "földelési" lehetőség kimondottan az egyenpotenciálra hozó bekötéseknek van kialakítva, a szimbóluma is sokkal inkább erre hajaz: EPH Illetve ez: Visszavont Ettől függetlenül el kell törni a kezét, aki nem képes szemes sarut használni hozzá. A hozzászólás módosítva: Máj 14, 2026
VHS másolatokEmlékeztek még a videómagnók korszakára? Mindenki, vagy legalább is a nagy többség másolt a másolt kazettákról. Aki nem emlékszik, az megnézheti, hogy milyen lett a másolat másolatának a másolata....Bővebben: Link Youtube 0:00 1st generation 0:19 2nd generation 0:36 3rd generation 0:53 4th generation 1:10 5th generation 1:27 6th generation 1:46 7th generation 2:02 8th generation 2:19 9th generation 2:35 10th generation 2:50 11th generation
Ez az audiokazettákra is érvényes volt.
Mégis visszasírom azokat az időket. Emberibb, élhetőbb volt a világ.
Ebben egyetértünk, de azért az audio felvételek sokkal kisebb minőségromlást szenvedtek el, egyszerűen a kisebb sávszélesség szükséglet miatt. És persze csakúgy mint a videonál rengeteget számított, hogy milyen minőségű magnókat használtál, milyen minőségű szalagokra készült a másolat, meg voltak-e tisztogatva a fejek a felvétel előtt és így tovább.
Ez a másolat másolatának a másolata akkor volt igazán szép, ha már eleve minden szinkronhang ugyanaz a személytől való volt.
Meg a sokadik másolaton a beszédek közötti szünetben szépen felerősödött a háttérzaj is.
Nem "áttűnéses", csak színváltós...3 színnél többet nem látni.
Értelmezésemben az egyik szín elhalványítása és a másik szín feltekerése az "áttűnés" effekt.
Akkor ezt hogyan "értelmezed" ?
Az "áttűnés" effekt volt egy automata disco keverőmben: A egyik számot miközben "lehallkította", egyidőben a másikat elkezdte feltekerni.
Fading... hang fokozatos be- és kiúsztatását (fade in/out) jelenti. Nekem az nem "áttűnés", hogy csak akkor jelenik meg a következő szín, mikor az előző szín kialszik...függetlenül attól, hogy a fényerő nullára lemegy. A "changing" pedig cserélés, kicserélés-t jelent "A színátmenet (vagy gyakran használt kifejezéssel szín áttűnés) egy olyan vizuális effektus, amely során két vagy több szín fokozatosan, éles határvonalak nélkül olvad egymásba." De mindegy, hagyjuk...mindenki saját tudása szerint gondolja, hogy mi-micsoda!
Ez is lassú áttűnés egyik színről a másikra...
A magyar nyelv változatossága kiemelkedő...igaz a többit annyira nem ismerhetjük.
Úgy látom neked mindegy mikor írsz a topikba. (Mind egy)
Hú , de jó neked
))
Az az egy mondat nem hangzott el: nem értettünk hozzá...
Nekem nincs CPU-m onnan, csak van néhány darab IC-m. Amiket találtam a fiókban...
A hozzászólás módosítva: Máj 25, 2026
Szerintem (a nem hozzáértő szerint) volt ott szakértelem. Az igazi anyagi lehetősegek hiánya, na az volt. Mert kijátszani a COCOM-t sem volt olcsó, aztán még kitenni zöldmezősként (mondjuk) a Bökényföldire... megszervezni ott a védelmét...
És: még a kártérítést is megkapták a biztosítótól. Csakhát (szokás szerint) a bank nem használta fel építésre. (Az újraépítés lehetőségére) A hozzászólás módosítva: Máj 25, 2026
Azért nem lennék benne biztos. A nyolcvanas évek elején épült az IC gyártósor. A hordozóktól a tokozásig, majd a galvanizálástól a mérésekig. Igaz volt sok selejt, főleg esztétikai de működött. A tűz a Pesti céget érintette. Akkoriban már javában ment a tranzisztor és dióda gyártás.
Mindjárt az elején egy nagy kérdőjelet találtam:
Most akkor egy kondenzátor okozta a tüzet (tűzoltóság), vagy a hálózat aláméretezett vezetéke (mindenki más)? |
Bejelentkezés
Hirdetés |