Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Érdekességek
Jó az ékezetmentes írás mert a "koszorus lanyok" lehet "koszorús lányok" de "köszörűs lányok" is.
Esetleg egy kezdőnek ("tul suru a kod" esetén) "túl sűrű a köd", vagy "túl sűrű a kód"? Vagy túl sűrű a köd, ha túl sűrű a kód? ![]() Pusztán technikai kontextusban persze jóval egyszerűbb. A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2026
Van is egy belső szabály:
XXVII. Fórumunkban a magyar nyelvnek megfelelően kell kommunikálni, viszont ha egy hozzászólást csak azért írunk meg, hogy helyesírási hibákat kritizáljunk akkor azt ne tegyük meg. Pedig megtisztelhetné azzal minden fórumtag a Hobbielektronika fórumán a tagtársait azzal, hogy normálisan ír (vagy ne írjon sehogy!)... Aki ékezetek nélkül ír, az biztos tudja mit akar leírni, csakhogy ennek olvasása/értelmezése ugyanolyan nehézséget okoz(hat) az olvasóknak, mintha erőt venne magán az író, és nem hanyagolná az ékezeteket! ...és ne feledjük!: 1 hanyag írás nem egy olvasónak okoz gondot, mert azt nem csak egy ember olvassa, hanem sokkal többen! Ezért elvárható a helyes, ékezetes írás...ha nem megy, akkor írogasson a vétkes oda, ahol írása megfelel az ottani nyelv szabályainak. (Én is írok cseh fórumokra, megpróbálok ott is megfelelni a nyelv előírásainak) Az sem megy egyszerűen, ott a mássalhangzókon is lehet ékezet/jel...próbáljátok csak ki! Ez az én privát véleményem... (Én is külföldi polgár vagyok, igyekszem betartani az itteni szabályokat -ha már itt élek, ezzel megtisztelem tagtársaimat... ) A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2026
Ez is egy vélemény... érdekes.
Tehát ha pl. valaki felvet egy problémát, aminek véletlenül tudom a megoldását, de olyan eszközről netezek, amin nem tudok ékezetekkel írni, akkor inkább ne segítsek, mert lesz akinek nem tetszik az ékeztek hiánya? Teljesen más dolog a hanyag helyesírás (ami pl. nem diszlexiából fakad), szleng stb... Úgy gondolom, hogy ha egy hozzászólás nem tetszik, akkor ugord át, nem kötelező válaszolni vagy reagálni rá. Amikor nehezemre esik elolvasni egy hozzászólást (pl. mert igénytelen szleng, vagy egyszerűen csak értelmetlen hablaty), akkor sokszor egyszerűen figyelmen kívül hagyom, és elengedem a dolgot. Esetleg rákérdezek, hogy mit is akar, ha látok esélyt, hogy felteszi az illető a kérdését normálisan is. Másik lehetőség ha mondjuk egy moderátor szól neki, hogy ha választ szeretne, akkor írja meg újra, de mostmár normálisan, amit szeretne, de ennek privátban kell történnie, másnak nincs köze hozzá, és talán nem a fórumban kellene megvitatni. Tehát mégegyszer: szerintem ha problémás a hozzászólás, akkor hagyd figyelmen kívül, engedd el, ha nagyon problémás, akkor kérj rá moderációt. Idézet: - A legtöbb munkahelyen van pl. ebédszünet, amit nem mindenki használ ki. Miért ne nézhetne rá a fórumra ilyenkor? „....Ezt most úgy értsem, hogy munkahelyről hobbiznak? Az gáz...” - Van aki éppen egy munkahelyi feladat megoldására kér tippet, és emiatt gyorsabban oldja meg a feladatát, tehát a munkáltató is jól jár. Lehet, hogy éppen itt talál meg egy információt amire szüksége van a munkájához is. - Volt olyan munkahelyem ahol a 24 órás műszakban volt 4 óra pihenőidőm... Ill. voltak "üresjáratok", a vezetőség pedig úgy állt hozzá, hogy aki határidőre elvégzi a feladatát, majd netezik, esetleg felhasználja a neten szerzett információkat, azzal nincs probléma, sőt szakmailag fejlődik, azokhoz képest, akik hosszabb-rövidebb "üresjáratok"-at mondjuk kávézással, vagy mondjuk dohányzással töltik. Nekem a munkámhoz szükséges a PC, és az internet használata, használok chatGPT-t és hasonlókat a munkámhoz is. Legutóbb pl. egy kb 8 oldalnyi feladatsort készítettem, és átnézettem az MI-vel, hogy nem maradt-e benne valamilyen hiba. ellenőrizte a számításokat, helyesírást, logikai elrendezést, következetességet, stb.. A végeredmény: jobb minőségű munkát adok ki a kezemből... A fórum (amennyiben pl. szakmába is vág) lehetőség a szakmai fejlődésre is, és nem csak a kérdezőnek.
Mogyoró vagy mandula?
Nem mindegy az sem, hogy ki kérdezi: a bolti eladó, vagy a műtőorvos... Idézet: Pedig a pontos leírás, megfelelő helyesírással, félsiker. „Tehát ha pl. valaki felvet egy problémát, aminek véletlenül tudom a megoldását, de olyan eszközről netezek, amin nem tudok ékezetekkel írni, akkor inkább ne segítsek, mert lesz akinek nem tetszik az ékeztek hiánya?”
Ha szólunk miatta, akkor legtöbbször megsértődnek az "elkövetők", és nem az írásukat próbálják érthetővé tenni...tisztelet a kivételnek.
Másoknak meg a felszólítás után csak sikerül az ékezeteket elővarázsolni...persze kényelmesebb lehet anélkül írniuk. Ha valaki tudja a megoldást (vagy csak azt hiszi), akkor érhetően, egyértelműen írja le (vagy tartsa meg magának...esetleg, ha nem tud magyarul, akkor írja meg privátban a kérdezőnek). Ne bosszantsa a többieket...(pl. engemet). Rejtvényt fejtegetni nem ezen a fórumon szeretnék! A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2026
Meg kell kérni a fejlesztőket, hogy készítsenek automatikus ékezetkiegészítőt AI-al, ha már mindenki AI lázban ég. Megjelöli a postot hogy automatikus ékezettel lett ellátva, mert az AI sem tévedhetetlen és lesz belőle köszörűslány.
Idézet: „Tehát ha pl. valaki felvet egy problémát, aminek véletlenül tudom a megoldását, de olyan eszközről netezek, amin nem tudok ékezetekkel írni, akkor inkább ne segítsek, mert lesz akinek nem tetszik az ékeztek hiánya?” A fórumszabályzat szerint ez a kizárólag helyes eljárás.
Villamosmérnökként tartom, hogy igénytelenség és tiszteletlenség nyelvünkkel, őseinkkel szemben is magyar nyelven ékezet nélkül írni másoknak - egyetértve például Prefector-ral, Gafly-val, Uniman-nal is, műszaki és sok más kifogásra hivatkozva.
Olvastam csak itt számos ellenérveket, például: kifogás, körülmény, "ok", magyarázat, "kínszenvedés", történelmi "nem illett beleszólni", "nem tudok", "kemény korlátok", "IT", "kénytelen vagyok", "mobileszköz", "szamomra ertelmezhetetlen", "kinszenvedes", "más nyelveken is elhagynak egy csomó jelölést", "más országokban élők", "különben helyet kell szorítani egy csomó új gombnak", "munkahelyi profilban tiltva van", "rettenetesen lassú és idegesítő", "miért pont ez zavarja az embereket, mikor a helyesírásuk általában ... elég egyenetlen", "elérhetőség", "használatának kényelme", "sebesség", satöbbi. Uniman tökéletesen összefoglalta: akinek ez probléma, szóban beszélgessen, írjon más nyelveken, ahol nem gond a magyar helyesírás. Ezen a magyar fórumon bizony ezek gondok és én (sem) vagyok hajlandó a fent felsorolt néhány kifogás miatt megerőszakolni édes anyanyelvünk írásmódját, sőt, olvasását sem. A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2026
Egyetértek.
Ezen a fórumon szerencsére normálisabb posztolók vannak, de máshol találkoztam már olyannal, hogy a problémájához segítséget kérő valaki, végig ékezetek és írásjelek nélkül írt, ráadásul végig kijelentő módban, egyetlen kérdést sem feléve. Biztosan azt hitte, hogy azt is kitalálják neki. ![]() Ez nem csak amiatt mínuszos mert a fórum színvonalát rontja (betéved valaki akinek ez a fétise és rögtön nyomja is a sarokban az X-et), hanem azért is mert másokat is arra bátorít, hogy ha ő megtehette akkor én is miért ne tehetném meg...Manapság egyre többen törekszenek maximális energiatakarékosságra (lustaságra: "minimal effort"), csak ezzel a mindennapi kommunikációt silányítják le, és sok lúd disznót győz alapon ha nem vigyázunk, ez válhat később a sztenderddé. A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2026
Idézet: „... hogy igénytelenség és tiszteletlenség nyelvünkkel ...” Van egy gyerekkori cimborám, aki Kanadában él több mint 30 éve. Néha Facebook-on szoktunk pár szót váltani. Ő mindig ékezet nélkül ír (egy újabb "kifogás": nincs magyar ékezetes billentyűzete). És nem gondolom róla, hogy igénytelen vagy tiszteletlen lenne bárkivel és bármivel kapcsolatban (amúgy egy visszavonult író és költő, a magyar nyelv helyes használatával és tiszteletével kapcsolatban semmilyen kételyem nincs, mivel ismerem a műveit). Mit gondolsz, meg kéne vele szakítanom a kapcsolatot az ékezetek hiánya miatt? Vagy küldjek neki egy linket, hogy honnan tud rendelni magyar ékezetes billentyűzetet és kérjem meg, hogy velem így kommunikáljon, mert különben nem állok vele szóba? Vagy mit kéne tennem? Te mit tennél a helyemben egy ilyen helyzetben?
Vannak nyilvánvaló kivételek, de itt, a magyar fórumokon, - elvileg - magyarul fórumozó, magyar emberekről van szó, akikhez alkalomadtán magyar-magyar szótár segítségét kell igénybe venni.
A kifogást keresők és angol billentyűzettel rendelkezők meg használhatját például ezt:
Ékezetesítő A végeredményt kell csak bemásolni.
Fantasztikus vagy.
Ez kihagyhatatlan
Az oldal amugy ugyes.
Céges belső levlistán volt:
- Ma esti szinhazjegy nemi ellenszolgaltatasert atado. - Azért néha nem árt az ékezet. ![]() Jól elkalandoztunk a vasárnapi választási eredményektől.
Amihez hozzászóltam, az egy általános megállapítás, mivel nincs semmilyen ráutalás, hogy ezt kizárólag erre a fórumra kell érteni, hiányzik a vonatkoztatás. Külön gondolatként jelenik meg egy másik hozzászólóra való hivatkozással egy vélemény, amiben említve van a fórum, de a legelején tett megállapításra nem található utalás ebben. Úgy gondolom, hogy ha már a magyar nyelv "helyes" használatáról van szó, akkor ez a diskurzus is megpróbálja teljes mértékben használni a nyelvi szabályokat. Márpedig ha a te feltételezésedet vesszük, akkor abban az esetben hiányzik a vonatkozó névmás, ami kapcsolatot teremtene az "igénytelenség, tiszteletlenség" és a fórum használata között.
Nem vitatom, hogy a magyar nyelv nagyon vicces is lehet ASCII 128 alatt
Ez nem megoldás, mert a fokabel lehet főkábel de akár fókabél is. És az AI nem fogja tudni hogy miből van eladó 200 méter.
Ha ennyire lenézed az itteni társaságot, miért vergődsz ilyen sokat?
Én magyar billentyűzetet használok, nincs rá szükségem. Egyszer kellett, amikor egy ékezet nélküli hosszabb szöveget akartam javítani. Akkor kerestem és találtam ezt. Akkor és ott nekem nagyon hasznos volt.
Véleményt mondani, hogy mennyit kell javítgatni meg teljesen felesleges, amíg nem használtad néhányszor legalább. A kisarkított példáknál mint fókabél biztosan hibázik, csak ezt elektronikai fórumon néhány kötekedőn kívül nem igazán használja senki. A hozzászólásod úgyis vissza olvasod, mielőtt elküldöd, ha ennyi igényesség sincs, akkor semmi sem fog segíteni.
A szándék, ha fontos...
Értékelem mert ötletes alkalmazás. ![]() Még mindig a koszorús / köszörűs lányok példájánál maradva: valamelyiket biztos eltalálja (fifti-fifti alapon), de mi van akkor, ha éppen a másikat helyezné a kontextusba a költő?
Ha már a költészet szóba került. Egy klasszikust idéznék.:
"-Hová lennének szárnyaló gondolataid ékezet nélkül?"
Illetve (bár ez nem ékezet, de szintén írásjel): "vessző nélkül nem lehet hogyozni".
Azt gondoljuk, a témát bőségesen kielemeztétek, célszerű volna immár hanyagolni.
Valóban gyors töltés?Bővebben: LinkHa ez nemcsak reklámcikk, akkor kezdhetek hinni az elektromos autókban -talán. (Még akkor is időbe telik a kiépítés, de a "minden sarkon benzinkút" sem fél év alatt épült ki) A hozzászólás módosítva: Ápr 18, 2026
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

Esetleg egy kezdőnek ("tul suru a kod" esetén) "túl sűrű a köd", vagy "túl sűrű a kód"? Vagy túl sűrű a köd, ha túl sűrű a kód?

Értékelem mert ötletes alkalmazás.