Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Érintés (baleset) védelem
Lapozás: OK   2 / 7
(#) Kalex50 válasza pinkova hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
No-no! Az antennakábel tán kutya? Olyan potenciált hoz be, hogy attól kó'dulsz. Bár ezt már tapasztaltad. A szünetmentes miatt "lebegett" a ház potenciálja (fémház!). Bekötöd a földelőhálózatba, illetve összekötöd az erősáramú hálózat védővezetőjével, aztán többet nem történik ilyen malőr.
(#) pinkova válasza Kalex50 hozzászólására (») Feb 25, 2010 /
 
Köszönöm a segítségeteket, pótolom az elmaradt földvezetéket.
(#) Action2K hozzászólása Szept 28, 2010 /
 
Az egyik cikkhez lenne egy észrevételem. Igaz, hogy a működéséhez elengedhetetlen a nagyfeszültség, lévén, hogy elektroncsöves nixi óra, viszont azért nem kellene a hálózati feszültséget direktben felhasználni. Így érintésvédelmileg elég veszélyessé válik. A biztonságosabb használathoz mellékeltem egy részlet rajzot, a módosított tápegységéről. Ezután a készülék táplálható egy sima 6V AC dugasztápról. (más feszültségű trafó párosok is használhatók, Pl. 12V) Persze ettől még megmarad a kb. 300V-os nagyfeszültség, de ez már leválasztva a földpotenciálról.

táp.png
    
(#) Action2K válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 28, 2010 1 /
 
Hát... azt talán elég evidensnek gondoltam, vagy nem?
(#) Atosz90 hozzászólása Szept 28, 2010 /
 
Folyamatban van egy dc-dc konverteres táp is, ez is a cikkhez lesz csatolva amint kész, és bebizonyította, hogy működik. Az órával teljesen kompatibilis, tehát, aki már megépítette így, és nem tetszik neki, annak csak annyit kell csinálnia, hogy átcseréli a táppanelt, vagy majd eleve azzal építi meg.
(#) Action2K válasza Atosz90 hozzászólására (») Szept 28, 2010 /
 
Szupi! Az tökéletes megoldás lesz! Akkor már DC-s dugasztápról, vagy akár akksiról is mehet, vagy 12V-os változatban PC-be is szerelhető, vagy autóba, vagy...
(#) nemesimi hozzászólása Ápr 10, 2012 /
 
Sziasztok!

Lenne egy fa dobozom amiben egy PC lenne elhelyezve,monitor,pc táp!

Ha én PC tápról hajtom az alaplapot meg a monitort kell-e érintés védelem mivel a tápegység szerintem mindennek megfelel!

max: 12V 20A lenne a villany!

Valaki le tudná írni hogy mikor kell érintésvédelem meg mekkora fesz illetve áram esetében.
(#) erobi82 válasza nemesimi hozzászólására (») Ápr 10, 2012 /
 
Ha a PC tápod 230V-os kábele 3 pólusú, Fázis+Nulla+Védővezető és innen csatlakozik a monitorod 230V-ja is akkor elvileg nem kell semmi.
De a monitor nem külön kábelen kapja?? Vagy a tápon van aljzat monitor részére??
(#) nemesimi válasza erobi82 hozzászólására (») Ápr 10, 2012 /
 
Köszönöm a gyors választ!

Hát nem a tápról kapja mert én azt egy relé-n keresztül akarom majd kapcsolni egy microproceszorral!

A mostani konfig 12VDC a monitor betápja!

De 220V-as lesz a többi és nem a tápról fog menni sajnos!

Akkor ebben az esetben kell igaz???
(#) erobi82 válasza nemesimi hozzászólására (») Ápr 10, 2012 /
 
Amennyiben 3 pólusú a monitor tápcsatija,mindenképpen kell védővezető.
(#) karaszbandi válasza nemesimi hozzászólására (») Ápr 10, 2012 /
 
Ami védővezetősre van kitalálva, annak kell lennie! Ez alól nincs felmentés!
Az nem felmentés, hogy egy fa ládába lesz beletéve a cucc. Sőt, adott esetben még tűzvédelmileg sem felelhet meg!
(#) KTobi válasza nemesimi hozzászólására (») Ápr 10, 2012 /
 
Nézd meg a monitor tápegységét. Ha jól értem akkor külső tápja van. Ha kapcsolóüzemű akkor általában földelt a negatív, de mérd ki. Lehet kettős szigetelésű leválasztott is.
(#) Johnycorp válasza nemesimi hozzászólására (») Ápr 11, 2012 /
 
Ahogy a többiek is írták, az érintésvédelem szükséges, amennyiben a tápegység kialakítása ilyen. Márpedig egy PC tápegység szigorúan I. érintésvédelmi osztályú, azaz közvetlenül földelt. Ez szükséges mind érintésvédelmi, mind zavarvédelmi okokból. A monitorok többséges is ilyen, kivéve amelyikhez külső (laptophoz hasonló) tápegység csatlakozik. Ezek között van olyan, mely nem igényel földelést. Ez azonban ritka.

A fadobozba való beszerelést fontold meg. Ahogy karaszbandi is mondta, nem egészséges dolog. Jó lenne már leszokni a népnek az elektromos eszközök (kapcsoló, elosztó, stb...) fa dobozokba való beszerelgetéséről. A fa túlmelegedéstől vagy szikrától lángra kaphat. Továbbá valamilyen érthetetlen módon (lásd: biológia óra) magába szívja a vizet. A kuncsaft meg fintorog, hogy ráz ez a vacak. Biztos megéri...?
(#) karaszbandi válasza Johnycorp hozzászólására (») Ápr 11, 2012 /
 
Tudod, barkácstóni nem olvassa el az OTSZ-t. Nem is tudja, hogy ilyen létezik, csak dizányos legyen a cucc amit barkácsol. Aztán meg jön petőfi a füstbe ment tervvel. Nem tudják megérteni, hogy éghető anyagra/ba nem teszünk villamos berendezést, főleg nem, melegedőt.
(#) fegyverzoltan hozzászólása Júl 28, 2012 /
 
Helló: mindenkinek meg tudná valaki mondani hogyan tudok "védő vezeték ellenállást , illetve , szivárgó áramot mérni multiméterek használatával háztartási készüléken?

P1010577.JPG
    
(#) ötfelezős válasza fegyverzoltan hozzászólására (») Júl 28, 2012 /
 
Dugós csatlakozású készülék csatlakozóvezetékének az ellenállására gondolsz?

Ha tényleg a szivárgó áramra gondolsz (és nem zavarszűrő kondik áramára is), akkor inkább javasolnám az ellenállásmérést, mert konkrétan szivárgó áramot mérni a védővezetőbe iktatott műszerrel lehetne, de azt erősáramú mérésekben való
magabiztosság nélkül nem ajánlanám (bocs, a kérdés feltevés arra utal, hogy neked nincs ilyen képzettséged és gyakorlatod).
Bár az ellenállásmérés nem pont ugyanazt adja.
(#) fegyverzoltan hozzászólása Júl 28, 2012 /
 
Helló:például egy mosógép vagy hűtő stb 1: szivárgó áram mérése ami 0.75 mA nem haladhatja meg! 2: védő vezeték ellenállásának mérése ami nem lehet több 100 ohm -nál!
(#) ötfelezős válasza fegyverzoltan hozzászólására (») Júl 28, 2012 /
 
Hmmm... Ezt kérdeztem: Dugós csatlakozású készülék csatlakozóvezetékének az ellenállására gondolsz?

Mert arra és a szivárgó áram mérésre itt van a szakmai irányelv.
(#) fordkapcs válasza Action2K hozzászólására (») Aug 23, 2012 /
 
Nálam valami miatt hiányzik az [Új kérdés felvetése] link erről a témáról.
Erre a hozzászólásra válaszoltam volna: itt ahogyan írtátok.
"Gaboca323f által alkalmazott kapcsoló alkalmas a célra."
Továbbra is úgy gondolom, hogy ez a megállapítás tévedés, szerintem nem alkalmas, és nem azért mert nem tud akkora feszültséget, vagy áramot kapcsolni - ugyanis tud, hanem érintésvédelmileg nem felel meg. Kettősszigetelés esetén nagyon nem jó (7mm-nél nagyobb táv kellene), de védővezetős érintésvédelmi mód esetén is kellene 4mm táv. A kapcsoló tipus az összetartó behajtott fémfüleinél szerintem 4mm táv sincs meg.
De tegyük fel, hogy tévedek: cáfoljon meg valaki, normál érvekkel, idézzen a szabványból, stb...

Link javítva.
(#) Action2K válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 23, 2012 /
 
Csak, hogy lássa a lényeget: dielectric strength (átütési szilárdság) 1500V AC. Ő 2000V-ot emleget, de az a kettős szigetelésre vonatkozik. A védővezetékesnél 500V AC a kötelező minimum. A szigetelésvizsgáló műszerek is nem hiába ezzel mérnek. Ja és ezt a kapcsolót csak védővezetékes rendszerbe építhető be, amennyiben nem törpefeszültségre használjuk.
(#) fordkapcs válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 23, 2012 /
 
Megnéztem, rájöttem. Annyit tennék hozzá, hogy senki sem tévedhetetlen, én sem, a HQ-sem, és a kinaiak sem akik gyártják. Ezért aztán túrtam egy kicsit a fiókomban és találtam 3 féle, kb. ilyen kapcsolót (ami ránézés alapján olyan mint a fotón), majd egy tolómérővel méregettem a távolságokat. Ezek 3mm, 4mm és 5,5mm. Az utóbbi elvileg akár jó is lehet ilyen célra, a másik határeset, az első alkalmatlan. Ha a bolti tipuson megvan a szükséges táv, akkor védővezetős érintésvédelemmel valóban használható.

Nem tudom azonban ti hogy vagytok ezzel a kérdéssel, de én ennek ellenére sem építenék be ilyen kapcsolót 230V-ra, mert van megfelelő olcsó alternatíva, ami biztosan jó. A "ki mit épített" témában szerintem erre lett volna célszerű rávezetni a belinkelt készülék építőjét. Inkább egy olyan készülékre legyen büszke az építője, ami nem csak jó, hanem emellett biztonságos is.
(#) fordkapcs válasza Action2K hozzászólására (») Aug 23, 2012 /
 
Lenne egy szintén témába vágó kérdésem: Ahol a vezeték kibújik a fémházból, ott rossz esetben a fémlemez felsértheti a szigetelést. A szabványban elóírnak-e gumigyűrűt, törésgátlót vagy bármit ilyen helyre? Vajon az ilyen megoldás egyszerűen csak nem szép, de ugynakkor szabályosnak is vehető? Van erre bármi előírás?
(#) _vl_ válasza fordkapcs hozzászólására (») Aug 23, 2012 /
 
Idézet:
„A szabványban elóírnak-e gumigyűrűt, törésgátlót vagy bármit ilyen helyre?”

A szabványok általában annyit írnak elő, hogy mi az eredménnyel szembeni elvárás (működjön, ne legyen veszélyes), és általában felsorolás jelleggel megadják, hogy mi mindent kell számításba venni. Hogy hogyan oldod meg, hogy üzemszerű használat mellett a szigetelések ne sérüljenek, az a Te dolgod. Ha ehhez törésgátló kell, akkor az kell. Ha tudsz mást, ami szintén tudja ezt, akkor azt is használhatod. Ha szerzel valahonnan olyan szigetelésű vezetéket, ami bírja a strapát, akkor az is jó.
(#) mpisti válasza fordkapcs hozzászólására (») Aug 23, 2012 /
 
A szabvány a szigetelés megerősítését írja elő azokon a helyeken,ahol a csatlakozó vezeték a burkolaton,vagy a készüléken belüli szerelőlemezen áthalad. Egyúttal előírja a rögzítését is kihúzás ellen. A szabvány nem tartja elfogadhatónak a vezeték csomózását rögzítésként,olyan rögzítést kell kialakítani amely a vezeték tengelyirányú elmozdulását mindkét irányba megakadályozza. A burkolaton belül elég csak az átvezető gyűrű,rögzíteni nem kell, de a burkolaton való átvezetésnél megerősített szigetelés(pl. mipoláncső;törésgátló gumi;átvezető gyűrű stb...) plusz rögzítés szükséges. Egyébként a hordozható és hasonló jellegű villamos készülékek biztonsági előírásaival az MSZ EN 60029 szabvány foglalkozik, de érdemes átnézni az MSZ EN 292 -es szabványt is, ez a szabvány a gépek biztonságával és a kialakítás irányelveivel foglalkozik.
(#) fordkapcs válasza mpisti hozzászólására (») Aug 24, 2012 /
 
Köszönöm! Ezek a szabványok elérhetők elektronikus formában a neten valahol?
(#) mpisti válasza fordkapcs hozzászólására (») Aug 24, 2012 /
 
Nem tartom valószínűnek, de nem kizárt.
(#) Action2K válasza fordkapcs hozzászólására (») Aug 24, 2012 /
 
Én csak annyit tennék hozzá, hogy ha nem is alkalmaz átvezető gyűrűt/törésgátlót, de, ha védővezetős kábellel szereli és a lemez egészen a fázisig is belevágott, akkor is biztonságosabb, mint így. Ugyanis a fémházba jutó áram a fémházzal összekötött védővezetőn elvezetődik, s valahol a készülék előtt lévő kismegszakító/FI relé leold. Ennek ellenére semmiből nem áll egy bontott készülékből áttenni a törésgátlót, vagy a törésgátlós kábelét használni. Vannak olyan törésgátlók is, amelyek már a vezeték kihúzhatósága ellen is véd.
(#) pucuka válasza fordkapcs hozzászólására (») Aug 24, 2012 /
 
Igen, elérhetőek, van keresési lehetőség is.
Bővebben: Link
Csak előfizetés szükséges hozzá.
(#) Action2K válasza pucuka hozzászólására (») Aug 24, 2012 /
 
Idézet:
„Csak előfizetés szükséges hozzá.”
Ennek mi értelme?
(#) pucuka válasza Action2K hozzászólására (») Aug 24, 2012 /
 
[OFF]Attól hogy fizetni kell érte, még elérhető. A kérdés pedig erre vonatkozott.
Következő: »»   2 / 7
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem