Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Érintés (baleset) védelem
Lapozás: OK   1 / 7
(#) dilan hozzászólása Ápr 8, 2006 /
 
Egy kevéssé népszerű téma, ám ha valaki nem csak saját használtara akar valamit összeszerelni, akkor fontossá válhatnak a következő kérdések.
A hálózati feszültség bármilyen nyákra rávezethető, vagy ehhez speciális tipus kell? A (hálózati feszültséget vivő) vezetékek hossza, egymástól való távolságára van valamilyen korlátozás? Elegendő-e ha az ilyen vezetékekre egy 2mm vastag pvc lemez van rögzítve szigetelés gyanánt?
Megzavarja-e pl. egy merőáramkör működését a panelon levő hálózati feszültség?
(#) Tomee válasza dilan hozzászólására (») Ápr 8, 2006 /
 
" Elegendő-e ha az ilyen vezetékekre egy 2mm vastag pvc lemez van rögzítve szigetelés gyanánt?"

Ezt nem értem.
Arra gondolsz, hogy a nyákra vétlen érintés elkerülése végett felrögzitesz egy müanyag lapot?
Nézzél meg egy TV vagy bármi más elektronikai készülék panelját.
A gyártók a hálózati delejt pár mm távolságra elhúzzák egymás mellett.
Azért arra gondolj, hogy a pl. 12V és a 230 NE menjen pár mm-re egymáss mellett.
Elvileg azonos panelon lévő hálozati fesz és egy nagyon érzékeny mérőkőr esetében lehet probléma, de egy jól kialakított nyák és kapcsolásnál ez szerintem nem nagyon fordulhat elő.
Én csak a távolságokra szoktam ügyelni a hálozati fesz esetében meg, hogy jól elkülünitjető legyen a kisfeszültségű részektő.

Még egy egy jó dobozolás + védő földelés (ha szükséges) azért nem árt az érintésvédelem miatt.
(#) dilan válasza Tomee hozzászólására (») Ápr 8, 2006 /
 
Köszi a választ, igen, a műanyag lapot 2-4 csavarral rögzíteném a panelra (azon a részen, ahol a 230at vezető felületek vannak). Csak azért, hogy hátha valaki (véletlenül vagy direkt) nyúlkál benne áram alatt, hiszen ha nem magamnak csinálom, akkor nem ügyelhetek erre...
A kis méretű, nyákba ültethető trafók (néhány VA) a rájuk rajzolt ábra szerint kettős szigetelésűek. Ha közvetlenül rákötném a hálózati vezetéket a trafóra, és azt leszigetelném zsugorcsővel akkor sztem ezzel nem is volna gond. Ám ha ráviszem a 230at a panelre, akkor a trafó már hiába kettős szigetelésű, a készülékben jelen lesz a 230... vagy rosszul gondolom?
(ebben az esetben jönne a rászorított műanyag lap...)
A zavar csökkentésében segít, ha a 230as vezetéket egyenletes föld-felülettel veszem körül?
(#) Tomee válasza dilan hozzászólására (») Ápr 8, 2006 /
 
Szerintem ezt a panel + kettős szigetelésű dolgot rosszúl gondolod.
De majd holnap megkérdezek valaki okosabbat aki tudja, hogy mitől kettős szigeteléső az a kettős szigetelésű valami.
De a kis hálozati adaptered az kettős szigetelésű és van benne kicsi nyák is (stabilizátor és a kimenetét fogdosod.) meg abba nem megy be föld. Asszem azt jelenti, hogy fém részhez nem férsz hozzá. (az egész müanyag)
De ha rosszúl gondolom akkor javitsatok ki!!! :yes:
(#) vicsys válasza Tomee hozzászólására (») Ápr 9, 2006 /
 
"Az 1962. évi szabványban jelent meg először érintésvédelmi módként a kettős szigetelés. Az ilyen kettős szigetelésű (II érintésvédelmi osztályú, az adattáblájukon kettős négyzettel megjelölt) készülékek teste nincs védővezetővel összekötve, de két – egymástól független, egymással „sorbakapcsolt” – szigetelés van az üzemszerűen feszültség alatt álló részek és az érinthető (fémből vagy szigetelőanyagból készült) részek között. Ezek biztonsága jóval nagyobb, mint az üzemi szigetelésé, hiszen az üzemi szigetelés gyakran a motorok hornyaiba beszorítva, szűk és meleg helyen, mostoha körülmények között van, ennek a védőszigetelésnek azonban nincsenek ilyen korlátjai, így általában sokkal megbízhatóbbra készíthetők. (A villamosan fűtött készülékeknél azonban nem mindig megvalósítható, ezért ezek között ritka a II érintésvédelmi osztályú gyártmány.) Ezek csatlakozó dugói nem tartalmaznak védőérintkezőt, de annak érdekében, hogy a védőérintkezős aljzatba is bedugaszolhatók legyenek, a kisebb áramerősségű (max. 2,5 A-es) készülékek dugói laposak (ezeket nevezik eurosteckernek), a nagyobb áramerősségűeké pedig az aljzathoz illő profilalakúak."

"A harmincas években kezdett – először Németországban – elterjedni a védővezetős (akkori elnevezéssel földeléses) érintésvédelem. Ennek lényege, hogy a villamos szerkezetek közvetlenül érinthető fémrészeit (az un. testet) egy védővezetőhöz kötötték és ezt csatlakoztatták a tápláló kisfeszültségű hálózat földelt védővezetőjéhez. (Az ilyen készüléket ma 1. érintésvédelmi osztályú készüléknek nevezik.)"

az idézet innen származik:
[link=http://www.mee.hu/szkkpsz050322.php]http://www.mee.hu/szkkpsz050322.php[/link]

és még ez is jó lehet:
[link=http://meter.hu/publikacio/pdf/javitas_utani_vizsgalat_01.pdf]http://meter.hu/publikacio/pdf/javitas_utani_vizsgalat_01.pdf[/link]
(#) Sebi válasza vicsys hozzászólására (») Ápr 9, 2006 / 4
 
Igen, pontos az idézet. Azért nem kell aggódni a nyák fólián vezetett 230V-nál, az üvegszálas (de még az ócska pabit nyák is) sokkal többet elvisel. Ha nem így lenne, sosem terveztek volna panelbe ültethető trafót. Beülteted, sorba bizti, 2 raszteres sorkapocs: ennél kissé több mint 5mm-re vannak a kivezetések, és 400V van rá megadva! 1mm-es fólia 100VA-ig bőven elegendő.
Tehát a trafód kettős szigetelésű, ez kamrás csévetestet jelent, nem éghet át a primer a szekunderhez. Ettől függetlenül, ha Te ezt egy fémdobozba szereled, és abba bemegy a hálózati fesz, akkor védőföldet kell használnod, amit csak a fémházra kötsz. Még arra is van előírás, hogy a védőföld bekötés rögzítése nem szolgálhat egyéb (mechanikai rögzítési) célokat. (tehát nem dughatsz be a hátlap és oldallap közé 1 forrfület ott ahol egyébként csavar van.)
(#) dilan válasza Sebi hozzászólására (») Ápr 10, 2006 /
 
Akkor - ha jól értem - két válaszátsom maradt:
1. külső adapter haszálnata;
2. a föld(vezető) bekötése.
Köszi a válaszokat mindenkinek. :yes:
(#) Sebi válasza dilan hozzászólására (») Ápr 10, 2006 /
 
Így igaz. Megfigyelheted ezt nagy gyártóknál is: az adapter külön van, mert így elég csak azt bevizsgáltatni vagy rendelni egyet, a készülékben nincs hálózati fesz.
(#) deniel hozzászólása Máj 20, 2008 /
 
Sziasztok!

Egy világítós reklámtáblát szeretnénk fölszerelni egy társasház falára.

Milyen szabályozások vannak a vezetékezésre?

Milyen fajta kábelt kell használni?
Vagy esetleg csőben kell odavezetni?

Deniel
(#) szidom válasza deniel hozzászólására (») Máj 20, 2008 /
 
Üdv!

A teljesítménytől függöen kell megválasztani a kábelt, vagy kábel szerü vezetéket. 16A-ig 3*1.5-es MBCU, vagy 3*1,5-es MT kábel megfelelő, persze a hosszúság függvényében számításba kell venni a feszültségesést is ami nem lehet több 1.5%-nál. A szabadon futó kábeleknek mechanikai védelmet kell adni, ami lehet gégecső(csúnya), vagy TRL-cső. Ha parapet magasság alatt, vagy földben megy célszerűbb a KP-cső(víz, gáz vezeték) vagy fémcső.
(#) szidom válasza deniel hozzászólására (») Máj 20, 2008 /
 
Ja és célszerű a társtulajdonosok engedélyét kikérni!!!
(#) deniel válasza szidom hozzászólására (») Máj 20, 2008 /
 
Köszi a gyors választ!

A táblát egy 15W-os neoncső világítja meg.
A kábel kb 3 métert megy szabadon.

Deniel
(#) szidom válasza deniel hozzászólására (») Máj 20, 2008 /
 
Üdv!

Akkor a 3*1.5-es MBCU vagy MTK is megteszi, de csőbe kell húzni!!! A 16mm-es TRL cső megteszi, 3m-es szálban kapható, Kb. 37Ft métere. A csövet nem kell a falba süllyeszteni, mehet falon kívül is!!! Hogy melyik kábelt használod izlés dolga.
Az MTK Sodrott rézvezető, PVC érszigetelés és köpeny, az MBCU Tömör rézvezető, PVC érszigetelés és köpeny.
(#) SzervízMacska válasza deniel hozzászólására (») Máj 20, 2008 /
 
...És amennyiben utcafronton / közterületen van a társasház érintett homlokzata, és a reklámtábla a fal síkjából kiáll, szükség lehet az önkormányzat engedélyére is.
(#) pinkova hozzászólása Feb 24, 2010 /
 
A közelmúltban ért egy kis meglepetés. Áramszünet volt a lakóhelyemen és úgy gondoltam, jó lessz most a szünetmentes tápegység (56Ah. akkuval) a kazánhoz. Ment is vele a kóceráj, asszony "javaslatára" hozzácsaptam egy hosszabítót és szerettünk volna TV-t nézni (kis LCD tv), plusz D..I beltéri. Itt ért a meglepi, mert úgy megvágott a beltéri burkolata hogy elment a kedvem a meccstől. A beltéri kettős szigeteléssel rendelkezik, a hosszabító jól van kötve és nincs benne érzárlat. Most is működik a garázsban és senki nincs veszélyben a földelés hiánya miatt mert rendesen működik.
De ha rossz is lenne a földelés, vagy a kábel szerelése, akkor sem juthatna potenciál a burkolatra(Euro csatlakozó van a beltérin gyárilag).
Azóta többször néztem a beltéri burkolatát fáziskeresővel, nem jelzett semmit.

Kérdezném: hol van a hiba a rendszeremben?
(#) bankimajki hozzászólása Feb 24, 2010 /
 
Ez a téma engem is érdekel. Egy pl. amivel kapcsolatban majd lenne egy kérdésem.
pl. Ha építek egy eszközt és teljesen korrektül el van készítve, 2-ős szig. (Fémháznál földelve, műanyagnál ez elhagyható) És ezt valakinek eladom. Majd ő ezzel balesetet szenved. Gondatlan kezelés miatt, mondjuk leveszi a tetejét vagy ilyesmi? Amiatt nekem lehet valami jogi problémám? (pl. hogy nincs minősíttetve és bemérve az adott eszköz?) Eddig ha másnak készítettem valamit, azt csakis törpefeszültség szinten tettem és javasoltam hozzá a megfelelő tápot!
(#) pinkova válasza bankimajki hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
Ha kettős szigetelésű nem lehet földelt! Bedobozolt, hozzáférést kizáró nyílásokkal ellátott dobozba ha valaki belekurkászik, Te miért lennél felelős? Ilyen alapon a villanyszerelőket is számon lehetne kérni hiszen a konnektorok fedele is leszerelhető, és már ott is van a hálózati birkózógép.
(#) tungsram válasza pinkova hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
A készülék zavarszűrője okozza mert a villanyt kapacitívan leosztja vagy általában átszokták kötni a tápban a primert a szekunderrel egy kondival. Egyébként nem kell aggódni mert nekem rendes hálózatról is "csipked" a digi beltéri ha az antennát piszkálom vagy a DVD-t rákötöm.
(#) pinkova válasza tungsram hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
Mit ne mondjak, rendesen odavágott. De elvileg nem lehetne sehogyan sem feszültség a készülék házában. Mint írtam is, csak a szünetmentessel viccelődött.
(#) VIM válasza pinkova hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
Helló!
Ebben a topikban is hasonló dolog történt. Csak nem az történt a Te esetedben is, hogy a PC táp szivárgó kondija okozta a kellemetlenséget?
VIM
(#) pinkova válasza VIM hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
Mint már megjegyeztem: Nem volt semmiféle földelés a beltérin, de nem is lehetett hiszen kettős szigetelésű.Ilyen csatlakozó van a készülékeken, és mégis rázott a háza!
(#) tungsram válasza pinkova hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
Mert a szünetmentes inverter üzemmódban földfüggetlen, és ha a két kondi egyforma a zavarszűrőben akkor te kapsz egy jóképű 125V-ot kapacitive a rendes földhöz képest mert a készülék házán ennyi lehet rosszabb esetben még több. :flamee ez normál esetben csak megcsiklandoz, tehát nézd át a készüléket.
(#) Syn7h37ic válasza pinkova hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
Sima potenciál különbség. Ha a beltéri egységedre még kábeltévé is csatlakozik, akkor ott is van azonnal.
Nálam ezért is csak végszükség esetén van szünetmentes a kazán rendszerén, igen ritka az, hogy több órára nincs villany. Ha ez előfordul, akkor ezt előre bejelentik, erre az esetre pedig ott van a jó kis vaskályha.
A független potenciál a szünetmentesnél sajnos muszáj, a zárlat elkerülése miatt. Így már meg is van a zavarszűrőn kapott kapacitív fesz.
(#) Syn7h37ic válasza pinkova hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
Egyébként le van földelve a központi fűtés vízvezeték rendszere?
(#) tungsram válasza Syn7h37ic hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
Az kötelezö.
(#) pinkova válasza Syn7h37ic hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
Eddig nem volt, úgy látom pótolni kell a hiányosságot.
(#) Syn7h37ic válasza pinkova hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
Áááháááá....
Megvan a bűnös...
(#) Syn7h37ic válasza tungsram hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
Tudom, de rengeteg helyen nincs ettől függetlenül.
(#) tungsram válasza Syn7h37ic hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
Csak egy:EPH
(#) VIM válasza tungsram hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
Egyszerűen csak fődelni! Ha ilyet mond az ember, hogy EPH, könnyen hEPcHi-k hallatszik és az a válasz, hogy egészségedre.
Következő: »»   1 / 7
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem