Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Érintés nélküli kapcsoló
 
Témaindító: whisky, idő: Márc 28, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) whisky hozzászólása Márc 28, 2006 /
 
Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy EHHEZ a kapcsolóhoz van-e valakinek kapcsolási rajza, mert nagyon érdekelne!
(#) JohnyBravo válasza whisky hozzászólására (») Márc 28, 2006 /
 
Érdekes megoldás!

Talán ez segít:

De ha jól látom a 120/60Hz az azt jelenti, hogy a vezérlő áramkör 110V-os.

Üdv: JB

anigmo.pdf
    
(#) creative válasza whisky hozzászólására (») Márc 28, 2006 /
 
Hello azt hiszem van ilyen kapcsolás vmelyik könyvben nem tudom, hogy hobbyelektronika vagy rádiótechnika illetve hogy régi könyv-e de utána nézek azt tudom, hogy a cikk neve (Test kapacitás elvén működő kapcsoló)

Ha van hozzá türelmed nézz körbe itt

http://oldradio.tesla.hu

a könyvek között nagyon sok érdekes dolog van.

Üdv Creative
(#) Topi válasza whisky hozzászólására (») Márc 28, 2006 /
 
Figyi. Nekem van egy ötletem.

Nagyon egyszerűen tudsz ilyet csinálni. Ha pl fogsz egy fémlapot. Fogsz egy BC182. ill inkább BC212-es tranyót. Kollektorát felkötöd a tápra, bázisára teszel egy 1Megás ellenállást és rákötöd a fémlapot. Az emitterét meg nézegeted szkóppal, akkor könnyen kitalálható, hogy mi lesz a megoldás... Kell még utánna egy műverősítő + valami PWM áramkör... Ezt a dimmer részét már sokhelyen megtalálod... A tranzisztor emitterén keletkező jelet kell szűrni, bekülteni egy Schmitt Trigger-be.
Van dimmer IC-je a national-nak azt hiszem, aminek van külön lába, hogy ON - OFF - DIM
(#) (Felhasználó 1306) válasza Topi hozzászólására (») Márc 28, 2006 /
 
Ha jól gondolom, akkor ez egy érintésre kapcsoló valami, de akkor már miért nem 555-el? Azzal egyszerűbb.

Egyébként azthiszem az Elektronikai Játékok Építése c. elég régi könyvben ha jól emlékszem van egy ilyen rajz. Ott a pár tranyóból álló cucc az emberi kéz közelítésére kapcsolt. Kvázi egy közélítésérzékeny riasztó volt. Nézd meg alapnak mindenképp jó.
(#) Topi válasza (Felhasználó 1306) hozzászólására (») Márc 28, 2006 /
 
Há" ja! Két tranyó azért kell, mert az egyik erősítő szerepet lát el, a másik meg kapcsolja a fogyasztót...
(#) (Felhasználó 1306) válasza (Felhasználó 1306) hozzászólására (») Márc 28, 2006 /
 
Közben kikerestem a könyvből amit mondtam.
A 68. oldalon vannak a rajzok, 3 rajz is van. Csak sajnos nem tudom beszkennelni (nincs szkenner).
Valakinek biztos megvan, akinek van szkennerje is, vagy biztos fenn van valahol a neten.
(#) whisky válasza (Felhasználó 1306) hozzászólására (») Márc 28, 2006 /
 
Köszi az ötleteket, a kapcsolást meg nagyon várom!
Sajnos nem tudom kipróbálni a fentebb írt ötletek egyikét sem, mert koliban vagyok, és minden elektronikai cuccom otthon van, de ha hazamegyek, szerintem mindet végigpróbálgatom a siker eléréséig.

Szerintetek mire lehet még használni ezt a cuccot? Pl: tudná érzékrlni, ha bemegy valaki egy szobába?
(#) tams hozzászólása Okt 20, 2008 /
 
Hello!
Nagyon leállt a téma. A szomszédunknál láttam egy ilyen érintésre kapcsoló és dimmelő lámpakapcsolót. Na mondom neki eg y ilyen nekem is kell és közölte, hogy majd 8000 ft...
Annyit csinált az egész, hogy odatettem a kezem felkapcsolt és utánna halványodott.
Az alapvető gondom az , hogy bármilyen érintéskapcsóló, ami a neten fellelhető úgy működik, hogy a kezemmel fémes kapcsolatba kerül. Namármost ez nekem egy hálózati kapcsolónál nem olyan bizalomgerjesztő dolog. Induktív kapcsoló volna nekem jó, de olyan kapcsolást meg nem nagyon találok.
De ha valakinek van egy kész kapcsolása, ami azt tudja mint a szóban forgó kapcsoló az volna a legjobb. Habár attól félek van benne egy cél IC, ami beszerezhetetlen és az csinálja az egészet.
(#) bbatka válasza tams hozzászólására (») Okt 20, 2008 /
 
Jól sejted. Cél IC-s.
(#) GLaszlo hozzászólása Okt 20, 2008 /
 
Üdv!

Szerintem PIC-el is lehet érintőkapcsolót csinálni, nekem sikeredett, habár nem az volt a célom vele Egy forrasztópáka hőfokszabályzót csináltam pic16f716-al, aminek az MCLR lábát elfelejtettem ellenállással felhúzni tápfeszre, ezáltal amikor közelítettem az ujjamat a chipnek az egyik feléhez, akkor elkezdett bekapcsolgatni /azért csak bekapcsolgatni, mert az időmultiplex kijelzőn halványan jelentek meg csak a számok, ami akkor megszűnt, amikor betettem a felhúzó ellenállást /
Lehet, hogy másik PIC-el is működik, vagy csak én toltam el valamit nagyon nyáktervezésnél, nem próbáltam ki azóta mással.
(#) tams válasza bbatka hozzászólására (») Okt 20, 2008 /
 
hm mindegy akkor nem lesz ilyenem.
Ha meg is lehetne építeni, akkor sem akkorába, hogy beférjen a kapcsoló helyére.
Szóval a téma kivégezve
(#) edgar válasza tams hozzászólására (») Okt 20, 2008 /
 
Induktiv nem igen lehet, az altalaban femre erzekeny.
Inkabb kapacitas elven mukodik.
Ha jol emlekszem a dolgokra akor van egy nagyfrekis oszcillator (1-2MHz) az az egyik elektroda.
Van egy masik elektroda amely a kez kozlitesere atveszi a nagyfrekis jelt , erosites, es rele vagy akarmi vezerles.
Erzekenyseg az elektrodak meretetol fugg.
Nem ertem a cel icevel felepitett Touch kapcsolok tokeletesen megbizhatoak.
Tobb megas ellenallast vagy sorba kapcsolt kis erteku kondik vegeit erinted meg.
Olyan kicsi az aram, hogy semmi karos hatasa nincsen.

Touch Dimmer for Lamps
Bővebben: Link
(#) bbatka válasza GLaszlo hozzászólására (») Okt 20, 2008 /
 
Valóban PIC-el meg lehetne csinálni. Alapnak a kapcsolások között ott van a fényerőszabályzós cikkem. Progi is csatolva. Csak kicsit át kéne írni. Minimálisan módosítani a hardvert. Én most mást csinálok. Szóval nekem most nem aktuális.
(#) GLaszlo válasza bbatka hozzászólására (») Okt 20, 2008 /
 
Szerintem a program része a legegyszerűbb Az egyik lábat kimenetté tenni és kiírni rá 1-et. Erre a lábra tetszőleges elektronika aggatható /Pl transzisztor+relé vagy esetleg egy monostabil-> ekkor már az összeszedett zavarból szép négyszögjel is megvan/ A közelítésérzékelést meg magában megoldja a PIC, ha nincs az MCLR láb bekötve sehova
(#) bbatka válasza GLaszlo hozzászólására (») Okt 20, 2008 /
 
Én nem bonyolítanám: Külön 3 nyomógomb. Be-ki, Fel, Le
Az egy érintőgombos megoldásnál túl sokat kellene agyalni a programon. Vagy a hardver lenne úgy megoldva hogy az érintés hosszától függne a négyszögjel hossza. A négyszögjel hosszából meg a PIC eldöntené hogy mit is kell csinálnia. v. a négyszögjelek számából.
(#) GLaszlo válasza bbatka hozzászólására (») Okt 20, 2008 /
 
Félreértettél akkor Nem célom nekem érintőkapcsoló építése, teljesen máson dolgozok most, csak írtam, hogy PIC-el is sikerült már hasonlót csinálni, mikor abszolút nem az volt a célom A forrasztóállomásomból kimaradt anno egy felhúzó ellenállás az MCLR lábról, ezáltal amikor közelítettem a PIC-hez az ujjamat bekapcsolt és nem maradt resetben. Amikor elvittem az ujjamat a PIC közeléből, akkor pedig egy kis idő után kikapcsolt
(#) tams válasza bbatka hozzászólására (») Okt 20, 2008 /
 
a gombos megoldás kilőve, mivel eleve az benne a pláne. Induktív kapcsolóval pedig nehéz lenne elkülöníteni a "gombokat".
Kapacitív megoldás jöhetne akkor szóba, csak az még bonyolultabb. Lenne 2 egymástól elválasztott egysíkban lévő kondenzátor a műanyag egyik oldalán és ha pont odateszem a kezem annak a permittivitása más mint a levegőnek ezáltal változik a kapacitás.
(#) bbatka válasza tams hozzászólására (») Okt 21, 2008 /
 
Egy 555-ös meg néhány passzív alkatrész és már kész is egy érintőkapcsoló. Nekem inkább az lenne a probléma, hogy ezt hogy bontsam tovább 3 funkcióra. Vagy 3 külön érintőkapcsoló, de ekkor az már komoly helyet foglal. Esetleg SMD technika.
Ezek után nem egyszerűbb 3 nyomógomb?
(#) tams hozzászólása Okt 21, 2008 /
 
kétségtelen, hogy a gomb egyszerűbb, de akkot már sima potméterrel is jó. Az a gondom, hpgy én sem és senki sem szeret összebarkácsolt hálózati cucchuz nyúlni.
Vagy úgy érted 3 villanykapcsoló? Azaal az a gond, hogy csak 1 hely van a falban. és annak az árából már lehet venni manuális dimmert.
(#) bbatka válasza tams hozzászólására (») Okt 21, 2008 /
 
A nyomógomb kisfeszültségen van. Ha esetleg zárlatos lenne akkor sincs gond, mert úgyis műanyagból egy viszonylag nagyobb felületet kell kialakítani hogy kezelhető legyen. Ha én csinálnám műgyantából önteném ki ezt a gomb részt. kb.20mm x 20mm szerintem megfelelő lenne.
Az érintőkapcsoló szerintem veszélyesebb. Ott közvetlenül az elelktronikus alkatrészhez nyúlsz. Mi van ha zárlatos lesz?
Mindkét megoldás sok barkácsolással jár. A műgyantás kiöntés előnye hogy akár átlátszó is lehet. Esetleg LED háttérvilágítással. :yes:
(#) tams válasza bbatka hozzászólására (») Okt 21, 2008 /
 
húúú szerintem elbeszélünk egymás mellett.
Itt a lényeg az érintés NÉLKÜLI kapcsoló. Ott egy műanyag lap mögött van egy tekercs aminek induktivitása változik a kéz közelsége miatt. A kapacitívnál is hasonló. Ott egy kiterített kondenzátor fegyverzete van a műanyag lap mögött. Egyik megoldásnál sincsen semmilyen érintekzés. Max a műanyag borító laphoz ér a kezed. A 310V-nak meg egy műanyaglapon nem tud átütni.

Névtelen.jpg
    
(#) Sergei hozzászólása Okt 21, 2008 /
 
üdv mindenki.

anno kb 10 évvel ezelött a férfi és nöi mosdokban volt felszerelve elektromos kéz szárito.nem volt rajta kapcsolo,csak a kezet kellett a kifujo nyilás alá tenni és bekapcsolt az eszköz.
aztán hogy ez milyen elven müködik vagy müködött azt nem tudom.csak eszembe jutott hogy hátha valaki ismeri a müködését.

üdv Sergei
(#) GLaszlo hozzászólása Okt 21, 2008 /
 
Esetleg még felvetődhet infrás közelítés érzékelés is. Igaz ennél szó szerint látnia kell a közeledő kezet/ujjat a detektornak, de ha nincs ez a megkötés, akkor szerintem ez egy viszonylag jó megoldás lehet, csak a infra diódát és a vevőt egy üveglap/plexi mögé kell tenni /nem tudom, hogy hogyan viselkedik az infra hullám ilyen esetben, ha n közegen átmegy, visszaverődik majd megint n közegen keresztül jut el a detektorig/
(#) bbatka válasza tams hozzászólására (») Okt 21, 2008 / 4
 
Én csak eddig olyanokkal találkoztam, amik egy (két) nagyohmos ellenállást kellet a gyakorlatban megérinteni. Elő szedtem a Király Andor Ferenczi Ödön Elektronikai receptek I. című könyvét. Ebben U113B,U112BA, S566B,S576 IC-vel megépített fényerőszabályzó kapcsolások vannak. Mindegyiknél 2db. 4,7Mohm-os ellenállás van sorba kötve, és ezt kell megérinteni.
(#) Dévid18 hozzászólása Júl 27, 2009 /
 
Helló tudom nem nagyon ide tartózik de mégis én autóba szeretnék ilyen érintés mentes kapcsolót tenni hangulatfény vezérlés céljából de sehol nem találtam kapcsolást nem tudna valaki segíteni? Előre is nagyon szépen köszönöm. Dávid.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem