Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősáramú kérdések
 
Témaindító: norbu82, idő: Okt 17, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) norbu82 hozzászólása Okt 17, 2006 /
 
Sziasztok!

Kérném a segítségeteket erősáramú berendezésekkel kapcsolatban, jelen esetben 110 V-os behúzótekercsről lenne szó DIL 1052-es mágneskapcsoló a kérdés tárgya. Illetve valaki nem tud egy villanyos honlapot, ahonnan az alapismeretektől kezdve át lehet nézni az erősárammal kapcsolatos fogalmakat?
Előre is köszönöm.
(#) Frankye válasza norbu82 hozzászólására (») Okt 17, 2006 / 6
 
A kérdésed feltételéből arra következtetek, hogy nem vagy jártas a villanyszerelésben.
Ez esetben, javaslom, hogy mindenekelőtt olvasd el ezt a cikket.
Ezen túlmenően javaslom, hogy JÓ ALAPOSAN gondold végig, mik lehetnek a következményei a szakszerűtlenül, nem megfelelően kivitelezett erősáramú szerelési munkáknak.
Először is: Áramütés veszélye. Nem csak Téged, hanem másokat is érhet súlyos, vagy akár végzetes áramütés. Aki már "fogott kezet" a 230V-os hálózattal, az tudja, nem egy leányálom! Aki meg - szerencsére - eddig megúszta ezt a kellemetlen randit, az óvakodjon tőle! (Tapasztalt villanyszerelő létemre is volt már ilyen "élményem", nem :no: kívánom senkinek!)
Másodszor: A helytelenül kivitelezett erősáramú szerelés tűzesetet okozhat! (Gondolj csak bele: Komoly áramok folynak olykor a vezetékekben, ha nem megfelelően vannak tervezve-kivitelezve, erősen felmelegedhetnek, és a közelökben lévő gyúlékony anyagokat akár lángra is lobbanthatják! Ha ez éjszaka történik, a következményekbe belegondolni is szörnyű!)
Harmadszor: A kivitelező felelős a munkáért, büntetőjogilag is. Ha tehát valami szakszerűtlen kivitelezés miatt baleset történik, akkor azért lehet akár éveket is kapni, és nem a Vidámparkban.
Egyszóval - anélkül, hogy bárkit el akarnék riasztani ettől a szép, ámde legalább annyira veszélyes foglalkozástól - azt javaslom, hogy megfelelő előképzettség nélkül SENKI ne fogjon hozzá az ilyen munkához!!!

Egyébként pedig - ha még nem rettentél el - utánanézhetsz:
Akár itt
Vagy itt is
De itt is találhatsz hasznos dolgokat.
(#) norbu82 válasza Frankye hozzászólására (») Okt 17, 2006 /
 
Szia!

Természetesen nem akarok áramjárta vezető lenni...
.
Mindössze, ha a munkám során efféle kérdésekkel fordulnak hozzám (mivel én többnyire csak számolgatok) ne nézzek, mint borjú az újkapura.
Köszi a segítséged.
(#) GPeti1977 hozzászólása Jún 20, 2020 /
 
Három fázisú hálózat esetén hogyan számoljuk ki a nullvezetéken folyó áramot ha a terhelések nem egyformák?
(#) ötfelezős válasza GPeti1977 hozzászólására (») Aug 9, 2020 /
 
Vektoriálisan összegezzük a három vonali áramot. A gyakorlatban e a komplex számok igénybevételét jelenti, de lehetne másképp is.
(#) Bakman válasza GPeti1977 hozzászólására (») Aug 9, 2020 /
 
Egyszerű geometriai módszerrel is megoldható. Pl. I1 és I2 vektorokat kiegészíted úgy, hogy paralelogrammát kapj. Kiszámolod az átlót (ami ellentétes az I3-mal), majd kivonod belőle I3-at. A kapott eredmény a nullán folyó áram.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem