Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő építése elejétől a végéig
Lapozás: OK   41 / 93
(#) Karesz 50 válasza Massawa hozzászólására (») Dec 7, 2022 /
 
Erről írtál egyszer. Az utóbbi években kizárólag DC csatolású erősítőket építek. Semmi gond nincs velük. Mindegyik kimenetén van valamilyen védelem ami figyeli a kimeneten az egyenfeszültséget és még soha nem léptek működésbe.
(#) Massawa válasza Karesz 50 hozzászólására (») Dec 7, 2022 /
 
Nem kimenettel meg a stabilitással van baj, hanem miután 0 Hztöl müködik a legkisebb zaj ( poti surolodása) is nagyságrenddel zavarobb, mint az AC csatolás esetén. Egy poti pl a bemeneten stb, nemcsak a jel szintjét változtatja, hanem a velejáro DC szintet is, ami megjelenik a kimeneten is.
Nem probáltam, de lehet, hogy valamilyen DC vezérelt VCAval talán ki lehetne szürni az ilyen hibát.
(#) deebo válasza Massawa hozzászólására (») Dec 7, 2022 /
 
Ezt nem nagyon értem, én épp akkor vettem észre, hogy zajosan reagál az erősítő a poti hibáira, ha kondenzátor áll a bemeneti DC és a poti között. Egy előerősítő kimenetén néhány mV DC van, egy végfok bementén 10+V DC is lehet a kondenzátor túlfelén.
(#) Massawa válasza deebo hozzászólására (») Dec 7, 2022 /
 
De itt nincs kondenzátor, csak valamennyi DC a kimeneten meg a bemeneten is.
(#) Karesz 50 válasza Massawa hozzászólására (») Dec 7, 2022 /
 
Az előerősítő bemenetén lenne a poti, de nem poti lesz ott hanem relés osztó, ez meg nem tud sercegni. A bemeneti tranzisztorok komplementer párok - bétára beválogatva - tehát nincs egyenszint a bemeneten. Még ha valamennyi lenne is - mondjuk 1-2 mV - az se lesz, mert a bemenet előtt jFET-es aluláteresztő/imedancia illesztő fogadja az osztó jelét.
(#) Massawa válasza Karesz 50 hozzászólására (») Dec 7, 2022 /
 
Nem tudom milyen erösitéssel számolsz, de egy két mV a bemenetem már akár néhány voltos pukkanást is jelenthet. Ez a baj a DC csatolásu erösitökkel. Ha nem kell a bemeneten semmit változtatni, akkor tökéletes, minden más esetben gond.
(#) Karesz 50 válasza Massawa hozzászólására (») Dec 7, 2022 /
 
Évek óta ilyet hallgatok "pukkanások" nélkül, de köszönöm a figyelmeztetést és, hogy óvod a dobhártyámat.
(#) dB_Thunder válasza Massawa hozzászólására (») Dec 8, 2022 /
 
Idézet:
„egy két mV a bemenetem már akár néhány voltos pukkanást is jelenthet. Ez a baj a DC csatolásu erösitökkel.”

Semmilyen baj nincs a DC csatolással! DC szempontból egyszeres az erősítés, tehát ebből pont nem lesz több volt.
A bekapcsolási "pukkot", ami egyébként más erősítőnél is megvan, levágja a koppanásgátló!
További "pukkok" pedig nem lehetnek!!
(#) Ge Lee válasza dB_Thunder hozzászólására (») Dec 8, 2022 /
 
Ennél azért árnyaltabb a dolog... Épp tegnap csatoltam DC egy végfokot, oszt mindjárt lett 2,2V DC a kimenetén a 0,8mV helyett. A bekapcsolási pukk az meg megint áramkör függvénye, a fetesek zöme meg se mukkan se be se kikapcsoláskor.
(#) Massawa válasza dB_Thunder hozzászólására (») Dec 8, 2022 /
 
Ne beszéljünk félre. Szo sincs a bekapcsolási átmeneti állapotokrol. De egy DC cstolásu erösitö mindig egy opamp ( müveleti erösitö) lesz, azaz analog egyenáramu erösitö, aminek az a kötelessége, hogy a bemeneten megjelenö legkisebb egyenáramot is megfelelöen felerösitse. Az milyen erösitö, ami a DC szempontbol egyszeres erösitésü, AC szempontbol meg mondjuk százszoros?
A bemenetröl viszont az egyenáramot csak egy kondenzátorral lehet kizárni. Ha azt kihagyod elkerülhetetlenül ott lesz DC komponens, amit az erösitö is lát és komoly zajjal jár annak a változása.
A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2022
(#) Karesz 50 válasza Massawa hozzászólására (») Dec 8, 2022 /
 
Jól láthatóan csak most kapcsolódtál be ebbe az erősítős témába. Nyugodtan keresd vissza ebben a topikban a DC csatolt erősítőket amik teljes biztonsággal működnek, zajtalanul kapcsolnak és mint már írtam évek óta kifogástalanul működnek. Feleslegesen keresed a kákán a csomót.
(#) Massawa válasza Karesz 50 hozzászólására (») Dec 8, 2022 /
 
Abba is hagyom, mert sajnos sok szempontbol értelmetlen a vita.
A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2022
(#) tunerman válasza Massawa hozzászólására (») Dec 8, 2022 / 1
 
Igen az...
A DC csatolt erősítők tervei, mérései nagyon-nagyon rendben vannak.
Csak ott lehet apró, pici bibi, ha valami bezavar a csodálatos DC világba...akkor lesz egy kis munkám
TJ.
(#) Karesz 50 válasza tunerman hozzászólására (») Dec 8, 2022 /
 
Ezért szoktak védelmeket alkalmazni, hogy neked ne legyen munkád
A bemeneten limiter, a kimeneten koppanásgátló, ablakkomparátor figyeli a kimeneti DC szintet. Minden fontosabb feszültség és áram fel van tüntetve a rajzon (mérések alapján).
(#) dB_Thunder válasza Massawa hozzászólására (») Dec 8, 2022 /
 
Idézet:
„Az milyen erösitö, ami a DC szempontbol egyszeres erösitésü, AC szempontbol meg mondjuk százszoros?”


Röviden: Jó!
Nem rocket science ez! A bemenet DC csatolt, visszont a visszacsatolás úgy van kialakítva, hogy egyen feszültségnél 1x legyen az erősítés!
(#) deebo válasza dB_Thunder hozzászólására (») Dec 8, 2022 /
 
Ebben az esetben nem sok értelme van a DC csatolásnak. Részemről a DC csatolás lényege az, hogy lineáris legyen a fázismenet, aminek feltétele, hogy ne DC szervos legyen, mert akkor ez nem teljesül.
(#) mcc válasza deebo hozzászólására (») Dec 8, 2022 /
 
Azért a lineáris fázismenet azzal a csatolókondival is megoldható. 20Hz-en 4-5fokot nem fogsz észrevenni...
(#) dB_Thunder válasza deebo hozzászólására (») Dec 8, 2022 /
 
Nekem ezzel az a tapasztalatom, hogy a sok csatoló kondi "kiheréli" a mélyeket!
Nyilván a visszacsatoló körben lévő kondik is hasonló hatással vannak, a lehető legkevesebbre kell csökkenteni a számukat.
(#) deebo válasza mcc hozzászólására (») Dec 9, 2022 /
 
A 20Hz-en 4-5 fokhoz 10000µF pufferkondi kell kb.
(#) deebo válasza dB_Thunder hozzászólására (») Dec 9, 2022 /
 
Így van, nullára.
(#) mcc válasza deebo hozzászólására (») Dec 9, 2022 /
 
70W/8ohmos a végfokom. Oldalanként 40000µF van benne.
(#) deebo válasza mcc hozzászólására (») Dec 9, 2022 /
 
Úgy értettem, hogy a bemenetre kellene ekkora csatolókondi.
(#) mcc válasza deebo hozzászólására (») Dec 9, 2022 / 1
 
20kohm bemeneti impedanciánál egy 10µF-os csatoló 2fok fázistolást jellent 20Hz-en. Szóval messze nem teljesíthetetlen feltétel.
(#) deebo válasza mcc hozzászólására (») Dec 9, 2022 /
 
Igaz ez akkor, ha fóliakondenzátort használsz. A 10uf fóliakondi igen betyáros méretű és sosem láttam még ilyet épített erősítőkben sem. Meg minek, ha el is lehet hagyni.
(#) teddysnow hozzászólása Dec 9, 2022 /
 
Ez a fázistolás mit jelent és mi a hatása?
(#) Ge Lee válasza teddysnow hozzászólására (») Dec 9, 2022 /
 
Idézet:
„mi a hatása?”
Az, hogy lehet róla beszélni, még inkább vitatkozni. Ma egy gyári fetes végfok elől szedtem ki mindent, kiszedtem előle az előfokot, a csatolókondit, meg a vcs kondit is, teljesen DC csatolt lett, milyen jó. Aztán meghallgattam, majd szépen visszapakoltam bele mindent úgy ahogy eredetileg volt. Azt meg már el sem merem mondani, hogy ez a fetes vacak így ahogy van, csatolókondistól meg kapcsitápostól úgy alázott le hangilag gyári marantzot, luxmant, denont meg hasonlókat hogy én sem hittem a fülemnek. Hozzáteszem, ebben, ahogy sok Japán cuccban is még a csatolókondik is elkók, nem ám fólia. Most azon töprengek, hogy a kapcsitápját hagyományosra cserélve az hozna-e még esetleg valami javulást.
(#) deebo válasza teddysnow hozzászólására (») Dec 9, 2022 /
 
Konyhanyelven: Az a hatása, hogy különböző frekvenciák különböző időpontban szólalnak meg, ha a fázisvisszaadás nem egyenletes a teljes hallható tartományban. Az eredeti térhatás és a műsor minél precízebb visszaadásához elengedhetetlen.

Ge Lee
Abban egyetértek, hogy a neves márkák erősítőit nem nehéz túlszárnyalni, gyakorlatilag bármivel, ami nincs agyonverve felesleges áramkörökkel. Abban már nem értek egyet, hogy csak beszélni lehet róla, ugyanis elég fontos, ha jó berendezésekről beszélünk.
(#) Ge Lee válasza deebo hozzászólására (») Dec 9, 2022 /
 
Ne kezdjük már megint a nagy semmit! Mi az, hogy neves márka? Miben lehet túlszárnyalni? Nekem ezek egyike se neves márka, mondjuk egy AN az inkább, azt meg amennyire tudom halandó diy embernek még nem sikerült túlszárnyalni.
Itt most n(s)em arról van szó, hogy egy gyári valaminek miféle paraméterei vannak mert az a kutyát nem érdekli, az annál inkább, hogy hogy szól.
Bárki kipróbálhatja otthon: megkéred az asszonyt hogy énekeljen valamit, nem baj ha nem tud, valamilyen hangja csak van. Utána elénekelteted vele mikrofonba a rendszereddel erősítve. Száz esetből pontosan százszor meg fogod tudni mondani akkor is ha be van kötve a szemed hogy melyik az élő hang. Pont azért, mert ahogy a rendszereden keresztül szólni fog annak kb. nem sok köze lesz az eredetihez. A hifi az valahol az lenne, hogy a 100 helyett csak 50 esetben tudd megmondani, a maradék 50-ben meg tévedj. Vagy mind a 100 esetben eltaláld melyik az élő hang. Na ilyen rendszer nem volt, nem van, meg szerintem nem is mostanában lesz. Bár állítólag a gyári Ongaku hangja az nem jár már messze ettől, de olyat én sosem hallottam.

Belekeveredtem... Szóval az lenne valahol a jó rendszer ahol nem tudnád annak a hangját megkülönböztetni az élő hangtól.
A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2022
(#) deebo válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 9, 2022 / 1
 
Te effektíve most saját magaddal kezdtél vitatkozni. Te soroltál márkákat és nem tudod mire gondolok?
(#) teddysnow hozzászólása Dec 9, 2022 /
 
Kb 20 éve olvastam valahol, hogy a hangszínszabályzás fázishibát hoz étre. Sokan hallottak róla, még többen nem, akik halottak róla egybehangzóan tudják mi az, de még senki nem tudott mutatni nekem példát róla, hogy itt van, hallgasd meg vagy nézd meg, ez itt az. Még stúdióban sem.
Tehát elméletileg: van egy hangfájlom, amiben egyszerre indul egy 20Hz-es és egy 20kHz-es szinusz. Ráadom az erősítő bemenetére és rögzítem a kimenetet. Visszanézve a hangfájlt azt látom, hogy amit rögzítettem abban a fájlban nem egyszerre indul a két hullám. 20Hz-en Delay effektezik az erősítő?
Következő: »»   41 / 93
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem