Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő kimenő teljesítményének mérése
Lapozás: OK   7 / 11
(#) habazutty válasza reloop hozzászólására (») Máj 26, 2020 /
 
Már megbocsáss, de igazán mutathatna egy általa készített mérést egy PA erősítőről, mert ez így csak okoskodás, ráadásul nem éppen emészthető előadásban. Persze csak szerintem. Úgyhogy ne maradjon ennyiben, vagy, ha mégis, akkor le lehet vonni a megfelelő következtetést és elfogadni a többiek eljárásait a teljesítménymérésre.
(#) pinyó39 válasza habazutty hozzászólására (») Máj 26, 2020 /
 
Párszor belefutottam az emberbe, fagyasztás és erős törlés volt a vége. Mindig az Univox tornyot villantja és azt méri (nem tudom egy PKN - el, vagy valami combi végfokkal mit kezdene). Szinte szórol szóra ugyanaz a műsor. Hogy mivel mit mér szinte soha nem derül ki, csak az hogy a mért végfokok 10... 35 Wattot tudnak, a hangszórók meg 5...15 Wattnál füstölnek. Lehet hogy megint sokat pofáztam és indul a vita...
(#) Skori válasza pinyó39 hozzászólására (») Máj 26, 2020 /
 
Ránéztem a PKN weblapjára. PKN 3PHASE-40K:
Channel number: 4 input/ 4 output
Output Power 8 Ohms: 4 x 4000W
Output Power 4 Ohms: 4 x 7500W
Output Power 2.6 Ohms: 4 x 10000W
Bridged Output Power 8 Ohms: 2 x 8000W
Bridged Output Power 4 Ohms: 2 x 15000W
Bridged Output Power 2.6 Ohms: 2 x 20000W
Peak Output Voltage per Channel: 256V (181Vrms)
Peak Output Current per Channel: 130A
Typical Power Factor: >0.92 above 2000W
AC Power input in Three Phase mode: 3x 400V (25A**) no Neutral connection needed

A többi adata itt elérhető: Bővebben: Link
(#) Massawa válasza habazutty hozzászólására (») Máj 26, 2020 /
 
Inkább ne mutasson. Skori meg deklinácio meglehetösen pontosan leirták hogyan mérik - és ez benne van a szabványban is. Ama olasz erösitönél is ott volt a szabvány ami szerint állitják az adott teljesitményt. Teljesen felesleges bevezetni egy fery szabványt amelyikkel egy 1200 W erösitöböl 2x60W-t lehet kimérni.

(#) fery45 hozzászólása Máj 28, 2020 / 1
 
Tisztelt Hozzászólók!
A hozzászólásaitok alapján mégis csak el kell mondanom a véleményemet.
Pinyó39!
Az elmúlt időszakban a hangszóró oldalon feltettem már leégett tekercseket. Most itt is megismétlem. A 20 cm kosárátmérőjű hangszórók 15-20 wattól, a 30 centisek 40-50 wattól, az 50 centisek (21") 100-150 wattól égnek. Nézz körül, hogy hány wattot írnak ezekre! (Marketing.)
Skori!
Az erősítőkbe bemenő teljesítmény töredék része fog kijönni hangfrekvenciás teljesítményként! A kijövő csökkent teljesítmény mehet a hangszóró(k)ba. Ez fordítva a fizika energia megmaradás törvénye szerint is képtelenség. Ez a digitális és analóg erősítőkre egyaránt érvényes! Az elmúlt oldalon már közöltem egy külföldi szakirodalom ábráját, melyet magyar szöveggel kiigazítottam. Ezt megismétlem. Aki ezt vitatja, annak értelmi és szakmai tudásáról nem kívánok nyilatkozni.
A PKN erősítő adatait közlöd. Ezt közli a cég is, de sok lényeges adatot nem!
Nézzük közelebről. Bridged output Power 2x20000 watt. Ekkor mennyi a hálózati teljesítmény felvétel? Ez negyvenezer watt hangfrekvencia és mennyivel több a hálózatról felvett teljesítmény? Tegyük fel, hogy ez egy jó hatásfokú digitális erősítő, akkor talán 50000 W, azaz 50 kW teljesítmény felvételt kell számolnunk! Ha egyfázisú 230 volt, akkor ez 217 ampert jelent. Ha három fázisú táplálásnál, háromszor 72 amper! Nem tudom, hogyha egy fázis kimarad, akkor két fázissal hogyan megy tovább?
Még mindig nem foglalkoztam a kimenő effektív feszültséggel ás árammal, mert erre hangszórókat kell csatlakoztatni úgy, hogy a műsor végére se égjen le a tekercsük. Az egyszerűség miatt talán ezt hagyjuk!
Két konkrét adatot írok:
Első: O.... cég D.... 5000 típusú digitális erősítőjét mértem. A hátsó oldalon adatközlés. 230 volt csatlakozás 1050 watt teljesítmény felvétel, majd a kimenet 8 ohmra 2x750 w, 4 ohmra 2x1360 W,
2 ohmra 2x2050 W. Az említett terheléseken ezen teljesítmények töredékét mértem 1 kHz-n! a tizedét!
Másik:B... cég N.... 6000 típusú ugyancsak digitális erősítő. 230 volton 620 watt teljesítmény felvétel! 4 ohmon 2x3000 W, 8 ohmon 2x1500 watt kimenet. Ezen is a tizedét mértem.
A hálózati teljesítmény felvétel mind két esetben egyezett a gyári adattal. Hasonlót mértünk a fiam digitálisán is! Több erősítőt mértünk. Valamennyi adatára nem térek ki. Ezért írtam, hogy hány nullát kell a végéről letörölni a reális adat érdekében?
Azért csak a kezdő betűket írtam, mert az oldal fent tartója nem engedi meg a reklámot, de a termékek leócsálását sem. Legyen úgy!
A Rendezvény- Épülethangosítás, és ........ hangosításról szóló könyvemben (a reklám elkerülése érdekében nem közlöm a teljes címet!) 7, azaz hét teljesítmény mérési módot ismertetek, melyeket méréstechnikai szakkönyvekből vettem át, majd hivatkozom mint "felhasznált szakirodalom", tehát nem "Fery45 szabvány", kedves Massawa!
Sajnálom, ha az oldalt megint bezárják vagy törlik a kommentet, de hát nem tehetek arról, hogy hiányos adatok birtokában vitatkoznak velem valamilyen műveltségű egyének.
Tisztelettel: H. F.
(#) Massawa válasza fery45 hozzászólására (») Máj 28, 2020 / 3
 
Fery

Rajtad kivül itt senki nem vitatkozik, és senki nem esett fejre, hogy ne tudja kiszámolni mekkora hálozati csatlakozás kell egy 20000W - s erösitöhöz. Nem is tudom, ezt miért hozod fel már többszörösen. Egy sportcsarnok hangositásához 60 erösitöt szereltünk be, egyenként 2x400W-l. Kb 15000 féröhelyes a stadion.
És ennek megfelelöen kellett megtervezni a táplálo hálozatot is, amellett ott volt még a 4 videofal is ami szintén nem meleg levegöre megy.

Mikor voltál utoljára egy komolyabb koncerten, még a hazai zenekarok többsége is már megfelelö tartalékkal dolgozik, és azok nem 100-200 W-k. Ezért azt sem értem, miért csodálkozol amikor a házi erösitöm és a hangfalaim a szobában 700W teljesitmény tudnak ( a fery45 eljáráson kivül minden egyébb mérési eljárással bizonyithato). .
Az egyik neves zenekar dobosa nem volt hajlando sem fejhallgatoval sem füllhallgatoval zenélni. 2000W-s hangládát kapott 4 darab 60-70 cm-s hangszoroval. ( kb 1,5 a 2 méterrel a fejétöl) Egyet abbol is sikerül egy koncerten kinyirni - majdnem le kellett mondani a következö koncertet, mert nem volt tartalék - nagy keserven rengeteg protekcioval sikerült egyet hozatni repülövel.
Te mindenféle kétséges szakirodalomra hivatkozol, mi meg itt azokra az IEC szabványokra, amik elég gyakran fel is vannak tüntetve, milyen eljárás alapján mérhetö az erösitö specifikált teljesitménye. Ehhez azt hiszem nem kell semilyen extra kommentár. S hidd el, ha ott valaki csal többet egy erösitöt sem ad el és már másnap a fél világ tudja, hogy kerülni kell azt a céget.
Mi nem. bumm-bumm boxokrol beszélünk, amit a hülyegyerek a parkban a vállán hord és henceg annak az 1000W-s teljesitményével.
Tényleg jobb lenne befejezni, mert abszolut semmi értelme az ilyen dumának. Te semmit nem tudsz bemutatni a titokzatos könyveden kivül. A többiek meg nemzetközi szabványokra, sok évtizedes tapasztalatokra hivatkozva irják azt, aminek te nem hiszel. Maradjunk ebben.
(#) Gafly válasza Massawa hozzászólására (») Máj 28, 2020 / 2
 
Idézet:
„a titokzatos könyveden kivül”

Többször felajánlottam már, hogy megveszem (akár arany áron is), de nem lehet.
(#) mcc válasza Gafly hozzászólására (») Máj 28, 2020 /
 
(#) Gafly válasza mcc hozzászólására (») Máj 28, 2020 /
 
Ezzel sokat nem segitettél, mert régen elkapkodták (viszik mint karanténban a cukrot).
A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2020
(#) mcc válasza Gafly hozzászólására (») Máj 28, 2020 /
 
Kicsit kutakodsz és, és lehet, hogy sikerül. Most már megvan róla minden adat...
(#) Skori válasza fery45 hozzászólására (») Máj 29, 2020 / 4
 
Ha sok erősítő esetében tized teljesítményt mértél, akkor valami nagyon nagy gond lehet a titkolt mérési módszereddel.
A csatolt képen amit beraktál (ad71.PNG) levő információk elavultak. A modern erősítőkön közel sincs 35-45% a veszteség, inkább csak 5...15% ami igen nagy különbség. A PKN erősítői többszintű PWM-et használnak, aminek az egyik jellemzője, hogy a sima D osztályhoz képest, még szélesebb tartományban tud nagy hatásfokkal működni, azaz nem csak nagy kivezérlésnél van 90% felett a hatásfok (Talán a torzítása is kisebb, de ebben nem vagyok biztos).
Bár elég nagy a szórás, de a hangsugárzók hatásfoka is nagyon sokat javult azóta, hogy az az ábra készült... Egyedül talán a tápegység esetén helytálló az 5...10% veszteség, de ennek egy részéért az aktív PFC a felelős, ami egy bizonyos teljesítményszint felett elkerülhetetlen.
(#) Gafly válasza mcc hozzászólására (») Máj 29, 2020 / 1
 
Én dedikált példányt szeretnék kapni, fórumtársi jogon.
(#) mcc válasza Gafly hozzászólására (») Máj 29, 2020 /
 
Nem tudod te azt megfizetni
(#) fery45 válasza Massawa hozzászólására (») Jún 3, 2020 /
 
Kedves Massawa!
A hozzászólásod alapján Te egy PKN sznob vagy. Csak a PKN erősítőt ismered el, a többi cég gyártmányai semmit sem érnek. Több ilyen emberem volt. Először csak Marshal, majd a következő évben már Beyma, és évenként váltotta a világmárkákat. A sznobsága szinte évenként változott. A rendszerváltozás előtt és azt követő években úgy gondoltuk, hogy a "nyugati" termékek sokkal jobbak a hazaiaknál. Ez mára megváltozott. Rengeteg vacakot hoztak be "repülőgépen" Ázsiai országokból. Próbálgatási alapon - minden műszeres teljesítmény mérést mellőzve kapcsolnak - azután csodálkoznak, hogy tönkre megy. Nem tud hangosítani. Le kell mondania a munkát. Nincs tartaléka abból a vacakból. Mi, szervizesek, az elromlott készülékek felnyitása után látjuk a minőséget.
Van magyar gyártó is! Korrektül SI mértékrendszerben az RMS értéket adja. Nincs hangszóró leégés és erősítő végfok probléma! 500 wattal 3 négyzet kilométert kihangosítunk. 600 wattal az 5-7 km lévő falvakba ordítunk. Te a " kiválló" PKN-el csak egy stadiont tudsz hangosítani valamennyinek mondott teljesítményű erősítővel?
Öt popzenekarnak hangosítottam több évig. Meguntam a nyafogásaikat. Egy falunapon a "világhírű művész" ócsárolta a felszerelésemet. Mondtam neki, hogy lerakom a hangládáimat a színpad elé, és hozza be a sajátját a számához. Amennyit itt kap tisztelet díjként, a használt piacon jó cuccot vehet, és felléphet a sajátjával. Befogta a száját!
Ki gyűjtöttem a szakirodalomból, hogy országunk élvonalában lévő, egyetemi diplomával rendelkező szakemberek véleményét a teljesítmény megadásról. Terjedelmes írás az idézet! Nem idézem. Neked és társaidnak egyetemen oktató, a hangtechnikában írásokat közlő szakemberekkel vitatkozni értelmetlenség!
Tisztelettel: H.F.
(#) Massawa válasza fery45 hozzászólására (») Jún 3, 2020 /
 
Ember soha az életemben nem volt PKN erösitö a kezemben (és már 25 éve nem is dolgozok a hangositási/zenei iparban, de anno volt sok 100 nagyteljesitményü erösitö a kezemben, és 20 évig ebböl is éltem külföldön). Akkor váltottam, amikor megjelentek a modern könnyü D meg hasonlo erösitök és már kiöregedtem a csapatbol. Ha megnézted a korábbi videot azon volt az elsö profi erösitö amivel az elsö nagy turát megcsináltam - 8 darabbal. De akkor már saját erösitöjeinkböl közel 100 müködött, igaz valamivel kisebb teljesitménnyel - ezeket Peavey erösitöket a zenekar kapta a sponzorátol. Ketten cipeltünk egyet a hangszorokhoz).
S hidd el - miután a cégben, ahol késöbb dolgoztam kb 20-30 nagy koncertre ( stadion méretü!!!!) elég berendezés volt, minden uj darabot hetekig teszteltünk, nehogy leégés legyen a koncert. ( csak a mérnöki osztályon 20-25 ember dolgozott a legmodernebb felszereléssel és mindent részletetesen bemértek mielött bekerültek a raktárba ahonnan aztán válogatni lehetett ki mit akar. ).
Hozzánk a gyártok jártak bemutatni az uj berendezéseiket - és emlékszem az elsö turbosound ládákkal mennyi elöitélet meg balhé volt mire megcsináltuk az elsö koncertet - és jol szolt! Gyakran mi adtuk fel a feladatot, mi kellene mivel van legtöbb zür a koncerten. ( amugy nekem is több diplomám van..... több külföldi egyetemröl).
A hozzászólás módosítva: Jún 3, 2020
(#) fery45 válasza Gafly hozzászólására (») Jún 3, 2020 /
 
Kedves Gafly!
A könyvem fél év alatt elfogyott. A kiadóm nem akarja másodszor kiadni, pedig jó pénzt kaszált. Közben bővítem az újabb dolgokkal, és 450 oldalnál tartok.
Én 6 évtizeddel ezelőtt kezdtem a hangosítást, és azóta senki se kérdezte, hogy milyen képesítésem van ezen a területen. Ma már Szent György Média és Informatikai Szakközépiskola és a Műszaki Egyetem képez szakembereket erre a területre. Az elkövetkező évtizedekben, nagy valószínűséggel, csak képzett szakembereket fognak alkalmazni! Több intézmény igazgatójától kérdeztem, hogy milyen szempont alapján választ a jelentkezők közül hangosító szakembert. Elmondták, hogy még nem tudnak képzett szakembert alkalmazni a vidéki képzés hiánya miatt. A könyvem ezen próbál segíteni. Aki ilyen munkára jelentkezik, az a saját könyvét - ha megvette - megmutathatja az alkalmazó cég vezetőjének, hogy autódidakta módon valamennyire képzett szakember. Az ilyen munkavállalók számára íródott! Nem sznoboknak!
Ha a tartalmát átnézed, akkor láthatod, hogy a hangrendszer tervező szakmérnöki anyag 90%-t tartalmazza. 360 oldal nem semmi! (Most már 450 oldal kéz itat.)
Én azt látom, hogy hangosításnál a képzetlen szakik csak hordozzák a ládákat, húzzák a vezetéket, közben a képzett szakemberek felelnek a berendezésről és működésről.
Egyre jobban a szakirányú vizsgázott szakemberek alkalmazása terjed. Ez a múlt század óta így volt a villanyszerelő, rádió-, TV-, elektroműszerész, .... stb szakmákban.
Sok berendezés (javíthatatlanul) megy tönkre, és ez komoly anyagi kiadást okoz a cégeknél. Elvárják a tökéletes üzemelést. 10, 20, 40 órás hangosító táborok képzése erre alkalmatlan. Ilyen képzéssel láda hordó és kábel cibáló lehet valaki.
Tisztelettel: H.F.
(#) fery45 válasza Massawa hozzászólására (») Jún 3, 2020 2 / 1
 
Barátom, ez nem látszik!
(#) Massawa válasza fery45 hozzászólására (») Jún 3, 2020 / 1
 
Hát a te irásaidbol meg sajnos az nem látszik, hogy valaha is volt kezedben egy ilyen erösitö vagy meg hozzávalo hangokádo.
De ez már maradjon a saját titkod.
(#) Gafly válasza fery45 hozzászólására (») Jún 3, 2020 / 1
 
Fizetek neked 10.000Ft-ot, akár előre utalással, ha kapok egy eredeti példányt (szerintem már csak az új kiadásból) dedikálva.
(#) pinyó39 válasza fery45 hozzászólására (») Jún 3, 2020 / 2
 
Ember, látom arra sem méltatod a másikat hogy utána nézz miről hadoválunk, ha nem értessz az erősítőkhöz, látogass el székesfehérvárra a PKN-hez, ott felhomályosítanak, értenek hozzá.... (Magyarok) Üdv: Zsolt.
(#) TAttila77 válasza pinyó39 hozzászólására (») Jún 3, 2020 /
 
Ráadásúl elég jól fejlődnek, már Amerikában is debütáltak a NAMM SHOWN pár éve.
(#) fery45 hozzászólása Jún 4, 2020 /
 
Kedves Kollégák!
Az alapkérdés az erősítők teljesítményének mérése. Nem a személyeskedés! Sok esetben a rendezvények rossz akusztikai környezetben kerülnek megrendezésre, ezért az elektroakusztikától várják a tér vagy terem akusztika javítását. (Mai korszak nem az Epidaurosz-i és Asszpendosz-i ó-kor, ahol jó akusztikai színházakat építettek!) Nekünk alaposan fel kell mérnünk a várható tömeg létszámát és a tömegzajt. Ez határozza meg a szükséges információ közlés hangerejét. Ehhez nélkülözhetetlen az erősítő(k) kimenő teljesítményének és hangszórók terhelhetőségének adata. Próbálgatási alapon össze kapcsolni erősítőt hangszórókkal felelőtlenség. Itt nem arról van szó, hogy valamilyen rendszer csak valahol a fájdalom határon vagy annak közelében órdít-jon! Ezért raktam fel korábban leégett hangszóró tekercseket. Zárlatos végtranyókat is kirakhattam volna, ha elteszem ezeket.
Kedves Pinyó39!
Korábban már felhívtátok figyelmemet a PKN fehérváriakra. Akkor utána néztem és felvettem velük a kapcsolatot. Ismerjük egymást. Az írásomban a sznobról van szó! Csak az általa színpatikus termék az istene, minden más szerinte vacak, sőt hülye aki mást használ. Na ezzel a szemlélettel nem értek egyet. Sok-sok féle termék van, amelyekkel adott helyeken lehet eredményesen hangosítani!
Kedves Gafly!
Néhány példányom van, de az csak személyesen vehető át! A közelmúltban valaki Bp-ről megszerezte a telefon címemet és kért. Elmondtam, hogy 2800 Ft volt az ára a boltban. Én 3000 kérek mert csomagolnom és feladnom kell. A posta utánvétesen 3500 Ft kér a szállításért. Tehát 6500 Ft-re számítson. Az illető telefonba mondta, hogy "neki megéri ennyiért is". Elküldtem, majd 15 napig nem vette át, és vissza küldte a fővárosi posta. A teljes szállítást kellett fizetnem. Ha valakinek nem kell, akkor miért rendel? Olyan egyének, akik pocskondiáznak, azoknak semmilyen címen nem küldök! Kérem a megértésedet.
Az ismeretségi körömben és akik segítségemre voltak az írásban, jó ötletekkel láttak el, azoknak ingyen adtam egy-egy példányt. (12 db) Nem vagyok anyagias.
Most tényleg zárom a témát.
Tisztelettel:H.F.
(#) fery45 válasza pinyó39 hozzászólására (») Jún 4, 2020 2 /
 
Kedves pinyó39, Pinér Zsolt!
Elkalandoztam az "Erősítő vélemények" oldalára. 2018 február 26-i hozzászólásod közelében sincs a mostani május 26-i véleményedhez. Ekkora "köpönyeg forgató vagy? Hogyan van ez? Kérlek magyarázd el? Előre is köszönöm.
H.F.
(#) pinyó39 válasza fery45 hozzászólására (») Jún 4, 2020 / 1
 
Konkrétan mi a probléma, az akkori bejegyzés egy bármely rendszer megközelítő áráról szólt, az utóbbi meg a vita indításáról, meg a fagyasztásról szólt, a vita megvolt, a fagyasztás meg hamarosan jön ahogy látom....
(#) Gafly válasza fery45 hozzászólására (») Jún 4, 2020 / 4
 
Elmgyek, hogy ne legyen a posta gond.
(#) TAttila77 válasza Gafly hozzászólására (») Jún 5, 2020 /
 
Én meg még fizetek is neked, hogy a "könyvedbe"beleolvasgassunk vagy két kollégával.
(#) granpa hozzászólása Jún 5, 2020 /
 
Na, szerintem ennek a témának is annyi!
(#) habazutty válasza granpa hozzászólására (») Jún 5, 2020 / 3
 
A legjobban fájó pont az, hogy fery45 semmi konkrétumot nem említ a mérési eljárásával kapcsolatban. Ez így csak üres fecsegés, a többiek lenézése. Holott a fórumon rengeteg komoly társunk van, akik biztos vagyok benne, hogy jóval komolyabb dolgokban is jártasak, nemhogy ne bírnák felfogni a "rejtélyes" eljárást és műszereket.
Én csak műkedvelő vagyok, de biztosan segítenének, hogy akár én is megérthessem. Pedig ha a legcsekélyebb alapja is lenne az Ő eljárásának, az valódi vitaalap lehetne...


Azért nem teljesen felesleges a téma, mert többen is konkrét mérési metódusokat írtak az elején.
(#) Massawa válasza habazutty hozzászólására (») Jún 5, 2020 /
 
Az tény és valo, hogy a Duna már tele lenne olyan drága erösitökkel, amire 1200W van irva, de csak 2x60W-t tud leadni.....
(#) tothbela hozzászólása Jún 9, 2020 / 2
 
A minap néztem egy videóklipet. Vagyis akkor még nem így hívták, de nem ez fogott meg benne, hanem hogy hangszerenként külön hangosítva kevesebb wattra van szükség, mint összemixelve és PA-ra küldve. Természetesen ugyanakkora hangnyomás létrehozása a cél, és ugyanolyan érzékeny hangsugárzót tételezzünk fel. Persze nincs ebben semmi ördögi, mivel ha például két 0dB szintű különböző frekvenciájú szinuszt egyenként erősítünk, akkor az kétszer akkora villamos teljesítményt jelent mint ha csak egy szinuszt kellene. Ha a két szinuszt egyszerre erősítjük, akkor az +6dB (kétszeres) feszültség csúccsal fog rendelkezni az egy darab szinuszhoz képest, ami négyszeres teljesítményt jelent. Több hullám egyidejű erősítése esetén (ez a valós helyzet) nem is nagyon lehet pontosan meghatározni a formatényezőt, így a kimeneti teljesítményt sem igazán. Ezért erősítők kimeneti teljesítményének meghatározására teljesen jó a zenével torzításmentes maximális kimenő feszültséget megmérni, majd ugyanekkora csúcsfeszültségű szinusszal számolni. Teljesen mindegy hogy hangszererősítő, sávkorlátolt PA, légoltalmi sziréna, hangosbemondó vagy otthoni hifi az alany. Mind a neki megfelelő jelet kell kapja, mert ugye nem szirénázunk a hifivel, de még csak nem is szubot hajtunk vele. A gitárerősítővel pedig nem hifizünk és viszont.
Remélném hogy érthetően írtam, de aki érti az eddig is tudta, aki meg nem, az meg nem is akarja.
Következő: »»   7 / 11
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem