Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő kimenő teljesítményének mérése
Lapozás: OK   7 / 7
(#) habazutty válasza reloop hozzászólására (») Máj 26, 2020 /
 
Már megbocsáss, de igazán mutathatna egy általa készített mérést egy PA erősítőről, mert ez így csak okoskodás, ráadásul nem éppen emészthető előadásban. Persze csak szerintem. Úgyhogy ne maradjon ennyiben, vagy, ha mégis, akkor le lehet vonni a megfelelő következtetést és elfogadni a többiek eljárásait a teljesítménymérésre.
(#) pinyó39 válasza habazutty hozzászólására (») Máj 26, 2020 /
 
Párszor belefutottam az emberbe, fagyasztás és erős törlés volt a vége. Mindig az Univox tornyot villantja és azt méri (nem tudom egy PKN - el, vagy valami combi végfokkal mit kezdene). Szinte szórol szóra ugyanaz a műsor. Hogy mivel mit mér szinte soha nem derül ki, csak az hogy a mért végfokok 10... 35 Wattot tudnak, a hangszórók meg 5...15 Wattnál füstölnek. Lehet hogy megint sokat pofáztam és indul a vita...
(#) Skori válasza pinyó39 hozzászólására (») Máj 26, 2020 /
 
Ránéztem a PKN weblapjára. PKN 3PHASE-40K:
Channel number: 4 input/ 4 output
Output Power 8 Ohms: 4 x 4000W
Output Power 4 Ohms: 4 x 7500W
Output Power 2.6 Ohms: 4 x 10000W
Bridged Output Power 8 Ohms: 2 x 8000W
Bridged Output Power 4 Ohms: 2 x 15000W
Bridged Output Power 2.6 Ohms: 2 x 20000W
Peak Output Voltage per Channel: 256V (181Vrms)
Peak Output Current per Channel: 130A
Typical Power Factor: >0.92 above 2000W
AC Power input in Three Phase mode: 3x 400V (25A**) no Neutral connection needed

A többi adata itt elérhető: Bővebben: Link
(#) Massawa válasza habazutty hozzászólására (») Máj 26, 2020 /
 
Inkább ne mutasson. Skori meg deklinácio meglehetösen pontosan leirták hogyan mérik - és ez benne van a szabványban is. Ama olasz erösitönél is ott volt a szabvány ami szerint állitják az adott teljesitményt. Teljesen felesleges bevezetni egy fery szabványt amelyikkel egy 1200 W erösitöböl 2x60W-t lehet kimérni.

(#) fery45 hozzászólása Csü, 17:48 / 1
 
Tisztelt Hozzászólók!
A hozzászólásaitok alapján mégis csak el kell mondanom a véleményemet.
Pinyó39!
Az elmúlt időszakban a hangszóró oldalon feltettem már leégett tekercseket. Most itt is megismétlem. A 20 cm kosárátmérőjű hangszórók 15-20 wattól, a 30 centisek 40-50 wattól, az 50 centisek (21") 100-150 wattól égnek. Nézz körül, hogy hány wattot írnak ezekre! (Marketing.)
Skori!
Az erősítőkbe bemenő teljesítmény töredék része fog kijönni hangfrekvenciás teljesítményként! A kijövő csökkent teljesítmény mehet a hangszóró(k)ba. Ez fordítva a fizika energia megmaradás törvénye szerint is képtelenség. Ez a digitális és analóg erősítőkre egyaránt érvényes! Az elmúlt oldalon már közöltem egy külföldi szakirodalom ábráját, melyet magyar szöveggel kiigazítottam. Ezt megismétlem. Aki ezt vitatja, annak értelmi és szakmai tudásáról nem kívánok nyilatkozni.
A PKN erősítő adatait közlöd. Ezt közli a cég is, de sok lényeges adatot nem!
Nézzük közelebről. Bridged output Power 2x20000 watt. Ekkor mennyi a hálózati teljesítmény felvétel? Ez negyvenezer watt hangfrekvencia és mennyivel több a hálózatról felvett teljesítmény? Tegyük fel, hogy ez egy jó hatásfokú digitális erősítő, akkor talán 50000 W, azaz 50 kW teljesítmény felvételt kell számolnunk! Ha egyfázisú 230 volt, akkor ez 217 ampert jelent. Ha három fázisú táplálásnál, háromszor 72 amper! Nem tudom, hogyha egy fázis kimarad, akkor két fázissal hogyan megy tovább?
Még mindig nem foglalkoztam a kimenő effektív feszültséggel ás árammal, mert erre hangszórókat kell csatlakoztatni úgy, hogy a műsor végére se égjen le a tekercsük. Az egyszerűség miatt talán ezt hagyjuk!
Két konkrét adatot írok:
Első: O.... cég D.... 5000 típusú digitális erősítőjét mértem. A hátsó oldalon adatközlés. 230 volt csatlakozás 1050 watt teljesítmény felvétel, majd a kimenet 8 ohmra 2x750 w, 4 ohmra 2x1360 W,
2 ohmra 2x2050 W. Az említett terheléseken ezen teljesítmények töredékét mértem 1 kHz-n! a tizedét!
Másik:B... cég N.... 6000 típusú ugyancsak digitális erősítő. 230 volton 620 watt teljesítmény felvétel! 4 ohmon 2x3000 W, 8 ohmon 2x1500 watt kimenet. Ezen is a tizedét mértem.
A hálózati teljesítmény felvétel mind két esetben egyezett a gyári adattal. Hasonlót mértünk a fiam digitálisán is! Több erősítőt mértünk. Valamennyi adatára nem térek ki. Ezért írtam, hogy hány nullát kell a végéről letörölni a reális adat érdekében?
Azért csak a kezdő betűket írtam, mert az oldal fent tartója nem engedi meg a reklámot, de a termékek leócsálását sem. Legyen úgy!
A Rendezvény- Épülethangosítás, és ........ hangosításról szóló könyvemben (a reklám elkerülése érdekében nem közlöm a teljes címet!) 7, azaz hét teljesítmény mérési módot ismertetek, melyeket méréstechnikai szakkönyvekből vettem át, majd hivatkozom mint "felhasznált szakirodalom", tehát nem "Fery45 szabvány", kedves Massawa!
Sajnálom, ha az oldalt megint bezárják vagy törlik a kommentet, de hát nem tehetek arról, hogy hiányos adatok birtokában vitatkoznak velem valamilyen műveltségű egyének.
Tisztelettel: H. F.
(#) Massawa válasza fery45 hozzászólására (») Csü, 18:22 / 2
 
Fery

Rajtad kivül itt senki nem vitatkozik, és senki nem esett fejre, hogy ne tudja kiszámolni mekkora hálozati csatlakozás kell egy 20000W - s erösitöhöz. Nem is tudom, ezt miért hozod fel már többszörösen. Egy sportcsarnok hangositásához 60 erösitöt szereltünk be, egyenként 2x400W-l. Kb 15000 féröhelyes a stadion.
És ennek megfelelöen kellett megtervezni a táplálo hálozatot is, amellett ott volt még a 4 videofal is ami szintén nem meleg levegöre megy.

Mikor voltál utoljára egy komolyabb koncerten, még a hazai zenekarok többsége is már megfelelö tartalékkal dolgozik, és azok nem 100-200 W-k. Ezért azt sem értem, miért csodálkozol amikor a házi erösitöm és a hangfalaim a szobában 700W teljesitmény tudnak ( a fery45 eljáráson kivül minden egyébb mérési eljárással bizonyithato). .
Az egyik neves zenekar dobosa nem volt hajlando sem fejhallgatoval sem füllhallgatoval zenélni. 2000W-s hangládát kapott 4 darab 60-70 cm-s hangszoroval. ( kb 1,5 a 2 méterrel a fejétöl) Egyet abbol is sikerül egy koncerten kinyirni - majdnem le kellett mondani a következö koncertet, mert nem volt tartalék - nagy keserven rengeteg protekcioval sikerült egyet hozatni repülövel.
Te mindenféle kétséges szakirodalomra hivatkozol, mi meg itt azokra az IEC szabványokra, amik elég gyakran fel is vannak tüntetve, milyen eljárás alapján mérhetö az erösitö specifikált teljesitménye. Ehhez azt hiszem nem kell semilyen extra kommentár. S hidd el, ha ott valaki csal többet egy erösitöt sem ad el és már másnap a fél világ tudja, hogy kerülni kell azt a céget.
Mi nem. bumm-bumm boxokrol beszélünk, amit a hülyegyerek a parkban a vállán hord és henceg annak az 1000W-s teljesitményével.
Tényleg jobb lenne befejezni, mert abszolut semmi értelme az ilyen dumának. Te semmit nem tudsz bemutatni a titokzatos könyveden kivül. A többiek meg nemzetközi szabványokra, sok évtizedes tapasztalatokra hivatkozva irják azt, aminek te nem hiszel. Maradjunk ebben.
(#) Gafly válasza Massawa hozzászólására (») Csü, 18:34 / 2
 
Idézet:
„a titokzatos könyveden kivül”

Többször felajánlottam már, hogy megveszem (akár arany áron is), de nem lehet.
(#) mcc válasza Gafly hozzászólására (») Csü, 18:38 /
 
(#) Gafly válasza mcc hozzászólására (») Csü, 19:26 /
 
Ezzel sokat nem segitettél, mert régen elkapkodták (viszik mint karanténban a cukrot).
A hozzászólás módosítva: Csü, 19:27
(#) mcc válasza Gafly hozzászólására (») Csü, 19:47 /
 
Kicsit kutakodsz és, és lehet, hogy sikerül. Most már megvan róla minden adat...
(#) Skori válasza fery45 hozzászólására (») Pé, 1:05 / 4
 
Ha sok erősítő esetében tized teljesítményt mértél, akkor valami nagyon nagy gond lehet a titkolt mérési módszereddel.
A csatolt képen amit beraktál (ad71.PNG) levő információk elavultak. A modern erősítőkön közel sincs 35-45% a veszteség, inkább csak 5...15% ami igen nagy különbség. A PKN erősítői többszintű PWM-et használnak, aminek az egyik jellemzője, hogy a sima D osztályhoz képest, még szélesebb tartományban tud nagy hatásfokkal működni, azaz nem csak nagy kivezérlésnél van 90% felett a hatásfok (Talán a torzítása is kisebb, de ebben nem vagyok biztos).
Bár elég nagy a szórás, de a hangsugárzók hatásfoka is nagyon sokat javult azóta, hogy az az ábra készült... Egyedül talán a tápegység esetén helytálló az 5...10% veszteség, de ennek egy részéért az aktív PFC a felelős, ami egy bizonyos teljesítményszint felett elkerülhetetlen.
(#) Gafly válasza mcc hozzászólására (») Pé, 7:48 / 1
 
Én dedikált példányt szeretnék kapni, fórumtársi jogon.
(#) mcc válasza Gafly hozzászólására (») Pé, 11:19 /
 
Nem tudod te azt megfizetni
Következő: »»   7 / 7
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu