Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1372 / 2555
(#) csady hozzászólása Júl 17, 2013 /

Sziasztok!
Segítségre lenne szűkségem. Ma került hozzám a képen látható erősítő. Furcsa dolgot találtam benne.. (M.N.C szervizéből jött vissza így!)

Az erősítő működik csak annyi a probléma hogy szerintem több feszültség kerül a mélynyomóra a kelleténél. Egy mélynyomót már kiütött. Azért gondolom azt hogy ez a bekötés nem helyes, mert a végfoktranzisztorról csak simán egy vezetékkel ki van a hangfal csatlakozóra hozva. Szerintem ez nem helyes. Segítséget szeretnék kérni mi lehet az oka hogy áthidalták? Milyen dolgokat nézzek meg? Erről az erősítőről lenne szó.

Válaszokat,segítséget előre is köszönöm. Egy kapcsolás rajz is nagyon sokat segítene.

kép1kép2kép3kép4kép5kép6
(#) reloop válasza at22 hozzászólására (») Júl 17, 2013 /

Szia! A tennivalókat leírhatjuk, a java részét már olvashattad is, de a végrehajtásához szükséges gyakorlatot nem tudjuk on-line elküldeni.
(#) Doncso válasza csady hozzászólására (») Júl 17, 2013 /

Szia, az teljesen normális, ha a végfok tranyóról megy a hangszóróra, honnan máshonnan menne? Elméletbe nem mehet egyenfesz a kimenetére, mert akkor az erősítő védelem tiltana. (protect, protection) Azt tudom elképzelni, hogy halálra torzította magát szerencsétlen erősítő, így elküldte a mélynyomót az örök vadászmezőkre. Egy nagyobb watt számú hangszórót is ki lehet nyírni kisebb teljesítményű de torz jellel. Amikor jönnek a hanghullámok, az egyszerűség kedvéért, szinusz, amit a hangszóró mondjuk szeret, nos ha ez torz, akkor egyenáramú összetevője van, minél torzabb, annál több az egyenfesz a jelben, ez simán kinyírja a hangszóródat, ez nem az erősítő hibája, hanem aki használja. Gondolom sub nak van kötve.
A hozzászólás módosítva: Júl 17, 2013
(#) reloop válasza csady hozzászólására (») Júl 17, 2013 /

Szia! Belinkelnéd az a hangszórót amelyiket tönkre tette? Könnyen kiderülhet, hogy a teljesítmények nem voltak szinkronban.
(#) csady válasza reloop hozzászólására (») Júl 17, 2013 /

tapasztalattal,gyakorlattal nem lesz probléma. Valamilyen szűrés a végfokozat után? (ami elszállt és esetleg költséges a javítása ezért áthidalták? Gondolok ilyen dologra.
(#) Buvarruha válasza Doncso hozzászólására (») Júl 17, 2013 /

Ugye, ugye..

Arra válaszoltál amit at22-nek írtam.
Erre lennék kíváncsi.
(#) at22 válasza reloop hozzászólására (») Júl 17, 2013 /

Szia! Most kivettem az egész biztosítékot belőle és krepegő hangot adott meg szaglott a két nagy puffer kondi. De most füst nem volt.

Az izzó hogyan viselkedett ezalatt?
(#) at22 válasza reloop hozzászólására (») Júl 17, 2013 /

Nem tettem rá izzót egy pillanatra kapcsoltam be.
(#) Doncso válasza Buvarruha hozzászólására (») Júl 17, 2013 /

Hát no.

Sajnos azt nem tudom hogy milyen hangszórót ütött ki. Idehozta egy illető és ennyi információval látott el. Belenéztem és a belinkelt képen látszik hogy van bekötve..
Hol érdemes hibát keresni?
(#) Koncsar hozzászólása Júl 17, 2013 /

Sziasztok Kedves Műszerészek!
Szeretnék kérdezni. Mitől van az, hogy a végfok jobban melegszik műterhelésen, mint hangsugárzókkal.
A műterhem 4.2 ohm, a két reflex párhuzamosan kötve 3.8-3.9 ohm.

Köszönöm a segítséget.
Szép estét.
(#) csady válasza Doncso hozzászólására (») Júl 17, 2013 /

Subnak van kötve. Sajnos az erősítőből minden védelem ezzel a megoldással ki van kötve a kimenetnél... Konkrétan az a probléma hogy mikor kis hangerőn van akkor is teljesen kitolja a hangszóró membránt és hirtelen vissza is szívja ami nem természetes.
(#) Koncsar válasza csady hozzászólására (») Júl 17, 2013 /

Szia! De mikor csinálja ezt, ki - be kapcsoláskor?

Az erősítőben - ránézésre - nem látok hibát. Az átkötés nem mond ellent semmilyen szabálynak. Négy csatorna és két táp/test(?). A bekötési helyek is értelmesek, nem látszik kókánynak.
A hibát a hangsugárzóban kéne keresni.
A csatornák kimenetén megmérted az egyenfeszültséget kivezérlés nélküli állapotban?
(#) csady válasza Koncsar hozzászólására (») Júl 17, 2013 /

Nem.
Amikor üzembe van. Alacsony és magasabb hangerőn is ugyan ez a jelenség.
(#) Buvarruha válasza Koncsar hozzászólására (») Júl 17, 2013 /

Valójában nem sok frekvencia van, ahol 4ohm egy hangszóró ellenállása, dobozba építve rezonanciafrekvencián például 40-50ohm is lehet. Azért írtam, hogy dobozba építve, emrt ilyenkor általában megnő a rezoianciafrekkvencia.

Holnap mindenképpen rámérek a kimenetekre. Köszönöm a segítséget.

A bekötést amiatt kérdőjelezem meg, mert gondolom így minden hangszóró védelem ki van "iktatva" és emiatt van ez a jelenség amit tapasztalok.
(#) Koncsar válasza Buvarruha hozzászólására (») Júl 17, 2013 /

Nem értem.
(#) Buvarruha válasza Koncsar hozzászólására (») Júl 17, 2013 /

Egy hangszóró hangfrekvenciás tartományban nem 4 ohm, durván ennyi a lényeg. Épp egy hangszóró mért ellenállásának grafikonját keresem, de nem találom, adatvesztés volt.

Mint látod, elég széles tartományban jóval magasabb az ellenállása.

Most olvastam a bejegyzésedet amiben arról számolsz be, hogy indokolatlanul, durva egyenfeszültség jelenik meg a kimeneten. Valóban, rajz kéne az elhárításához.
(#) Jaksi hozzászólása Júl 17, 2013 / 1

Sziasztok,

Ime az új művem! 2 X PA300. Nagyon szépen, tisztán szól!
(#) reloop válasza Koncsar hozzászólására (») Júl 17, 2013 /

Szia! Olvasd el mi is az a hangszóró impedancia.

Igen. Én is erre gondolok. Holnap mindenképp rámérek. Gondolom akkor a tranzisztorokkal lehet a probléma ami miatt DC kerül a kimenetre. Jól gondolom? Létezik olyan védelem ami megvédi a hangszórót a DC-től. de sajnos szerintem ez ki van kötve ezzel a módszerrel ami képen is látszik.KÉP
(#) szamóca hozzászólása Júl 17, 2013 /

Az ohm törvény már láthatóan középfoknak számít, amilyen hozzáértés tapasztalható a kérdezők részéről. Ilyen infókkal "kiütötte mer szerintem jó drága védelem oszt kilopják, meg kispórolják a szervizesek belőle, meg nem onnan kéne szerintem kikanócolni, nem füstölt most annyira" kellene megmondani, hogy R75-ös ellenállás, Tr 5-6 tranzisztor cseréld ki xxxx-típusra, és hangosabb lesz kétszer mint volt, és de királyul értesz már hozzá. Hare Krishna Hare Krishna!
Sajna srácok, ez nem így megy. Valami minimálisat, azért illik érteni is hozzá, nem csak annyit hogy kicsavarozok pár csavart, és látom a belsejét. A fénytől nem gyógyul meg, de a varázsszavak dörmögésétől sem.
Ha nem értesz hozzá, és nem akarsz hosszasan elmélyedni benne, de már is kellene hogy működjön, el kell vinned szerelőhöz.
(#) Koncsar válasza Buvarruha hozzászólására (») Júl 17, 2013 /

Reloop barátom átküldött egy pár oldalas cikket, neki esek, elolvasom, utána jövök vissza.

Köszi a grafikont.
(#) szamóca válasza Jaksi hozzászólására (») Júl 17, 2013 /

Jó lett! Gratula. Mekkora a toroid benne?
(#) Jaksi válasza szamóca hozzászólására (») Júl 17, 2013 /

800 W-os vagy a méretére gondolsz?
Következő: »»   1372 / 2555
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem