Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2030 / 2486
(#) Thomika86 válasza jani1987 hozzászólására (») Szept 22, 2017 /
 
Köszönöm a tanácsot! Átböngészem hogy mit lehet beszerezni Magyarországon, mert ahogy nézegettem a 2 stk az esélyes hogy külföldről fog érkezni.
(#) tnl hozzászólása Szept 22, 2017 /
 
Sziasztok !

Apt 100 végfokot szeretnék működtetni, mikrofonról. Kellene egy erősítő
ami az apt-100 nak megfelelő szintre erősítené a mikrofon jelét.

Mikrofonjaim: Dm 130/2 vagy MD 100H

Ha jól tudom az első 0.3 mV-os, a második ennél erősebb.

ezek egyikét szeretném a végfokra kötni, egy megfelelő erősítővel.
Milyet kéne vásárolnom, esetleg készítenem?

Tnl
(#) reloop válasza Thomika86 hozzászólására (») Szept 22, 2017 /
 
Szia! Azért így egy kicsit drága mulatság lesz. Mivel a dokumentációja elérhető, ki kéne mérni a hibás alkatrészt. Sajnos a készülék bonyolultsága miatt átlagos amatőr tudását könnyen meghaladja a feladat. Még ezt követően is mérlegelni érdemes gazdaságos-e a javítás.
(#) reloop válasza tnl hozzászólására (») Szept 22, 2017 /
 
Szia! A mikrofon előerősítő témát nézted már?
(#) mlaci989 hozzászólása Szept 22, 2017 /
 
Üdv.
Elmagyarázná valaki hogy az MTS-105 tranzisztor hogyan müködik meg mire szolgál.? És mivel lehet helyettesíteni ha lehet.?
Crown csl 1400-as végfokban van a meghajtó panelon hejezkedik el,valami hömérsékletet mérhet gondolom.
(#) firstman válasza mlaci989 hozzászólására (») Szept 22, 2017 /
 
Valóban hőmérséklet érzékelő: Bővebben: Link
(#) tnl hozzászólása Szept 22, 2017 /
 
Sziasztok!

A apt-100 jó, nem kell megjavítani(mert jó), de közvetlenül nem lehet rádugni a mikrofont.

Kellene valami ami a mikrofon 1 mV os jelét kb 1200 mV-ra erősíti.
Ilyen erősítőt szeretnék venni, vagy készíteni.
Az előerősítők, nem ennyire nagy erősítésűek.
(#) pucuka válasza tnl hozzászólására (») Szept 22, 2017 /
 
Az AKT408, AET453, keverő erősítő kapcsolásából pl. vehetsz ötleteket. Ha nem kell keverni, megépítheted egy csatornásra is, amúgy is ezt, ill ilyeneket használtak a BEAG végerősítők elé.
(#) CIROKL válasza pucuka hozzászólására (») Szept 22, 2017 /
 
Lehet komplett kevetőt is szerezni vagy akàr kibelezett keverőből komplett panelt ,nàlam is van egészen biztos a műhelyben.
(#) pjg válasza tnl hozzászólására (») Szept 22, 2017 /
 
A nyáron bontottam széjjel egy AET453-et. Van két mikrofontrafó párosom.Két trafó egy tokban. Ha kell eladom ócón.
(#) olahtamas hozzászólása Szept 23, 2017 /
 
Sziasztok!
A Gitárerősítő fórumban nem kaptam semmi választ a kérdésemre:
Adott egy Zar E-10se gitárkombó? egyik napról a másikra nem akart szólni. Ahogy kinéztem a segéd elektronika nem szolgáltat valahol feszültséget. Esetleg van hozzá valakinek tapasztalata, hogy hol mekkora feszültséget kellene, hogy mérjek? Mellékelek képet. Elnézést ha valamit rosszul fogalmaztam meg, nem vagyok annyira jártas ezen a téren
(#) CHZ válasza olahtamas hozzászólására (») Szept 23, 2017 /
 
Baloldali panelen ellenőrizd a feszültséget. Elkokat mérd, vagy cseréld elsőre.
(#) olahtamas válasza CHZ hozzászólására (») Szept 23, 2017 /
 
5V egyenfeszültséget, mérek a szekunderen. Prímer egyenirányitás után megvan a stabil 320V. Elkokat ellenőriztem alkatrészteszterrel, közel azt az értéket hozta ami rá van írva.
(#) CHZ válasza olahtamas hozzászólására (») Szept 23, 2017 /
 
Az 5V rendben van. Egyéb feszültséget nem szolgáltat? Kapcsolási rajz sokat segítene.
(#) olahtamas válasza CHZ hozzászólására (») Szept 23, 2017 /
 
Ezt kerestem én is, de sajnos nem találtam :/ Nekem is sokat segítene, mert akkor azon nagyjából ki tudom szürni a hibát.
(#) tothbela válasza olahtamas hozzászólására (») Szept 23, 2017 /
 
Első pillantásra úgy tűnik a vége valami TDA2030, vagy hasonló, bár nem látszik. Először hallgasd meg a hangszórót közvetlen közelről, hogy van-e valami zaj. Ha nincs, akkor akár a hangszóró is elszállhatott, próbálj ki egy másik hangszórót, tesztelni egy picike is jó. Következő lépésben a nagy(?) trafóról lejövő zöld, fekete,zöld kábeleken mérj váltófesz állásban feszültséget. A trafó cimkéjén látszik mit kell mérned. Ahová a trafó vezetékei mennek, ott van 4 fekete diódából álló egyenirányító. A fémkasztnihoz képest a diódák lábain meg tudod mérni a végfok tápfeszét. Kell lennie +16, és -16V körüli feszültségnek.

Az eredménytől függ a további.
(#) olahtamas válasza tothbela hozzászólására (») Szept 23, 2017 /
 
Az erősitőt sikerült beinditani, a bal oldali áramkör kapcsolgatja be. Ebből következtetve biztosan ott lehet a baj.
(#) cupika97 hozzászólása Szept 24, 2017 /
 
Sziasztok. Szeretnék segítséget kérni. Van egy méretes trafóm, tudnátok ajánlani hozzá valamilyen erősítőt hozzá? Gondoltam hogy a 2 X 14,5 voltos ágra keresek valamilyen TDA-s erősitőt, de nagyon vékonyak azok a kivezetések. Szerintem ez egy 100 Voltos erősítőből van kivéve.
(#) reloop válasza cupika97 hozzászólására (») Szept 24, 2017 / 1
 
Szia! Szekunder tekercsek ellenállása?
2x100 W hídhoz, csöves előfokkal mit szólnál?
(#) cupika97 válasza reloop hozzászólására (») Szept 24, 2017 /
 
Zöld 15V 1,9Ω
2X fekete-sárga 1,8 Ω,
Piros 8,5 Ω.
Kék-fekete (primer - gondolom) 2,2 Ω
(#) Gafly válasza cupika97 hozzászólására (») Szept 24, 2017 /
 
Ránézésre van két segédtáp, meg egy fő.

A "segéd", azt jelenti, hogy semmire sem jó (gyakorlatilag, pontosabban előfoknak, stb.).

A "fő" miatt 1x80 V AC, nem hidalnám...

Jó trafó ez, csak tudni kell használni. Bolti kittet nem találsz hozzá szerintem.
(#) cupika97 válasza Gafly hozzászólására (») Szept 24, 2017 /
 
Mit ajánlasz? Ibej-en nem nagyon találtam ehhez semmilyen kitet sajnos.
(#) reloop válasza cupika97 hozzászólására (») Szept 24, 2017 /
 
A pirosat tippelem primernek. A transzformátor témában találod, hogyan bizonyosodhatsz meg róla.
Osztom a kolléga véleményét, a kék-fekete lehet a jól terhelhető szekunder. Kellő ügyességgel készíthetsz rá középleágazást, vagy építesz mesterséges tápközepet, lásd Quad606, vagy a régi QSC erősítők mintájára alakítod ki a tápot.
(#) cupika97 válasza reloop hozzászólására (») Szept 24, 2017 /
 
Középleágazást? Letekerem a felét, kivezetem, és visszatekerem? Gondolom csak így lehetséges. Eléggé sok menet lehet rajta, ha lehetséges eggyáltalán.
(#) tothbela válasza olahtamas hozzászólására (») Szept 24, 2017 /
 
Nem sokat látok a kis panelből, de elég eszement tervező kreálta ezt a készüléket. Külön kis kapcsitápot rakott bele készenléti feszültségnek. Konkrétan mit produkál most az erősítő? A nagy trafó szekunderén van feszültség? Jó lenne egy nagyobb felbontású kép a kis nyákról. Mintha egy optotriak kapcsolná a nagy trafóra a hálózatot. Persze ez csak feltételezés, mert nem sokat látni belőle.
(#) tothbela válasza cupika97 hozzászólására (») Szept 24, 2017 /
 
Ahogy reloop írta, a piros lehet a primer. Köss rá feszültséget. Persze nem 230-at, hanem például egy kis AC/AC dugasztáp kimenetét. 10-25V között bármi jó, és az alacsony gerjesztés miatt elég akár 1VA teljesítményű is. A feszültség arányokból egyszerűen átszámolhatod a mért értékeket, így biztosra mehetsz. Sőt még egy esetleges trafózárlat is időben kiderülhet. Ez után ha van kedved, feltekerhetsz még rá 10-20 menetet akár UTP kábelből is, majd azon is mérhetsz feszültséget. Ebből ki tudod deríteni a menetenkénti feszültséget, vagy a voltonkénti menetszámot, ahogy jól esik. A későbbi bontás, áttekerés, stb. esetén jól jön majd.
A hozzászólás módosítva: Szept 24, 2017
(#) reloop válasza cupika97 hozzászólására (») Szept 24, 2017 /
 
Le azért csak nem tekerjük
Mint a kolléga is említette, meghatározod a voltonkénti menetszámot és leszámolod hol lehet a szekunder fele. Úgy látom a külső tekercs lesz érintve. Tűvel átszurkálod a szigetelést, hogy megmérhesd pontosan hová kell esnie a tekercsközépnek. Itt aztán kibontod és elkészíted a csapolást. Akkor vagy igazán gondos, ha a felesleges szúrások helyét lelakkozod. Ezt a Transzformátor információ témában lehetne menedzselni, itt az erősítősben erőst OFF-nak érzem.
A trafó piszkálása helyett a virtuális földpont kialakítását javaslom, itt egy példa, hogyan szoktam megoldani.
(#) FeketeVipera hozzászólása Szept 24, 2017 /
 
Sziasztok!

Egy hatvan körüli villamosmérnök ismerősömmel beszélgettünk az örök tranzisztoros VS csöves végfok témáról; Ő azt mondta, a saját meggyőződése szerint objektíve egyedül amiatt tudja jobbnak tartani a csöves hangot, hogy az - noha az erősítőnek viszonylag magas a torzítása a tranzisztoroséhoz képest - mégis jobban leképezi a bemenő jelet egyszerűen annál fogva, hogy a végfok a kimenőtrafóval a bemenő feszültséggel arányos áramot szeretne folyatni a lengőtekercsen, aminek a kitérése az átfolyó árammal nagyjából egyenesen arányos. Ezzel szemben a tranzisztoros erősítő, ami lényegében egy terhelhető feszültségerősítő, nem tud mit kezdeni a hangszóró tekercsének induktivitásával, ami miatt az áram, és ennek megfelelően a hangszóróból áradó hang sose fogja pontosan leképezni a feszültségjelet, ami a bemeneten (vagy akár a kimeneten) van jelen. Lehetséges, hogy egy-egy helyen rosszul adom vissza a műszaki magyarázatát, de nagyjából ennyi a lényege az általa mondottaknak. Nekem elméletileg tetszett ez a gondolat, viszont szöget ütött a fejemben a kérdés, hogy vajon a gyakorlatban mennyire érvényesül ez a jelenség a vezérlő jel - megszólaló hang közötti különbségben. Futólag igyekeztem keresni a neten pár szót erről, de valahogy ezt az oldalát elég ritkán járták körül a tranzisztor vs cső vitának. Szeretném megtudni, hogy nektek mi a véleményetek minderről. Köszi előre is!
(#) pucuka válasza FeketeVipera hozzászólására (») Szept 24, 2017 /
 
Alapvető különbség a két erősítő tranziens viselkedésében van. Egy (vég)tranzisztor paraméterei nagymértékben függenek a lapka hőmérsékletétől (a tranzisztoron átfolyó áram), a csöveké, a magas üzemi hőmérséklet miatt nem. A tranzisztor paraméterek hőfokfüggése igen kellemetlen tranziens torzítást okoz, ami kellemetlen hangérzetet kelt. Ezért van az, hogy egy tranzisztoros végfok állandó jellel mérve sokkal jobbnak tűnik, mint a csöves, mégis kellemetlenebb a hangzása.
Ez a hatás gondos tervezéssel, megfelelő félvezetőkkel, kivitelezéssel jelentősen csökkenthető. Persze van még más tulajdonság is, ami eltér a csöves erősítőktől, de talán ez a legjelentősebb.
A hozzászólás módosítva: Szept 24, 2017
(#) reloop válasza FeketeVipera hozzászólására (») Szept 24, 2017 /
 
Szia! Rá kellett volna kérdezned: - Mi a helyzet a hangsugárzó impedanciamenetével?
Következő: »»   2030 / 2486
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem