Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2036 / 2486
(#) golem válasza Pafi hozzászólására (») Okt 4, 2017 /
 
Nekem van egy olyan érzésem hogy a puffer kondik lesznek a ludasak de nem biztos.
Majd holnap megnézem hogy külön viszem a jel kábel földét. Külön a bal oldal Külön a jobb oldalt.
(#) reloop válasza tomi1990120 hozzászólására (») Okt 4, 2017 /
 
Ezek az ellenállások ejtik a feszültséget a ±15 V számára. Eleve számolni kell a melegedésükkel, amit tetéz jelenleg az IC 101 feltételezett túl magas árama. Metszd el a táp-hozzávezetést, ahogy ajánlottam! Az ellenállások forrasztását, pedig futtasd újra!
Amennyiben a ±15 V elmarad, sem a bemenetválasztó, sem a relé nem működik helyesen.
(#) Cinema válasza golem hozzászólására (») Okt 4, 2017 /
 
A rajzod alapján a jobb oldalon látható zöld vezetéket, ami a két TDA között van, vágd el, az nem kell.
A bemenettől a panelba megy az árnyékolt jelvezeték, mindkét TDA-hoz, külön-külön. Az árnyékolás az egyik oldalon van csak a csatlakozóra ráforrasztva, a másik csatorna árnyékolása csak a vezetéket árnyékolja, nincs beforrasztva a csatlakozóra, csak a panelon.
Ezzel megszüntethető az a földhurok, amiről már többen is szóltak.
A hangszórókimenet pedig úgy néz ki, hogy a pufferek közös pontjáról megy a "-" vezeték a hangszórócsatlakozóba, a "+" pedig a TDA lábáról, mindkét oldalnál külön-külön.

Üdv!
(#) reloop válasza golem hozzászólására (») Okt 4, 2017 / 1
 
Ha nem boldogulnál, fotózd le a táp-panel forrasztási oldalát! A négy pufferkondinak kéne lenni egy közös pontjának, amit kijelölnénk csillagpontnak és onnan kéne indítani valamennyi testvezetőt.
(#) Pafi válasza Cinema hozzászólására (») Okt 4, 2017 / 1
 
Igen, így, az érzékeny jel árnyékolás egyik végének be nem kötésével lehet földhurok helyett a jelbe közvetlenül bevinni a brummot a nagyobb hatékonyság érdekében. A TDA-k közvetlen összekötésének megszűntetése is ugyanez a kategória.
(#) golem válasza reloop hozzászólására (») Okt 4, 2017 /
 
Lefotoztam a panelt és a zöld vezetékel be jelőltem a föld utját.
A bemeneti csatkakozókat is külön szedtem
A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2017
(#) magery hozzászólása Okt 4, 2017 /
 
Sziasztok!

Hozzám került egy Onkyo TX-8050 erősítő. Az erősítő működik, szól meg minden. A hiba az hogy mindkét oldal halkan, de hallhatóan sistereg. Ha a hangerőt feltekerem és tovább tekerem, lehet hallani az encoder kattanásait is. Ha megnyomom a hangszóró váltó gombot, a relé behúzása előtt is hallani egy kis pattanó hangot. A tulaj szerint eddig nem volt ilyen. A fórumokon olvasgatva sokak panaszkodtak ilyen problémákra, de megoldást senki sem írt. Minden tápfesz megvan, a pufferek jók (mármint a kapacitásuk megvan). Mi lehet a hiba oka?
(#) magery válasza magery hozzászólására (») Okt 4, 2017 /
 
(#) reloop válasza golem hozzászólására (») Okt 4, 2017 /
 
A számodra rendelkezésre álló panelek test pontjait a mellékelt ábra szerint huzaloznám. Fontos, hogy a trafó középcsapolását a pufferek test lábától azonos távolságra eső pontba kösd be.
(#) tomi1990120 válasza reloop hozzászólására (») Okt 4, 2017 / 1
 
En inkabb kiforrasztanam a helyerol az ic-t meg a kornyezo alkatreszeit.Hogy jovoben ne okozzanak galibat
(#) Pafi válasza reloop hozzászólására (») Okt 4, 2017 /
 
Helytelen. A jelet és a hozzá tartozó földet együtt kell vezetni. Az eredeti kialakítás jobb.
(#) reloop válasza tomi1990120 hozzászólására (») Okt 4, 2017 /
 
Mindegy hogyan jársz el, a rendellenes terhelés megszüntetése a lényeg.
(#) reloop válasza Pafi hozzászólására (») Okt 4, 2017 /
 
Se Zobel, se tápszűrés, könnyen óvatlanná válik az ember.
(#) tomi1990120 válasza reloop hozzászólására (») Okt 4, 2017 /
 
Rendben holnap kiforrasztom a dolgokat.
(#) golem válasza reloop hozzászólására (») Okt 5, 2017 /
 
Nem föld hurok lesz hanem az egyik kondi meg nyekent máma ki szedem az összest ésteszek bele újakat csak nem lelek itthon méretbe bele valót. Ami jó lenne nekem az meg 4000ft lene a 4 db. anyit nem akarok rá áldozni.
(#) honnerdavid4 hozzászólása Okt 5, 2017 /
 
Sziasztok. Egy olyan kérdésem volna hogy az AN17830 ic-t lehet e tranzisztorral bővitteni a nagyobb teljesitmény érdekében vagy nem. Ez egy eleve hidalt sztereó erősittő 4ohmtol 8ohmig tud 50watt 4ohmon. Jó volna egy kicsit turbózni rajta legalább 80wattig 4ohmra ha lehetséges. A googlen nem találtam eről semmi érdemlegeset. Söt az adatlapját sem találom csak kapcsolási rajzot. A válaszokat előre is köszönöm.
(#) tomi1990120 válasza reloop hozzászólására (») Okt 5, 2017 /
 
Kiforrasztottam az IC101-et plusz egy marek elektrolit kondenzatort amelyekbol ki volt folya az elektrolit a phono resznel es elkorrodalta az ic labait.Ellenallasok vissza forrasztva jelenleg nem kapcsol ki az erosito megy ugy fel oraja.Remelem csak ennyi volt a hibaja koszi a segitseget.
A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2017
(#) Cinema válasza Pafi hozzászólására (») Okt 5, 2017 /
 
Ugyan miért?
A jelföld, vagy testpont, ami a bemeneti csatlakozótól jön, a panelba kötendő, onnan megy majd a táp felé, ha úgy lesz megcsinálva, ahogy írtam, akkor nem lesz brumm.
Egyébként nekem mindegy, ki merre vezetékez, mit, mivel köt össze-vissza.

Üdv!
(#) reloop válasza honnerdavid4 hozzászólására (») Okt 5, 2017 /
 
Szia! Nem látok módot a teljesítmény növelésére.
(#) Naszrai válasza Cinema hozzászólására (») Okt 6, 2017 /
 
Sztereonal ez nem lesz brummos??
(#) honnerdavid4 hozzászólása Okt 7, 2017 /
 
Sziasztok. Laláltam infokat az AN17830-as icről. Max 24 volt-ig birja 8amper a max felvétele és 6ohmon 44wattos. A kérdésem az lenne hogy mekkora tápot épitsek hozzá ha 2 ic-ből szeretnék egy 4csatornás erősitőt. Mekkora trafó kellene hozá és menyi kondit tegyek pufernek? Igaz az hogy minél tőbb van belőle annál jobb és annál szebben szól?
(#) Cinema válasza Naszrai hozzászólására (») Okt 7, 2017 /
 
Nem, sok erősítőm hasonlóan van vezetékezve és egyik sem brummos, se nem gerjed.

Üdv!
(#) Pafi válasza Naszrai hozzászólására (») Okt 7, 2017 /
 
Ha eleve nem is volt földhurok, akkor nem lesz brummos. Viszont ha volt földhurok, akkor ez csak fokozza a problémát, jól látod.
(#) Pafi válasza Cinema hozzászólására (») Okt 7, 2017 / 1
 
Egyrészt azért, mert ha azon a vezetéken amit elvágatnál folyt zavaráram, akkor a korábban általa összekötött pontokon mért zavarfeszültség megnő. Ezek a pontok pedig a végfokok referencia pontjai. Ha ezek a pontok zavarfeszültséget kapnak, miközben a bemeneti pontok "zavarmentesek", akkor az erősítő ugyanolyan jellegű és mértékű zavarjelet fog kiadni, mint ha a jel kapná a zavart, csak ellentétes fázisban, hiszen a bemeneti jel mindig a referenciához képesti különbözetként áll elő. Jel=bemeneti pont-(Gnd+zaj)=Gnd+forrás-zaj-Gnd=forrás-zaj.

Ha viszont eleve nem is volt ott zavaráram akkor csak szimplán értelmetlen fokozni a rendszer zavaráramokra való érzékenységét.

Másrészt:
Az eredeti szimmetrikus bekötés mellett a két referencia közti különbség fele jelenik meg a jelkábel bemeneti gnd pontjain, az egyik oldal így zavar/2 a másik pedig -zavar/2 jellel terhelt, ami a monó jelre vonatkozóan így gyakorlatilag kioltódik, csak sztereó komponens marad, míg az egyik árnyékolást nem bekötve a teljes zavarfeszültség jelenik meg azon a csatornán.
A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2017
(#) krisz69 hozzászólása Okt 8, 2017 /
 
Föld húrokkal szenvedtem én is sokat... Ez mondhatni egy általánosan megjelenő gond. Sokszor csillagpontos GND mellett is jelen van. Nekem a személyes tapasztalatom az ilyen esetben az elejétől nézük végig a kérdéses erősìtőt. Nálam fenálló probléma egy 4-csatornás erősítőnl volt. Ami nem is egyszerű. Mert alapból fâzis forditottan megy a 2 illetve 4 csatorna. Lenyege a dolognak mindig bolt valami brumm. Már kicseréltem a bemeneti jel kábeleket is. Egy olyn kábelre aminek több ere van és egy testelése. Ez se sokat segìtett. Majd a probléma meg lett. .. ,de csak részben .A végfok panelek 40-40uf kondit kaptak .é s é n külön kötöttem be 2-2panelt itt ott volt csak a hiba . Hogy a GND-t is külön kezeltem. Amint egy pontból kezdtem el vinni. Megszüt a brumm nagyrésze. ..(Napokba telt mire rá jöttem ) Viszont volt itt más gond is. A Gyári originál új Kondenzátor egyszercsak felrobbant az erösìtöben. Pedig fesztürésen belül volt jocskán. Amint kicseréltem azokat az új Kondenzátorokat. Régi ám minőségi Kondenzátorokra megszunt a gond . Remélem ebből a kis irományból valamit tudtam segìteni. Üdv szép napot.
(#) Pafi hozzászólása Okt 8, 2017 /
 
Földhurok:
Egy nagy zavaráram (pl. de nem kizárólagosan elkók töltő árama) a föld hálózatnak az érzékeny jel-földekkel közös szakaszán folyva a jelek referencia pontjait zavarja, ezzel olyan hatást keltve mintha a jel lenne zavarva. Ebből következően a földhurok jelenségéhez nem szükséges hogy ténylegesen hurok legyen a földvezetékekben. (A terminológia megtévesztő.)

Ezzel szemben nem tartozik a földhurok néven ismert jelenséghez például:
- Kört formáló föld hálózat amelyben nem folyik számottevő zavaráram.
- Van hurok a földben, még zavaráram is folyik, de nincs csatolásban jel-föld hálózattal, így hatástalan.

Viszont nem szűnik meg a földhurok által okozott zavar, ha olyan helyen vágjuk át a hurkot, amely egy jel referenciafeszültségének átvitelére is szolgál.
(#) szikorapéter hozzászólása Okt 8, 2017 /
 
Sziasztok. Van itthon egy Twinline 300 -ból származó végfokom. Ugye +-50V körülről megy ezt a gyári tápról meg is kapja. +- oldal megvan a közbülső GND nem tudom hova megy (oda ahol a jel GND-t is kapja?) Viszont ha a hangjel GND-jét lekötöm a közép GND-hez attól még mindig néma a végfok, van neki egy olyan kivezetése is amire menne egy vezeték, utánna 12K ellenállás onnét a BF472 egyik lábára és a TL084 7-es lábára (+VCC). Lehet hogy oda a + 50V-ot kéne kötnöm vagy mit? A válaszokat előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2017
(#) szikorapéter válasza szikorapéter hozzászólására (») Okt 8, 2017 /
 
Így néz ki a dolog , az előbbi hozzászólásban elírtam de az áramkör lelke egy TL080CN nem 84-es de a lábat jól írtam , mivel a ? -el jelölt tűről megy rá valami, a ? jeles tű után ugye a 12Kohm, és a TL080CN 7-es lába ami (+VCC) tehát oda most mennyit kéne küldenem? A tápfeszültsége jelenleg olyan 50V körül 2x az áramkörnek de a gyári tápjával hajtom.
(#) (Felhasználó 122012) válasza szikorapéter hozzászólására (») Okt 8, 2017 /
 
Az IC tápfeszültsége +15V (7 láb) és -15V (4 láb)
A kapcsolási rajzot nem engedi feltölteni, pedig kisebb mint az előírt méret.
A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2017
(#) szikorapéter válasza (Felhasználó 122012) hozzászólására (») Okt 8, 2017 /
 
A komplett erősítő panel kapcsolási rajza?
Következő: »»   2036 / 2486
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem