Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Hiába járattam meg a jack csatlakozót egy jack dugóval+kontakt spré kombóval nem segitett
![]()
Ezt is sikerült megoldani végre,rosszul dugtam vissza a jack csatlakozó kábelét és mond a HPDET láb volt elhajolva igazitas után már nem mutatja hogy be lenne dugva a füles.
![]()
Kimeneti dc 15mV a működő oldalon meg 8mV.
Hangszórót rákötve 1k-s ellenállással szól rendesen de egy idö utan kattan egy relé aztan picit halkabban szol minimális torzitással aztá utanna megint kattan és megint rendesen szol.Ez persze maximum hangerön.
A bázis-emitter feszültségekről is beszámolhatnál.
Odáig még nem jutottam el mert el kellett mennem.
Na sikerült megmérnem a nyugalmit 800-840mV.Egyik ID meg a bc2 közt.
A hozzászólás módosítva: Jún 5, 2025
Az sajnos nagyon magas érték. A meghajtó panelen találod a csatornához tartozó 2k-s trimmert, ami a nyugalmi áram állítója. Próbáld ki, hogy a segédellenálláson eső feszültséget vissza tudod-e vele állítani 500 mV-ra, vagy az alá pár tíz millivolttal.
Megpróbálom.Elég nehezen hozzáférhetőek a mérőpontok mert nekem épp a center csatorna halt meg és ott van minden nyavaja középen.Na megpróbálom és jelentkezem.
600-630 körülire ment le minimum
Az nem lehet baj hogy nem egy 100ohm-os ellenállást használtam hanem egy 82+18-ohmost sorbakötve?Csak így tudtam megoldani.
Az ellenállásnak nem kell pontosnak lennie, akár 80-200 Ω is megfelel, hogy szimulálja végtranzisztor jelenlétét a korábban felsorolt mérésekhez.
A cserélt tranzisztorok környékén, csak úgy bent a panelban, mérd meg a kapcsolódó ellenállásokat, hátha megnövekedett valamelyiknek az értéke az névlegeshez képest. Ha még nem töltöttél le rajzot, akkor például az Elektrotanyán megtalálod. Úgy is jó, ha megírod melyik a hibás csatorna és akkor a vonatkozó doksi részletet felrakom ide, hogy mások is könnyen bekapcsolódhassanak a javításba.
A center csatorna halt meg de 2-3 kommentel feljebb írtam is.Töltöttem már le kapcsolási rajzot hozzá az volt az első.Akkor megint szétkapom azt méregetek hátha valami elkerülte a figyelmemet de szerintem abból csak 3 nap múlva lesz valami mert meló lesz holnap holnapután.Esetleg valami tanács hogy melyik ellenállásokat méregessem?Amikor cseréltem a meghalt alkatrészeket 3 ellenállás szakadt volt azok is cserélve lettek de nem negyed hanem 0.6w-osra.
Írd meg a cserélt alkatrészek pozíciószámát és a Q5412 kollektor és emitter feszültségeit testhez képest, ami ±1,1 V kéne legyen a dokumentáció szerint.
Természetesen csak ahogy időd és kedved engedi.
A collector 1500mV az emiter meg kb a fele 670-680mV.
Cserélve lettek ezek:q5442,q5252,q5432,r5372,r5352,r5472.
Szerintem találtam egy púpos kondit legalábbis nekem annak tűnik a c5442 22uf50v.
A hozzászólás módosítva: Jún 6, 2025
Szia!
Ez milyen alkatrész? Mintha meg lenne égve...
Az egy tranzisztor és paszta van a tetején mert termikus kapcsolatba kell legyen a nagyobbik tranzisztorral.Nyugi láttam volna ha égett lenne .Jó látni hogy más is fenn van ilyenkor.
A hozzászólás módosítva: Jún 6, 2025
A kondi kicsit duci, de attól még lehet jó. Ha van új kondid, azért inkább cseréld ki.
Átnéztem kb az osszes ellenállást nem találtam rosszat még az smd ellenállásokat is megnéztem azok is jók,puffadt kondit is kicseréltem de semmi változás a nyugalmiba ugyanúgy 840mV.Végigmértem újra az összes ottani tranzisztort is azok is jók.Most egyenlőre nincs más ötletem
![]()
A Q5262 nem szerepelt a cserélt tranzisztorok között. Ez lemaradt a felsorolásból, vagy mérve jónak tűnik? Nekem gyanús, hogy nem élte túl a meghibásodást és szakadt, vagy nem jól funkcionál.
Összemontíroztam a meghajtót a teljesítmény fokozattal. Betűkkel jelöltem a nyugalmi áram beállító áramköri rész feszültség-ellenőrző pontjait. Ezeket a feszültségeket Te is mérd meg testhez képest! Remélem ettől közelebb jutunk a megoldáshoz. A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2025
A Q5262 mérve jónak tűnt,de találtam egy videót a neten ahol szintén hasonló hibával javították ezt az erősítőt neki is tűlélte az a tranzisztor de ő lecserélte mert hogy muszály volt.Ép azon gondolkodtam,hogy következő lépésként én is cserélem.Amint időm engedi és beszerzek egy olyan tranyót csere után elkezdek méregetni.
![]()
Pont ilyen tranzisztor kell vagy lehet valamivel helyettesíteni?Mondjuk MJE15030?
A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2025
A 2SC5171 nagyobb erősítésű, 200 MHz-es tranzisztor. A gyakorlat majd eldönti, hogy alkalmas-e a helyén az MJE15030. Annak megállapítására biztosan megfelel, hogy a nyugalmi egyenfeszültségek hibája ettől a tranzisztortól származott, vagy más hibából.
Mielőtt cserélnél, a méréseket végezd el!
Mivel mérted? Jártam már úgy, hogy multiméterrel dióda állásban mérve jónak tűnt egy tranzisztor, teszterrel mérve kiderült, hogy a bétája 0 közelében van. Tehát bétát is mérj rajta!
Multiméterrel mértem mivel másom nem igazán van.Gondolom multival nem lehet bétát mérni.
Megmértem a dolgokat.A:1525mV,B:510mV,C:750mV,D1080mV,E:1580mV.Kb egyik sem stimmel
![]()
Szerintem a mért feszültségek között negatív is van, tippem: C, D, E. A "B" polaritása mutat majd rá a hibára, kérlek írd meg a mért feszültség plusz, vagy mínusz?
A két tranyó és az öt ellenállás között van "az eb elhantolva" ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |