Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2552 / 2553
(#) tomi1990120 válasza mek-elek hozzászólására (») Máj 29, 2025 /

Ja azt hiszem rá is van írva hogy nem vezeti az áramot.
(#) tomi1990120 válasza tomi1990120 hozzászólására (») Pé, 19:28 /

Sziasztok.Kaptam egy nem működő onkyo nr-616-ot annyi baj van vele hogy nem kapcsol be.Tetejét eltávolítva láttam hogy két végtranzisztor szinte felrobbant.Érdekes módon a biztosítékok épek.Annyit szeretnék kérdezni hogy ilyenkor a végtranzisztorokon kívül mit kellene még átnéznem rajta,gondolom a meghajtókat is meg a kornyező alkatrészeket,max ha nem javítható alkatrésznek még jó lehet.
(#) reloop válasza tomi1990120 hozzászólására (») Pé, 20:49 /

Szia! Végtranzisztor emitter-ellenállások, túláram-figyelő tranzisztor valószínű cserések.
A végtranzisztort kiveszed, a B-E lábak helyét átkötöd 1k ellenállással, abból látod a meghajtó állapotát.
(#) tomi1990120 válasza reloop hozzászólására (») Pé, 20:54 /

Köszi a gyors választ holnap átnézem azt ha valamit nem tudok jelentkezem.
(#) tomi1990120 válasza reloop hozzászólására (») Szo, 20:25 /

Szia.Megvannak a rosszalkodó tranzisztorok .14b-ből ez a kettő mutatott csak zárlatot 2SC5242 meg 2SA1962.Esetleg tudnál abban segíteni hogy melyik tranzisztor a túláram figyelő?Meg ha beforrasztom az 1k
-s ellenállást a B-E lábakra mit kell tapasztaljak?
(#) tomi1990120 válasza tomi1990120 hozzászólására (») Szo, 21:13 /

Találtam még 3 halott tranyót a meghajtó részben,mind zárlatos.
(#) tomi1990120 válasza tomi1990120 hozzászólására (») Szo, 21:50 /

Meg még 1 ami termikus kapcsolatban volt a q5262-vel
(#) reloop válasza tomi1990120 hozzászólására (») Szo, 22:59 /

A túláramfigyelőt bekarikáztam, láthatod hogyan kapcsolódik a végtranzisztorokhoz.
Ide kattintva olvashatod a végtranzisztor nélküli élesztést. A segédellenállás ne 1k legyen, hanem 100 Ω! Úgy rémlett darlington van ebben a készülékben, de valójában sima tranzisztor.
(#) tomi1990120 válasza reloop hozzászólására (») Szo, 23:14 /

A túláram figyelö megúszta a dolgot.Mekkor teljesitménye legyen annak a 100R-nek?
(#) reloop válasza tomi1990120 hozzászólására (») Szo, 23:38 /

Az ellenállás terhelése elenyésző, közönséges fél-wattosat szoktam használni.
(#) morgo hozzászólása Vas, 10:43 /

Azonosítás

Sziasztok! Egy erősítő típusát szeretném megtudni. Sem a dobozon, sem a paneleken nem található semmilyen felirat. Ha valaki felismerné néhány fotó alapján, nagy segítség lenne kapcsolási rajz felkutatásában. Néhány alkatrész nem az eredeti, és egyedi mókolások is láthatóak a nyákon.
A hozzászólás módosítva: Vas, 10:44
(#) tomi1990120 válasza reloop hozzászólására (») Vas, 13:07 /

Nemhiszem hogy megéri nekem ezzel foglalkoznom egy csomó ellenállás is halott meg maga a panel sincs jó állapotban csomó helyen fel vannak égve a vezetősávok meg csomó elhidegült forrasztás persze ez mind a meghajtók panelén.Szerintem én ezt elengedem és ink rakok bele egy másik végfokot a jövőben.
(#) reloop válasza tomi1990120 hozzászólására (») Vas, 13:50 /

Ha nincs minden csatornára hangszóró kötve, akkor a meghibásodottnak a jelét átrakhatod egy kihasználatlan csatornára.
(#) firstman válasza morgo hozzászólására (») Vas, 13:58 /

Az építési minősége alapján a régi Castone-okra hajaz... Bővebben: Link
(#) tomi1990120 válasza reloop hozzászólására (») Vas, 14:19 /

Nemtudom meddig mennének azok a csatornák is amik működnek mert elég ramaty több tranzisztor lábánál a vezetősáv.Meg amiket kiszedtem azoknál szépen fel is szakadt a vezetősáv szinte még hozzá sem értem már elengedett.
(#) morgo válasza firstman hozzászólására (») Hé, 8:43 /

Köszi!
(#) Davidd hozzászólása Sze, 18:44 /

Opera 605D

Sziasztok!
Adott egy opera 605D aktív top hangsugárzó.
AEBDP1 ic re alapul. Nincs neki RC tag, csak R az oszcilláciohoz, de csodálatos módon, kimerek mindent pászol, megvannak a feszültségek, de csak nem hajlandó beindulni. Valakinek tapasztalata ezzel a csodálatos remekművel? Mellékelem a kapcsolási rajzot is.
(#) tomi1990120 válasza reloop hozzászólására (») Sze, 19:01 /

Szia.Végül mégis neki fogtam a javításnak.Ellenállások a B-E lábon 100w izzó a tápágban,feszültség alá helyezéskor a védelem ki be kapcsolgat.Lehet azért mer nem a tranzisztorok vannak benn hanem az ellenállások?
(#) tomi1990120 válasza tomi1990120 hozzászólására (») Sze, 19:32 /

Annyi fejlemény hogy izzó nélkül nem kapcsolgat ki a védelem és a relék is behúznak.
(#) reloop válasza tomi1990120 hozzászólására (») Sze, 19:33 /

Pont javasolni akartam. 250 W izzóval működne, de az már nem tekinthető védelemnek
(#) img válasza Davidd hozzászólására (») Sze, 20:11 /

Szia!

Mit jelent a "beindulni"? Nem kezdte el sűrűn rezegtetni a szempilláit, nem pirult el és nem mozdult rád? Vagy csak nem szól?

Ha jól nézem akkor a bemenete nem audio (az XLR-eken), hanem I2C buszt fogad.
(#) Davidd válasza img hozzászólására (») Sze, 20:16 /

Szia! Beindulni, az oszcillációra gondoltam, hogy jelenjen meg a PWM jel a fetek Gate lábán. Sima XLR analog bemenete van, az a kisebbik probléma. Mivel mellékeltem a kapcsolási rajzot, ha igazán érdekel megtudod tekinteni.
(#) tomi1990120 válasza reloop hozzászólására (») Sze, 20:25 /

Akkor most berakhatom az új tranzisztorokat az ellenállások helyet?Hangot nem bírtam kicsikarni belőle még a működő oldalakon sem.Lehet azért nem mert a display jelzi mindha füles lenne bedugva de nincs.
A hozzászólás módosítva: Sze, 20:30
(#) reloop válasza tomi1990120 hozzászólására (») Sze, 20:29 /

Az itt leírtak teljesültek? Ha igen, akkor berakhatók.
(#) tomi1990120 válasza reloop hozzászólására (») Sze, 20:33 /

Hát nagyon méregetni nem tudok sehol mert ez csak összeszerelt állapotban hajlandó elindulni csak a végfok magában nem indul és az alja sem levehető sajnos
(#) img válasza Davidd hozzászólására (») Sze, 20:37 /

Elnézést, magas labda volt, nem lehetett kihagyni.

Már megtekintettem a linkelt kapcsolási rajzot és azért csodálkoztam, mert azon van I2C SDA + SCL az XLR-eken (az ADAU1701-be mennek, abból pedig illesztő fokozaton keresztül az AEBDP1-be).

Látok egy 12.288 MHz-es kristályt az ADAU1701-nél: az teszi a dolgát?
(#) img válasza img hozzászólására (») Sze, 20:48 /

Akarom mondani: az LMC555 és az IRS21531D rendben teszi a dolgát?
A hozzászólás módosítva: Sze, 20:50
(#) tomi1990120 válasza reloop hozzászólására (») Sze, 20:53 /

A bázis emiter feszültséget gondolom az ellenálláson kéne megmérni.A kimeneti dc-t meg tudnám mérni a relé előtt?Ahhoz talán hozzá férek.
(#) reloop válasza tomi1990120 hozzászólására (») Sze, 22:09 /

Mivel behúz a relé, nagy baj nem lehet. Ebből az is következik, hogy a hangszócsatlakozón is tudsz mérni. A végtranzisztorok közelében találsz ID+, ID- (nyugalmi áram mérőpont) feliratú mérőtüskéket fehér műanyag sorolóval. Azokon is mérheted a kimeneti egyenfeszültséget.
A bázis-emitter feszültségek mérése nem hagyható el, mert ha 0,6 V, vagy magasabb, akkor egymásra nyit a két végtranzisztor és ott ég le a szemed előtt az erősítő.
Tegyél rá soros 1k ellenálláson keresztül hangszórót! Halkan fog szólni, de meghallod ha torzít, vagy más módon rendellenesen szól.
A 100 Ω segédellenállások végtranzisztor emitter felőli végének megfelel az ID+, ID- bármelyike, a bázis felőli végeket pedig a közelben található 9 lábú csatlakozó +BR2 (3) és -BR2 (2) jelölésű lábain éred el. Emlékeztetőül az ábrarészlet.
(#) tomi1990120 válasza reloop hozzászólására (») 0:05 /

Hangszoró csatlakozón per pillanat nemtudok mérni mert van még egy hiba úgy érzékeli az erösitö mindha lenne beledugva fejhallgató de nincs és ilyenkor a hangszoró relé sem húz be.Megpróbálok beledugni egy jacket meg kihúzni csak nem találom hova tettem az remélem megoldja a problémát.
Következő: »»   2552 / 2553
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem