Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Ja azt hiszem rá is van írva hogy nem vezeti az áramot.
Sziasztok.Kaptam egy nem működő onkyo nr-616-ot annyi baj van vele hogy nem kapcsol be.Tetejét eltávolítva láttam hogy két végtranzisztor szinte felrobbant.Érdekes módon a biztosítékok épek.Annyit szeretnék kérdezni hogy ilyenkor a végtranzisztorokon kívül mit kellene még átnéznem rajta,gondolom a meghajtókat is meg a kornyező alkatrészeket,max ha nem javítható alkatrésznek még jó lehet.
Szia! Végtranzisztor emitter-ellenállások, túláram-figyelő tranzisztor valószínű cserések.
A végtranzisztort kiveszed, a B-E lábak helyét átkötöd 1k ellenállással, abból látod a meghajtó állapotát.
Köszi a gyors választ holnap átnézem azt ha valamit nem tudok jelentkezem.
Szia.Megvannak a rosszalkodó tranzisztorok .14b-ből ez a kettő mutatott csak zárlatot 2SC5242 meg 2SA1962.Esetleg tudnál abban segíteni hogy melyik tranzisztor a túláram figyelő?Meg ha beforrasztom az 1k
-s ellenállást a B-E lábakra mit kell tapasztaljak?
Találtam még 3 halott tranyót a meghajtó részben,mind zárlatos.
Meg még 1 ami termikus kapcsolatban volt a q5262-vel
A túláramfigyelőt bekarikáztam, láthatod hogyan kapcsolódik a végtranzisztorokhoz.
Ide kattintva olvashatod a végtranzisztor nélküli élesztést. A segédellenállás ne 1k legyen, hanem 100 Ω! Úgy rémlett darlington van ebben a készülékben, de valójában sima tranzisztor.
A túláram figyelö megúszta a dolgot.Mekkor teljesitménye legyen annak a 100R-nek?
Az ellenállás terhelése elenyésző, közönséges fél-wattosat szoktam használni.
AzonosításSziasztok! Egy erősítő típusát szeretném megtudni. Sem a dobozon, sem a paneleken nem található semmilyen felirat. Ha valaki felismerné néhány fotó alapján, nagy segítség lenne kapcsolási rajz felkutatásában. Néhány alkatrész nem az eredeti, és egyedi mókolások is láthatóak a nyákon.A hozzászólás módosítva: Vas, 10:44
Nemhiszem hogy megéri nekem ezzel foglalkoznom egy csomó ellenállás is halott meg maga a panel sincs jó állapotban csomó helyen fel vannak égve a vezetősávok meg csomó elhidegült forrasztás persze ez mind a meghajtók panelén.Szerintem én ezt elengedem és ink rakok bele egy másik végfokot a jövőben.
Ha nincs minden csatornára hangszóró kötve, akkor a meghibásodottnak a jelét átrakhatod egy kihasználatlan csatornára.
Az építési minősége alapján a régi Castone-okra hajaz... Bővebben: Link
Nemtudom meddig mennének azok a csatornák is amik működnek mert elég ramaty több tranzisztor lábánál a vezetősáv.Meg amiket kiszedtem azoknál szépen fel is szakadt a vezetősáv szinte még hozzá sem értem már elengedett.
Opera 605DSziasztok!Adott egy opera 605D aktív top hangsugárzó. AEBDP1 ic re alapul. Nincs neki RC tag, csak R az oszcilláciohoz, de csodálatos módon, kimerek mindent pászol, megvannak a feszültségek, de csak nem hajlandó beindulni. Valakinek tapasztalata ezzel a csodálatos remekművel? Mellékelem a kapcsolási rajzot is.
Szia.Végül mégis neki fogtam a javításnak.Ellenállások a B-E lábon 100w izzó a tápágban,feszültség alá helyezéskor a védelem ki be kapcsolgat.Lehet azért mer nem a tranzisztorok vannak benn hanem az ellenállások?
Annyi fejlemény hogy izzó nélkül nem kapcsolgat ki a védelem és a relék is behúznak.
Pont javasolni akartam. 250 W izzóval működne, de az már nem tekinthető védelemnek
![]()
Szia!
Mit jelent a "beindulni"? Nem kezdte el sűrűn rezegtetni a szempilláit, nem pirult el és nem mozdult rád? ![]() Ha jól nézem akkor a bemenete nem audio (az XLR-eken), hanem I2C buszt fogad.
Szia! Beindulni, az oszcillációra gondoltam, hogy jelenjen meg a PWM jel a fetek Gate lábán. Sima XLR analog bemenete van, az a kisebbik probléma. Mivel mellékeltem a kapcsolási rajzot, ha igazán érdekel megtudod tekinteni.
Akkor most berakhatom az új tranzisztorokat az ellenállások helyet?Hangot nem bírtam kicsikarni belőle még a működő oldalakon sem.Lehet azért nem mert a display jelzi mindha füles lenne bedugva de nincs.
A hozzászólás módosítva: Sze, 20:30
Az itt leírtak teljesültek? Ha igen, akkor berakhatók.
Hát nagyon méregetni nem tudok sehol mert ez csak összeszerelt állapotban hajlandó elindulni csak a végfok magában nem indul és az alja sem levehető sajnos
Elnézést, magas labda volt, nem lehetett kihagyni.
![]() Már megtekintettem a linkelt kapcsolási rajzot és azért csodálkoztam, mert azon van I2C SDA + SCL az XLR-eken (az ADAU1701-be mennek, abból pedig illesztő fokozaton keresztül az AEBDP1-be). Látok egy 12.288 MHz-es kristályt az ADAU1701-nél: az teszi a dolgát?
Akarom mondani: az LMC555 és az IRS21531D rendben teszi a dolgát?
A hozzászólás módosítva: Sze, 20:50
A bázis emiter feszültséget gondolom az ellenálláson kéne megmérni.A kimeneti dc-t meg tudnám mérni a relé előtt?Ahhoz talán hozzá férek.
Mivel behúz a relé, nagy baj nem lehet. Ebből az is következik, hogy a hangszócsatlakozón is tudsz mérni. A végtranzisztorok közelében találsz ID+, ID- (nyugalmi áram mérőpont) feliratú mérőtüskéket fehér műanyag sorolóval. Azokon is mérheted a kimeneti egyenfeszültséget.
A bázis-emitter feszültségek mérése nem hagyható el, mert ha 0,6 V, vagy magasabb, akkor egymásra nyit a két végtranzisztor és ott ég le a szemed előtt az erősítő. Tegyél rá soros 1k ellenálláson keresztül hangszórót! Halkan fog szólni, de meghallod ha torzít, vagy más módon rendellenesen szól. A 100 Ω segédellenállások végtranzisztor emitter felőli végének megfelel az ID+, ID- bármelyike, a bázis felőli végeket pedig a közelben található 9 lábú csatlakozó +BR2 (3) és -BR2 (2) jelölésű lábain éred el. Emlékeztetőül az ábrarészlet.
Hangszoró csatlakozón per pillanat nemtudok mérni mert van még egy hiba úgy érzékeli az erösitö mindha lenne beledugva fejhallgató de nincs és ilyenkor a hangszoró relé sem húz be.Megpróbálok beledugni egy jacket meg kihúzni csak nem találom hova tettem az remélem megoldja a problémát.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |