Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ez milyen alkatrész-készülék?
 
Témaindító: csaby, idő: Dec 25, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   1050 / 1152
(#) győriattila hozzászólása Nov 25, 2021 /
 
Hangoló mag
(#) Suba53 válasza győriattila hozzászólására (») Nov 25, 2021 / 1
 
A PA5008 az FM KF-demodulátor IC. Ez a szűrő valószínűleg az "S" görbe hangoló eleme.
A KF szűrő az IC előtt van, az kerámia szűrő.
Én csak akkor nyúlnék hozzá, ha utána van műszerpark, amin be tudnám hangolni újra.
Fülre hangolni egy FM demodulátort talán nem lehetetlen, de biztosan nem lesz tökéletes.

A service manual letölthető az elektro tanyáról. Nem tudom mellékelni, mert nagyobb mint 8MB
A hozzászólás módosítva: Nov 25, 2021
(#) győriattila hozzászólása Nov 25, 2021 /
 
Köszi.
A beállítással nem lenne gond, ha lenne vkinek 2db hangolómag .
Mivel az eredeti törött,hangolni sem lehet (:
(#) Suba53 válasza győriattila hozzászólására (») Nov 25, 2021 / 1
 
Ha valahogy óvatosan ki tudnád piszkálni úgy hogy nem törik tovább, akkor talán pillanat ragasztóval össze lehetne ragasztani a két felet. Ha ez sikerül, ugyanúgy tudod használni mint ha új lenne. Ha kiszedés közben tovább törik apró darabokra, az gáz.
De valószínű, hogy nem csak ugyan ilyen maggal tudod behangolni. Ha van műszer háttér, akkor megpróbálkozhatsz más méretű, profilú magokkal is. A lényeg hogy valamiféle közbetéttel biztosítva legyen a hangolás, és hogy pozícióban maradjon.
(#) győriattila hozzászólása Nov 25, 2021 /
 
Kiszedtem...mindkettő széthullott apró darabokra...Bontottam kb 4mm-es magot,papírral körbetekertem,így ideiglenesen működik,kisebb a signal de amíg nem találok 5mm-est addig elmegy.
köszönöm
(#) samtron77 hozzászólása Nov 30, 2021 /
 
Sziasztok.
Érdekelne ismerős-e valakinek ez a panel. Mihez készülhetett? Egy csomó Videótonos hangszóró között találtam. Gyárinak nézem.
(#) ujfalusi válasza samtron77 hozzászólására (») Nov 30, 2021 /
 
Hogy nem gyári az biztos.
(#) samtron77 válasza ujfalusi hozzászólására (») Nov 30, 2021 /
 
Van belőle kb 10 db. A horganyzása nem galván. Innen gondolom. hogy gyári lehet mivel az eléggé homogén. A panel mérete kb 10x20cm ekkora hullámforrasztó t házilag még nem láttam... Persze nem kizárt az sem!
(#) antiktelefon válasza samtron77 hozzászólására (») Nov 30, 2021 / 1
 
Nem tudom kiadja-e de az in 0 és a 2*T03 + 2*3 láb alapján lehet valami quad variáns, elég népszerű volt.
(#) samtron77 válasza antiktelefon hozzászólására (») Nov 30, 2021 /
 
Van egy DIP14-es szekció rajta. Igen passzol a T03. A műveletinek 8 láb is elég nemde? De igazad lehet mert egy hifis hagyatékából származik.
(#) Bakman válasza samtron77 hozzászólására (») Nov 30, 2021 /
 
µA741-es IC-t gyártották 14 lábú tokkal is.
(#) samtron77 hozzászólása Nov 30, 2021 /
 
Köszönöm! Valóban Quad405.
(#) proli007 válasza samtron77 hozzászólására (») Nov 30, 2021 /
 
Hello! Ebben az erősítőben uA709-es Ic van, mert látszik a frekvencia kompenzáció. Lehet hogy ez nem tűziónozás, inkább kémiai ónozásnak néz ki. Ha oxidálódik, nehezebben forrasztható, mint ha semmi nincs rajta. A gyártás is Chartpak szalaggal volt ragasztva (80-as évek). Mondjuk én még ilyen vékony vezetősávokat gyári erősítőben nem láttam.
(#) samtron77 válasza proli007 hozzászólására (») Nov 30, 2021 /
 
Igazad van! De amedig a"antiktelefon" nem bökte rá, hogy quad addig nem is sejtettem, hogy mi lehet. P.Ü-ben keresett meg egy kolléga aki linkelte az aprón meghírdetett ugyanilyen nyákot. aztán megtaláltam a rádiótechnikás cikket is róla, https://www.hobbielektronika.hu/forum/getfile.php?id=4188
meg
https://www.hobbielektronika.hu/forum/getfile.php?id=4189
Köszönöm mégegyszer !
(#) Egri Frédi válasza samtron77 hozzászólására (») Nov 30, 2021 /
 
Hullámforrasztón nem szoktak tűzi ónozni ... Legfeljebb a fusit, azt is a mamlaszabbak - ha már a "tűz közelben" vannak. Az nem arra való és nem is lesz tökéletes ... Maga a film lehet "gyári", jó régen iparilag is használták a "Chartpak szalagokat". Ahogy proli007 fórumtárs is írta. Idejét múlt technológia, de a NYÁK ettől még lehet jó !!!
(#) samtron77 válasza Egri Frédi hozzászólására (») Nov 30, 2021 /
 
Fusi?! Az ember akitől származik a vidiben dolgozott. Mindenki fusizott akkoriban. A fotó nem adja vissza de apró megfolyások látszódnak a vezető sávokon. A furathelyek eléggé szabályosak. Általánosságban jó minőségű. Persze ez nem jelenti azt, hogy műszakilag is jó.
(#) Egri Frédi válasza samtron77 hozzászólására (») Nov 30, 2021 /
 
Akkor az HALL -ozva van.
Ez egy olyan technológia, amikor a NYÁK -lapot olvadt Ón-Ólom olvadékba mártják, pár másodpercig az olvadt fémben tartják, majd kihúzás közben melegített, nagynyomású levegővel a furatokból a fémet "kifújják". A hullám forrasztón ilyet nem lehet csinálni ( kifújás ), ezért a furatok ( a kisebbek ) nem lesznek "átjárhatók". Ezért írtam, hogy így csak a pancserek ónoznak.
(#) Egri Frédi válasza samtron77 hozzászólására (») Nov 30, 2021 /
 
Egyébként a képen látszik - hozzáértőnek - az ónmegfolyás egyirányúsága, ami szintén a tűzi ónozást támasztja alá.
(#) szs válasza proli007 hozzászólására (») Nov 30, 2021 /
 
Na, most ezerrel keresem azt a "chartpak szalag"-ot, de nem találom. Az olyasmi volt, mint az a (na, annak se jut eszembe a neve) betűfólia, amit rásatírozással kellett? (Csak itt nem betűt, hanem rajzolatot)
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2021
(#) samtron77 válasza Egri Frédi hozzászólására (») Nov 30, 2021 /
 
A világért se ne vedd kötekedésnek de nincsenek furatok. A lapok még nem furatoltak. Nem értek az onozási technikákhoz viszont ez egy jó alkalom hogy többet megtudjak róluk...
(#) Egri Frédi válasza szs hozzászólására (») Nov 30, 2021 / 1
 
Olyan. Pont úgy működött. A sz.g. -es nyáktervezés előtt a legelterjedtebben használt technológia volt, iparilag.
Egy átlátszó fóliára fel kellett ragasztgatni - általában - az előre megrajzolt NYÁK terv felett a furatokat, IC -ket, stb ... és voltak különböző szélességű "vezető" gurigák, amivel a furatokat össze lehetett kötözgetni ...
(#) proli007 válasza szs hozzászólására (») Nov 30, 2021 / 2
 
Már nem található. Voltak Ic láblenyomatok, és hajlítható öntapadó szalagok, pöttyök. Egy raszterháló felett lehetett ragasztani. Sőt piros és kék szalagok is voltak. Ezeket egy lapra ragasztva színszűrővel lehetett lefotózni, különválasztani és így kétoldalas nyákot készíteni 2:1 arányban. A legnagyobb gond az optika torzítása volt, ha precíz nagy felbontású volt a nyák.
Ha nagyon megtúrnám a kupit, lehet találnék maradványokat. Különleges csőrös-görgős tok is volt a szalag ragasztásához.
(#) Régi motoros válasza szs hozzászólására (») Nov 30, 2021 /
 
Talán az ALFASET fólira gondolsz...
Betűsből volt nekem is...
(#) Egri Frédi válasza samtron77 hozzászólására (») Nov 30, 2021 /
 
Mivel nem CNC technológiára lett a dolog kitalálva - az évtizedekkel később jelent meg - ezért ez úgy működött ( 2 oldalas NYÁK esetén ), hogy a 2 oldalt külön-külön elkészítették, majd a NYÁK "tiszta" méretén kívüli tájolópontokat helyeztek fel. Először leszitázták az egyik oldalt, majd a tájoló pontokat átfúrva leszitázták a másik oldalt is. Kifúrták a lapot, ment furatfémezésre, galvanizálás, maratás stb ...
Az egy oldalas lényegesen egyszerűbb volt. Ott filmkészítés után szitázás és galván, maratás és fúrás. De lehetett előbb fúrni is és utána galvanizálni, maratni ...
(#) szs válasza proli007 hozzászólására (») Nov 30, 2021 /
 
Köszönöm! (Neked is, Egri Frédi), hú, nagyon megnézném..
(#) samtron77 válasza Egri Frédi hozzászólására (») Nov 30, 2021 /
 
Én is köszönöm! Azt hiszem a fentiek mások utánolvasásának is hasznosak lehetnek, lesznek!
(#) Suba53 válasza Egri Frédi hozzászólására (») Nov 30, 2021 /
 
A mai napig használom a Chartpak szalagokat és forrszemeket, ha egyszerűbb filmet kell készíteni, vagy egy számítógéppel készült filmen kisebb módosításokat kell csinálni.
A 70-es, 80-as években ez volt a nyák technológia alapja. Az Orionban is hasonló kivitelű nyákok készültek a professzionális berendezésekbe is. Sok áramköröm hasonló kivitelben került gyártásba, lötstop nélkül, Chartpakkal készült rajzolatról másolt filmekkel, hasonlóan ónozva. Ez bizony az akkori profi technológia. Akkoriban a Quad 405 nagyon divatos volt, és szinte az összes elektronikai gyárban, ahol volt nyákgyártás is, az ifjú mérnökök, műszerészek meg tudták oldani, hogy nekik is csináljon a nyáküzem a hobbijuk számára nyákokat.
(#) majkimester válasza samtron77 hozzászólására (») Dec 1, 2021 / 1
 
A Hobbi Elektronika magazinban volt egy sorozat 1995 február és augusztus között a Quad 405-ről, ahol 3 féle NYÁK tervet is leközöltek. Egyikkel sem egyezik teljesen, de a harmadik az nagyon hasonló.

quad405.png
    
(#) Egri Frédi válasza Suba53 hozzászólására (») Dec 1, 2021 / 1
 
Életem első kétoldalas ( furatfémezetlen !) NYÁK -lapját én is ezzel a módszerrel készítettem. Egy ZX Spectrum mini számítógéphez egy PIO illesztő port volt, hogy a nyomtatót tudjuk hozzá illeszteni. 2 x 8 felhúzó ellenállás, 1 db. Z80 PIO meg még vagy 2 - 3 alkatrész. Micsoda öröm volt, amikor elindult és tudtunk nyomtatni a Spectrum -ról egy igazi mátrix nyomtatóval ...
(#) ONKYOS válasza Suba53 hozzászólására (») Dec 5, 2021 /
 
Fülre nem lehet tökéletesen, pontosan behangolni, viszont ha van egy régi Deckből nyert, mentett, érzékeny deprez műszered, akkor egy demodulátor diódával, R-C,taggal rácsatlakozva a körre, már pontosan be lehet lőni.
Következő: »»   1050 / 1152
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem